Vysoke spotreba bojlera Tatramat vts 300/3

Ahojte, je to tu moj prvy prispevok. Chcem sa spytat ci ma niekto skusenosti s tymto bojlerm + solarnym systemom. Byvam v prenajatom dome, kde je tento bojler. Celu zimu sme sa snazili kurit krbom, tak som sa teda chcel pozriet ako sme na tom s elektrinou, ze ako "setrime". Zistil som, ze aj pri vypnutom elektrickom kureni mi elektomer za den natoci 30kw. Patral som co to teda je a zistil som ze je to tento bojler. Je tato spotreba podla vas realna? Sprchujeme sa 3ludia len vecer a to nemame ziadne polhodine ovievacky vodou.. Aby som vylucil, ci to nezere iny spotrebic, napojil som ho do zasuvky s meracom spotreby a naozaj velku vacsinu z tych 30kw zobral ten bojler. Podla manualu by sa mal nahriat vykonom 2kw za 4,5h. Podla tej spotreby ale mne ide nonstop. Co to moze sposobovat?
Odpovedať
1
2
@kukiak najskôr sa bude ohrievať aj solárny systém.
Odpovedať
Profilova fotka
@kukiak ak ide stale, nieco tu energiu musi odoberat. Na ohriatie 300l vody z 15C na 50C potrebujes cca 14kWh.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 tak toto som nepochopil, kámo... 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj A nemá náhodou na tej ohrievacej tyči vodný kameň...? Vtedy ide účinnosť rapídne dole...
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom teraz neviem ci si robis srandu, alebo to myslis vazne ... K tomu solaru, kludne sa moze stat, ze zblbne regulator a zapne cerpadlo solaru. A ak to nie je vakuovy system, tak proste odobera teplo z bojleru a vykuruje solarne panely :)
Odpovedať
@kukiak definej veľká väčšina? Väčšina z 30 kWh je aj 15,0001 KWh. Technicky to nie je možné. Nechodí sa k tebe niekto ešte sprchovať keď si v robote? Manželka pracuje alebo je sama doma? ;-)
Odpovedať
@leonardom Vodyn kamen na spirale boilera nezvysuje spotrebu elektriny. Jedine co moze sposobit je, ze spirala moze "zhoriet". Zakon zachovania energie je jasny.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj To viem, že RJ môže zblbnúť. Ale šak keď niečo skúšam, tak aj vypínam... odpájam... na striedačku... Aby som prišiel na koreň veci... Či...?
Odpovedať
Z tych 30kw bol 27 bojler, tak ukazal merac... Cez pracovny den tu nikto od 8 rana do vecera do 7 nie je.. Pozeram, ze je tam regulator DX 4101, je prepnuty spravne na automatiku.. @majkoj takze to je normalny stav? Ze ten system proste v zime bude vzdy vykurovat aj panely, ci tam je nieco pokazene? Mna ako barbarske riesenie zatial napadlo, ze napojim bojler na casovy spinac a budem ho spinat od poobedia do vecera.
Odpovedať
@kukiak Nedavaj tam casovac. Je lacnejsie vodu dohrievat ako zohrievat cely objem narazovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@kukiak nie, nie, to normalny stav nie je. Ak by to tak bolo je to porucha. Ja som len vysvetoval, ze sa to stat moze, nie ze je to tvoj problem. To musis vypatrat sam :)
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 nie nie je, je to uplne jedno :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@17juraj47 nedam tam casovac a bude mi kazdy den kym bude vonku chladno zrat 30kw alebo viac. Dam tam casovac, kedy mi tych 300l ohreje za 5hodin. Co mi zozere 10kw. 300l bohato pre 4 ludi musi stacit.. Dnes to tak vyskusam co to spravi.
Odpovedať
@kukiak stačí keď budeš ohrievať vodu na 45°C. A raz za týždeň to zvýšiš to prehreješ na 70°C - 75°C kvôli legionele a iným baktériam. Na sprchovanie stačí 30 - 50l vody o teplote 40°C. Prípadne naozaj míňate eneormné množstvo TÚV, alebo máš sprchu, cez ktorú pretečie aj 20l za min. Skús aj priškrtiť sprchu, alebo vymeniť sprchovú hlavicu.
Odpovedať
My dve dospele osoby 4,2 kWh priemerne na den. Takze niekde je zrada. Len zahada je, kam sa ta energia straca. Netecie vam niekde tepla voda ?
Odpovedať
Velmi rad by som znizil teplotu, ale ten bojler nema jediny gombik alebo koliesko :D.. Pozeral som aj navod a nikde tam nevidim nic o nastaveni teploty http://www.tatramat.com/files/product...
Odpovedať
@kukiak a ešte čím sa ohrieva voda? elektrina, solár a ešte k čomu je to napojené, k radiátorom, k plynovému kotlu, krbu?
Odpovedať
@stastnyjim bojler sa ohrieva solarom + elektrinou. Je napojeny len cisto na bezne pouzitie - pracka, umyvacka, kupelne. Nie je napojeny na el, kotol. Voda mi netecie nikde, to by som si vsimol, to by sa nedalo prehliadnut. Kde byva umiestnene cerpadlo pre kolektory? Byva to na streche/povale? Ako to byva riesene? Ak je proste voda v kolektoroch studensia ako v nadrzi tak sa len vypne cerpadlo? Tam nie je ziaden ventil alebo nieco co by ich mechanicky oddelovalo ? Ide o to, ze ten system som si ja nemontoval je to prenajaty dom, takze tak..
Odpovedať
@kukiak ak ti idú z toho bojlera len 4 rúry, tak sa opýtaj majiteľa, načo kupoval bojler na 3 zdroje, keď je to napojené len na 2.
Odpovedať
Teraz si ma zaskocil. Pridavam fotky, mozno sa niekto z toho vysomari, ja uz si pripadam ako debil.. Kotol sa v jednom mieste napaja na rury UK, ale je pri nom napisane "Dopustanie do UK"... Popravde netusim aky by bol vyznam napojenia bojlera na UK?
Odpovedať
Bojler sa napaja na spiatocku kurenia za ucelom ohrevu vody "zadarmo" efektivnym kurenim pocas vykurovacej sezony. Ja byt tebou ked platis najomne, tak v zmluve musis mat napisane, ze sa o nehnutelnost stara majitel! Okamzite by som mu pri tvojich zisteniach volal a riesil to, lebo si to zaplatis ako pokutu za ktoru nemozes.
Odpovedať
Bojler je potrebné napevno odpojiť od soláru ručným ventilom, aby bolo isté, že je prerušený prietok vody cez špirálu. Môže sa stať, že veľa energie sa stratí samotiažou v systéme aj keď obehové čerpadlo je vypnuté.
Odpovedať
@rkorba To prepojenie na kotol je zrejme len dopúšťanie studenej vody do bojleru a na dotlakovanie ústredného kúrenia. Nemá to nič spoločné s výmenou tepla.
Odpovedať
@kukiak ale však kúrenie máte elektrokotlom. Takže tých 30 kWh denne, je kúrenie + ohrev TÚV + spotrebiče + svietenie. Vyriešil som záhadu? :-D
Odpovedať
Bohuzial.nie, kotol je odstaveny a kuril som len drevom.. raz som zmeral aj so zapnutym kotlom a to mi natocilo cez 100kw... to bol spustac toho, ze som to zacal riesit. Je to spotreba len cisto bojlera, pisem ze je zmerana priamo meracom v zasuvke. Tiez sa mi zda ze je to len na dopustanie vody do systemu vykurovania.
Odpovedať
neunika voda z bojlera do podlahovky? 30 kWh je nerealna spotreba @kukiak
Odpovedať
To by bolo vidiet ze mam vsade vodu.. a podla mna bojler na podlahovku alebo system kurenia proste napojeny nie je :/. Odobera 2000w ako ma podla meraca .. len proste dlho, prakticky cely cas NT tarify.. navyse voda z neho vobec nie je horuca, takze najpravdepodobnejsia bude ta porucha solaru nie? Ten vodny kamen nic? Ten by som ale vylucil kedze tam je zmakcovac vody.
Odpovedať
Áno, kúrenie elektrokotlom a ohrev teplej vody v bojleri sú dva oddelené systémy. Na solárnej strane by som nič dlhodobejšie neodstavoval, lebo slnko zasvieti a problém je na svete... Skúšať s odstavením soláru striktne pod dozorom, napr. cez zamračený upršaný víkend, nie cez týždeň, keď nikto nie je doma. Ohrievať 300 litrov elektrinou - aj keď len hornú časť bojlera - mi príde strašné plytvanie. Ako som tu už kdesi písal, za tento veľký bojler jeden malý, napr. s rýchloohrevom a spotreba pôjde dolu.
Odpovedať
@kukiak Nemáš v dome náhodou cirkuláciu teplej vody? Mne žral starý, chabo zatelpený bojler s cirkuláciou bez spätnej klapky tiež 30 kWh za deň. Vymenil som ho za nový, zateplený, do cirkulácie som dal spätnú klapku a spínanie čerpadla a spotreba klesla na 5,5 kWh za deň pri 6 členoch domácnosti :-) Takto sa môže bojler vychládzať aj do toho soláru, ako už bolo spomenuté. Riešenie by sa mohlo volať "spätná klapka"
Odpovedať
@kukiak ak si len v nájme tak majiteľ si spokojne rieši ochranu soláru cez tvoje náklady. Taktiež čerpadlo má automatické pretáčanie po určitej dobe a taktiež môže byť napojene na mrazivú ochranu. Možnosti je viac. Zostáva len odpojiť bojler, uzavrieť ventil. Ale aj to pretáčanie vody, ako jakino.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?