Vypínač č.6 (striedavý prepínač) - ovladanie cez Wifi

Ahojte, hladam riesenie ako ziskat funkciou ovladania dvoch svetiel na schodoch cez Wifi.... Ako prve mi napadlo namontovat do spinaca tento wifi modul (https://www.alza.sk/yeelight-smart-du...) ale kedze ide o schodisko a teda striedavy prepinac hore aj dole, tak mi vychadza ze toto fungovat asi nebude 😞 Dakujem za kazdu radu
Odpovedať
skus pozriet sonoff dual r3 (nepouzil som ho nato, len som videl, zeby to mal dat)
Odpovedať
@19mato87 k čomu by to bolo dobré?to by si ovládal pre decko ktoré nedosiahne na vyp.?
Odpovedať
@duzu jak k comu, fungujes ako normalne tlacidlo so smartom vies prip vypnut zabudnute svetla, ked ides het ale pri tej spotrebe led sa to v dnesnej dobe asi moc neoplati prip ak mas uz aj nejaku tu automatizaciu nastavenu v smart home ...
Odpovedať
Profilova fotka
Nazdar.Já mám na schodišťáku použitý SONOFF Mini,a funguje to.Tu máš schému zapojenia. Skús poštudovať,či to nepôjde aj na tom tvojom.
Odpovedať
@similsk Dakujem, podla tvojej schemy ktoru si poslal by to malo teoreticky fungovat aj u mna..... Ja totiz ako amater a neelektrikar som si myslel ze ked sa ten modul dava do skatulky so spinacom, tak by fungoval niekde iba v ramci nej a tym padom v obvode s striedavym spinacom nie... Ten moj ma tieto moznosti instalacie
Odpovedať
@19mato87 Na scheme prvy obrazok, zapojis to do tej "poslednej" krabice odkial je uz zapojena ziarovka. Snad tam mas nulak...
Odpovedať
@similsk podla tohto zapojenia ho viez pouzit len na vypnutie ak je svetlo zapnute, nie ? ak je vypnute tak ho nezapnes, pokial si ho nevypol cez smart, ci ? dual r3 ma 2 kanaly takze vie krizovo zapinat a vypinat
Odpovedať
@19mato87 no neviem ako sa vám tie hranaté vecičky podaria dať do KU krabice hlavne ak nie je hlboká. Ja by som vám odporučil Shelly 2.5, čo je na spínanie žalúzií, teda má dva výstupy 🙂. Bolo by sa s tým treba pohrať. Prípadne dať jednokanálové Shelly 1 do oboch krabíc. Výhodou Shelly je lepší tvar na montáž do krabice (hlavne ak nie je hlboká - no aj vtedy treba poriadnu dávku šikovnosti). No ešte je jedna možnosť... Inštalovať si kompletný smart home systém napr. FIBARO, alebo iné, aj keď je to nákladnejšie no podľa mňa to má väčší zmysel aj komfort, lebo to viete nasadiť aj mimo ovládania svetla mobilom.
Odpovedať
@neutrino No planujem pouzit tento yeelight modul prave preto, lebo vo zvysku domu budu vsetky svetla od Yeelight, mam ich overene a som s nimi velmi spokojny, tento schodiskovy okruh kde su 2 svetla je jedine miesto kde nebude Yeelight svetlo, ak tam ale namontujem tento yeelight modul, stale budem mat vsetko v jednej appke a zaroven napojene na Google Home.... @shadowmilan mas pravdu, ze ak budes mat v okruhu vypnuteho tlacitko, tak cez smart modul ho nezapnes, s tym ale pocitam a nebude to vadit
Odpovedať
@19mato87 Co myslis tym ze ho nezapnes cez modul ak vypnes tlacitko? Ved tento modul zabezpeci prave to ze svetlo vies ovladat ako tlacitkom, tak aj cez mobil, nezavisle.
Odpovedať
Profilova fotka
@shadowmilan Práveže ho vieš nezávisle ovládať či z mobilu alebo cez vypínač.Ak zapneš napriklad vypínačom,je jedno,že vypínač zostane zopnutý,cez mobil ho aj tak vypneš.
Odpovedať
@similsk ano, ale ak ho mas vypnuty, tak ho nezapnes nie ? a zaroven nevies ovladat kazdy vypinac samostatne z mobilu ak to chces iba na zabudnute vypnute svetlo, to ano ... zalezi od pouzitia
Odpovedať
Článok sa načítava...
@shadowmilan vypnes aj zapnes ho ci z mobilu, ci cez tlacitko. Nezavisle. A je jedno ci ma na schodisku 1, 2, 3 alebo 5 vypinacov. Potrebuje 1 modul, ktory pojde do "poslednej" krabice odkial je zapojena ziarovka. Len tam musi mat aj stalu fazu a nulak.
Odpovedať
@mmjoy99 No chapem to tak, ze z toho co ste mi poradili, ze ked zapojim modul na koniec pred ziarovku (ako na obrazku), tak ked bude vypinac vypnuty, tak bude vypnuty cely obvod a modul nebude mat co zapnut.... Akonahle bude jeden zo spinacov zapnuty, tak elektrina bude tiect aj cez modul, ktory tym padom sa bude dat ovladat a teda teoreticky bude modul vediet svetla vypnut a znova zapnut (dokym bude pod prudom) Ci chapem zle?
Odpovedať
@19mato87 chapes to spravne, pri module s 1 okruhom pri 2 okruhovom to vies uz riesit zalezi co potrebujes
Odpovedať
Profilova fotka
@19mato87 Pochopil si to dobre,ale zle si si to zapojil.Modul napr.SONOFF/ ale aj iný / musí býť napájaný priamo 230v,a svojím relátkom bude zapínať a vypínať žiarovku.Vypínače budú len ako spínače (tlačítka) pripojené k modulu,na manuálne ovládanie napríklad SONOFU / alebo iného modulu /.Veď som ti postol vyššie schému aj so zapojením,dokonca na schodišťový vypínač,tak si to pozri,ako je to zapojené.Tak nejako si musíš zapojiť aj ten svoj modul.
Odpovedať
@mmjoy99 prepac, zle som pozrel obrazok, ti tam mas na module 2 okruhy tak to nieje problem
Odpovedať
Profilova fotka
@19mato87 Musíš to zapojiť ako som ti to nakreslil
Odpovedať
Co mu to tu radite? Ved zapojit do poslednej krabice, namiesto ziarovky to zapoji do S1 a je to. Modul bude spinat ziarovku bez ohladu ci to zapne vypinacom alebo modulom.
Odpovedať
Teda aby som bol presny, stala faza do L, nulak do N. Spinana faza (za poslednym vypinacom) do S1, a z modulu L1 do ziarovky.
Odpovedať
@mmjoy99 velmi pekne dakujem, ak to bude fungovat tak ze modul a tlacidla uplne nezavisle od seba a zaroven oboje, tak mega, to som ani neocakaval Takze ak chapem spravne, postup je: - Stalu fazu zapojim do modulu L - Nulak do modulu N - spinanu fazu (aktualny vyvod k svetlam) do modulu S1 - a povodny vyvod k svetlam zapojim do modulu L1 Len ak nechapem ze ak spinana faza pojde do modulu, tak ako bude fungovat samostatne, resp ako bude fungovat modul ak nebude mat elektrinu z vypnuteho spinaca (ospravedlnujem sa ak to je hlupa otazka). @shadowmilan, v podstate by som mal rad dialkove vypnanie/zapianie tych dvoch svetiel (ktoru su spolu na jednom okruhu), najlepsie cez yeelight system (preto ten modul)
Odpovedať
No to je otazka ci v danom mieste mas, alebo mas moznost priviest stalu fazu a nulak (niekde zo zastrcky, alebo z nejakeho vypinaca vedla, atd.). Ja mam posledny vypinac na schodisku cez stenu s kupelnovym, u mna to problem nebol.
Odpovedať
Profilova fotka
@19mato87 Tak ako,funguje ti to? Mal si si to skúsiť zapojiť najprv na stole,a ak by to fungovalo,potom laborovať nad stávajúcou elektroinštaláciou.Ale bacha,robíš so sieťovým napétím.
Odpovedať
Budem asi riesit asi buduci tyzden, urcite dam vediet vysledok.... Dakujem pekne za pomoc
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?