Uskladnenie elektriny s fotovoltaických panelov

Ahojte, prosim Vas ako sa da uskladnit zvysna elektrina s fotovoltaickych panelov? Dajme tomu ze bude bojler s 2kW spiralov (jednosmerny) napajany s panelov a akonahle spirala dohreje vodu na pozadovanu teplotu, elektrina bude dobijat...dajme tomu autobateriu. Cez noc ked slnko nebude svietit a bude sa minat voda s bojlera (tepla) - pritekat studena voda do bojlera, uskladnena elektrina bude dodavana s tejto baterie. Je to mozne... zatial som nasiel autobaterie 12V 95Ah .... netusim kolko kW mozem do nej uskladnit a ci vobec taketo neico riesit.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
To je smiesne malo 95Ah... ja mam 570Ah a zo skusenosti by som siel minimalne do viac ako 1000Ah ak chces na tom solidne ficat celu noc a este aj den..
Odpovedať
@adam_janka 12V 95Ah, ak budes z tejto baterie odoberat prud 95A tak Ti vydrzi jednu hodinu, v pripade ze bude nova, to znamena ze z nej dostanes 1.14 kWh. Ale v tomto rezime tu bateriu pomerne rychle odpises. Vyhrevne telesa v bojleroch mavaju zvycajne vykon 2kW, teda energiu z tejto baterie sa Ti nepodari zohrait vodu v bojlery, stacilo by to akurat tak na svietenie. To este neuvazujem so stratami na menici a poklesom kapacity vplyvom veku. Zial FV elektrika je zaial prudko nevyhodna v ostrovnom rezime., zvlast co tyka ucinnosti v suvisloti s uskladnovanim enrgie v bateriach.
Odpovedať
kolko ta @mio23 vysli tie baterky? Ked mas jednu, staci dokupit druhu a mas 1000, nie? vdaka za infosku
Odpovedať
@hop377 a to ja by som netvrdil, ze sa ti nepodari zohriat vodu, otazke je za aky cas a na aku teplotu, kazdopadne zohriat ju zohrejes ... S ostrovnymi FV mas pravdu, ak nevies zohnat baterie za facku alebo nezohrievas kvanta vody tak, ze nepride slnecna energia nazmar, je to nerentabilne nenavratne ...
Odpovedať
Profilova fotka
@buggy to uz dosluhuju som sa moc o nich nestaral, mam ich asi 6 rokov... vazia 240kg ;-) 4x 6voltov Neviem uz presne kolko to stalo.. okolo 1200€ ? asi
Odpovedať
@kriloter suhalsim ze zalezi na case a teplote, ale tiez na energii ktoru mas k dispozicii a mnozstvezohrievanej vody. Predpokladam ze adam_janka chce zohrievat vodu v bojleri aspon 100l a tam s 1kWh teplotu moc nezvysi.
Odpovedať
@hop377 tak povedzme, ze o ten 1kWh bude potrebovat kazdy den menej elektriky odobrat zo siete na ohrev vody, kolko je to evri za rok? Nechce sa mi pocitat takto neskoro uz :-)
Odpovedať
a ak by človek neuschovával energiu, je to podľa vás rentabilná položka ? @mio23 @hop377
Odpovedať
@hop377 @mio23 zatial len rozmyslam ze by som kupil taku baterku pre tento bojler(100l - 2kW spirala) a spravil zdroj len na tento bojler kedze spirala v bojleri je na jednosmerny prud. Ale zas 1200e za taku baterku a este k tomu 240kg??? ci to je hmotnost dokopy 6tich? Staci mi ak mi uskladnena elektrina pokrije pripadny dohrev vody (100l) pocas noci a rano ked este slnko nebdue svietit.....
Odpovedať
@kriloter kolko stoji jeden kWh? Tusim okolo 0.2 Evri, teda za rok je to cca 73 Evri, kolko moze stat bateria s kapacitou 95Ah? Tipujem cca 120 Evri, tedaza 2 roky sa akuat tak zaplati jej cena a na dalsi rok bude musiet kupit dalsiu bateriu.
Odpovedať
@hop377 - to je tiez dobry prepocet na zvazenie ci ist vobec do toho......
Odpovedať
@adam_janka skus si zratat kolko asi tak elektriky minies na zohrievanie vody, odhadujem ze to nebude viac ako 50 Evri mesacne. Kontrolna otazka kedy sa Ti vratia naklady na bateriu? A to som este nezaratal jej zivotnos a ze musis mat na nu samostatny priestor a hlavne vetrany.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hop377 - preco vetrany?
Odpovedať
toto su chvalabohu celkom lahke kupecke pocty, s vysokou presnostou sa da dopocitat vyhodnosti, navratnosti ...
Odpovedať
@adam_janka bateria pri nabijani plnuje, uvolnuje vodik.
Odpovedať
@hop377 takze sme problem myslim vyriesili, ci? :-)
Odpovedať
@hop377 vodik sa da zuzitkovat, skoda ho len tak vyvetrat :-)
Odpovedať
@kriloter hej, najjednoduchsie je sktrnut zapalkou,to bude energie a tepla. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka neoplati sa ti to, celkovo elektraren sa ti neoplati... iba ak to chces predavat do siete aj to je otazne... k bojleru ti netreba baterie, pretoze samotny bojler je ako bateria... treba si do neho zohnat spiralo 24V alebo 48V.. urobit kolektory napriklad na 24V tie cez regulator (100eur) pripojis hoci aj na tu 92Ah lacnu bateriu za 100 eur alebo kolko ale ta skor bude sluzit ako stabilizator napatia, pretoze kolektor nevie davat presne 24 V, ale dava 24V ked to das na 24V bateriu... 2000W kolektor stoji cca 2000eur... Tu ti dam jednoduchu schemu ako to je na auto bateriach za par supiek...
Odpovedať
@kriloter - asi hej....a celkom rychlo...myslel som ze sa da zas niekde usetrit...
Odpovedať
Profilova fotka
Bojler nekupovat viac ako 80L - 120L na taketo veci... Ma ovela nizsie straty plastom a tento objem je akurat pre 3 osoby.. Co sa nedohreje, tak dokuris elektrinov zo zasuvky...
Odpovedať
@mio23 :-) no a nakupom menica sa posuva navratnost o dalsie desatrocia do nenavratna :-)
Odpovedať
@mio23 zabudol si ale dodat cenu za 1000Ah bareriu - myslim ze ked poviem 2 tisicky tak som mozno aj malo povedal. @adam_janka zjednodusene to mozem povedat tak ze 95Ah znamena ze ti bateria bude dodavat prud 95A jednu hodinu. Kedze v sieti sa pouzivaju malu prudy a vacsie napatia. Nie som daky elektrikar ale dufam ze uvazujem dobre. Vykon jednosmerny P = U.I takze pokial by si chcel zohriat vodu spiralou o vykone 2 kW tak pokial by ti ficala spirala na vykon 2kW pri napati 12 voltov tak by si potreboval prud 166 amperov - co samozrejme nie je mozne(elekrikari vieme preco). Cize sa to musi riesit zvysenim napatia(najlepsie hned z DC na AC treba menic) alebo znizenim vykonu. Tj. teoreticky keby si mal aj taky kabel co by 160 A utiahol tak by ti tvoju BATEROCKU vybilo za pol hodinu. Takisto DC prud je blby kvoli stratam, dalsim problemov je kapacita baterii, cize cim vacsia kapacita tym vacsia bateria.
Odpovedať
Profilova fotka
Tato varianta je najlacnejsia.. Ale na bojlerove kurenie staci mat: spiralu na 24V, baterie 2x 12V, regulator podla vykonu koelktorov a rovno z baterie kable do bojlera... nepotrebujes menic z 24V na 230V a nepotrebujes 240 kilove baterie ktore mam teraz na stavbe... Mne to napriklad velmi dobre sluzi, lebo na dome nemam este elektrinu, secko robim vdaka slnku: miesacka, rozbrusovacky, pily, vrtacky atd... to je nad zlato pre mna teraz... uz len z toho pocitu ze mi nic netreba od elektrarni aby som si mohol kludne stavat dom sa mi to oplatilo.. Ziadna elektro centrala na benzin.. Mam 4 kolektory zatial, uplne stacia.. 750W asi spolu maju, a vdaka bateriam viem na to dat 3000W zariadenie.. Ked nebrusim tak sa dobija bateria, tymto zazrakom na 750W kolektory pripojim 2400W rozbrusovacku..
Odpovedať
@kriloter nie je podstatne kolko to cele bude stat, setrit treba nech to stoji co to stoji. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter @fricko som si porovnaval ceny z roku 2008 a dnes... V roku 2008 stal 1W kolektora 5 eur, dnes to je 1 euro.. Menice sli takmer o polovicu dole... Ja som si to kupoval v taiwane.. Naprikald tento nesinusovy 5000W a na kratku zataz da 10000W stal 600eur... sinusove - PURE SINE WAVE stali od 1000 eur za 2500W, ale ucinnost 86% to neni nic moc, na moje ucely za tu sumu uplne staci...
Odpovedať
@mio23 - ta ty uz stavas a uz nie si zavisli od elektrarni. Inac som ti pisal postu ako si uchytil tie "tyce" na streche pre panely....alebo som to komentoval v tvojom fotoblogu...chel by som spravit pripravu na to nech nemusim potom rozoberat strechu...dat tam len tie rury, priviest husacie krky.....a neskor nahodit panely.
Odpovedať
@mio23 a nie je ta skoda na grafiku? :-)
Odpovedať
@mio23 as akym vykonom sa robia 24V spiraly? Vykon na zohrievanie body musis dodat rovnaky pri 230V ako aj pri 24V, teda je vzdy podstatne kolko energie je ulozenej v bateriach a to je najdrahsi sposob skladovania energie.
Odpovedať
@mio23 Idete riešiť el. bojler na ohrev vody alebo aj ÚK ? Som stavbár, ale v elektro nie som doma. A FVK ma zaujímajú..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?