Tepelné čerpadlá setrenie

Dobrý den, prosím vás chcem sa spýtať tých čo máte tepelné čerpadlá...my máme cca rok aj pár mesiacov čerpadlo daikin altherna 11kw ..a sme dosť sklamaní tým výkonom...sľubovali nám veľkú návratnosť ...nižšie preddavky a teraz prišla tá realita plný rok využívania TČ..ušetrilo to 15 eur mesačne...to pri tej cene 8600 eur už po odpocitani dotácie je strašne a v podstate nenávratne...nič sme nezmenili priam šetríme kurime ešte na menej ako minulý rok...tak máme obavy či tých 15 eur nie je z reálne nižšej spotreby nami spôsobenej..aby ste boli v obraze vykurujeme 170 M2..máme len TČ a platíme mesačne 240 eur...je to extrém...platí niekto tak veľa..? Nemáme ani sauny ani klimatizácie...úplne obyčajný dom...bungalov...nič navyše oproti bežnej domácnosti..žiadne elektroauto...všetko spotrebiče AAA (podľa starej kategorizácie)..nový dom zateplený...samozrejme všade led ziarovky..poctivo zhasiname..podlahove kurenie všade...rozmýšľame či existujú nejaki technici čo vedia vypracovať dokument kde my toľko podľa elektrární míňame...a hlavne sme pol dňa v praci..existuje taký odborník čo vie poradiť čo je u nás zle? Alebo sa tu nájdu ľudia čo tiež tak platia? Ďakujem pekne
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od stanuska69:

Dobrý den, prosím vás chcem sa spýtať tých čo mát…
@stanuska69 cim ete kurili predtym?
Odpovedať
240 € mesačne je veľa, aj keby ste mali iba elektro kotol, oslovte firmu čo vám to robila nech hľadá príčinu
Odpovedať

@stanuska69 Hej, veď toto všetko, na čo sa pýtaš, by Ti mal povedať (poctivý) energetický audit/certifikát.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

240 € mesačne je veľa, aj keby ste mali iba elekt…
@juraj_k vobec nie, pri elektrokotli som tolko platil v dome kde som kuril podlahovkou a bol nezatepleny iba vymenene dvere a okna trojsklo. Vykuroval som 95 m2 cistej podlahovej plochy. Podinajska nizina. Pani ale ma pomerne vacsi dom, v profile ma KNM, jednu z najchladnejsi oblasti SR, tam je dobre vediet- cim kurili predtym (napr ak mali kondenzacny kotol a davali TC tak to bola totalne zbytocna investicia ak im islo iba o usporu), kolko maju zatepleny dom, na kolko stupnov vykuruju a ci je TC ktore im namontovali vhodne do tejto oblasti kde aj -20 nebyva az takou vynimkou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@juraj_k vobec nie, pri elektrokotli som tolko pl…
@sousedekovci89 Práve teraz sa rozhodujeme medzi elektrokotlom a TČ. Okres Bardejov, bungalov, 96 m2, podlaha 15 cm polystyrén, steny 30 cm porobetón + 20 cm polystyrén, strop sadrokartón + 40 cm fúkanej izolácie. Ak s TČ ušetríme 15 Eur oproti elektrokotlu tak návratnosť niekde okolo roku XY...
Odpovedať

@stanuska69 co ste mali predtym ? kazdopadne, kazdy riesi navratnost ... ak ste predtym mali plyn kotol za 1000e a 100e reviziu rocne a dali ste si tc, kde to vychadza podobne cenovo, kus nizsie za 15000 a cakate navratnost ... a to v pripade, ze nieje nutny ziadny servis, lebo firmy su nenazrane a len za "rocne utretie prachu" z tej jednotky pytaju stovky eur ... vraj kvoli zaruke ... ako netvrdim, ze kazda je taka, ale ... taka ta so spravnou reklamou na fb hrda na "established in 2024"
Odpovedať

@sousedekovci89 Práve teraz sa rozhodujeme medzi…
@juraj_k vobec sa nedrz tejto informacie a nechaj si nainstalovat TC adekvatne potrebe vykurovania tvojmu domu a budes spokojny!
Odpovedať

@stanuska69 Daikin ma meranu pribliznu spotrebu elektriky v menu, hod sem foto kolko spotrebovalo za ake obdobie. Standardne sa da vypnut bivalentny zdroj (spiraly) ale v pripade tvojej lokality by som to nerobil, len nastavil kedy maju pomahat a nie neustale!
Odpovedať
Profilova fotka
@stanuska69 1) aka bola spotreba pred montazou TC, aky bol typ kurenia? 2) vypocet tepelnych strat/certifikat/audit mas? "zatepleny" dom pri 170m2 a specialne bungalov moze kludne znamenat v tvojom pasme, ze tepelne straty su vysoke alebo dom zatepleny slabo, pripadne tepelne mosty. Blizi sa chladne obdobie, mozes si pozicat termokameru alebo dat urobit termoscreening. 3) mozes namontovat elektromer, ak sa ti nechce odcitavat denne a zistit spotrebu TC (to mas niekde aj v menu) a spotrebu ostatnych veci. 4) druha vec je SCOP TC, to moze byt kludne 2 pri zlom/nespravnom nastaveni. Dolezita je teplota ktora ide do podlahovky, tepelne straty a kopec dalsich veci.
Odpovedať
@stanuska69 Idealne by bolo minimalne nainstalovat nejaky watt meter, ktory bude merat realnu spotrebu a robit z toho grafy. Nebolo by to prvy krat, co pocujem o tom, ze Daikin isiel z nejakeho dovodu na spiralu namiesto toho, aby kuril kompresorom. Z grafov by bolo podla prikonu pekne vidiet, cim sa kuri. Mne obycajna klima prerobena na tepelko usetrila za poslednych 12 mesiacov cca 1900kWh na kurenie a cca 2100kWh na ohrev TUV. Mam takmer pasivny dom, preto taka "mala" uspora na kurenie, ale v reci cisel, 4000kWh je cca 600Eur usetrenych za rok! Takze s tym Daikinom jednoznacne nieco nebude vporiadku.
Odpovedať

@stanuska69 doplním mgx.. Nepíšete aký model Daikin. Je to NT, VT model? Je to Daikin Altherma 2? 3?.. 3ka- by mala mať v menu už aj info o spotrebovanej energii, čiže to viete skontrolovať a odrátať od celkovej spotreby domácnosti. Nepíšete či kúrite do radiátorov alebo podlahovku. Nepíšete akú teplotu máte na ohrev TUV a v akom režime ohrievate TUV. Nepíšete ako máte nastavenú teplotu vody na kúrenie, ako ju ovládate? Máte plán + izbovú teplotu, alebo idete len podľa ekvitermiky a TČ ide vpodstate stále? Máte Akumulačnú nádrž?... Ako často vám zopína pomocnú špirálu? Mne to do mesiaca aj pri ohreve TUV a dezinfekcii každý týždeň robí len pár hodín. Keď máte veľa hodín, môžete mať zle nastavený bod bivalencie, prípadne môže byť aj zle zrealizovaná inštalácia, že unikla časť chladiacej zmesy... TČ keď je zle nastavené tak vie mať spotrebu aj ako klasický elektrokotol.
Odpovedať
15 eur uspora pri takej investicii je malo, tam nieco nebude ladit. bud zle nastavene krivky, zbytocne vysoka teplota vody, alebo cerpadlo ide casto v odtahu a zerie elektrinu zbytocne. urcite by som zavolal niekoho, kto sa venuje optimalizacii nastaveni TC... nie len montaznik, ale servisny technik, co vie pozriet grafy, cop, hystereziu a cyklovanie. casto sa stava, ze cerpadlo ide zbytocne naplno namiesto modulačneho rezimu.
Odpovedať

@juraj_k to je uplne mimo pri elektrokotli to urcite bude nasobne vyssia uspora. Viem kolko teraz rocne spotrebujem na kurenie (elektrokotol) a kolko mi zeru klimy ked s nimi chladim dom v zime, resp. dohrievam izby teraz v prechodnom obdobi. Ten rozdiel v spotrebe je brutalny. Jej pripad za mna urcite nie je prechod z elektrokotla, aj ked zatial nereagovala. Navyse ty mas dom krasne zatepleny.
Odpovedať

@juraj_k kup si monoblok z polska, napoji ti to hocjaky vodar a budes to mat za cenu elektrokotla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@juraj_k to je uplne mimo pri elektrokotli to urc…
@sousedekovci89 "kolko mi zeru klimy ked s nimi chladim dom v zime" - máš tam chybu, v zime asi nebudeš dom chladiť,, 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@sousedekovci89 "kolko mi zeru klimy ked s nimi c…
@chrobak7 hej pravda malo byt v zime, resp. V prechodnom obdobi. Domotal som vetu na polceste bo myslienky inde 🤣
Odpovedať
Článok sa načítava...

@stanuska69 Odporúčam denne alebo aspoň týždenne monitorovať spotrebu energie v dome. Zvýšená spotreba nemusí byť spôsobená tepelným čerpadlom, ale celkom iným spotrebičom.
Odpovedať

@stanuska69 8600euro je strašne moc, bežne kompletná tč dodávka stojí 4500tis. po odčítaní dotácie 240mesačne, tj 2880 ročne, 200e poplatok za OM, 2680/0,15kW = 17500kw, bežná spotreba počtítam 3000kw, ohrev vody TUV 1000kw, ostáva 13000kw deleno 7 mesiacov kúrenia = cca 60-65kw/deň, ja mám vykurovanú plochu 120m2, kysuce a dennú spotrebu máme max 12kw. skúste odpojiť záložnú špirálu a sledujte spotrebu. toť laická rada a aj prepočet.
Odpovedať

@juraj_k ušetríte min. cca 2/3 spotreby elektrokotla. ja som kúpil tč z českého bazosu, zapojili sme to spojpomocne, cena 4600e aj s výletom do prahy.. tč nie je zázrak, je to čerpadlo, ktoré čerpá energiu z okolia, (vzduch, voda, zem), hádam som to dobre napísal
Odpovedať
Chlapi zbytocne si tu derieme hubu, je to dalsia tema vetvorena na "podporu fora"! Uzivatel je neaktivny, nereaguje=nezaujem... Zabudnite na podakovanie, uznanie, dobry pocit z pomoci ...
Odpovedať
Je na fóre od roku 2018. Možno príde pozrieť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od standa1981:

@stanuska69 8600euro je strašne moc, bežne komple…
@standa1981 To akože fakt je po odrátaní dotácie cena 11kW TČ Daikin Altherma komplet s prípravou TÚV s napojením na vykurovanie a s prácou 4500eur? Sa mi nezdá :-) Mimochodom aktuálne neviem o prebiehajúcich dotáciách - čaká sa na začiatok 2026, či?
Odpovedať
Ideálne je si nainštalovať ESPAltherma (alebo niekoho o to požiadať), k tomu dokúpiť napr. Shelly merač spotreby a pravidelne to sledovať. Plus k tomu si ešte niečo o TČ naštudovať. Podľa mňa je dobré vedieť princíp fungovania a správanie sa v rôznych podmienkach takého dôležitého zariadenia v dome. Ja som napr. zistil, že keď je teplota okolo nuly, hmla a odmrazuje to každých 40 minút, spotreba za noc je pomaly ešte vyššia ako keby som kúril priamovýhrevom. Uvažujem, že keď bude taká noc, dám nútené vypnutie kompresora, nech to ide len na špriály. Len škoda že treba ísť prácne cez inštalatéra a nedá sa na to vytvoriť žiadny odkaz na mobil.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@standa1981 To akože fakt je po odrátaní dotácie …
@toky1 ja som to dal ako príklad, ale našiel som toto napríklad: https://dum.bazos.cz/inzerat/20893887...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od standa1981:

@toky1 ja som to dal ako príklad, ale našiel som …
@standa1981 No nič v zlom ale argumentovať cenami z bazoša, ja ti neviem. Každopádne autorka témy nemá nejaký ecodan ale má Daikin Althermu a predpokladám, že nie z bazoša ale funglovku a od origo dodávateľa. Preto mala tú cenu tých 8600eur.
Odpovedať
TČ 10kW po prvom roku, hneď po kompletnej prerábke vnútra domu. Vykurované/chladené 2 poschodia cca 200m2. Dom a ani strecha nezateplená. Spotreba za rok komplet dom kde je vsetko na el. bola 13000kW/h a vystačila mesačná záloha 190€. To bolo vlastne od 9/24 do 8/25. Tento rok zateplenie domu a strechy. Chladiť skoro ani nebolo treba. Za 9 a 10/25 nižšia spotreba el oproti rovnakému obdobiu minulého roka 1100kW/h menej. Izby a chodby sú nastavené na 22, kúpeľne a obývačky 24 stupňou. Prišiel som z paneláku kde som mal ešte vyššie teploty aj keď radiátory boli vypnuté. Proste stredový byt. Ako to bude pokračovať neviem, uvidím pri zúčtovani o rok. Ja zatiaľ spokojnosť.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rkorba:

Chlapi zbytocne si tu derieme hubu, je to dalsia …
@rkorba co myslis tym na "podporu fora" :D :D ze to zakladame my admini pod nejakymi nahodnymi usernamami ze nemame cely den nic ine na robote len vymyslat nahodne temy aby sa pouzivatelia chytili? 🤣 pobavilo ma fajnovo v piatok vecer
Odpovedať
Nejak mi to hlava neberie. Asi by som si najskôr zmeral nejakým prídavným- vlastným meračom spotrebu TČ. Niečo mi tam nesedí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megalord:

@rkorba co myslis tym na "podporu fora" :D :D ze …
@megalord presne ako pises, len bez smailaka na pobavenie! Trolov tu mame viac nez dost, ale to je koli tomu ze im boh nedoprial tolko kolko mal :-( Taketo vymyslene (platene) konta ci uz zo strany MS, alebo tretej strany su pri pouziti zdraveho rozumu priam okate!
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@megalord presne ako pises, len bez smailaka na p…
@rkorba necham ta zit v tejto konspiracnej teorii nadalej. Prajem pekny vecer
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?