Tepelné čerpadlá setrenie

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý den, prosím vás chcem sa spýtať tých čo máte tepelné čerpadlá...my máme cca rok aj pár mesiacov čerpadlo daikin altherna 11kw ..a sme dosť sklamaní tým výkonom...sľubovali nám veľkú návratnosť ...nižšie preddavky a teraz prišla tá realita plný rok využívania TČ..ušetrilo to 15 eur mesačne...to pri tej cene 8600 eur už po odpocitani dotácie je strašne a v podstate nenávratne...nič sme nezmenili priam šetríme kurime ešte na menej ako minulý rok...tak máme obavy či tých 15 eur nie je z reálne nižšej spotreby nami spôsobenej..aby ste boli v obraze vykurujeme 170 M2..máme len TČ a platíme mesačne 240 eur...je to extrém...platí niekto tak veľa..? Nemáme ani sauny ani klimatizácie...úplne obyčajný dom...bungalov...nič navyše oproti bežnej domácnosti..žiadne elektroauto...všetko spotrebiče AAA (podľa starej kategorizácie)..nový dom zateplený...samozrejme všade led ziarovky..poctivo zhasiname..podlahove kurenie všade...rozmýšľame či existujú nejaki technici čo vedia vypracovať dokument kde my toľko podľa elektrární míňame...a hlavne sme pol dňa v praci..existuje taký odborník čo vie poradiť čo je u nás zle? Alebo sa tu nájdu ľudia čo tiež tak platia? Ďakujem pekne
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od megalord:

@rkorba necham ta zit v tejto konspiracnej teorii…
@megalord naapodobne pan admin ;-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@megalord presne ako pises, len bez smailaka na p…
@rkorba presne tak. koľko krát som chcel pomôcť pre mňa banálnymi vecami. žiadna vďaka. nič. ja som vyrástol v prostredí, kde sa ctia morálne hodnoty - ďakujem, nech sa páči, netreba pomôcť atď... to sa teraz nenosí... je tu zopár skalných, ktorí sa zapájajú, ale počítam, že to prestane baviť aj ich... a celé to skončí ako efilip...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od standa1981:

@rkorba presne tak. koľko krát som chcel pomôcť p…
@standa1981 nestráš, dúfam že neskončí.... Ja by som tu zaviedol ešte jedno "nepísané pravidlo slušnosti", že ak si tu niekto vyžiada radu tak by mal napísať, že pre čo sa rozhodol a s odstupom času ako sa mu to osvedčilo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@stanuska69 cim ete kurili predtym?
@sousedekovci89 elektrokotol ..iba elektrika podlahové vodné kurenie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stanuska69:

@sousedekovci89 elektrokotol ..iba elektrika pod…
@stanuska69 ako je zatepleny dom? Ale v kazdom pripade je to TC totalne zle nastavene. To znamena ze vobec nebezi v rezime ako ma TC bezat, nie je to realne aby bezalo s tak nizkou priemernou ucinnostou ani v lokalite KNM.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@stanuska69 doplním mgx.. Nepíšete aký model Daik…
@kajo873 kurime podlahovkou len...zateplené mame 20tkou minerálnou vatou...teplotný plán máme rovnaký celodenne v noci o stupeň menej...kedy čo zapína úplne nemám odsledovane..okná máme trojskla...energetický certifikát máme vypracovaný technikom (neviem sa vyjadriť k jeho kvalitě) ale vypočítali nám náklady dvojnásobne nižšie ako máme reálne...spotrebu ročnú máme 2MW ..v podlahe máme 42 stupňov...máme poměrně velký bojler 100 k, voda vo vodovode je na 40..rekuperáciou nemáme...klímu nepotrebujeme u nás ani v lete v najväčších teplých je bez chladenia vnútri 24 stupňov...čiže zateplenie funguje dobre si myslim...nejaké bližšie informácie o tom TC o spotrebe atď neviem môžem skúsiť odfotiť nejaké tie grafy z aplikácie...teraz sa k tomu nedostanem má to manžel..varíme 3 krát do týždňa...lebo sme v práci deti v školách...takže naozaj nerozumieme kde ta spotreba ide...ešte takto keď sme zateplili tak nám to ušetrilo 60 eur mesačne (pardon že to riešim cenou ale mne išlo celou touto diskusiou hlavne o to aby som zistila či to TC bolo dobré a u nás je niečo zle a máme to riešiť skrátka či to iným ušetrilo, čo vidím že áno...takže budeme riešiť technika)..akumulačnu nádobu máme...idem pozrieť do faktúry presný ten toho daikinu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@stanuska69 doplním mgx.. Nepíšete aký model Daik…
@kajo873 altherma 3, kurime na 22,5 v celom dome...
Odpovedať

@kajo873 kurime podlahovkou len...zateplené mame …
@stanuska69 v tej rocnej spotrebe mas asi chybu, pri dvoch MWh to su prilis velke platby. To nema byt skor 20MWh?
Odpovedať

@stanuska69 42°C do podlahy? Niečo máte zle, lebo to ani pri nezateplenom dome a vo veľkých mrazoch nik nedáva do podlahy. To by ste museli mat tu podlahu na dotyk teplú....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@stanuska69 42°C do podlahy? Niečo máte zle, leb…
@frantisekca Voda je síce pocitovo inde, ale napr. aj v aquaparku, mnohí ľudia majú problém už vliezť do 38°C bazéna 😅
Odpovedať
Profilova fotka
42°C nám ide do radiátorov v nezateplenom dome pri vonkajšej teplote -2°C. Pre podlahovku je to takmer maximálna prípustná teplota. Fakt to vyzerá, že to TČ ide len na elektro dohrev a v režime on/off, lebo inak, pri konštantnej teplote podlahy 42°C, by v takto zateplenom dome muselo byť nejakých 30°C.
Odpovedať

@megalord presne ako pises, len bez smailaka na p…
@megalord ja mam tiez presne taky isty "citak" ako @rkorba. niektore temy vyslovene na vybicovanie emocii a aktivity na fore. a ta pripecena AI tomuto foru tiez nepridava
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@megalord ja mam tiez presne taky isty "citak" ak…
@rapidek pani vam vyssie odpovedala a pokracuje v diskusii... nie je to ziadna adminka ani admin, mozes sa teraz ospravedlnit @rkorba ? AI sa pouziva na doplnenie alebo pretvorenie nadpisu ak niekto zada titulok podobny "Pomoc" alebo "Podlaha" alebo "Obyvacka pomoc" ... akoze sorry, ked neviete dat poriadny nadpis, tak to za vas bude robit stroj a ano, ak nam ma zlepseny nadpis pomoct pre externe vyhladavace ako je Google, budeme to robit takto a hodlame v tom pokracovat. Dobrym nadpisom pomahame vam, sebe a aj dalsim buducim pouzivatelom ktori hladaju pomoc aj skrz externy vyhladavac ako je napr. Google.
Odpovedať
Profilova fotka

@rapidek pani vam vyssie odpovedala a pokracuje v…
@megalord Pani sice odpovedala ale co prispevok to zmätočna informacia, takze sa tu nik nemoze cudovat ze tie bludy si tu vymysla admin a jeho AI
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@megalord Pani sice odpovedala ale co prispevok t…
@yuri66 ktore presne prispevky a ktory presne pouzivatelia su AI/admini. Podme na to. Som pripraveny akymkolvek sposobom vyvratit tieto hlupe konspiracie.
Odpovedať

@stanuska69 Už vám to tu spomenuli. Ale Ja vidím z vašej odpovede jeden hlavný zásadný problém. Že púštate do podlahy 42° vodu. TO je šialená teplota na podlahovku. Neprekurovalo vám to? Ako ovládate teplotu v dome? Píšete že teplotný plán máte v celom dome rovnaký, predpokladám že zónovú reguláciu máte. A vy púštate šialenú teplotu do podlahy aby vám to rýchlo vykúrilo. Pri kúrení tepelným čerpadlom je úplne iný princíp ako pri radiátoroch. Tu ide o to že čo pri najnižšej teplote vody do podlahy vám dokáže čerpadlo kúriť kontinuálne na tých napr 23°. Nie že vypeckujete horúcou vodou, rýchlo vykúri a potom vypne. Mali by ste mať nastavenú ekvitermiku podľa vonkajšej teploty.. Napr vonku 10° - voda do podlahy 29°. VOnku -15° voda do podalhy max - 35-36°. Toto by som skúsil pre začiatok. Pohrať sa s vodou do podlahy. Skúste si odsledovať že pri akej vonkajšej teplote dokáže vám kúriť napríklad na 23° v interiéri aká voda do podlahy, koľko stupňová. Príklad: Ja som predminulý rok kúril tak ako som vám popísal. Ale minulý rok som doplnil zóny po poschodiach (3 poschodia každé poschodie má svoj teplotný plán) a zvýšil som výstupnú vodu o 6° na 36°. Spotreba mi stúpla cezvykurovaciu sezónu o 1,5MWh.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@yuri66 ktore presne prispevky a ktory presne pou…
@megalord Anonymný autor
Odpovedať

@megalord Tie AI nadpisy sú slušný bullshit. Ale to už vlastne celé toto "forum".
Odpovedať

@megalord Tak neviem ci tu mate ludi za uplnych debilov,ked tu citam temu a o 5 minut ju neviem najst,lebo medzitym sa zmenil jej nazov.A to takym sposobom,ze skoro ani nesuvisi s temou,na ktoru sa autor pytal.Co sme vasi pokusni kralici?Tak nech odpoveda komplet na otazky ta super AI,ktora ako jedina tu vie napisat nazov temy tak ako sa.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kuracinarez:

@megalord Tak neviem ci tu mate ludi za uplnych d…
@kuracinarez tipy & triky 😀
Odpovedať
Mne uz pride,ze modra strecha je rovnaka ako modry kon.Len jedno sluzi pre muzov a druhe sluzi pre ich manzelky. Tie anonymi,rovnako ako kon,hrozostrasne zmenene nadpisy tem,rovnako ako kon,uplne od veci.A za chvilu tu budeme moct prispievat aj v prispevkoch ako anonym,ako kon aj ked o tom zatial neuvazuju,zatial.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kuracinarez:

@megalord Tak neviem ci tu mate ludi za uplnych d…
@kuracinarez titulok sa generuje ak obsahuje 4 alebo menej slov. AI titulok sa generuje 10 sekund od zalozenia temy.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od emilia25:

Mne uz pride,ze modra strecha je rovnaka ako modr…
@emilia25 to teraz ked niekto pouziva nejaku vec na svojich strankach tak drzi nejaky patent na to alebo to my nemozeme pouzivat? alebo mali by sme hodit uterak do ringu a nerobit uz vobec nic? Doba sa za 20 rokov zmenila, ludia takisto. Iba reflektujeme a prisposobujeme sa dobe a jej potrebam. Ak vam v generovanom nazve vadia "tipy a triky" kludne to pridam do promptu aby to uz negenerovalo. Alebo to vypnem uplne? Ale potom ked niekto zada nazov "Kuchyna" tak neplacte.
Odpovedať
Profilova fotka

Chlapi zbytocne si tu derieme hubu, je to dalsia …
@rkorba Ak by si mal v tomto pravdu, tak to ozaj kazda druha diskusia by bola umelo vytvorena. Je bezne, ze ju niekto vytvori, dostane a mozno nedostane odpoved, aku potrebuje a tym je to prenho uzavrete bez toho, aby sa k tomu nejako vyjadroval.
Odpovedať

@emilia25 to teraz ked niekto pouziva nejaku vec …
@megalord je rozdiel, ked vyhodis copywritera a nasadis miesto neho ai, alebo ked shop generuje popisy, alebo cokolvek z tejto strany. Ale vy sa tu hrate s user generated contentom a pozmenujete ho, bez toho aby bolo evidentne oznacene, ze content bol vami upraveny... Teda okrem toho, ze nejaka moralna zodpovednost prevadzkovatela by z roznych dovodov mala tomuto pri UGC branit sama od seba...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od minoo:

@megalord je rozdiel, ked vyhodis copywritera a n…
@minoo pokial viem, predtym dlhe roky upravoval titulok diskusie admin rucne a nikdy okolo toho nebolo taketo halo... ked to robi stroj uz je z toho velky problem zrazu
Odpovedať

@minoo pokial viem, predtym dlhe roky upravoval t…
@megalord ludia si to radi predstavuju tak, ze osobu Fera, nahradila osoba GPT-4.5... jeden admin za druheho... Ale skuste to odprezentovat tak, ze vas text odteraz analyzuje a upravuje armada pecto adminov (lebo to je schopnost ai) aby sme z vyhladavania mali vyssi click rate... A ehm... ked uz mate tu armadu, nechate ju lezat hore pupkom? Ved vsetci vieme ze lepsie seo potrebuje lepsi content... Ved ludia si zvyknu, ze co napisu je jedno, my si to prepiseme aby to bolo dobre, ved nas to nic naviac stat nebude... Proste je to UGC a ma to nim ostat, lebo okrem toho, ze z toho vyrastie generacia tupelov, ktorym nikto nikdy nepovie, ze musia rozmyslat ked pisu, tak bude vtipne po sebe citat cudzie formulacie...
Odpovedať
Mňa pobavilo to "pecto adminov" :-) Inak mne osobne je úplne jedno čo nejaká AI upravuje názvy tém, skôr mi vadí, že ani tá sa nevyhne pravopisným podivnostiam.
Odpovedať

@minoo pokial viem, predtym dlhe roky upravoval t…
@megalord naozaj v tom nevidis rozdiel?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?