Odpoveď na príspevok od marko204:
Dobrý deň , momentálne sa venujem zapájaniu rozvá… @marko204 Chceš normy? - pripráv si love! ... Vykonáš prácu nievsúlade s normou? - pripráv si väčšie love!Odpoveď na príspevok od marko204:
Dobrý deň , momentálne sa venujem zapájaniu rozvá… @marko204 na zaciatok... aku mas vyhlasku? Lebo od toho sa priamo moze odvijat tvoja dalsia kariera. Pred par tyzdnami som zistoval len tak pre info ze kolko mame na slovensku STN je ich 9000 a z toho je 7000 elektrotechnickych. Zakladnych je samizrejme menej. Ale k veci, neda sa povedat ktore nirmy si mas nastudovat lebo elektrotechnika je rozdiahla. Osobne pre zakladny prehlad by som nastudoval vsetky knihy od pana Meraveho a on tam ma aj odkazi na jednotlive STN (samozrejme nie na vsetky), ale pre elektroinstalacie domov/bytov z toho budes urcite mudrejsi. Nasledne clenstvo v SEZ-KES (najlahsia cesta k normam) no a potom ist dalej. Je mi ale zvlastna takato otazka lebo ak zapajas rozvadzace mal by si aspon z leteckeho pohladu vediet co je nutne dodrzat a podla ktorej normy. Napr. pre rozvadzace plati norma STN 61439-1 az STN 61439-5, ale dalej potrebujes normy podla toho v akom prostredi sa nachadzaju (vlhke, vybusne...) a tak dalej. Ked sa bavime o prostredi tak urcite normu STN 33 2000-5-51, ale je toho vela. No a teraz zaver :) ide o to ktory smer v elektrotechnike chces. Projektant - musi vediet normy od a do z (aj ked podla vyhlasky 508/2009Z.z. nie je pozadovana ziadna sposobilost), revizny technik - kontroluje zariadenie z pohladu bezpecnosti normy musi ovladat prehladovo tomu co sa venuje, lebo sa na ne priamo odkazuje v reviznej sprave (Priklad: Prudovy chranic nie je instalovany na vsetkych zasuvkovych obvodoch ovladanych laikmi co je v rozpores STN 33 2000-4-41:2018).Stavba sa ale reviduje podla noriem z casu vystavby (nemozes chciet ist do domu zo 60tych rokov a uplatnit aktualne normy... vysledok by bol jasny). Takze ako revizny technik musis byt aj historik. No a na zaver monter. Ten ide podla projektu a v podstate mu stacia zakladne normy o isteni, dimenzovani, krizovani a subehu, bleskozvody a ochrana pred ucinkami atmosferickej elektriny, znacenie, ochrana krytom atd. Monter ide podla projektu a ked je samostatny tak hlavne musi vediet ake doklady musi zakaznikovi dorucit a o tom zasa hovori vyhlaska 508/2009Z.z. (konstrukcna dokumentacia, sprievodna dokumentacia) ale aj dalsie napriklad revizak od teba bude chciet prehlasenie o vlastnej zodpovednosti osoby vykonavajucej montaz. Dalej sa ta tykaju zakony a vyhlasky o uvadzani vyrobku na trh, zakon o preukazovani zhody, a ine zakony a vyhlasky. Ono v podstate tento smer netreba hrrr iniciativne studovat lebo z toho budes mat gulas. Vsetky veci budu postupne nabiehat praxou a samozrejme jednotlive normy studovat do toho :). Good luckOdpoveď na príspevok od merak:
@marko204 ešte by som doplnil kolegu @neutrino pr… @merak pravda a vedeli by sme doplniť ešte milión ďalších požiadaviek :) napríklad ochranná zem a funkčná zem a podobne (hlavne v priemysle), ale toto sú veci na ktoré má myslieť projektant a nie ten čo rozvádzač montuje do funkčného celku. Hovorím elektro noriem je cca 7000.Odpoveď na príspevok od neutrino:
@marko204 na zaciatok... aku mas vyhlasku? Lebo o… @neutrino ďakujem za odpoveď , áno ako spomínate z praxe viem ako sa niektoré veci robia ale u nas to všetko rieši hlavný technik a nevysvetluje nam normu od normy presné znenie a tak daľej . Ďakujem za rozsiahlu odpoveď a možne nasmerovanieOdpoveď na príspevok od merak:
@marko204 ešte by som doplnil kolegu @neutrino pr… @merak Do kameňa tesať! Správne nainštalovaná SPD je normálne asi IQ test, vidím to veľmi zriedka!