Skúsenosti - ročná spotreba elektrickej energie v kWh

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, zaujíma ma akú máte ročnú spotrebu el. energie v novostavbách, zrekonštruovaných RD, prípadne RD v pôvodnom stave. Pre objektívnosť porovnaní prosím o uvedenie základných údajov, tzn. načo všetko sa el. energia využíva, aký zdroj sa používa na kúrenie, TÚV a počet obyvateľov domácnosti. Stretávam sa s rôznymi spotrebami, rád by som si to porovnal. Ďakujem
Odpovedať
1
5
6

Odpoveď na príspevok od toky1:

@mgx Tiež som sa pozastavil nad tou letnou mesačn…
@toky1 Mesačnú spotrebu som myslel akože ju máme do 200kWh nie do 200eur :-) Pardon.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@toky1 Mesačnú spotrebu som myslel akože ju máme …
@toky1 tiež mám asi toľko v lete, ak by som mal 30 idem do toho čo má @supiiik, , škoda že to nebolo tak pred 30r, vonkajšie jednotky už boli
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od doderkoo:

@duzu no mate asi pravdu lebo v zadných izbách ma…
@doderkoo na veľké okná vonkajšie izolačné rolety, v zime niečo izolujú a v lete proti prehriavaniu, no tiež sú finannčne náročné, FV budeš mať na napájanie TCak sa rozhodneš pre horeuvedené je podstatne lacnejšie
Odpovedať

@rkorba už foto voltiku mam ale bez batérie a dos…
@doderkoo tak to vidim, ze distribucka to dobre vymyslela a doladila ku svojej spokojenosti :-( Tak beriem spat moje slova o navratnosti, uz ti ostava iba TC. Kolko ti v priemere kWh zozerie elektrokotol denne? Len pre rychly vypocwt potrebneho vykonu TC.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@doderkoo tak to vidim, ze distribucka to dobre v…
@rkorba neviem presne ale denná spotreba v zime 120 leto cca 30 deň čiže asi 90kwh za deň
Odpovedať

@rkorba neviem presne ale denná spotreba v zime …
@doderkoo takze keby 5kW tepelko s COP 3.5 islo 24h, tak by vyprodukovalo tolko tepla co potrebujes a spapalo do 30kWh vratane TUV co je na uvazenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@doderkoo takze keby 5kW tepelko s COP 3.5 islo 2…
@rkorba a cena asi okolo 10 000 cca z napojením?
Odpovedať

@doderkoo vsetko mas doma, tak len dokupit a dopojit okolo 2000 https://www.modrastrecha.sk/blog/supi...
Odpovedať

@doderkoo Na elektrokotol sa da za zlomok ceny bezne predavanych tepeliek spravit retrofit v podobe klimy prerobenej na tepelko vzduch/voda. Treba k tomu trochu odvahy a co to nastudovat, ale zopar ludi aj tu z MS to uziva uz nejaky cas a vsetko fachci tak, ako ma :) https://www.youtube.com/watch?v=6o5kl...
Odpovedať

@doderkoo Aj TČ Daikin kúpiš napríklad okolo 2 000, Kaisai ešte lacnejšie. Máš to hotovú krabicu, napojí to kurenár/vodár....
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@doderkoo Na elektrokotol sa da za zlomok ceny be…
@supiiik Tých 2,5 kW (vonkajšia jednotka klimatizácie) stačí na celý dom (?) alebo toto DIY riešenie je len doplnkové kúrienie k elektrokotlu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@supiiik Tých 2,5 kW (vonkajšia jednotka klimatiz…
@gadefox Mne to vykuruje cely dom, elektrokotol mam zapojeny, ale viac menej mi isiel za celu zimu asi 2 hodiny aj to len preto, lebo som chcel vyskusat kurit aj s nim. Mam ale dom takmer na urovni pasivneho, cize minimalna potreba tepla, preto mi ta 2.5kW klima staci aj s rezervou, v podstate vyuzivam tak polovicu jej kapacity. Vid graf nizsie, toto je spotreba elektrickej energie tej klimy na kurenie za januar a februar 2025. Dom ma vykurovanu plochu 125m2. Kurim na cca 24°C
Odpovedať

@gadefox Mne to vykuruje cely dom, elektrokotol m…
@supiiik super to vyzerá ale lajk ako ja také niečo zhotoviť bude asi problém max vypínače a zásuvky som napájal 😀 musím to cele preštudovať ako to funguje kto mi to urobí
Odpovedať

@gadefox Mne to vykuruje cely dom, elektrokotol m…
@supiiik môžeš mi to trosku zhrnúť aj v číslach bez jednotky cca koľko si mal spotrebu alebo si od začiatku si to mal nainštalované a priemerná mesačná spotreba domu stou jednotkou koľko je vykurovanie vody a kurenie mne pri 200m2 obytných január cca okolo 3000kwh komplet kurenie spotrebiče ohrev vody robí
Odpovedať

@supiiik môžeš mi to trosku zhrnúť aj v číslach b…
@doderkoo Spotrebu elektrickej energie za poslednych 11 mesiacov na kurenie a ohrev TPV prikladam v grafe. Kedze mi MiniHPC pocita aj vyrobene teplo, tak to je uvedene v dalsom grafe. Je to vlastne graf, ktory ukazuje, aku by som mal spotrebu, keby som kuril a ohrieval TPV ciste elektrikou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@doderkoo Aj TČ Daikin kúpiš napríklad okolo 2 0…
@frantisekca pošli link na Daikin monoblok za 2000€
Odpovedať
Článok sa načítava...
@doderkoo Vsetko ale zalezi aj od tepelnych strat, orientacie okien. Kto a preco navrhoval 14 kWh kotol? Je uz finalne zaizolovany dom? Snad bol nejaky projekt a k tomu energeticky certifikat, aka bude spotreba. Mas tam nejaky krb a vyuzivas ho? Aj podla toho sa dimenzuje TC. 19 MWh mam spotrebu za 3 roky v bungalove 180 m2 (147m2 uzitkova) pri 4 osobach a teplote cca 21,5 bez krbu, bez tepelneho cerpadla a bez kotla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@frantisekca pošli link na Daikin monoblok za 200…
@purplesticks A tuším boli/sú aj EBLA ...
Odpovedať
Profilova fotka

@supiiik môžeš mi to trosku zhrnúť aj v číslach b…
@doderkoo ..len pozor na to, že ty (tipujem) nemáš pasívny dom alebo aspoň NED.. aby si nekúpil mačku vo vreci. 2,5 kW výkon pre bežný dom je žalostne málo.
Odpovedať

@doderkoo ..len pozor na to, že ty (tipujem) nemá…
@gadefox na túto zimu to bolo pre mňa i veľa, 2,5kW ,,v januári bežne +10 --+15 cez deň, jediný mrazivý celý deň,väčšia okolo -10 bolo len vo februári aj to len nad ránom , ináč cez deň len plusové teploty, záleží na aký veľký dom a akú má stratu , zisky
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@gadefox na túto zimu to bolo pre mňa i veľa, 2,5…
@duzu áno, v prípade anomálie, že v zime je plus 20oC a viac, nepotrebuješ žiadne kúrenie. Veci sa ale nedizajnujú na extrémne prípady, že.. Auto má kopec bezpečnostných systémov aj napriek tomu, že mnoho vodičov nikdy nenabúra. Detto dom. Ten sa projektuje na základe empirickej skúsenosti, že v týchto zemepisných šírkach zvykne v zime mrznúť - a nie plus 10oC. To je výnimka, ktorá o 5-10-15 rokov nemusí byť reálna..
Odpovedať
Za mňa naj pruser pre TČ nieje ani tak teplota pod -12° ale keď je okolo 0° a hmla. Vtedy sa TČ doslova trápi a veľmi často odtápa výmenník.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@gadefox na túto zimu to bolo pre mňa i veľa, 2,5…
btw. aj mojej peňaženke vyhovujú teploty 10oC v janurári - aj kotol si pochvaluje, že sa toľko nenamajá.. :)
Odpovedať

btw. aj mojej peňaženke vyhovujú teploty 10oC v j…
@gadefox kotlu je to tri , ty ušetríš ak nepôjde stále na max výkon, pre el kotol je asi najhoršie ked musí často zapínať vypínať, preto kúriť len takým výkonom aká je okamžitá strata, Pri TC vzduch-voda bude asi dilema čo kde vyhovuje viac, po prečítaní príspevku od supiiika či je nádrž vždy výhodnejšia, tam sa dá vybrať čas kedy je vonku najteplejšie,posledná veľká zima 2017, roky dovtedy ani od vtedy nebola , vlaňajší rok najteplejší v historii merania
Odpovedať
1
5
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?