Odpoveď na príspevok od doderkoo:
Dobrý deň chcel som sa informovať máme novostavbu… @doderkoo v lete je to pomerne dosť veľa asi veľa varíte ohrievate kopu vody , mne stačí v lete okolo 200-300 kWh ale len 2 a varíme málo, ušetríš na kúrení ak všetko poriadne zateplíš a zmeň zdroj na TC bunkgalov je na spotrebu žrút ale to si vedel ked si s preň rozhodol zvlášť taká veľká plocha to je i na 2 veľké trojizbové bytyOdpoveď na príspevok od doderkoo:
Dobrý deň chcel som sa informovať máme novostavbu… @doderkoo Chybka je v 22,5 - 23°. Dospelý človek by sa mal naučiť žiť v chladnejšom prostredí (max. 21oC). Okrem toho je to zdravšie, spánok je kvalitnejší. Šestríš kotol (bo toľko nepáli plyn). Šetríš peňaženku (bo toľko nepáliš plyn). Je to zvyk, ver mi.. Výnimkou sú samozrejme deti, tým sa toreruje mnoho, ale aj tak.. 23oC je dnes luxus a pozostatok komunizmu.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@doderkoo Chybka je v 22,5 - 23°. Dospelý človek … @gadefox scasti s tym suhlasim, len trosku je problem ked pride leto. Potom co? mam si zase na 6-8 mesiacov zvyknut na 24-27C vnutri alebo mat vypeckovanu klimu aby som mal 21? potom ochoriet ked vyjdem von do 34C? Mne z tohoto dava zmysel mat mierne vyssiu teplotu v zime vnutri...Odpoveď na príspevok od gadefox:
@doderkoo Chybka je v 22,5 - 23°. Dospelý človek … @gadefox to kde zas cerpas tieto univerzalne parametre? Ja by som si napr. na teplotu pod 24 cez den nezvykol... Ideal je cca 25... Na druhu stranu, v sucasnych letach nejak nekapeme... A pri normalne zateplenom dome, to vobec nemoze byt rujnujuce... Chcem tym povedat, ze ludia sme rozni...Odpoveď na príspevok od minoo:
@gadefox to kde zas cerpas tieto univerzalne para… @minoo ..ale zvykol, ale zvykol. človek si zvykne na všetko. Na benefity otužovania sa opýtaj svojho lekára (či je zdravé tráviť čas v prekúrenej miestnosti s 25oC ap). Btw. človek aby sa tu bál napísať svoju skúsenosť a názor. Vždy sa spoza kríkov vyrúti nejaký partizán a začne obťažovať, že on to má inak. To je akoby som napísal, že muži sú štatisticky vyšši ako ženy. A niekto by mi tu začal vypisovať, že to nie je pravda, pretože volejbalistka Eva je vyššia ako herec Peter Dinklage (trpaslík). Okay, ty si dospelé dieťa, ktoré potrebuje 25 a viac oC.. ale rozhodne si výnimka.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@minoo ..ale zvykol, ale zvykol. človek si zvykne… @gadefox kto povedal, ze je prekurena? Tabulka z cias sovietskeho zvazu? Aky je rozdiel medzi 24° v lete v kratasoch a 24° v zime v kratasoch? Nejde o to, ze pises svoj nazor, ale o to, ze ho vnucujes ostatnym : "Dospelý človek by sa mal naučiť žiť v chladnejšom prostred" A technicky zrejme 25 nepotrebujem. Ale nie je nutne existovat len s tym co clovek nutne potrebuje...Odpoveď na príspevok od gadefox:
@doderkoo Chybka je v 22,5 - 23°. Dospelý človek … @gadefox mame 3 male deti 4 a 2 - 2 ročne a v izbách je 21 v chodbe termostatOdpoveď na príspevok od gadefox:
@doderkoo Chybka je v 22,5 - 23°. Dospelý človek … @gadefox a plyn nemáme natiahnutý do domu ja riešim ci je to bežná spotreba 19 000kwh ročne a ako by som to vedel stiahnuť nižšie lebo veľa ľudí hovorí že podlahové kúrenie je najsetrnejsie ale sa mi zdá vysoká spotrebaOdpoveď na príspevok od doderkoo:
@gadefox a plyn nemáme natiahnutý do domu ja rieš… @doderkoo Som voláko zmetený. Písal si "teplota domu v zime nastavená na 22,5 - 23°". Teraz píšeš 21oC. A podlahové kúrenie máš na mysli také, kde je výhrevné médium voda, nie "špirála". Pretože známy mal to druhé a strašnú spotrebu mal (nedoplatil sa).Odpoveď na príspevok od duzu:
@doderkoo v lete je to pomerne dosť veľa asi veľ… @duzu no nevedel som ze bungalov viac papa ale asi vidím tc nemám dal som min roku fotovoltiku ale vyrobí cca 10 000 ročne ale chcel by som znížiť spotrebu elektriny ešte denne pri tej teplote varení a ohrev vody je spotreba 120kwhOdpoveď na príspevok od gadefox:
@doderkoo Som voláko zmetený. Písal si "teplota d… @gadefox podlahove vodné a teplotu 22,5 až 23 mam nastavené 1 termostat v chodbe a bočné izby majú v dome 21 tak som myslel nemám v každej izbe termostat len na chodbe v strede domuOdpoveď na príspevok od doderkoo:
@gadefox podlahove vodné a teplotu 22,5 až 23 mam… @doderkoo ked si to prepocitas, tak ak mas v lete spotrebu 600-800 mesacne (spriemerujme na 700) mozme uvazovat, ze rocne na beznu spotrebu a ohrev vody minies cca 8400kW (700*12). Ten zvysok je kurenie. A je kurenie 10000kw pri 14kW priamoohrevnom kotli vela? Nie je...Odpoveď na príspevok od doderkoo:
Dobrý deň chcel som sa informovať máme novostavbu… @doderkoo Myslim ze to celkom normalna spotreba na velkost domu, ktory je komplet na elektrinu a bez TC. U mna pri dome 145m2 to vychadza cca 15 000kwh rocne. Kurenie je priemerne 6000kwh, 4200kwh je ohrev vody, 3600kwh je bezna spotreba- varenie,pranie, svietenie, Tv...zvysnych 1200 pripada na klimu, zahradny domcek, studnu vonku.. priemerne zatepleny bungalov na zapade. Elektricky kotol, termostat na 22,5. Jediny piestor na usetrenie u mna vidim v spotrebe( teda aj ohreve ) teplej vody. Ta mi pride ozaj velka. Ale nie a nie to vysvetlit zene :DOdpoveď na príspevok od dom666:
@doderkoo Myslim ze to celkom normalna spotreba n… @dom666 ďakujem za vysvetlenie. Tak potom ôk no ja teplu vodu som mal napojenu na kotol a dal som na špirálu neviem ci som tým niečo pomohol 😀Odpoveď na príspevok od doderkoo:
@dom666 ďakujem za vysvetlenie. Tak potom ôk no … @doderkoo Jáj, tak to si tiež nenapísal.. Myslel som, že máš TČ, ak nemáš plynovú prípojku. V prípade el. kotla je tvoja spotreba IMO primeraná - len ma zaujíma, čo ťa k tomu viedlo? Odporúčanie? Nemáš na pozemku plyn prípojku? alebo došli zrejme financie na TČ.. Ten známy sa nechal ukecať na "lacnú" solárnu a veternú energiu od EKO šamanov, ktorí ho vyplašili, že kubík plynu raz bude stáť ako zlato alebo diamanty. A nakoniec dopadol tak, že veterne utekal vybavobať solárnou rýchlosťou vyúčtovanie elektriky na splátky..Odpoveď na príspevok od doderkoo:
@dom666 ďakujem za vysvetlenie. Tak potom ôk no … @doderkoo No z hladiska spotreby si si nepomohol. Ucinnost el. kotla a el. sprali v bojleri je rovnaka. Ohrievat cez hada v bojleri ma vyznam len plynom/TC/solarom. Akurat si mozno pomohol podlahovke. Vraj jej nerobi dobre zelezny had v bojleri, aspom to tu bolo v diskusii uz spomenute. Jedine, ze by si mal nerezoveho hada teda aj vnutro bojlera, ale tam su tie cenny uz niekde inde.Odpoveď na príspevok od dom666:
@doderkoo Myslim ze to celkom normalna spotreba n… @dom666 skus sa pohrat s teplotou tuv. Niekedy aj par stupnov vie spravit zazrak. A tiez treba prestavovat teplotu vramci roka.Odpoveď na príspevok od dom666:
@doderkoo Myslim ze to celkom normalna spotreba n… @dom666 pri tvojej spotrebe na kurenie a TUV by som okamzite riesil TC. Alebo solar 10kWp s VB. Navratnost zarucena :-)Odpoveď na príspevok od mgx:
@doderkoo zaujimala by ma ta "letna mesacna spotr… @mgx Tiež som sa pozastavil nad tou letnou mesačnou spotrebou. My ju máme do 200eur aj s varením, klímou, bazénovou filtráciou, studňovým čerpadlom s denným polievaním trávnika. Plynový kotol ktorý vtedy len ohrieva tuv zežere cca 13m3 mesačne. Ale my sme traja dospelí, neviem koľko elektriny na normálne fungovanie je treba trom deckám.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@dom666 pri tvojej spotrebe na kurenie a TUV by s… btw moje tepelko kurenie bungalov 200m2 na 23C s TUV za januar februar 2025 1000kWh cize cista pohodicka.Odpoveď na príspevok od dom666:
@doderkoo Myslim ze to celkom normalna spotreba n… @dom666 nemáš pravdu že kúrenie je len toľko , lebo všetke el. spotrebiče i kúria najviac asi indukcia rúra myčka sušička a pod , aj keby boli 2 identické domy nikdy nebudú mať rovnakú spotrebu na kúrenie ,lebo je tam ešte veľa premenných ako počet hláv každé kúri iná zemepisná poloha iné natočenie domu, tým rôzny príjem tepla zo slnka, rôzne veľké okná na rôzne strany, každé okno má väčšiu stratu ako ostatná časť zatepleného domu @dorerkoo prízemný dom o rovnakej ploche ako poschodový má viac plôch vonkajších, väčšie ochladenie,preto vyššia spotreba za cenu väčšieho luxusu nemusíš stále behať po schodoch, naviac zatiaľ máme všetci dotovanú energiu ktorú platíme všetci cez vyššie DPH,aj najchudobnejší pre najbohatších, to neplatí ficko zo svojho, je ľúbivé povedať dám vám zľavu len nepovie kto to musí zaplatiť i s úrokomOdpoveď na príspevok od gadefox:
@doderkoo Jáj, tak to si tiež nenapísal.. Myslel … @gadefox tak po stavbe neboli financie potom som zatepľoval plyn je prípojka 150m od pozemku nezistoval som co to bude stáť pripojiť na takú vzdialenosť a keď sa uvoľnili financie tak som sa rozhodol pre fotovoltiku miesto tc nakoľko má zaujala 25 ročná zárukaOdpoveď na príspevok od dom666:
@doderkoo No z hladiska spotreby si si nepomohol.… @dom666 no aj ja si myslím jedine mam bojler 300l a ak bol napojený na kotol ohrievalo 200l a teraz na špirálu 100l neviem ci to malo významOdpoveď na príspevok od wyrky:
@dom666 skus sa pohrat s teplotou tuv. Niekedy aj… @wyrky ďakujem za radu skúsim znížiťOdpoveď na príspevok od mgx:
@doderkoo zaujimala by ma ta "letna mesacna spotr… @mgx tak to som nevedel ja som dal 13500 za fotovoltiku bo mi bolo povedané ze tc cca stoji od 10000 viac že tie lacné sa ťažko robi údržbaOdpoveď na príspevok od rkorba:
@dom666 pri tvojej spotrebe na kurenie a TUV by s… @rkorba už foto voltiku mam ale bez batérie a dosť su veľké poplatky pri vysokej spotrebe virtuálnou batériou toho roku mi aj švagriná ešte poslala 6000kwh čiže som výkril výrobu elektriny spotrebou a len poplatky ma vyšli 1200 € za presuny elektrinyOdpoveď na príspevok od toky1:
@mgx Tiež som sa pozastavil nad tou letnou mesačn… @toky1 ta možno to robí ako píšu ľudia že kurenie cca 10000kw ročne je ok na 200m2 a ostatok voda nakoľko sa deti kúpu skoro každý deň vo vani práčka ide cca 1-2 denne a varenie inducka plus robíme cez leto ešte okolo domuOdpoveď na príspevok od duzu:
@dom666 nemáš pravdu že kúrenie je len toľko , l… @duzu no mate asi pravdu lebo v zadných izbách mam po 2 okná v predu francúzske 13 okien tak je asi strata veľká a neviete kotol stále ide na plno čiže asi 14kwh ja stále som riešil prečo si kotol nereguluje ze nejde na 4 spirali ale na 2 alebo na 3 ze si uberie ale stále keď pozriem ide na maximum a druha vec vonkajsie čidlo nepomôže spotrebe?