Skúsenosti - ročná spotreba elektrickej energie v kWh

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, zaujíma ma akú máte ročnú spotrebu el. energie v novostavbách, zrekonštruovaných RD, prípadne RD v pôvodnom stave. Pre objektívnosť porovnaní prosím o uvedenie základných údajov, tzn. načo všetko sa el. energia využíva, aký zdroj sa používa na kúrenie, TÚV a počet obyvateľov domácnosti. Stretávam sa s rôznymi spotrebami, rád by som si to porovnal. Ďakujem
Odpovedať
@zipsuliak a pri DD5 čo nemôžeš?,blokuje len kúrenie a ohrev, no všetko ostatné ide, asi záleží na čase ja mám VT 00-02,10-11,15-16 a v ten čas som málokedy doma, v noci ide len chladnička,mraznička a denne mám priemer vo VT ani nie kWh @peto222 pri tej spotrebe sa ti vyplatí viac asi TC,ak máš podlahové, pri radiátoroch veľmi nie
Odpovedať
@duzu bol by problem to napojit do technickej.Ale hlavne nemam na to davat investiciu 12tisicovu a viac momentalne na nejake TC
Odpovedať
@peto222 z dotáciou oveľa viac , lebo najskôr sa musí zatepliť
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu to je presne to... kúrenie atď.... navyše ja robím často z domu.... proste DD2 mi vyhovuje viac ako sa nechať obmedzovať DD5 respektíve v prípade že sa obmedzovať nenechám tak platiť viac...
Odpovedať
@zipsuliak stačí si nájsť vhodného dodávateľa ja mám rozdiel medzi VT a NT len 1 Eur/MWh a pre moju spotrebu najvýhodnejší
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu potom moc nemá zmysel mať to delené na NT a VT keď je cena skoro rovnaká 😄 ja mám 160€/MWh (koncová cena vrátane distribučných poplatkov...)
Odpovedať
Napr u ZSE+ZSD je rozdiel v DD2 a DD5 (90%NT/10%VT a 3x25A) pri: - 15MWh cca 260e - 10MWh cca 140e - 7MWh cca 70e - 5MWh cca 20e Takze to uz si kazdy musi vyhodnotit sam co sa mu oplati pri akom uzivatelskom "komforte". Mne sa napr pri necelych 7MWh rocne nechce vobec riesit NT/VT pre usetrenie vyssie uvedenej sumu, takze sme v DD2 a kym sa nejak vyrazne pomerovo nezmeni cennik alebo nasa spotreba, tak tam aj ostaneme
Odpovedať
@hockto ako ked ma niekto DD2 tak usetri tie sumy pri tych spotrebach voci DD5 keby mal?alebo opacne?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto222 v DD5 by si usetril zhruba hentolko oproti tomu ked si v DD2 ale za cenu toho ze si obmedzovany tym aby si 90% minul v NT a len minimum vo VT…. Mam to rovnako ako @hockto 🙂 spotreba zhruba 10MWh…. A nechce sa mi riesit obmedzovanie sa v DD5 tak mame DD2 🙂
Odpovedať
@peto222 samozrejme opacne, ten uvadzany rozdiel je uspora v pripade DD5 oproti DD2. Ale za cenu urciteho diskomfortu, teda ak chces dosahovat priaznivy pomer NT vs VT tak aby sa to oplacalo aspon ako tak
Odpovedať
@zipsuliak ale má lebo je to celkovo najnižšia cena v NT i VT, i VT je nižšia ako DD2 len si treba pozrieť všetkých dodávateľov, aj ked teraz to nie je tak jednoduché meniť, zvlášť ak niekto už nebude ako zraniteľný ak má vyšší príjem, má mať aktuálnu cenu na burze, ak robíš z domu aj keby si mal skrinkovú zostavu PC výkon je okolo 100 W a ked 10 hod tak len 1 KWh
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu pracovna zostava mi zerie zhruba 200W herny pc cez 300W 🙂 no ja ti neviem ako teraz ale pred rokom vychadzalo pre mna dd2 lepsie ako dd5 🙂 Tento rok som to neratal…
Odpovedať
@duzu zase si vedla ako ta jedla, teraz som za pc a zerie mi 500W, syn je za druhym a ten mu zerie 500W, takze to mame 0.5kWh / počítač. Naša aplikácia sa volá Call of Duty Warzone 2 😄 A ako vždy je mi to u prdele, lebo to ťahá najlepšia investícia v dome menom FV. Ináč aby zakladateľ témy bol uspokojený, ročná spotreba je 15-20MWh 😛 napr dnes bolo viac menej slnečno a doteraz spotrebovanych 65kWh, lebo ohrievam bazen.
Odpovedať
@duzu Obmedzovanie v spotrebe spotrebičov, ktoré nie sú blokované - bazénové čerpadlo, klíma, ponorka v studni....
Odpovedať
@rkorba spotreba i výkon zostavy je závislá od HW a SW a počte aktívnych úloh ktoré máš momentálne otvorené preto u každého vždy iná a ked neohrievaš bazén?baterky nabité kam to dávaš? susedovi?
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Ale 100W dnes neodobera ani idle pc…🙈 hocico aspon trosku schopne hrat hry ma dnes len pocas idle odber 300W ako nic 🙂 Pri plnej zatazi nieje nic neobvykle ist cez 1000W 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ale nooo @zipsuliak, podeľ to dvoma až troma a budeš sa možno viac blížiť realite. Ani i9-13900K a 4090Ti nežerú reálne 1000W..
Odpovedať
@lrdk vecer ti to zmeriam na priemernej hernej zostave s 34" monitorom 🙂 Sam som zvedavy 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@lrdk len ten procak samotny vie tahat cez 200W 🙈 a 3080,3090 a 4080,4090 vedia tahat 600-800W uplne na pohodu 🙂 Prirataj k tomu ostatne periferie… (klavesnica, mys, 4k 144Hz monitor) ventilatory v bedni, ramky, ssdcko atd… na 1000W si len taky fukot pocas hrania 😉
Odpovedať
@rkorba Dobro, fakt som zvedavý 🙂 @zipsuliak to že krátkodobo vie je mi jasné 🙂 ale zas nájsť aplikáciu, ktorá ti udrží 100% saturované CPU a GPU je nereálne (nerátam stress testy). A aj keby, skôr či neskôr trafíš power limit, alebo temp limit a 1000W sa jednoducho podľa mňa nekoná 🙂 Akože, naneštastie to nemám reálne na čom overiť (a ver mi, že by som bol veeeeeľmi rád, keby že to môžem testovať 😄 ). Ale ten 1kW reálneho "odberu zo zásuvky" mi príde moc 🙂
Odpovedať
doma mám ALL IN ONE , všetko v jednom 27" a po naštartovaní bez spustenia úlohy len 70W, no najviac kúri , el. rúra max 2kW ,platne od 200W -3500W a to premieňa el energiu len na tepelnú a teraz už treba pri varení miestnosť chladiť @irdk akože nemáš ako overiť? aj ked ti EM nemeria aktuálnu spotrebu , overíš to spotrebou za čas , akurát má premenlivý výkon, a tým i spotreba
Odpovedať
@duzu jasné, ale to by som prv mať HW, ktorý niečo aj žerie 😄 Ale inak Ti môžem úplne presne povedať, keď píšem ten príspevok tak ThinkPad T14Gen3 s Intel i5-1240P (12 jadier, 16 threadov) "žerie" 11,225W 😄 Čiže, to nie je veľmi porovnateľná záležitosť. Ak by som to pichol na TB4 dock čo mám na stole, kde je 24" 1440p monitor, klávesnica, myš a podložka (všetko RGB podsvietené) tak by som to odhadol na nejakých +50W. Takže bohužiaľ, ozaj nemám čo merať - aj keď by som bol veľmi rád, keby že mám na stole niečo, čo vie aj poriadne žrať 😛
Odpovedať
Profilova fotka
@lrdk 3090 potrebuje 1600W zdroj lebo “peakuje cez 1200-1400W 😅 600-800W je v podstate standard pri vacsine hier 😉 Jasne ze ak niekto pouziva obycajny notebook s nejakou 8gb ram a prislusnym HW….tak vysoku spotrebu asi mat nebude… len to nieje adekvatny HW na dnesnu dobu…
Odpovedať
@zipsuliak ešte aj dnešná doba na hranie hier? nestihli ako decká tak sa to snažia dobehnúť až pokiaľ nebudú závislí a to odvykanie je horšie ako u alkoholika poriadny zabijak času, všetko ostatné ide bokom, ja som to zavčasu stopol, treba si nájsť nového menej závislého koníčka
Odpovedať
@zipsuliak ja neviem, kde ty na toto chodíš 😄 4090 má spotrebu 450W (viď. prílohu) (pre porovnanie 3090 má 350W a 3090Ti má tiež 450W). Áno, možno nájdeš na trhu nejakú o/c verziu, ktorá bude žrať 550, ale nie to, čo hovoríš ty. i9-13900K má max turbo power 253W. (viď. prílohu) Dobre, takému PC patrí 1000W zdroj úplne bez debaty, ale to neznamená že bude mať spotrebu "zo zásuvky" 1000W.
Odpovedať
@lrdk sekol som sa ale nie o moc, moja masina (ryzen 7 3700x a rtx3070) zrala pocas hrania do 400W.
Odpovedať
zipsuliak ma pravdu. Ja mam doma pretaktovany i7-8086K, 32 GB RAM, Radeon 6900XT, 1200W zdroj, 4K 144 Hz 43" herny monitor, zvuk ide cez zosilovac 2x100W do reprakov. Samotny PC ma pravidelny odber cez 600W pri hernych spickach + ten monitor a zosik a som v pohode na 800 Wattoch. Ked sa zacnem hrat tak musim po chvili v 15 m2 miestnosti otvorit okno aby som sa nespotil 🙂 A naslapana 4090-ka dosahuje bezne samotna 600W prikon 🙂
Odpovedať
@bksl A Xbox One koľko žerie cca? Dík.
Odpovedať
70-120 Wattov, iba samotna konzola samozrejme bez telky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň chcel som sa informovať máme novostavbu 200m2 obytných 1 podlažný bungalov spotreba ročná 19 000kwh sa mi to zdá moc už 4 roky obývaný všetko elektrina bojler l, kotol protherm 14kw podlahove kurenie +1 kúpeľňový radiátor teplota domu v zime nastavená na 22,5 - 23° je normálna taka spotreba pri vykurovani v lete mesacna spotreba cca 600-800kwh . Ďakujem za rady ako ušetriť
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?