Rodinný dom 3x16A - Elktrokotol

Chcem sa opýtať nejakého elektrikára, či je možné dom s prípojkou 3x16A vykrurovať elektrokotlom s výkonom 6kW, konkrétne Vaillant eloBLOCK VE6. Tým nemyslím to, že či sa dá zapojiť, to viem že sa dá, má odporučené istenie 3x10A, maximálny prúd podľa technického listu 3x9,5A, reguláciu výkonu po1kW, možnosť pripojenia externého relé poklesu zaťaženia. Zaujíma ma, či môžu ZSE robiť obštrukcie, že nebudú súhlasiť s týmto spôsobom vykurovania, budú chcieť iný druh vykurovania.Napr, že mi budú tvrdiť že to bude neprimerane zaťažovať sieť a pod. Alebo im to je jedno a nestarajú sa pokiaľ je to v rámci dimenzovania prípojky, tak súhlasia s tým druhom kúrenia,ktoré stavebník si vyberie ak odber neprekročí dimenzovanie prípojky.
Odpovedať
1
2
ZSE to bude uplne jedno co si zapojis za hlavnym isticom. Oni ti daju 3xB16A istic, a takuto kapacitu ti zarezervuju. Ako ju vycerpas je tvoj problem. Len potom upozorni stavbarov, co ti budu stavat dom. Napriklad pri strojovych omietkach im pravdepodobne nebude stacit istenie 16A. Ale to sa da riesit bud elektrocentralou alebo rucnymi omietkami.
Odpovedať
@danculd ďík za info, áno aj u kamoša boli poterári a tí mali tiež svoj generátor a on má 3x25A
Odpovedať
To mas len nejaku chatu alebo normalny RD na zivot? 6kW kotol Ti bude isto dost? MRK 3x16A Ti niekto navrhol, ci si ani neziadal o viac? Osobne si myslim, ze 3x16A je pre RD malo. V pripade zapnuteho kotla Ti mozu casom sposobovat problemy aj uplne bezne kombinacie zapnutych spotrebicov dennej rutiny (pracka + umyvacka + kotol, dalej rura, kanvica, indukcna doska...). Ked budes mat na vstupe 3B16, na zasuvkove okruhy das potom co? B13ky? No neviem... mas takto postaveny projekt elektra?
Odpovedať
@trubiroh ,@kejsix na distribúciu si mal poslať žiadosť dopredu , vyšší odber ti nemusia schváliť ak nemajú kapacitu v sieti, nepíšeš aké máš TS no na úsprný RD do 120m2 je 6kW až až mám tiež 120 m2 starší dom zaizolovaný mierne , max výkon mám 7,5kW a stačí , v jan. bolo blízo -30 a stačilo i 5 kW , je lepšie kúriť menším výkonom len podľa momentálnej straty doplňovať teplo kotol často nespína, ak by si mal viac spotrebičov s vyšším výkonom , je možné urobiť na niečo blokovanie napr. bojler vypne sa automaticky ak bude celkový odber vyšší, ostatné žrúty si musíš zladiť , napr, sporák, bojler,práčku , myčku, kanvicu, žehličku nemôžeš zapinať naraz, lebo hl. istič ti umožni len 12 kW
Odpovedať
@kejsix Má to byť RD, chcel som viac, ale v súčasnej dobe nedaju rozvodné závody viac, popísané to mám tu http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... . Nuž potom ozaj tie zásuvky asi budú istené 13A ističmi. A na kotol budem musieť dať zapojiť obmedzovacie relé, ak by som mal spotrebiče s vysokým výkonom (také zatiaľ neplánujeme, chcela by manželka indukčnú varnú dosku, ale dočasne cca. 2 roky budeme musieť vydržať bez nej, dáme tam pravdepodobne dočasne z PB flaše)
Odpovedať
@duzu Ved fajn, netvrdim ze 6kW mu nebude stacit, len sa pytam, ci isto. Jasne ze vyssi odber Ti schvalit nemusia - ale pytam sa, ci to vobec skusil. Z technickeho hladiska mi pride lepsie mat 3B20 na vstupe a dostatok prudu na vsetko, plus mozes mat na zasuvkach 16ky atd. Ako ved kazdeho vec samozrejme, ale ak odobri distributor vacsie MRK, tak by som sa na nasledne saskovanie s dodatocnym riadenim (spuste, prednostne relatka atd) radsej vykaslal. Z uvodneho postu nieje uplne jasne, aka je situacia. Edit: @trubiroh Aha, jasne. Vsetko sa da samozrejme, smerodatna bude v Tvojom pripade az realna prevadzkova prudova narocnost elkotla. Ta indukcka zasa nemusi byt taky problem, najviac energie potrebujes pri vareni za zovretie - to trva kratko, da sa poriesit prednostnym rele a pod. Vacsi problem vidim v pracke, umyvacke. Ale v reali to nakoniec nemusi byt problem vobec. Chce to citlive rozplanovanie opakovania faz v ramci projektu a nasledne po prechode do "ostrej" prevadzky este par veci poladit a bude sa s tym dat zit.
Odpovedať
Kludne by som isiel aj do indukcie. A na zasuvky by som dal uz rovno istice B16A. Za dva roky vymenis hlavny istic a nebudes musiet nic ine menit.
Odpovedať
@danculd Nerobis revizie elektriny, vsak nie? :-D
Odpovedať
@kejsix Ja som hneď pýtal viac a som im hovoril o zámere stavať rodinný dom. Povedali že 3x16A a však aj tak onedlho tam postavia novú transformovňu. Lenže odložili termín ukončenie stavby o 3 roky. Prípojka je nová, zriaďoval som ju v apríli t.r.
Odpovedať
@kejsix Nie, nerobim. Ktoru normu to porusuje? To som zvedavy.
Odpovedať
Ruku do ohna nedam (nehladal som to v tejto chvili), ale myslim ze STN EN 60898-1. Vyslovene striktne nariadenie k tomuto zrejme nieje, ale neodporucat niekomu dodrziavat zakladnu selektivitu... no co Ti ja viem... 8-)
Odpovedať
@kejsix Lebo technicky mi to ako problem vobec nepride. Ak by to tak mal mat na trvalo tak budiz, komfortne by to nebolo ale inak....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danculd No ak Ti je lepsie chodit nahadzovat istic do elektromerovej skrine nez do domoveho rozvadzaca... Nehovoriac o tom, ze zakazdym vyhodi komplet cely dom aj pri pretazeni jednej fazy... To tam tue zasuvkove 16ky potom skoda davat, prakticky nikdy nespadnu. Kedze zakonite na jednej faze bude viac okruhov, pri vytazeni jedneho sa k tomu pripocita prud dalsieho a cely dom dole. Do toho by som sam nesiel, nieto odporucat niekomu. A bohvie kefu a co vobec tu trafacku spravia. Ked nastavi už teraz vsetko na 3B16, je velka sanca, ze pri takom MRK ostane aj potom, ak nebudu vazne problemy.
Odpovedať
@kejsix Ale tak ak to ma byt docasne ako pise, tak je zbytocne nakupovat teraz 13A istice a potom neskor 16A a prerabat rozvadzac. Ja by som isiel touto cestou. Ak to dobre nerozvrhne na zaciatku tak mu nepomozu ani 13A istice a tiez bude hlavny padat. Mna len zaujalo to, ze by to malo niecomu technickemu vadit. Mam sice paragraf 23 ale robim s mikroelektronikou, takze preto ma to zaujalo.
Odpovedať
@danculd Ono ani nemusi menit neskor vsetky za 16 predsa. Len tie, kde to fakt treba a to je par eur.
Odpovedať
o kurení elektrikou musia elektrarne vedieť aj schváliť to.blokovať náročné spotrebiče sa daju aj prednostnými relatkami.
Odpovedať
@vrajmantak omyl . distribúcia ti dá veľkosť Hl. ističa a rob si s tým čo chceš,po max. čiže môžeš mať i kúrenie a nič nemusíš blokovať máš len jednotarif. iné je to ak chce niekto inú sadzbu na dvojtarif napr. teraz DD5 je určená na priamoohrev a celý dom len na elektrinu, čiže nemôžeš mať plyn tam sa musí blokovať kúrenie i bojler v čase VT, nie je už žiadne iné obmedzenie okrem hl. ističa , niekedy bolo určené koľko si mohol mať max , či min do roka v NT, nečítal som všetke podmienky distribúcie ,len pre SSE tam je napr. ešte nutnosť spotrebovať vo VT max 16%, ináč sa DD5 zruší, čiže napr. nemôžeš používať neobmedzene ani ostatné žrúty, ak chce niekto neobmedzený odber je na to iná sadzba s inou cenou
Odpovedať
@kejsix problém ktorý popisuješ sa dá vyriešiť ihned pri inštalácii , všetke 3 fázy sa musia rozdeliť pre ostatné spotrebiče tak aby to nevyhadzvalo, kľudne si urobiť i rozpis kedy ktorý spotrebič používať, naraz nezapínaš všetke veľké žrúty a kľudne by som dal od začiatku i 16A ističe,pre kúrenie i vyššie, tie na nedávajú na obmedzenie spotrebičov, majú za úkol len chrániť vedenie od začiatku tam musí mať prierezy vodičov pre 16 A na zásuvky,
Odpovedať
@duzu ved a kde tvrdim, ze istice maju obmedzovat spotrebice? :-) Ved o tom rozdeleni som aj pisal. Aj to, ze ked to naplanujes, v reali sa to aj tak este zvykne doladit a menit. Ved daj si istice ake chces, ale nerad ostatnym nedodrziavat selektivitu, pretoze s velkou pravdepodobnostou si tym nijak nepolepsia a osobne nepoznam revizaka, ktory by to odobril.
Odpovedať
@kejsix to si kde čítal že niekomu radím?jedine tvrdím , že ističe chránia vedenie a nič iné. a robil som i revizáka mám platný i dnes §24 vyhlášky, máš to i ty?
Odpovedať
Osvedcenie mam v praci, cez vikend tam nemam pristup. Staci sken v pondelok? :-D Este vcera si pisal, ze mas par.23. Ti narastlo za noc na 24? V pohode, to ma dnes hocikto, aj kolega co nevie, na ktorej steane je v zasuvke faza. Tym sa dnes moc neoplati ohanat.
Odpovedať
Hmmm @kejsix Na vykurovanie elektrinou je dobre mat aj poriadnu pripojku, dufam ze ma 3 x 63 A v medi.
Odpovedať
@kejsix na hociktorej zdierke v zmysle normy môže byť na pravo i na lavo už.
Odpovedať
@danculd @kejsix Asi by to mohlo ozaj dočasne stačiť aj na indukčnú dosku, pozeral som návody na inštaláciu dosiek a niektoré (Whirlpool, bosch, Siemens) majú power management, že sa dá nastaviť pri uvedení do prevádzky maximálny príkon spotrebiča, u Whirlpoolu od 2,5-4-6-7,2kW a u Bosch-Siemensu dokonca od 1-1,5-3kW až po maximum. A ak mi to elektrikár zapojí na spoluprácu s obmedzovacím relé na kotli, tak ozaj by to nemal byť problém. A keď mi dajú vyššie dimenzovaný istič v2020 tak sa nastaví indukčná doska na maximum.
Odpovedať
Profilova fotka
vybabrat sa s tym isto da, nona normy by som si isto daval bacha, vsak je to len pre tvoje dobro a tvoju ochranu, nepotrebues predsa aby ti niekde nieco skratovalo
Odpovedať
@kejsix, @danculd, má §23 @lukino55555, áno môže byť fáza i vpravo v zásuvke pri sieti TNS tam je ochranný vodič zvlášť na kolíku,kľudne môže byť na jednej zásuvke vľavo a na druhej vpravo ,na kostre bude vždy len zem no ak to urobíš pri sieti TNC je už problém, tam je nulák zároveň i na kolíku, ak to prehodíš je na kostre fáza, tam ak sa dáva vpravo fáza potom musí byť na všetkých rovnako, aby bola na kolíku vždy zem @jadrou na vykurovanie pre kotol 6 kW ide max 8,7A na jednu fázu takže pre @trubiroh pri 3x16 ostáva na všetko ostatné ešte 3x7,3 A to je pre príkon 3x1679 W, indukcia potrebuje na max výkon i 3000 W pre jednu platňu ,no taký príkon potrebuje len pár min, pokiaľ nezovrie voda, na udržanie varu stačí i 300W
Odpovedať
@duzu ospravedlnujem sa, pomiesali sa mi prezyvky.
Odpovedať
@duzu "kľudne môže byť na jednej zásuvke vľavo a na druhej vpravo" Toto je hlupost. V celom objekte to musi byt rovnake, cize ak sa rozhodnes mat v zasuvke fazu vpravo, musi tak byt vo vsetkych zasuvkach. Nesmie to byt pomiesane...
Odpovedať
Ešte by som sa chcel opýtať niekoho, kto sa rozumie indukčným doskám: Ako som prezeral návody k indukčným varným doskám, tak som zbadal, že niektoré napr. Elektrolux majú zapojené len 2 fázy a niektoré, asi všetky Siemens a Bosch, majú možnosť zapojiť aj všetky 3 fázy. Pre mňa výhľadovo by ktorý bol lepší? Asi taká doska ktorá sa dá zapojiť na 3 fázy kvôli lepšej deľbe záťaže. Tá doska pri trojfázovom pripojení rovnomerne delí záťaž medzi tie fázy? Alebo majú rozdelené medzi fázami jednotlivé varné zóny napr. 1 fáza dve najslabšie a potom každá fáza po jednom silnom, a potom je zaťažená tá fáza, ktorá varná zóna je práve zapnutá? Prikladám obrázok ako sú v návodoch opísané tie pripojenia k elektroluxu a k siemensu.
Odpovedať
@trubiroh indukčná doska potrebuje pre svoju funkciu len jednu fázu,tak isto ako špirála v kotli, no musel by si mať asi 40A hl. istič takže je výhodnejšie použiť i 3 fázy ak ich máš, a jednotlivé platne zapojiť rovnomerne, @megdesing, môžeš povedať dôvod prečo musia byť zapojené všetke zásuvky rovnako pri TNS sieti?tam je vždy na kolíku len zem lebo má zvlášť ochranný vodič , takže na kostre spotrebiča triedy ochrany 1 nebude nikdy fáza.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?