Novinky od 01.07.2025: Ako správne zvoliť 3-fázový istič do bytu

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím, plánujem nechať kompletne prerobiť elektroinštaláciu v trojizbovom byte pri celkovej rekonštrukcii. Momentálne mám hlavný istič 1f B25, ale chcel by som to zmeniť na 3f B20 – to mi príde ako najideálnejšie riešenie. Viem však, že s väčším istením prídu aj vyššie mesačné poplatky: Porovnanie....................... mesačne............... ročne........ za 10 rokov 3f B16 vs. 1f B25 6,72 € – 3,50 € = 3,22 € 38,64 € 386,40 € 3f B20 vs. 1f B25 8,40 € – 3,50 € = 4,90 € 58,80 € 588,00 € 3f B20 vs. 3f B16 8,40 € – 6,72 € = 1,68 € 20,16 € 201,60 € Aby som platil čo najmenej, rozmýšľam, či môžem požiadať len o 3f B16. Ako je to potom so selektivitou? Varná doska ide väčšinou na 2 fázy. Máte niekto skúsenosť s B16 v trojizbovom byte? Alebo sa neoplatí špekulovať a rovno ísť do B20? Byt bude prenajímaný, počítam s bežnými spotrebičmi – práčka, mikrovlnka, rúra, atď. Mohli by sme to prebrať aj pre ostatných do budúcna. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Dokonca som pár krát narazil na výkriky projektantov, že cena za vyhotovenie projektu by sa mala odvíjať od realizačnej ceny, čiže ak by som mal zlaté vypínače, bolo by to 10 krát drahšie ako keď by som mal obyčajný Schneider.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

Dokonca som pár krát narazil na výkriky projektan…
@gadefox No, jo... to jsou tí projektanti... 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@lukino55555 okay, v tom prípade sa pýtam, prečo …
@gadefox prečo? Lebo projekt pre SP stojí "pár korún" no cena za kvalitny realizačný projekt je niekde inde. A oba majú úplne rozdielne požiadavky na to, čo musia obsahovať a prípadne i to, kto ho môže vypracovať. Inak tak to aj je v podstate, len tú druhú časť si "nikto" neobjednáva. Ten prvý sa nazýva Projekt pre stavebné povolenie, ten druhý už realizačný projekt. A mimochodom analýza rizík, protokol o určení prostredia, výpočty rozvádzača a pod sa primárne vôbec nevzťahuje na prípojku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?