Troj fázový istič 16A, napojenie svotlo.

Dobrý deň, poprosím vás o radu. Prerabali sme starí dom v ktorom sme menili komplet elektrinu, robil nám to elektrikár. Vtedy sme ešte neriešili podkrovie ale elektrikár nám potiahol na pôjd 5x2.5 cyky kábel ktorí je napojený na 3 fázový istič 16A že keby do budúcna sme chceli aj na pôjde elektrinu. No teraz potrebujem napojiť na pôjde jeden radiátor a zásuvky, to nebude problém lebo nato ide 16A istič a 2.5 cyky kábel. Ale potrebujem napojiť jeden svetelný okruh. Môžem na ten 16A istič a 2.5 kábel napojiť 3x1.5 kabel na svetlo? Dakujem za odpoveď
Odpovedať
Aka je to vzdialenost? Ja by som tam dal nejaku rozbocovaciu krabicu, kde by som si z nej vytiahol zasuvku a odtial by som siel na aj na vyp a potom na svetlo. Ked tak to potiahnite vsetko aj 2,5. Existuju aj vypinace, ktore su na 16A. Ale ja si myslim, ze ked tam date aj klasicky vypinac, a neprekrocite 10A tak nic sa nestane, a z jedneho svetla to neprekrocite.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mas novu elektriku tak urcite budes mat aj prudove chranice tak netreba prezivat kolko A znese vypinac a podobne kraviny. Normalne si to napoj nic sa nestane, netreba si zbytocne komplikovat zivot :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja takéto situácie riešim tak, že niekde pri vstupe v podkroví osadím malý podružný rozvádzač, do ktorého dám ističe na svetlá a zásuvky, (10A a 16A) prípadne aj samostatný prúdový chránič :) Je to jednoduché a elegantné riešenie a nie je potreba zháňať vypínače na 16 A čo je dosť problém a hlavne sa potom netreba báť nedostatočného istenia :)
Odpovedať
Profilova fotka
To je aky vypinac na 16A??? Ked to napojus priamo na 3fazovy jediny problem bude ze ked vyrazis poistku svetlom tak sa vyhodia aj zasuvky. Mozes to normalne napojit ako potrebujes na ten 3fazovy alebo ho vyber a daj tri 1fazove. Da sa take kutilske riesenie ze z 3fazoveho vyberies tu tycku co spaja istice medzi sebou.
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr Tá tyčka spája len vonkajšie páčky medzi sebou,istič je spojený aj vnútorne :)
Odpovedať
Tiež som za podružný rozvádzač na konci kábla ako @petrus_elektro píše. A trojfázový istič sa nikdy nerozpriaha...
Odpovedať
tak ako dedo a petrus ja by som ešte dal o rad menšie ističe -teraz svetlo a radiator a onedlho ešte niečo . neboj 6a 10 a istič udrží dosť a okrem toho radiatorova zasuvka má byť blokovaná na nizku tarifu , takže aj to treba poriešiť trojfazový istič sa dá rozdeliť na jednotlivo ,ale spojku medi nimi von aj tu medzi nimi
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?