Novinky od 01.07.2025: Ako správne zvoliť 3-fázový istič do bytu

Zdravím, plánujem nechať kompletne prerobiť elektroinštaláciu v trojizbovom byte pri celkovej rekonštrukcii. Momentálne mám hlavný istič 1f B25, ale chcel by som to zmeniť na 3f B20 – to mi príde ako najideálnejšie riešenie. Viem však, že s väčším istením prídu aj vyššie mesačné poplatky: Porovnanie....................... mesačne............... ročne........ za 10 rokov 3f B16 vs. 1f B25 6,72 € – 3,50 € = 3,22 € 38,64 € 386,40 € 3f B20 vs. 1f B25 8,40 € – 3,50 € = 4,90 € 58,80 € 588,00 € 3f B20 vs. 3f B16 8,40 € – 6,72 € = 1,68 € 20,16 € 201,60 € Aby som platil čo najmenej, rozmýšľam, či môžem požiadať len o 3f B16. Ako je to potom so selektivitou? Varná doska ide väčšinou na 2 fázy. Máte niekto skúsenosť s B16 v trojizbovom byte? Alebo sa neoplatí špekulovať a rovno ísť do B20? Byt bude prenajímaný, počítam s bežnými spotrebičmi – práčka, mikrovlnka, rúra, atď. Mohli by sme to prebrať aj pre ostatných do budúcna. Ďakujem
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od miroslav02201:

Zdravím, plánujem nechať kompletne prerobiť elekt…
@miroslav02201 toto treba prebrat s projektantom. Na zachovanie selektivity jemozne dat B13 do vnutra a vonku B/16/3 a rozdelit to po okruhoch. Jedna faza zasuvkovy okruh druha svetelny a treti pevne prupojene spotrebice. Rozdelil by som to aby zatazenie aspon medzi dvoma fazami bolo vyvazene a takisto by som pouzival zasadne jedno fazove chranice. Pre varnu dosku chranic a naprudovou ochranou. Ale toto je velmi velky draft bez zanlosti detailov. Podla mna by na byt stacila aj B/16/3 lebo 13A na jednu fazu su skoro 3kW... Toto je ale len odhad... Hodilo by sa to spocitat podla detailnych informacii...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@miroslav02201 toto treba prebrat s projektantom.…
@neutrino ja by som celu fazu na svetlo neobetoval, lebo napr. pracka, rura, umyvacka vedia bezat same a teda aj spolu...
Odpovedať
Presne toto som mal na mysli – berme do úvahy štandardnú domácnosť, teda práčka, mikrovlnka, rúra, TV, chladnička, rýchlovarná kanvica, príležitostne vysávač. Bez bojlera, klimatizácie, ani iných energeticky náročných zariadení. V takomto prípade si myslím, že jediné, na čom sa to láme, či ísť do B16 alebo B20, je varná doska. Ak bude dvojfázová a niekto na nej bude variť vo veľkom, tak tam môže byť nárazovo vyšší odber. Inak by mal B16 úplne stačiť, hlavne keď sa rozumne rozdelia okruhy a každá fáza dostane niečo z väčších spotrebičov a nie ju celú zbytočne obetovať len pre pár LED svetiel. Do prenájmu bytu mi to príde ako rozumný kompromis – znížené mesačné náklady a zároveň dostatočný výkon, ak sa to dobre navrhne. Ale ako ste písali, definitíva padne pri projekte, len som chcel vedieť, či má niekto reálnu skúsenosť s týmto nastavením.
Odpovedať

Presne toto som mal na mysli – berme do úvahy šta…
@miroslav02201 zbytocne spekulujes koli 10 kavam za rok...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@neutrino ja by som celu fazu na svetlo neobetova…
@minoo ok to je pravda ale ako hovorim toto je filozofovanie bez vysledku. Treba vediet ake spotrebice budu. potom to normálne spocitat...
Odpovedať

@miroslav02201 zbytocne spekulujes koli 10 kavam …
@minoo Nejde iba o jeden byt – štandardné dvojizbové a trojizbové majú v podstate rovnaký odber, maximálne o jedno svetlo a počítač navyše. Varná doska môže mať pokojne od 3 500 W až do 8 000 W, ale málokedy idú všetky zóny naplno. Ako postupujú projektanti, ak nepoznajú typ varnej dosky? Berú do úvahy maximálnu hodnotu? Niekto ti povie, že aj B25/3 je málo. Mňa zaujímajú reálne skúsenosti z praxe – či vo väčšine prípadov postačuje hlavný istič B16/3. Lebo jasné, keď naraz zapnem varnú dosku, rúru, vysávač, kanvicu, práčku a mikrovlnku, tak to vyhodí aj B20/3. Zo svojej skúsenosti viem, že jednofázový B25 už dnes nestačí – najmä ak je byt v prenájme. Nájomníci totiž nad tým nerozmýšľajú, v akom poradí čo zapnú. Mne osobne by nevadilo občas nahodiť istič alebo dodržiavať nejaké pravidlá pri zapínaní, ale nájomníci to tak väčšinou neriešia. Hľadám iba kompromis medzi spoľahlivosťou a maximálnou výškou hlavného ističa. Dnes pár desiatok, ale o pár rokov to môže byť pár stoviek :D
Odpovedať

@miroslav02201 zdá sa ti rozumné spôsobovať si problémy/obmedzenia v živote za 50€ ročne?
Odpovedať
Profilova fotka

@minoo Nejde iba o jeden byt – štandardné dvojizb…
@miroslav02201 projektanti/elektrikári používajú metódu COPY/PASTE, čiže pre indukciu ti projektant do projektu drbne 5x2,5 kábel, lebo "takto sa to robí" ap. Mal som byt v prenájme a 1f 25A stačilo v pohode. Uvedom si, že nájomník používa v 99,9% notebook (90W), svetlo (10W), nabíja si mobil a max. TV = jedna izba. 3f do prenajímaného bytu je dnes zbytočnosť a luxus - nepoviem, ak si kúpiš byt a úplne ho zariadíš (umývačka, 4-indukcia, klíma ap)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@miroslav02201 projektanti/elektrikári používajú …
@gadefox co ma navrhnut projektant pre indukciu ak nie 5x2,5? Moze aj 2 x 3 zilovy ale naco?
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox co ma navrhnut projektant pre indukciu a…
@neutrino záleží od typu indukcie, dvojplatničky majú 3,5 kW výkon (IKEA má výrobné nastavenie dokonca len 2,2kW).
Odpovedať
Ja sa len možno blbo ale predsa spýtam: Tie novo vytvárané cenníky elektriny závislé na veľkosti ističov niesu náhodou len pre tarify D3, D4, D5, D6? Týkajú sa aj taríf D1 a D2? Lebo my napríklad máme D1 keďže kúrime aj ohrievame TÚV plynom, tak pru tomto nejako nemá zmysel riešiť dvojtarif. Ročná spotreba je u nás do 2,5MWh.
Odpovedať

@miroslav02201 nic pod 3xB25 by som neriesil, rozhodenie - kazdy spotrebic na B16 L1 - indukcia zona1, pracka L2 - indukcia zona2, umyvacka L3 - rura, mikrovlnka Dovi dopo. Aby som sa este potil, co moze byt spolu zapnute. Teoreticky sa aj tu da prekrocit 25A na faze, ale zatial sa mi nestalo.
Odpovedať

@minoo Nejde iba o jeden byt – štandardné dvojizb…
@miroslav02201 nikto nevie ci postacuje 16/3 lebo ho nikto nema... naklad 50€/rocne/byt nie je polozka, nad ktorou by mal prenajimatel X bytov premyslat, hlavne ak je tu co i len mala sanca, ze mu v buducnosti moze sposobit ostaru... lebo ak mi taky naklad vznikne, zdvyhnut najom o 5€/mes nemoze byt problem. Ak ubudne, sampus tiez otvarat nebudem, lebo behom roka dvoch sa objavuju nahodne veci, kde peniaze proste plynu... Ak mas zbytocny cas, radsej si poznac, datumy montaze flexi hadiciek koli preventivnej vymene a pohladaj zachody na ktore su a budu dostupne lacne sedatka...
Odpovedať

@neutrino záleží od typu indukcie, dvojplatničky …
@gadefox jop ale ked to projektant projektuje investor ani len netusi co tam vo finale bude
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox jop ale ked to projektant projektuje inv…
@neutrino to je tiež pravda, ani ja som na začiatku nevedel a väčšina sa rozhodovala za pochodu.. Neviem ako iní, mne by najviac vyhovoval taký workflow, že najprv postavím múry, strop a strechu, namontujem okná, dvere a až potom v REÁLE (bo na papieri sa to ťažko predstavuje) si pochodím stavbu a ohmatávam steny, kde by som chcel vypínač, popozerám, kde by bolo asi najrozumnejšie dať zásuvku, označím sprejom. A s týmito údajmi mi projektant vyhotoví projekt, ktorý mi (ne)schváli ZSE. Lenže projekt a vyjadrenie ZSE treba ku stavebnému povoleniu. Detto plyn, voda ap. Je to (min. u mňa) dané aj tým, že investor RD (ja) so stavbou nemalý čas "žije", premýšľa nad problémami - duplom, ak stavbu realizuje svojpomocne. To by bolo win-win riešenie pre projektantov aj pre malých investorov, myslím. V prípade bytov je situácia jednoduchšia, bo tie sú už postavené :), takže hore uvedený workflow môže vlastník realizovať pred rekonštrukciou bytu. Pôdorys bytu väčšinou je k dispozícii, takže všetko potrebné označí a projektant môže vyhotoviť projekt..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Ja sa len možno blbo ale predsa spýtam: Tie novo …
@toky1 Ja tiež čo som sa dopátral sa to taríf D1,2 netýka.Aspon teda u SSD
Odpovedať
Článok sa načítava...

@neutrino to je tiež pravda, ani ja som na začiat…
@gadefox a preto je rozdiel projekt na stavebne povolenie a realizacny. Bezne ked objednavas projekt sa da dohodnut ze projektant spracuje vsetky stupne PD a to teda na stavebne, realizacny a nasledne aj skutocne vyhotovenie. Problem ale je ze ludom sa zda realizak drahy ked projekt na SP pre stredny dom stoji cca 250€ a viac (vratane bleskozvodu a pripojky)
Odpovedať

@gadefox a preto je rozdiel projekt na stavebne p…
@neutrino Nejako málo... o akom projekte (na SP) to rozprávaš ?
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox a preto je rozdiel projekt na stavebne p…
@neutrino riešiť dva projekty je na môj vkus nezmysel a áno, je to aj o peniazoch. Okrem toho, čo je ZSE do toho, kde mám zásuvku a koľko mám vypínačov? Kritériom bezpečnosti elektroinštalácie/blezkozvodu je až revízna správa (nie projekt) - tá sa odovzdáva pri kolaudácii a kópiu má tuším aj ZSE..
Odpovedať

@neutrino riešiť dva projekty je na môj vkus nezm…
@gadefox nuz to co je / nie je nezmysel uz tazko zhodnotime my dvaja... stavebny projekt je zaciatok a projektant len velmi tazko namysli kde co bude a ako to bude usporiadane. Nech by bol aky kolvek profik. Kriteriom bezpecnosti je az revizna sprava to je pravda ale ak vyvody nie su popisane a mam k revizii nulovu dokumentaciu tak aj tak si ju musim spravit pre vykon revizie a zakaznik to tak ci tk zaplati. Tak isto ako musim spocitat aj bezpecnu vzdialenost pri bleskozvode a rizika LPS bez toho tiez reviziu neurobim. Nasledne bude mat aspon dokumentaciu skutocneho vyhotovenia :)
Odpovedať
Ak mas rozumne spravene el.rozvody tak to vies dobre rozlozit aj na 3x16A ak to mas na RD a planujes nabijat el.vehikel tak 3x32A :)
Odpovedať
Vie niekto urobiť sumár aky bude cenový mesačný nárast (od júla) pre istič 3f 25A istič ch. B pre jednotlivé tarify - VSD?
Odpovedať

@neutrino riešiť dva projekty je na môj vkus nezm…
@gadefox nie ZSE ani ZSD nepotrebuje vedieť koľko máš zásuviek ani kde máš vypínače. Ich zaujíma projekt prípojky. A áno pre RD či byty sú minimálne 2 PD takmer vždy nevyhnutné... Asi ťažko bude v projekte pre stavebné povolenie riešená analýza rizík, protokol o určení prostredia, výpočty rozvádzača, návody na použitie či bude všetko sedieť so skutočnosťou...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lukino55555:

@gadefox nie ZSE ani ZSD nepotrebuje vedieť koľko…
@lukino55555 okay, v tom prípade sa pýtam, prečo projektant nerozdelí projekt elektroinštalácie na dva podprojekty (?) t.j. 1) projekt prípojky (plus povedzme blezkozvod), ktorý si nechám vypracovať pred konaním stavebného povolenia a odovzdám na ZSE a 2) projekt elektroninštalácie RD, ktorý si nechám vypracovať po stavbe holodomu a odovzdám pri kolaudácii. A aj ti odpoviem, prečo to zrejme robia.. aby dostali zaplatené za jednu prácu dva krát resp. aby mal garantovaný kšeft.

Asi ťažko bude v projekte pre stavebné povolenie riešená analýza rizík, protokol o určení prostredia, výpočty rozvádzača

99,99% RD má hlavný istič 3x25A. Výnimkou sú anomálie typu "špekulujem" (viď. dotaz) - potom okay, nech si investor zaplatí projekt, ktorý posúdi "analýza rizík, protokol o určení prostredia, výpočty rozvádzača". ..ale čo chceš analyzovať, keď ako projektant aj tak drbneš hlavný istič 3x25A a kábel na prípojku 5x10, lebo "sa to takto robí" alebo lebo COPY/PASTE.

Odpovedať
Profilova fotka

@lukino55555 okay, v tom prípade sa pýtam, prečo …
@gadefox tu máte spomínaný aj projekt pre stavebné povolenie a iné https://podcasts.apple.com/us/podcast...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lukino55555:

@gadefox nie ZSE ani ZSD nepotrebuje vedieť koľko…
@lukino55555 ja som toto vsetko mal sucastou projektu na SP... Rozvadzac so schemou, posudenie rizik, bleskozvod aj popismi svoriek... elektrikar spravil, poslal architektovy, ten mne, ja som presunul par zasuviek a vypinacov, poslal spat, opravilo sa a bolo... Vsetky profesie museli byt takto kompletne... Tym som nechcel povedat, ze som to mal nejak specialne, ale ze to vsetkym tak robili standardne... A myslim, ze to ani inak nejde, lebo ked nemas komplet elektriku nevypocitas potrebu energie, ked nemas vplyvy, nespravis bleskozvod atd...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palko80:

Vie niekto urobiť sumár aky bude cenový mesačný n…
@palko80 mení sa len v SSD, inde to už bolo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Ja sa len možno blbo ale predsa spýtam: Tie novo …
@toky1 pre spotrebu do 2,5MWh/rok je najvýhodnejšia tarifa DD2, platí i pre VSD,najviac využívaná pre bežné spotrebiče , DD1 je pre spotrebu do 1,5MWh/rok
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od merak:

@gadefox tu máte spomínaný aj projekt pre stavebn…
@merak ďak., vypočujem si to.
Odpovedať
Profilova fotka

@lukino55555 ja som toto vsetko mal sucastou proj…
@minoo áno, takto sa to bežne robí s tým rozdielom, že mňa sa projektanti IS vôbec nepýtali žiadne otázky ( = redflag). A aby bolo jasné, nič a nikoho tu nekritizujem, len polemizujem, že existuje efektívnejší proces. Skúsim heslovite napísať, aký workflow by som si predstavoval: 1) projektant IS sa opýta KONKRÉTNE otázky, napr. plánujete doma nabíjať el. vehikel alebo bastliť FVE? - Nie.. OK, tu je projekt na blezkozvod a prípojku, bo hl. istič 3x25A pokryje na 99,99% vaše potreby. Ozvyte sa, keď budete mať holodom postavený a budete vedieť, kde čo chcete. - Áno.. V tom prípade potrebujem prepočítať vašu elektroinštaláciu (analýzu rizík, nazimenzovať prípojku etc) 2) Projekt prípojky poskytnem ZSE a tí ma buď odmietnu pripojiť alebo ma pripoja. 3) Toto stanovisko poskytnem stav. úradu (plus projekt holodomu t.j. rozmery, okná, strecha, výška RD, umiestnenie etc) a ten mi povolí alebo nepovolí stavbu (tiež ich nemusí zaujímať, či mám doma 2 vypínače alebo 3) 4) Následne si nadefinujem zásuvky, vypínače, svetlá etc a na základe týchto informácii mi projektant IS vyhotoví FINÁLNY projekt, ktorý elektrikár realizuje a revízny technik potvrdí bezpečnosť (revízna správa RS). 5) RS poskytnem pre kolaudačné konanie, pričom bez súhlasného stanoviska nemôžem legálne používať stavbu. ___ Potreba (ak to preženiem) 7 projektov elektroinštalácie je šialená byrokracia a zbytočná finančná záťaž pre malých investorov (rodiny). Niečo podobné som zažil, keď si "páni" vymysleli povinnosť registratúry aj pre živnostníkov a jednoosobové sročky. Presne takto mi to pani vysvetlovala, aké je to úžasné a ako sa pri zdĺhavých papierovačkách zabavím. Nakoniec si to šialenci rozmysleli, bo to vytvorilo taký brutálny nápor na štátnu správu, že tento exkrement zrušili.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?