Kade najlepšie ťahať elektriku?

Čaute, Kade ste ťahali elektriku v novostavbe? Budem mať stavbu z Porfixu, tak zvažujem viac možností. Videl som aj podlahou, ale to sa mi veľmi nepáči. Ale ja to skôr vidím buď vydrážkovať a SDK strop alebo len za SDK o konštrukciu. Alebo čo je podľa vas najlepšie? Dik za rady.
Odpovedať
@meidzo kade chces, inak z toho stropu tahat kazdu chvilu kable dole do zastrciek to je ozaj lepsie riesenie ako v podlahe
Odpovedať
@sysell Lebo z podlahy ťahať na vypínače, svetlá, čidlá alarmu, napájanie žalúzií atď hore nebudeš :D @meidzo Pohodlnejšie je to stropom, teda aspoň za mňa určite ...
Odpovedať
Profilova fotka
@meidzo tiez by som volil strop ako pisal aj lubk0, v konecnom dosledku je to aj tak v podstate jedno
Odpovedať
Pri strope len treba dať väčší dôraz na prestupy a ich utesnenie, ak rozvody budú nad foliou. A pre klud duše aj pred škodcami, ktoré sa v strope môžu vyskytnúť....záleží v akej lokalite sa dom nachádza.
Odpovedať
Profilova fotka
Stropom nad sdk - ale nie prestupom cez parozabranu. Pekne potiahnut stenou az nad uroven parozabrany. My sme tak robili a pohoda. V neobyvanom podkrovi mame take velke klipy kt. drzia vsetky kable pokope na stene. Mame Ytong takze ked mas Porfix skoda nevyuzit ze sa donho dobre drazkuje. Odporucam pozicat profi drazkovacku s vysavacom - ide to lahucko a rychlo a mas pekne rovne drazky.
Odpovedať
@lubk0 zasuvku a pod dole, svetlo hoe, co je tam tom tazke? zasuviek mas v obyc izbe bezne v kazdom rohy, vypinac na jednom mieste, aky ma zmysel tahat kable navyuse a robit drazky navyse atd..
Odpovedať
@meidzo pridávam sa k @sysell . Zásuvky spodom (úspornejšie), svetelné obvody a slaboprúdy vrchom.
Odpovedať
Tiez som to robil ako pise @sysell zasuvky spodkom a vypinace vrchom. A vzdy pekne kolmo dole alebo hore. Teraz ked idem vesat nejaky obraz alebo vrtat do steny, tak presne viem kde mozem a kde nie bez toho aby som musel pozerat na fotky, ze kadial mi ide kabel. A priestor medzi zasuvkami a vypinacmi mam v podstate vsade volny.
Odpovedať
@sysell Jeden vypínač na izbu ? :) No dobre no .., Ja ich mám v spálni 6, v jednej detskej 4, v druhej 5 a o obývačke radšej ani nebudem písať :D Ale v každom prípade, ja som len písal, čo bolo "ľahšie" mne ... Ak by som ťahal aj spodkom, tam ušetrím pár metrov kábla a možno trocha drážok ... Na druhej strane pokládka podlahového EPS bola zase o kúsok jednoduchšia, keď netreba "zarezávať" žiadne káblové trasy .. A ááááno, 1 kábel mi ide aj podlahou, k ostrovčeku :D
Odpovedať
@lubk0 si asi jeden z mala co to tak roil, a tych 6 vypinacov mas na kazej stene v kazdom kute ze..
Odpovedať
tiez chcem, az na zasuvky, tahat elektriku v strope, mam betonovy strop, je nieco sikovne cim tie kable na strope uchytit?
Odpovedať
@tom329 https://www.hagard.sk/produkty/prichy... nachystas si celú trasu - t.z. navrtas, natlces kade ti ide kábel a potom vyvezujes samotné káble alebo celé zväzky viazackami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tom329 alebo nieco taketo: https://www.i-center.sk/obo-2205398-d...
Odpovedať
Kazdy ma iny system a postup stavania domu a preto nie je ziaden najlepsi sposob, len dokoncit to co si zacal :-) Ja mam vaznik, takze vsetky priecky su stavane po jednoliatu parozabranu a preto som tie priecky vyuzil na tahanie elektroinstalacie, pricom po obvodovych stenach som natahal signalne kable (koax, ftp ...) a po vnutornych prieckach silove, aby nesli subezne so signalnymi a nerusili ich. Ked som stiahol zasuvkovy kabel, tak som jednoducho v tej vyske vydrazkoval izbu po obvode a nic som nedaval do chraniciek na podlahu a podobne hluposti.
Odpovedať
@meidzo Ja som prerábal byt 3.izb. a všade mám zospodu zásuvky a data káble a nakoľko mám znížený strop využil som ho iba na prívod 230v ku svetlám a na vypínače som neťahal žiadne káble,/vlastne áno ale len pre prípad zlyhania systému DO/ nakoľko mám systém ovládania.Prijímač umiestnený pri svetle..Vysielač nástenný si dám kde len chcem a koľko chcem, nakoľko mám aj ručný DO tak ich ovládam /svetlá/ z gauča.. Spokojnosť ;-)
Odpovedať
Podlahou najrychlejsie riesenie. Na prechody poizif chranicku inak netreba eps zakryt a nic im nestane
Odpovedať
@lubk0 6 vypínačov v spálni? Nie zásuviek?
Odpovedať
Keď si zoberiem vaše názory a rady, plus ostatné fóra čo som našiel s touto témou tak najviac ideálne riešenie (pre mňa) je ťahať zásuvkové obvody po podlahe + koaxial, lan kable. A svetelné zase stropom alebo stenou ak budú niekde SDK podhľady. Vďaka za rady. ;-)
Odpovedať
@sysell Nie, nemám ... Ale v spálni mám len 3 zásuvky, 2 vedľa postele (pod vypínačmi svetla) a 1 dole pod vypínačom centrálneho svetla ... Takže z pohľadu "úspory" káblov by som pri tahaní káblov "spodom" od rozvádzača, ktorý je umiestnení pri strope neušetril asi nič ... V každom prípade som tým chcel len povedať, že vypínačov mám po dome požehnane a 1 kus mám akurát tak v špajzi a na 2 samostatných WC kach ... @fugas20 Nie, vypínačov :) @rkorba Presne, tiež mám väzníkový krov ... Tam sa ťahali kábli samé :) Akurát teda "FTP" čka som ťahal normálne spolu s elektrikou :) Dal som pre istotu tienené a žiadny problém ani pri kamerách ...
Odpovedať
@peterkob @rebecca363 dakujem
Odpovedať
@lubk0 vsetky su ako tak tienene :-) ja som daval cat7 a aj tak som ich tahal separe, lebo raz mozno cez ne budem valit 10Gbit :-)
Odpovedať
nakoniec asi zoberem toto: https://www.ebay.de/itm/50-Kabel-Klem...
Odpovedať
@tom329 DRAHÉ a nie všade využiješ tieto "dvojstranné". Aby ti to nejako vyzeralo, tak ich musíš dávať max meter od seba. Tieto vidieť v priemysle, v garážach, kde je priznaná kabeláž napr. na pohľadovom betóne. Tie čo som ti navrhol sú 7 centov za kus..
Odpovedať
@tom329 pardon, zle som prečítal ten ebay... to je 17 centov za kus jednostranná príchytka.
Odpovedať
@lubk0 najviac a to 3 vypínače mám v obývačke 😂😂
Odpovedať
@fugas20 Tak ono stačí, aby si chcel ovládať hlavné svetlo napríklad v spálni aj od postelí a hneď máš na 1 svetlo 3 vypínače ... V každej izbe mám ešte nejaký ten ovládač žalúzií vo výške vypínača, keď je v izbe viac okien tak viac ovládačov ... Z obývačky si chcem zapnúť svetlo na terase, ale aj na chodbe ktorá za obývačkou nasleduje ... Nejaké osvetlenie máš nad kuchynskou linkou atď ... V obývačko kuchyni mám len 4 "okruhy" svetiel + svetlo nad kuchynskou linkou a svetlo na digestore :)
Odpovedať
@lubk0 žalúzie má nenapadli nič také nemám...ale už chápem ako to je možné
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?