Odpoveď na príspevok od foox:
@minoo má to vplyv na zdraženie elektriny, z času… @foox čo teda navrhuješ? aké riešenie?Odpoveď na príspevok od omg_to_preco:
@foox čo teda navrhuješ? aké riešenie? @omg_to_preco komu treba moje riešenie, ktoré mimochodom vychádza z toho čo som napísal?Odpoveď na príspevok od foox:
@dexter89 keby si nekecal, demokrati nám pozemok … @foox ach nekecaj ty prosím ťa... Demokrati nič neberú max. tak vykupujú za ťažké prachy pôdu, ktorú by predtým majitelia nepredali ani za pár centov... no zrazu (vďaka demokracii a vlastníckemu právu) mnohí zaňuchali celoživotnú šancu sa nabaliť a bezcenné pozemky, ktoré by nikto nechcel ani zadarmo, zrazu nechceli predať (napr. na výstavbu automobilky, diaľnice) ... preto musel štát v extrémnych prípadoch pristupovať k vyvlastneniu... to je diametrálne odlišná situácia ako praktizovali boľševici... tí brali všetko zaradom ... tak netrep všetci sa len sťažujú a sťažujú na "zlý" Brusel, greendeal a neviem čo majku z gurunu... jasné, každý chce slovákom len stále zle a už storočia nám tu nedovolia vybudovať to druhé švajčiarsko a raj na zemi ... Demokracia znamená slobodu... to stačí... slobodu si treba zaslúžiť a vedieť s ňou narábať... sloboda je aj to, že ak väčšina kupuje lacný , potravinový sajrajt z reťazcov, tak nám tu ten sajrajt budú voziť... umelá inteligencia ti povedala, že zo všetkých inštalácií fotovoltických panelov tvoria tie tvoje "polia" len 7% ... teda 93% sú inštalácia nezaberajúc tvoju ornú pôdu... Odkedy Fritz Haber vynašiel syntézu dusikatých hnojív, netreba obrábať nekonečné lány a vyrobí sa dosť potravín pre miliardy ľudí... dokonca na tej "úrodnej pôdy" pestujú také nezmysly ako repka olejná na biopalivo alebo len tak trávu a kosia ich za dotácie... To nemá nič spoločné so sebestačnosťou potravín ani nič... Skôr by som povedal že ten panel FVE je na tom poli prospešnejší ako tá repkaOdpoveď na príspevok od durino:
@marcel714 Ake hlupe a zlodejske? Nutil ta niekto… @durino @ rapidek Dakujem za názor. Nič v zlom, to akože problém s výkyvom v sieti, nadbytkom a nestabilitou mame len na Slovensku?Alebo.len my to tak "chceme" mat lebo tak to je a hotovo? A ako sa správne dimenzie system ak mam pokrytu na 95% spotre u domácnosti zo solaru + rátal som s elektroautom, ktoré si môžem nabíjať,ale len ked svieti slnko? A ked sa spýtam ako to je a ze je to zlodejina ak mi niekto vezme elektrinu a preda ju ďalej a plnú cenu.Alebo ju distribúcia pusti do zeme,aby nebol vykyv v sieti?Zaujímavé ze niekde to ide a par metrov ďalej už nie. A nie, nie som nenazrany a myslim,zesolar mam nakalibrovany spravne.Odpoveď na príspevok od marcel714:
@durino @ rapidek Dakujem za názor. Nič v zlom, t… @marcel714 Vsak v pohode, ty vies, ako a preco mas veci tak, ako mas. Hovorim vo vseobecnosti, ake su obnovitelne zdroje nestabilne a cim viac ich bude pripojenych v sieti, tym bude riziko vypadku siete vacsie. Teraz je taky osial, solar je cenovo dostupnejsi, tak sa hromadne pripaja... Osetrit by si to mala distribucia, ale neda sa to robit donekonecna. Kedysi som sa v skole ucil, ze na vykryvanie spiciek v sieti su plynove elektrarne, ktore dokazu nabehnut za cca 2 minuty. Dnes sa vsak ideme od jedneho fuj-fuj plynu "odstrihnut". Opacna strana mince je nahly prebytok energie v sieti, co s tym, ako sa to bude regulovat? Na to su dobre precerpavacie elektrarne. Ale vsetko ma svoje limity a pri prekroceni kritickej hranice pripojenej "zelenej energie" v sieti vznika velke riziko, ze sa ta siet neureguluje, co ma za nasledok vypadky, alebo odpojenie casti siete. To je ako s pochodujucimi vojakmi na moste. Styria pochodujuci most nezhodia, ale so 200 pochodujucimi moze mat most uz problem, preto sa na mostoch nepochoduje... Preto preferujem ostrovny system, ktory nie je pripojeny na siet, resp. prebytky nevracia do siete.Odpoveď na príspevok od durino:
@marcel714 Vsak v pohode, ty vies, ako a preco ma… @durino Podla mna (dlhorocny offgrid) sa offgrid "oplati" hlavne takym ludom, co maju naozaj velku spotrebu elektriny v domacnosti, alebo ju vedia inak a v co najvacsom mnozstve okamzite vyuzit (z mojej si sused nabija cele leto BEV, vymenou za inu sluzbu pre mna, atd.). A dovolim si tvrdit, ze musia byt aj tak trochu elektrikari a hobici, aby si dokazali aspon tie najbanalnejsie problemy diagnostikovat a opravit sami, event. vyssi level - postavit si vlastne baterie z clankov. Vtedy to zacina byt uz ako tak zaujimave aj ekonomicky. U mna navyse bateria dokaze dva-tri dni uplneho blackoutu DS (u nas je blackout tak 15 dni v roku) udrzat v prevadzke dielnu, ktora je pri dome a zivi nas. Zaroven v zime vdaka nej kurime, svietime atd. To su proste pridane hodnoty, ktore gridove riesenia nikdy neponuknu. Super, ze v dedine nie je elektrina, mas na streche 20 panelov a nemas na com uvarit obed :-D sa oplati. Ale kazdy mame svoju cestu.Odpoveď na príspevok od durino:
@marcel714 Vsak v pohode, ty vies, ako a preco ma… @durino na ,,ukladanie,, energie su dobre precerpavačky , len tu ľudia nič nechcú ... Prečerpavačky nechcú , lebo však krásna príroda ... Urán ťažiť na Jahodnej nechcú lebo však príroda ... Baterkareň nechcú lebo však neviem čo ... Veterné elektrárne nechcú lebo však to hyzdí krajinu a vtáčiky ... Solárne parky nechcú , lebo však orná pôda ... Ľudia nechcú nič ... Ale energiu pomaly zadarmo by chceli ... Ja nechcem boľševický plyn , nikto ho nechce ... Nie len že je krvavý , ale aj nespoľahlivý partner a dodávky a taký ti je na dve veci ... Paradoxom je, že ľudia čo nechcú nič z toho čo som hore vymenoval , paradoxne nevadí brať plyn od boľševika ... V podstate tí ľudia nechcú nič okrem ruského gazu... To mi príde ako celkom šikovné vymytie mozgov ale možno sa mýlim ...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@durino na ,,ukladanie,, energie su dobre precerp… @dexter89 Hlupáci všetci dookola, iba ja nie! Treba stavať priehrady, elektrárne, baterkárne všade, len nie v mojej blížkosti. Najlepšie sa rozhoduje o cudzom, hlavne že sa to netýka mňa.Odpoveď na príspevok od marcel714:
@durino @ rapidek Dakujem za názor. Nič v zlom, t… @marcel714 "A ako sa správne dimenzie system ak mam pokrytu na 95% spotre u domácnosti zo solaru + rátal som s elektroautom, ktoré si môžem nabíjať,ale len ked svieti slnko?" ty si rozcarovany, ze si zo solaru auto budes nabijat len ked je slnko? Ved to je gro a princip solarnej elektrarne. ano tak to je/bude. treba sa k tomu prisposobit. Ja necakam so zalozenymi rukami, kedy zmenia parametre VBEV, ale budujem si aj ulozisko. ciel je zatial 90kWh a ked cela bublina bezbreheho pripajania FV spadne a bude tu netmetering, tak si prekonfigurujem FVE na offgrid a prehodim istic na 1x25AOdpoveď na príspevok od rapidek:
@marcel714 "A ako sa správne dimenzie system ak m… @rapidek aj celý dom zo svojej FVE pôjdeš na 1 f. ?Odpoveď na príspevok od petersd:
@rapidek aj celý dom zo svojej FVE pôjdeš na 1 f.… @petersd Ja tak idem roky. Mám prehadzovačku 3fDS/1fFV. Nemám s tým problém. Keďže mám na "hlavnú" fázu tri meniče po 5kW, výpadok jedného ma obmedzí len mierne.Odpoveď na príspevok od petersd:
@rapidek aj celý dom zo svojej FVE pôjdeš na 1 f.… @petersd este neviem ako si to nakonfigurujem. teraz mam 3 menice paralelne, ale mozem ich prekonfigurovat na seriove. vsetky spotrebice vratane TC mam jednofazove.Odpoveď na príspevok od petersd:
@rapidek aj celý dom zo svojej FVE pôjdeš na 1 f.… @petersd ja mam vlastne taky isty system ako @kejsix len menice mam 3kWOdpoveď na príspevok od rapidek:
@petersd ja mam vlastne taky isty system ako @kej… @rapidek Seriovy chod som zavrhol. Sice bola mensia vlastna spotreba menicov, ale dan za to bola vysoka. Flickr, caste spinanie aktivneho chladenia, celkovo sa mi to zdalo byt menej stabilne, ako paralelne. Ale ja pripinam mnozstvo zatazi, do typickeho RD s jednou umyvackou/bojlerom/prackou/bev to moze byt vyhovujuce.Odpoveď na príspevok od petersd:
@dexter89 Hlupáci všetci dookola, iba ja nie! Tre… @petersd hovor za seba, ja nemám problém keby som býval vedľa jadrovej elektrárne napr, alebo vedľa baterkárne a pod... riziko takmer nulové Dnes väčšina ľudí na dedinách dýcha sajrajt z komínov, čo ti na zdravie z dlhodobého hľadiska škodí podstne, podstatne viac, ako povedzme príbytok vedľa atómovej elektrárne... ľudia ale hej jako píšeš, sú hlupáci... keby si dym z áut napr. mal možnosť vidieť a najmä v mestách je to "balzam na dušu pre malé deti" ktoré majú hlavy bližšie pri vozovke ... to je blahodárna zdravotná kúra...Odpoveď na príspevok od rapidek:
@marcel714 "A ako sa správne dimenzie system ak m… @rapidek Fandím ti a drzim palce 😉 Pýtal som sa na iné a dozvedel som sa aj co som nechcel.Odpoveď na príspevok od marcel714:
@rapidek Fandím ti a drzim palce 😉 Pýtal som sa n… @marcel714 info si dostal gratis, pouzi vo svoj prospech, nemas za co :)Odpoveď na príspevok od dexter89:
@durino na ,,ukladanie,, energie su dobre precerp… @dexter89 Zatial je to rusky plyn, ale principialne je jedno, od koho je, len aby bol v dostatocnom mnozstve, lebo aj od neho zavisi stabilita siete (ak sa teda stale pouzivaju plynove elektrarne). Ked ta siet bude padat, vyradi to uplne vsetko. Stabilita siete je preto jedna z najvyssich priorit pre stat, lebo od nej zavisi cela spolocnost, aj ked si to mnohi neuvedomuju. K tym veternym elektrarnam by som pristupoval opatrnejsie. Vznikaju pri nej okrem vizualneho smogu aj infrazvuky a vibracie, ktore z dlhodobeho hladiska skodia zdraviu. Navyse sa to siri na velke vzdialenosti. Vacsina ludi ani len netusi, ako aj nepocutelne zvuky mozu ovplyvnit zdravie. V zahranici maju s tym problem. Za dalsie, vyzera to tak, ze veterna elektraren sa nikdy nezaplati. Vsetko je to len o vycicani dotacii, ekologia a ludia v skutocnosti nikoho (investora) nezaujimaju...Odpoveď na príspevok od durino:
@dexter89 Zatial je to rusky plyn, ale principial… @durino "aj od neho zavisi stabilita siete", vo veelmi malej miere. Staci sa pozriet na percentualny pomer vyrobenej elektriny zo zdrojov, zasvieti tam medzi prvymi prieckami jadrova energia, hydro a plyn ma cca okolo 12%. To mi nepride ako hlavny ťahún našej siete. 12% vieme nahradiť. Čo sa týka vibracii, kontroverzne štúdie ktore toto prezentuju nemaju podporu v medzinarodnych zdravotnych organizaciach. Naopak, podla https://www.woolcock.org.au/news/wind... sa nepreukazalo nic. Pripadne sa mozem opytat odkial mas zdroje na skodlivost? rad si precitam.Odpoveď na príspevok od omg_to_preco:
@durino "aj od neho zavisi stabilita siete", vo v… @omg_to_preco tu mas nejake studie o vplyve veternych elektrarni na mikroklimu https://oracle911blog.wordpress.com/2...Odpoveď na príspevok od omg_to_preco:
@durino "aj od neho zavisi stabilita siete", vo v… @omg_to_preco v súčasnosti predávame ako bol spustený 3 blok, do budúcna sa musí preorientovať priemysel na menej náročné produkty na energie, Madari niekedy zarobili oveľa viac na Rubikovej kockeOdpoveď na príspevok od rapidek:
@omg_to_preco tu mas nejake studie o vplyve veter… @rapidek na tie zdroje sa pozriem blizsie, ale prosim ta, ako clovek moze brat tuto stranku seriozne, ked tam uvidi Zoroslava Kollara? seriozne... krici to zaujatostou autora clanku. Som na prvom clanku, zatial ani zmienka o veternych turbinach, iba premiesavanie vzduchu a tornada (vytrhnute z kontextu, ziadne veterne turbiny)Odpoveď na príspevok od omg_to_preco:
@rapidek na tie zdroje sa pozriem blizsie, ale pr… @omg_to_preco nepozeraj na zoroslava kolara, ale na tie studie. Vanicku tiez s dietatom nevylejes.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@petersd ja mam vlastne taky isty system ako @kej… @rapidek 3kW alebo 3000VA? Lebo take mam ja dva,ale to je len 2,4kW potomOdpoveď na príspevok od omg_to_preco:
@rapidek na tie zdroje sa pozriem blizsie, ale pr… @omg_to_preco najprv treba uvod do problematiky... "iba prememiesavanie vzduchu" je predsa pretrvavajuci efekt u veternej turbiny, ci?Odpoveď na príspevok od rapidek:
@omg_to_preco najprv treba uvod do problematiky..… @rapidek 3. alebo 4. studiu ktoru citam je ta, ktora robila vyskum nad Texaskou veternou farmou a preukazala lokalne premiesavanie vzduchu (zatial nic o vibraciach) a teda lokalne oteplovanie najma v noci az o 0.72 C za dekadku. Treba poznamenat, ze studia bola robena na 4 veternych farmach so stovkami veternych turbin... na Slovensku sa planovalo kolko? 7 turbinôciciek?Odpoveď na príspevok od omg_to_preco:
@rapidek 3. alebo 4. studiu ktoru citam je ta, kt… @omg_to_preco na slovensku sa tusim planovalo 666 turbin, nerobim si zarty.Odpoveď na príspevok od omg_to_preco:
@durino "aj od neho zavisi stabilita siete", vo v… @omg_to_preco Nejde o celkovy vykon siete, ale stabilitu. Vykon udrzujes silnymi zdrojmi (atomovkou, vodnou elektrarnou), ale stabilitu tymto lokalne neuregulujes. Nahly prebytok energie v sieti (na velkej ploche zasvieti slnko, zafuka), alebo naopak nahly pokles energie v sieti (pridu mraky, prestane fukat). Na to potrebujes "flexibilne" zdroje, alebo musis specialne presmerovavat toky energie, aby si to ureguloval. Ale ked budu vsade "zelene zdroje", nebudes mat dostatok prostriedkov na tu rychlu regulaciu. Atomovku nevypnes ON/OFF. Medzinarodne zdravotnicke organizacie ma nezaujimaju, podstatne je to, ako to vplyva na teba. Uz som tu pisal o super matematickej barlicke s menom statistika. Co z toho, ked vacsine to "nic nerobi", ked ty mas realny problem? Ludia celkovo poznaju malo svet, aj ked si myslia, ze to tak nie je, mnoho veci sa len ucia za pochodu, dodatocne sa prichadza na veci, ze su skodlive, aj ked v minulosti sa bezne pouzivali (napr. uranove sklo, azbest). Daj si hladat "syndrom veternych elektrarni", alebo "vibro akusticka choroba". Nebudem nikoho presviedcat. Ale ked chce niekto nieco "pretlacit" (vrtule), bude to opisovat ako uzasnu vec so samymi benefitmi... No na svoju zahradu by si to uz (investor) asi nedal... Klasicky "clovek" a jeho ego (dotacie).Odpoveď na príspevok od rapidek:
@omg_to_preco na slovensku sa tusim planovalo 666… @rapidek To aj dialnica BA-KE sa planovala kedysi.Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.