Fotovoltaika skusenosti

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den poprosim o slusenosti s fotovoltaikov. Kolko vas to stalo a kolko vam to rocne dokaze usetrit €. Moj dom ma spotrebu cca 10gwh rocne
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

@aldron ešte som chcel jednu vec čo sa týka toho …
@joma3333 ale to uz nie je otazka na instalacnu firmu ale na podporu daneho menica. Podla co som citala, tvoj menic by to nemal podporovat, ta skupina na fb pomoze. Ja som v tak sofar solar, v niecom mi to pomohlo, ale sw chyba co stale pretrvava riesim s podporou sofaru priamo.
Profilova fotka

@aldron ešte som chcel jednu vec čo sa týka toho …
@joma3333 Podľa toho screenshotu z apky to vyzeralo vypnuté a neaktívne, tak neviem...
Pozdravujem všetkých Idem si sem po radu. Zvažujeme inštaláciu FVE, na zadné stavy. Možno problém,možno nie, no takmer každú noc sú na streche kuny a trošku sa obávame či nebudú hrýzť káble. Aké sú vaše skúsenosti s kunami?Predstavujú riziko,majú tendenciu poškodiť káble alebo sa obávame neopodstatnene? Prípadne aké riešenie navrhujete?

Odpoveď na príspevok od mozebyt:

Pozdravujem všetkých Idem si sem po radu. Zvažuj…
@mozebyt kovové (pancierové) chráničky aspoň na exponovaných miestach
Profilova fotka

@mozebyt Existuje dosť veľa prípadov keď kuny dokázali zlikvidovať elektroinštáláciu v aute, takže určite predstavujú riziko. Pri FVE to však môže mať fatálne následky. Kovové chráničky ako odporúča @foox , by mali pomôcť, ale asi by som ich dal všade. Existujú aj zariadenia na plašenie kún, ale ich účinnosťou som si nie istý. Rozhodne to bude vyžadovať nejaké opatrenia a teda aj dodatočné náklady.

@mozebyt čo za stravu im tam dávaš, ked tam chodia každú noc? a majú tam niekde dieru,do auta sa idú schovať, ale kadiaľ sa do neho dostanú?pozeral som celý spodok poplastovaný, mne tam vošla mačka, ked bola otvorená kapota, nevedela sa dostať von, schovaná pod chladičom mravčala
Tak je tu kopu starých šopov na seno,ktoré sú nepoužívané. Je tam ticho a majú tam hniezda a naviac mnohé tieto zadné stavy sú spojené so susednými, takže sem aj ľahko prebehnú z druhých budov. Stáva sa že sa aj zobudím na hluk z bitky ako sa perú na streche. Takže je ich tu veľkom dosť. Ale tá kovová chránička znie ako dobré riešenie, hoc to pridá nejaké náklady. Ale aspoň budem spokojnejší. Vyskúšam aj pascu na pár dní.

@mozebyt Aj ja tu mam kuny, občas sa mi podarí nejakú odstreliť a potom je na čas kľud. Ale nikdy nešli po kabloch na solaroch a to ich mám dobre prístupné (skoroplochá strecha a na nej vyrobená al konštrukcia na pridvihnutie).

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@mozebyt Aj ja tu mam kuny, občas sa mi podarí ne…
@kejsix jeden príbuzný ich chytal do primitývnych klepcov na návnadu a kožky predával, trafiť to ide tak brokovnicou ale to by musel kožku vyhodiť, skúšal chytiť rysa, ten si odhryzol labu a zmizol,v lese už nemohol loviť akurát kurníky

Odpoveď na príspevok od duzu:

@kejsix jeden príbuzný ich chytal do primitývnych…
@duzu nebudeš ty vegetarián? Po indiánsky "zlý lovec" :-)

Odpoveď na príspevok od foox:

@duzu nebudeš ty vegetarián? Po indiánsky "zlý lo…
@foox ani jedno, papkám všetko mäsko okrem vnútorností a nikdy som nelovil pre mäso, často som len fotil natáčal zvuky, video s príbuzným som chodieval poľovník mal prístup do všetkých horských chát a vedel kde na niečo natrafíme, najťažšie je natáčať hlucháňa, ten veľký vták je hluchý len ked toká ,alebo bitka ináč výborne počuje a zacíti ak je po vetre, vidí tiež vynikajúco asi ako všetke dravé vtáky, slepé sú jelene a pod, všetke čo spásajú, vidia len na krátko čo spásajú, registrujú pohyb , ale majú vynikajúce ostatné zmysli,
Kuny nicia kable v autach preto, lebo im zavadzaju v ceste za izolaciou, z ktorej si robia hniezda... Na fv ich nema co prilakat (motory su teple) a nemas tam ani ziadnu vatu, co by chceli vyhrizt...

Odpoveď na príspevok od minoo:

Kuny nicia kable v autach preto, lebo im zavadzaj…
@minoo na plochej streche nie, ale ked to ťahaš niekde pod strechu, tam to možné je, tak isto aj pod príliš tesno na streche položenými panelami.

@foox ani jedno, papkám všetko mäsko okrem vnútor…
@duzu ja len, že chceš ísť brokovnicou na kunu 😅

Odpoveď na príspevok od aldron:

@joma3333 Podľa toho screenshotu z apky to vyzera…
@aldron ano vypnuté.Ale teraz to po prihlásení do solar go ,tam túto ponuku vôbec nemám,ziadna možnosť on-off. Ani zmienka o AFCI.
Profilova fotka

@aldron ano vypnuté.Ale teraz to po prihlásení do…
@joma3333 Podľa technického listu to AFCI nemá, ako tu spomenula @dominguezah , takže chyba bola predtým, keď sa ti to tam zobrazovalo. Včera som náhodou otvoril manuál pre 15-30kW verzie a tie AFCI majú.
Článok sa načítava...

@joma3333 Podľa technického listu to AFCI nemá, a…
@aldron Tak OK.

@joma3333 Podľa technického listu to AFCI nemá, a…
@aldron je to optional, len ACFI verzie to maju.

Odpoveď na príspevok od foox:

@duzu ja len, že chceš ísť brokovnicou na kunu 😅
@foox a kde by som ju nabral, nemám už ani vzduchovku, nebezpečná zbraň, kamarát prišiel o oko, brok sa odrazil od hrče z dreva a trafil akurám jemu čo strieľal a to sme tam sedeli viacerí brrrrr
Ahojte.Ma niekto e auto, FVE a používa ZSE drive? Zaujímali by ma reálne skusenosti. Lebo podľa toho, ako mi to vysvetlila pani na infolinke je to čistá zlodejina.

Odpoveď na príspevok od marcel714:

Ahojte.Ma niekto e auto, FVE a používa ZSE drive?…
@marcel714 mam a uzivam si to. co chces vediet?
Profilova fotka

@foox ani jedno, papkám všetko mäsko okrem vnútor…
@duzu ja už dva roky bojujem so sokolmi , nad balkón som dal pletivo z plota pekne tam zapasovalo akurát mám stále všetko obsrate parapety aj vajcia tu mali ... Kde sa dá dávam nejaké zábrany ale je to strašné neviem čo s tým Som v národnom parku a na správe mi panko povedal , že v čase hniezdenia nemôžem nič , tak som tam vajcia nechal kým vyletia už vyleteli , ale oni sa sem vracajú jak domov ... Neviete niečo čo by zabralo ich natrvalo odplašiť ? Keď už tu rozoberáme kuny ...

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@marcel714 mam a uzivam si to. co chces vediet?
@rapidek Pani na infolinke povedala nasledovne: Musím mať minimálne ten balík "partner safe" za 12,90/mesacne.Tam po aktivovani e mobility VB u ZSE musím ZSE drive odovzdať mesacne 5% zľavu prebytkov im a musím im mesiac dopredu dat vedieť,koľko % zľavu prebytkov (ale len z posledne 2 mesiace dozadu) chcem využiť. Ak nahlasim menej ako potrebujem,tak čo je nad rámec, to nabijam podľa cenníka a ak nahlásiť viac,tak to prepadne v ich prospech. Funguje to ozaj takto? Lebo cca od mája do septembra som v pohode s nabíjaním doma nepriamo z FVE, oktober- november by som povedzme vykryť s prebytkom z augusta-septembra. Ale december - apríl (ked by som potreboval najviac využiť tie prebytky z VB nemôžem použiť nič a všetka ee im ostáva. Je to tak alebo to zle chápem?

Ahojte.Ma niekto e auto, FVE a používa ZSE drive?…
@marcel714 viaceri ludia okolo mna maju, ja zatial nemam EV. Ak som spravne pochopil je to najvyhodnejsie nabijanie ak mas FVE a potrebujes nabijat na verejnych nabijackach, lebo to mas pomer 1:1 (posles 100kWh, na akejkolvek ZSE nabijacke aj na najvyssich rychlostiach, kde vie byt cena 0.49E/kWh, si nabijes "svojich" 100kWh). Jedina nevyhoda ze musis poslat mesiac dopredu objem ktory chces prejazdit, ale aj ked posles o 30% viac a co nevyjazdis prepadne, tak to je stale ultra-vyhodne. Ak nepotrebujes nabijat na verejnych nabijackach ale len doma "z virtualnej baterie" tak su samozrejme lepsie produkty ako od ZSE.
@marcel714 program partner safe musis mat, v nom je zahrnutych 40kWh energie pri programe VBEV si urcis percento, kolko z mesacnej produkcie chces pouzit na EV, max 95% produkcie. to co vyrobis v juli, minies v septembri. nic sa neprenasa do dalsieho obdobia. najprv sa mina energia z FV, potom z pausalu a potom sa plati. Percetno mozes menit kedy chces, ale treba to odniest na pobocku. ak mas nejaku normalnu kapacitu baterie, tak podla mna je fajn hned nastavit 85-95% na EV a mat to z hlavy. Musis si to spocitat. Mne sa tymto programom zmenila nenavratna investicia na prudko navratnu.
https://www.zse.sk/produkty/nabijanie... ost= https://www.solauric.sk/post/zse-od-1... jedna dobrá ale druhá horšia správa

@marcel714 program partner safe musis mat, v nom …
@rapidek A od decembra do apríla nabijas z akých prebytkov?

@marcel714 program partner safe musis mat, v nom …
@rapidek len zo zaujimavosti, aky mas pomer medzi domacim nabijanim a nabijanim na ZSE nabijackach? A este dalsia otazka, vies poslat aj na "cudziu" kartu? Napriklad, vedel by si mne poslat povedzme 100kWh?

@rapidek A od decembra do apríla nabijas z akých …
@marcel714 ked miniem prebytky a pausal, tak nabijam doma cez wallbox

@marcel714 ked miniem prebytky a pausal, tak nabi…
@rapidek No lenže december - apríl veľa prebytkov ie je co by ostali na nabíjanie ev (prakticky ziadne).A prebytky napríklad z júla nemôžeš pouzit v decembri na nabíjanie ev

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?