Odpoveď na príspevok od yuri66:
@dexter89 Snad si nemyslis ze mu odpovie, uz to v… @yuri66 Už som sa stratil... to akože o kom je teraz reč?... že používa modifikovaný sínus, alebo že bývalý čašník, atď, ?Odpoveď na príspevok od petersd:
@yuri66 Už som sa stratil... to akože o kom je te… @petersdIgnoruj ho. S teroristami a [píp] sa zásadne nevyjednáva ani nediskutuje :) Pre teba je podstatná informácia, ktorú som si pred pár dňami dovolil trefne naznačiť (preto vyvolala flamewar): nie je invertor ako invertor. Ak pôjdeš do NEcertifikovaných, musíš si postrážiť/zistiť kvalitu výstupu. Pretože (budem sa opakovať) niektoré meniče negenerujú "ideálny" sínus - na súčiastkách sa šetrí/zlý dizajn/invertor (menič) je vhodný len pre nejaký typ spotrebičov etc. etc. Vychádzal som zo spínaných zdrojov, ktorých kvalita (a samozrejme aj cena) sa často líši signifikantne..Už som sa stratil...
Ak zvolíš certifikovaný menič, toto namiesto teba očekuje resp. už má overené distribúcia (predpokladám). Btw. ak natrafím na nejaký zaujímavý link/video, pošlem ti radšej správu ako verejne.A modified sine wave power has a waveform more like a >>square wave<<, but with an extra step. Using >a more basic form of technology<< than pure sine wave inverters, they produce power which is perfectly adequate for powering basic electronics. [] Indeed, these sine wave inverters >>can<< potentially damage some types of electronic devices. You could say that this is more a case of >>an exception than a rule<<.
Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd >Už som sa stratil... Ignoruj ho. S te… @gadefox To sa tohon nakecá.... Platí,ze ak chces menic schopný spolahlivo tahat aj indukc zataze,musí byť "pure sine wave" idealne LF topology. Z cenovo primeraných napr.Victron.Overene,odolne.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@gadefox To sa tohon nakecá.... Platí,ze ak chces… @dusan72 LF je napr. v DE zakazane. Dovod neviem, ale tiez mam multiplusy.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@dusan72 LF je napr. v DE zakazane. Dovod neviem,… @kejsix No teda,čo sa človek nedozvie.Ale.to by ma zajímal dovod.Z HF mam v praci odskúsané hyuawei a zatil mozem povedat ze sú spolahlivé...Obávam sa, že skôr ide o ekonomické obavy a oprávnený strach, že nás Čína prevalcuje na všetkých frontoch.. https://www.digitimes.com/news/a20250...Europe considers ban on Chinese solar inverters, citing cybersecurity concerns
Odpoveď na príspevok od dexter89:
Čína "jede bomby" Inak v r. 2024 investovala do "… A každý týždeň vybudujú 1-2 uholné elektrálne. :)https://globalenergymonitor.org/press...The report shows that China approved at least 106 gigawatts (GW) of coal power capacity and started construction on 70 GW in 2023, accelerating further the frantic pace of permitting seen in 2022, the equivalent of two new coal power plants per week, as well as starting construction on one new plant per week. China also commissioned 47 GW of coal-fired capacity and announced 108 GW in new projects in 2023.
Odpoveď na príspevok od gadefox:
A každý týždeň vybudujú 1-2 uholné elektrálne. :)… @gadefox Iste, budeme na Čínu ukazovať prstom a pritom západné krajiny všetku "špinavú" výrobu presunuli tam, aby sa vyhli plateniu za povolenky a teda optimalizovali svoje náklady/zisky... https://www.tyzden.sk/ekonomika/11452... https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/... A ešte drobnosť ohľadom tých uhoľných elektrárni. Je docela podstatný rozdiel v tom aké "uhlie" spaľuje. Najbližšia moderná uhoľná elektráreň je asi Nový zdroj Ledvice, rúry s parou svietia (cez 600°C)... To sa nedá zrovnávať s technológiou pred 30 rokmi.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@gadefox Iste, budeme na Čínu ukazovať prstom a … @frantisekca musíš čítať celý kontext: keď sa povie A (Čína stavia najviac FVE elektrární), musí sa povedať aj B (Čína stavia najviac uholných elektrární). A nehodnotím ich ("zlá Čína"), len informujem. Btw. bude to znieť paradoxne, prajem im úspech - zaslúžia si to (resp. odmakali si to)..Odpoveď na príspevok od aldron:
@joma3333 V tom manuáli dávajú do súvisu dve nes… @aldron Neviem či a ako,a prečo,ale pi upraveni prepetia v zásuvkách (už to máme v pohode) sa táto chyba zatiaľ neobjavila.Aj pán z montážnej firmy mi tvrdil že ta chyba sa po odstránení prepetia už nebude opakovať.Aj som to niekde čítal že vysoké prepetie(my sme mali aj 256v), môže spôsobiť túto chybu-hlašku. Tak neviem.Bol aj dážď ale od vtedy ničOdpoveď na príspevok od gadefox:
@frantisekca musíš čítať celý kontext: keď sa pov… @gadefox mám rád a najspravodlivejšie je , keď sa emisie CO2 alebo napr. energetické nároky preratávajú per capita , t.j. na hlavu ... Je logické že keď je číňanov cez miliardu produkujú veľa v absolútnych číslach ... Čísla ale dostanú magický pátos keď ich preratas na počet obyvateľov ... Potom razom zistíš , že keby každý spotreboval toľko energie ako priemerný obyvateľ EÚ, ,,zelený,, Nór , nebodaj Američan, tak sme v oveľa väčšom srabe ... To nehovorím o Indoch kde je aj tak produkcia takého CO2 na hlavu možno jedna osmina z toho čo my v EÚ A to ešte nehovorím ako písal aj franticekca že aj tak veľa z toho sú v podstate ,,emisie,, zo západných továrni alebo tovar určený pre náš trh Netreba si maľovať ružové okuliare ... Svet je v srabe kvôli konzumentom západnej civilizácie... To je nepríjemná pravdaOdpoveď na príspevok od dexter89:
@gadefox mám rád a najspravodlivejšie je , keď sa… @dexter89 s prvým odstavcom súhlasím a IMO nejde ani tak o spravodlivosť, ale o to, aby čísla mali relevantnú výpovednú hodnotu. Podobne je na tom HDP, ktoré ako také môže byť zavádzajúce - preto je lepšie ho prepočítať na počet obyvateľov. Priznám sa, že nie som fanúšik emotívnych tvrdení typu "svet je v srabe". Pri káve si sem-tam pozriem nejaké to YT video o FVE a začali mi (algoritmus) vyskakovať clickbaity typu "blackout". Je to klasické strašenie, bo plebs sa najlepšie ovláda pomocou strachu + hysterické typy ľudí (charakteristika neurotizmus viď. napr. Big 5) si tým regulujú svoju úzkosť. Svet je v srabe zhruba 6000+ rokov, pričom každá generácia je presvedčená, že ľudstvo je tesne pred vyhynutím. Počas studenej vojny bol v rozšírený slogan "11:59" (minúta pred nukleárnou apokalypsou). Zatiaľ sme to vždy prežili, tak to bude s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj terazky.. A ešte jedna vec: Čína, India etc. sa ekonomicky vzchopila VĎAKA konzumentu západnej civilizácie - všetko má plusy a mínusy. Mohlo to byť samozrejme inak. Západ (vrátane nás) mohol žiť skromne => Čína by nebola svetovou továrnou => dôsledkom by bola miliarda hladných krkov. A teda nespokojných, búrili by sa, čo by mohlo zhoršiť relatívny pokoj v kontexte vojny.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@dexter89 s prvým odstavcom súhlasím a IMO nejde … @gadefox Nemuseli by sme že až "skromne", stačilo by tak že nie hýrivo - konzumne!Odpoveď na príspevok od gadefox:
@dexter89 s prvým odstavcom súhlasím a IMO nejde … @gadefox tiež suhlasim na cca 80% s väčšinou čo si napísal... hej už od čias "Limitov rastu" si všetci myslia že tu zahynieme... reagoval som skôr na "alibizmus" západnej civilizácie v zmysle ... "My žijeme eko" a Čína India nič nerobia... a my tu vymýšľame green dealy a ostatné ... dotujeme nezmyselnú zelenú enerigu ... v skutočnosti sa masívne dotuje celosvetovo ťažba fosílnych palív... 100x viac jak tvoria investície napr. do výskumu novej energetiky, napr. fúzie, jadra etc... tomu hovorím debilizácia spoločnosti... Dokonca ťažba ropy sa dotuje vzhľadom na globálne čísla 3x viac ako tvoria tuším všetky investície do zelených energii kde je všetko dokopy vrátane zatepľovania budov, atď... to ale blbci čo trepú o dotáciach a bruselskom diktáte a na nenávisti voči všetkému "zelenému" vrátane FVE si budujú svoju populistickú kariéru nejako nikdy nespomenú... toto mi vadí asi najviac... že keď sa povie A nech sa povie aj B ale to sa im nehodí do krámu nadávania na všetok pokrokOdpoveď na príspevok od dexter89:
@gadefox tiež suhlasim na cca 80% s väčšinou čo s… @dexter89 Už som Ti išiel dať laik, nebyť záverečného odseku v Tvojom príspevku. Si to veľmi zgeneralizoval. Myslím, že takisto kvôli Tvojej predpojatosti voči istým veciam - a potom v tomto už nerozlišuješ.Odpoveď na príspevok od petersd:
@dexter89 Už som Ti išiel dať laik, nebyť závereč… @petersd predpojatosť voči čomu? 🙂že pomenujem tvrdé dáta? nemysli si, že nie som kritik green dealu a podobných blbostí ... samozrejme aj tam je kopa energetických nezmyslov... viď Nemci ... avšak počítať treba vedieť... a taktiež je pravdou, že Európa žila storočia zo zdrojov kolonializmu a zo surovín mimo svojho územia... v EÚ nemáš veľké ložiská energonosičov... z tohto pohľadu sa orientácia na obnoviteľné zdroje javí ako aj geopoliticky strategicky logická či? Logické je podľa teba spoliehať sa na cudzích? a je mi jedno či sú to Rusi, abo americký bridlicový LNG plyn... čím menej ho je potreba, tým lepšie pre nás... Veď nakoniec ti každý v tejto skupine o fotovoltike potvrdí, že kto má fotovoltiku má aj energetickú nezávislosť a do istej miery logicky aj väčšiu slobodu... ako tí odkázaní len na distribučku... a to predsa ide do veľkej miery aj v tom RE-poweri EU ... mať väčšiu nezávislosť a sloboduOdpoveď na príspevok od joma3333:
@aldron Neviem či a ako,a prečo,ale pi upraveni p… @joma3333 Tiež mi uniká súvis, ale hlavne, že to ide. Ongrid a hybridné meniče si napätie v sieti(prepätie, podpätie, odchýlku od frekvencie) samozrejme strážia a pri prekročení povolenej tolerancie sa odpoja, ale to by sa malo prejaviť inou hláškou a navyše sa menič po krátkom čase reštartuje a po otestovaní siete, ak je všetko v poriadku, automaticky nabehne.Odpoveď na príspevok od aldron:
@joma3333 Tiež mi uniká súvis, ale hlavne, že to … @aldron Áno, presne takto to prebiehalo Podobný argument som použil aj ja voči montážnej firme,ale dostal som odpoveď ktorú píšem vyššieOdpoveď na príspevok od dexter89:
@petersd predpojatosť voči čomu? 🙂že pomenujem tv… @dexter89 Stačí prečítať https://energy.ec.europa.eu/strategy/... a hneď je každému jasné, že nejde o žiadnu energetickú nezávislosť EU, ale len o odstrihnutie sa od ruských zdrojov. A to ani nehovorím o nezávislosti a slobode občanov EU uvrhnutých do energetickej chudoby. Porovnávať to zo stavom keď si sprevádzkujem vlastnú FVE, určite nie je na mieste.Odpoveď na príspevok od aldron:
@dexter89 Stačí prečítať https://energy.ec.europ… @aldron z mojho pohľadu ide o synonymá: Odtrhnutie sa od ruských zdrojov = energetická nezávislosťOdpoveď na príspevok od dexter89:
@aldron z mojho pohľadu ide o synonymá: Odtrhnu… @dexter89 V dobe, ktorú žijeme, nejaké domnelé odtrhnutie sa od ruských zdrojov = zmena závislosti a prechod na zdroje niekoho iného. Nie je to nič iné, len deľba moci a biznis. Pritom si to môžeme navonok označovať ako len chceme - vznešené frázy sú len pre blebs. No, obávam sa, že je to ešte horšia (ekonomicka a politická) varianta, než toto, čo bolo doteraz.Odpoveď na príspevok od dexter89:
@aldron z mojho pohľadu ide o synonymá: Odtrhnu… @dexter89 lenze sa na to synonymum pozeras v brutalne krivom zrkadle. lepsie ako @aldron by som to nedefinoval. Zial nic lepsie ako ruske zdroje nemame, a to sa da merat ako ekonomicky, tak aj ekologicky. Hlavne treba byt pricetny a pragmaticky.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@dexter89 lenze sa na to synonymum pozeras v brut… @rapidek @aldron @petersd chlapci, to je pravda, dá sa to merať ekonomicky aj ekologicky ... prečo je všade naokolo v zapadnej Európe lacnejši benzin a neviem jak plyn , ale tipujem že keby ho u nás masívne štát nedotoval tak aj to a ekologia? stačí sa pozrieť na také "krásne" ťažobné miesta v Rusku ako Noriľsk, Vorkuta (tá je už kvázi mesto duchov) viac netreba... nemusíš tam vycestovať, je tam aj google street view... ja sa tu nebudem hádať o nejakej energetickej geopolitike viem o tom prd rovnako ako aj vy... samozrejme vždy ako všade ide o biznis a lóve ... prachy nesmrdia a mnohým západným spoločnostiam ani tie ruské... čo si budeme nahovárať... len treba si uvedomiť, že ak v jednej vete napíšete niečo v zmysle : "netreba vidieť svet čiernobielo ... a vzápätí najlepšie energie sú z Ruska..." tak to pôsobí k*va čiernobielo 😀 o mne sa vie že som veľký zástanca elektriny a najmä jadra a určite by som začal ťažiť NÁŠ U pri Jahodnej, keď chceš mať nejakú geopolitickú páku tak musíš mať nejaké zdroje, surovinové, ľudské, technologické... a určite staval viac reaktorov aj malých modularnych a samozrejme investície aj do FVE a veterníkov ako dobrý, lokálny zdroj a doplnok... ale samozrejme nie som iluzionista a uvedomujem si že priemysel a vysoká pec na fotovoltických paneloch a veterných mlynoch nepobeží ... Vy tu ale nepredkladáte žiadnu víziu , len naratív ostaňme pri status quo ... a aký je ten status quo? Že ti pomätený diktátor bude otvárať a zatvárať kohút ako sa mu zachce? Tak toto je krásna vízia... a ak mi niekto príčetný bude tvrdiť že Rusko je "demokratická" zem a ten gasudar neni diktáror tak to potom už končí racionálna debata a debatovať o rozprávkach sa nedáOdpoveď na príspevok od joma3333:
Poznáte niekto tieto panely? DAH Solar DHN-54R20/… @joma3333 obyčajný panel, ako každý iný, kúpou neprehlúpiš, ale ani nevynikneš. PRC ako všetky ostatnéOdpoveď na príspevok od dexter89:
@rapidek @aldron @petersd chlapci, to je pravda, … @dexter89 neviem akou viziou su napr. veterniky, ved si najdi havarie veternikov v skandinavii. Kazdy veternik obsahuje cca 4000L ropnych latok a ked spadne, tak to vsetko zhori/vytecie do zalesnenych oblasti, kde bola predtym panenska priroda. Taktiez pohrebiska lopatiek, to sa nerecykluje, to sa zahrabava do zeme... toto potrebujeme? Hnusne tazobne miesta niesu len v Rusku, ale po celom svete. A taktiez aj africke "recyklacne centra" ktore sanuju EU/US nadkonzum. Ad dikatator.... Vsimam si ze za diktatora je oznaceny kazdy kto nejde na ruku istym entitam, ktore na to maju nos. Tieto sablony uz zacinaju byt viditelne tak ako farebne revolucie. A treba si uvedomit ze v kazdom state a na globalnej urovni stoji vela klanovo-korporatnych skupin a tie haja svoje zaujmy... Je potrebne aby sme sa vzdelavali.. napriklad dostatocne vseobecnou teoriou riadenia a koncepciou socialnej bezpecnosti. A nie aby sme sa tu nechali huckat a polarizovat podla vzoru rozdeluj a panuj.Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.