Fotovoltaika skusenosti

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den poprosim o slusenosti s fotovoltaikov. Kolko vas to stalo a kolko vam to rocne dokaze usetrit €. Moj dom ma spotrebu cca 10gwh rocne
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od devices:

Len tak ak by niekto hladal.. Mam 10kw fve 12 p…
@devices náklady na realizáciu? svojpomocne? firma?

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@devices náklady na realizáciu? svojpomocne? firm…
@gadefox 4200e , firma...

@devices tak sa pochval ake komponenty si dostal za taku dobru cenu. Ci s tym do buducna prezijes

@devices Iba tak ma to zaujíma - poznáš k tomu aj holú pravdu? Teda koľko na tom stáli komponenty komplet a koľko eur bola práca ?

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@devices tak sa pochval ake komponenty si dostal …
@rapidek k tej cene som nepocital dotaciu ale a sa ma netyka lebo som ju neplatil. Na dotaciu si pockal zhotovitel :) Goodwe, JaSolar,... @petersd ano, rozpisane kolko stal panel, menic, kabelaz, praca Ano

@rapidek k tej cene som nepocital dotaciu ale a…
@devices Napíšeš mi to to SS ?

@devices sak daj aj model striedaca, typ baterie...
Profilova fotka

@devices ďak. za info (nechcel som ti spôsobiť hejt ,)

@devices sak daj aj model striedaca, typ baterie.…
@rapidek za 4200E plus 3000E dotacia to ma na 99% bez baterie. Na dnesnu dobu 7tis je bezna cena 10kW zostavy. Boom, kedy si niektori zhotovitelia vedeli vypytat 12tis za 10kW zostavu zo shit komponentov je uz nastastie prec.

Odpoveď na príspevok od zacik:

@rapidek za 4200E plus 3000E dotacia to ma na 99%…
@zacik moja otazka bola recnicka, snazim sa zistit a potiahnut diskusiu smerom ako vnimaju investori do FV buducu liberalizaciu trhu s energiami a ako su pripraveni, a ci nebudu zaskoceni...

@zacik moja otazka bola recnicka, snazim sa zisti…
@rapidek myslis ze niekto uvazoval nad tym ako ovplyvni jeho navratnost ak sa zrusi virtualna bateria? Resp. mu takyto prepocet urobil zhotovitel? Ja osobne som to tiez trosku prespekuloval s vyberom menica. Robit to dnes znovu, tak by som isiel do Deye koli LV bateriam. Bohuzial mam taky co podporuje len vlastne HV baterie, ktore su nasobne drahsie. Ja osobne sa tesim na plnohodnotne V2x riesenia, kde ti elektromobil bude plnohodnotne suplovat bateriu k FVE.

@rapidek myslis ze niekto uvazoval nad tym ako ov…
@zacik presne tak, hv system posuva investiciu niekde uplne inde. Ja som sa tiez tesil na riesenie V2H, a preto som kupil pred 3rokmi ID5 a za 3 roky ani trt. BiDir wallbox sa asi uz zacne predavat tento rok, ale cenu neviem, ale zeby som chcel denne cyklovat bateriu v aute /vo firmware ma vw obmedzeny pocet kw na takuto funkcionalitu/, to nie.
Profilova fotka

@zacik ,,Na dnesnu dobu 7tis je bezna cena 10kW zostavy" len škoda, že väčšina firiem pýta aj nad 10 000€ :D to momentálne viem potvrdiť z vlastnej skúsenosti, najvyššiu ponuku som mal cez 12 000€ (bez dotácie), tam tú cenu navýšili dosť panely, ktoré už majú (vraj) v sebe implementované optimizéry.. ja idem realizovať 10KW FVE cez firmu s cenou pod 7 000€, ale treba povedať, že je to bez optimizérov (okolité domy mi netienia, stromy tam nie sú žiadne), batérie.. hybridný solárny menič 10kW Solinteg, niektoré firmy mi ponúkali On grid, pričom hybrid bola moja podmienka, pretože chcem do budúcna dokúpiť batériu - nekupujem ju automaticky teraz hneď lebo prvotne chcem FVE realizovať a ,,odskúšať" si a samozrejme aj skrz financie... chcem zároveň s FVE realizova montáž aj klimatizácie, aby som práve čo najviac využíval prebytky (hlavne v letných mesiacoch)

@zacik ano je to bez baterie, ale planujem aj tu.... len prvotna investicia by bola vysia. Boli ponuky rozne a ano bola ponuka aj za 12t , bez baterie ...

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@zacik ,,Na dnesnu dobu 7tis je bezna cena 10kW …
@iamriso odporucam aby si si vybral LV system so 48V bateriami.

@zacik presne tak, hv system posuva investiciu ni…
@rapidek uz je v predaji Wallbox Quasar 2, len cena sa mi zda este dost vysoka
Článok sa načítava...

@rapidek myslis ze niekto uvazoval nad tym ako ov…
@zacik ... a v prípade výpadku sa budeš rozhodovať, či budeš v dome svietiť/kúriť z elauta, alebo si ho predsalen zachrániš pre nepredvidané okolnosti - lekár, nákupy, atď... ?

Odpoveď na príspevok od apepro:

@rapidek uz je v predaji Wallbox Quasar 2, len ce…
@apepro Quasar 2 je v "predaji" uz dva roky. akurat ze jediny vtedy funkcny quasar 2 bol pre chademo konektor /to je logicke, lebo chademo je bidir by design. pre CCS nieje zatial nic volne dostupne

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zacik ... a v prípade výpadku sa budeš rozhodova…
@petersd ak budes mat kapacitu baterie napr.: 82 kWh tak ti vydrzi niekolko dni a mozes predsa cez fotovoltaiku priebezne dobijat :)

@apepro Quasar 2 je v "predaji" uz dva roky. akur…
@rapidek tak potom sa prid podelit o skusenosti....tiez mam take plany

Odpoveď na príspevok od apepro:

@petersd ak budes mat kapacitu baterie napr.: 82 …
@apepro trosku z tych 82kWh uber... asi tak na.. 40-50kWh... ak si predstavim, ze automobilky predavaju ac wallboxy, kde nic nieje za 600-1200eur, tak uz asi ani nechcem bidir. uvidime ci prekvapia, alebo si dokupim dalsich 40+ kWh do bateriek :D

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zacik ... a v prípade výpadku sa budeš rozhodova…
@petersd len zo zaujimavosti, ako casto a ake dlhe vypadky byvaju v tvojej lokalite? U mna (satelit pri BA) to je maximalne na par sekund 1-2x do roka. Riesit koli tomu pri sucasnej konstalacii (existencia VB, ceny fyzickych baterii, atd.) fyzicku bateriu je uplny nezmysel. Co bude o rok, dva, desat nikto nevieme a nemam v povahe riesit neexistujuce problemy. @iamriso premysli este ten menic. Daj si spravit cenovu ponuku na 20kWh ulozisko k menicu Solinteg a k menicu Deye. Podla mojich informacii jediny "schvaleny" LV (low voltage) hybridny menic je Deye. Kedze dnes baterie zatial neriesim tak ma moja zla volba menica az tak neobmedzuje, ale viem ze tuto som spravil chybu a mal som ist do Deye koli buducemu rozsireniu o baterie.

@petersd len zo zaujimavosti, ako casto a ake dlh…
@zacik O mnohých veciach sme (resp. mnohí) si mysleli, že "veď to sa v dnešnej dobe predsa stať nemôže"... a ono sa stalo. Ale veď OK, rob si ako myslíš 😉
Profilova fotka

@petersd len zo zaujimavosti, ako casto a ake dlh…
@zacik opýtam sa ako laik.. prečo je ,,potrebné" mať nízkonapäťové namiesto vysokonapäťových baterií?

@zacik opýtam sa ako laik.. prečo je ,,potrebné" …
@iamriso lebo je to teraz velmi dostupne a lacnejsie :D a niesi zavisly na jednom dodavatelovi.
K tým výpadkom siete. Nedávno sa u nás pri búrke stalo že bol výpadok jednej fázy. Menič (GoodWe) to nevyhodnotil ako výpadok a neprepol do back up-u. Podľa informácii od zhotoviteľa je to vlastnosť tohto meniča a nič sa s tým nedá robiť. Čiže ak sa to stane znova buď zhodiť hlavný istič a prejsť do back up-u alebo ak nie sme doma a výpadok bude dlhší chladnička vytečená.

Odpoveď na príspevok od treborztv:

K tým výpadkom siete. Nedávno sa u nás pri búrke …
@treborztv U nás v lete v tej naj horúčave to bolo prvýkrát kedy za tie tri roky čo bývam na dedine vypadol prúd. Bol víkend a prúd vypadol na nejakých 6 hodín. Tie som prevegetil v bazéne a podvečer keď naskočil bolo hneď počuť taký ten úľavný mumraj na ulici a jeden hlasný výkrik:"Hurá, televízor!". To mi prišlo inak také vtipné, ja som si na telku ani nespomenul. Užíval som si bazén, terasu a dobrú knihu.

@zacik opýtam sa ako laik.. prečo je ,,potrebné" …
@iamriso cena, cena, cena.....a bezpecnost. Cena je radovo ina, nie o 20% ale kludne aj o 200% a viac. Plus je ine mat doma zariadenie ktore ma 48V ako zariadenie ktore ma >500V. @petersd asi sa nie uplne chapeme. V MOJEJ situacii DNES nema EKONOMICKY zmysel riesit baterie. Ale som si takmer isty, ze v buducnosti mat fyzicku bateriu, povedzme 30kWh, bude nevyhnutnost aby mala FVE zmysel. Otazka nie je ci bateriu ANO/NIE, ale kedy....u mna ten moment este nenastal. P.S. kurim plynom

@iamriso cena, cena, cena.....a bezpecnost. Cena …
@zacik ja sa spytam este ako vacsi laik - pri fv neplati, ze ked baterky zapojis seriovo, scitas napatie a ked paralelne, scitas prud? To sa nerobi z tych istych bateriek (clankov, blokov, ci z coho to robievate) aj nizko aj vysoko napatove ulozisko?

Odpoveď na príspevok od minoo:

@zacik ja sa spytam este ako vacsi laik - pri fv …
@minoo ide o to ze ludia si kupia menic ktory podporuje len HV baterie a tie su predrazene oproti LV rieseniam, ktore di vyskladas sam a jedine co ta obmedzuje je suma ktoru si ochotny investovat za kapacitu baterii.

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?