Odpoveď na príspevok od zacik:
mam FVE 14 mesiacov, moj nazor #1 teba dat najvia… @zacik presne tak ja aj uvažujem, keď už raz dávať FVE, tak maximum čo to dá - resp. čo strecha dovolí, ale orientáciu strechy mám ja dobrú, ani vedľajšie domy mi neclonia, chcem 10KW... zatiaľ som komunikoval len s jednou firmou, čo už mám aj cenovú ponuku, ale tých 8 665€ mi príde veľa, bola odrátaná dotácia len 1500€ (myslel som, že to len preto, že som uviedol, že v poslednom vyúčtovaní som mal 3,8 MWh.. snáď sa to bude dať od distribútora nejako získať aj na základe mesačnej/polročnej alebo predpokladanej spotreby, lebo tá mi práve tým autom vzrástla a už je predpoklad, že budem mať 5,5 MWh za rok.. ale zatiaľ som sa dočítal, že na základe výkonu FVE, čo je max 3500€ pri 7KW, takže neviem, prečo ja mám len 1500€ - toto si musím ešte prezistiť, na základe čoho sa odvíja) Ide o cenovú ponuku pre 24 panelov - Solárna elektráreň Deye10,4 kWp | s ročnou produkciou 12,5 MWh | 3-fázová... no a v maily je napísané (ako som tu uvieol aj ten screenshot, že: -ročná produkcia elektrárne do 6 200kWh, čomu som nepochopil) - koľko ty platíš mesačne za elektrinu, resp. koľko ty ťaháš ešte zo siete?Odpoveď na príspevok od foobar:
Viete niekto odporucit dodavatela na zapadnom slo… @foobar mne robila fy Geea ja som chcel na kluc victron aj s papiermi a pretokom do dis. Ci su drahy, to neviem, victron bol drahy sam o sebe :DOdpoveď na príspevok od rapidek:
@foobar mne robila fy Geea ja som chcel na kluc v… @rapidek Čo znamená drahý, ak sa bavíme o číslach? 😁Odpoveď na príspevok od iamriso:
@zacik presne tak ja aj uvažujem, keď už raz dáva… @iamriso netusim aku mas orientaciu/sklon strechy, ale predpokladam ze to nebude vsetko cisty juh. Doporucujem prihodit par panelov. V najvacsej spicke to menic zvladne a ked bude menej slnka tak budes mat vacsiu vyrobu. Ja mam 13kWp, dva stringy, jeden JV (18panelov), druhy JZ (12 panelov). Dal by som aj viac, ale nevoslo. platby/spotreba - mojou FVE pokryjem spotrebu elektriny na 4roch odbernych miestach. Rocny ucet za vsetky 4 odberne miesta, ktore maju spolu spotrebu cca 14MWh je cca 1000E (komplet vratane poplatkov za odberne miesto atd.). Z tych 14MWh spotrebujem priamo zo strechy (=nejde cez virtualnu bateriu) iba cca 3,5MWh, ostatne platim distribucne poplatky.Odpoveď na príspevok od zacik:
@iamriso netusim aku mas orientaciu/sklon strechy… @zacik sklon mám 22 stupňov, valbová strecha (3 pyramídy - terasa, dom, garáž), cca 255 m2.. orientáciu si myslím, že mám dobrú, skúsil som to jednoducho načrtnúť, modré čiary sú moja predstava, kde by som chcel umiestniť panely... tak to máš parádne nastavené, to ja už teraz mám platbu 700€ na jednom odbernom mieste (a to nehovorím o tom, že mi to teraz vzrastie skrz nabíjanie auta, klíma...)Odpoveď na príspevok od rapidek:
@iamriso auto bude stat cez obed doma? ratas aj s… @rapidek nie, momentálne mám (Plug in) hybridné auto = malá batéria 11 KW, o 4 po obede som doma z práce, takže si myslím, že by som ešte v tom čase poťahal energiu z FVE.. ale ako nie je problém ho nechať doma a zobrať si do práce druhé benzínové, nech sa celý deň nabíja (do 5 hodín je nabité cez 220V zástrčku), prípadne dobíjať aj každý deň .. zatiaľ nad wallboxom neuvažujem, keby mám čisto elektro, tak áno... žena je doma na materskej, čiže elektrina sa u nás počas dňa spotrebúva (varenie, práčka, sušička, TV...)Odpoveď na príspevok od iamriso:
@zacik sklon mám 22 stupňov, valbová strecha (3 p… @iamriso ak nemas nejake tienenie predovsetkym z juhu (stromy, susedov dom, atd), tak mas takmer idealnu strechu na FVE.. Ako som pisal, a radim to kazdemu kto ma dostatocne velku strechu a opyta sa ma na moju skusenost => nahod par panelov naviac. A teda ak nehladis uplne na kazde euro, tak pytaj FULL BLACK panely. Je to ovela estetickejsie ako so striebornym ramom a striebornou mriezkou. Toto bola podmienka mojej zeny, povodne som frflal, ale teraz nelutujem. Ak mas este aj ciernu skridlu tak uplne TOP (ja mam cervenu ale aj na tej to vyzera ovela krajsie).Odpoveď na príspevok od iamriso:
@rapidek nie, momentálne mám (Plug in) hybridné a… @iamriso ohladom nabijania auta - ja osobne to vidim nasledovne Benzinove auto => 10E/100km Elektricke auto nabijane zo zasuvky => 3E/100km Elektricke auto nabijane z virtualnej baterie => 1,3E/100km Elektricke auto nabijane priamo z FVE cez den => 0E/100km Najzasadnejsia uspora je 10E/100km (benzin) vs 3E/100km (zasuvka). Samozrejme snom kazdeho je nabijat zadarmo ked mas FVE, ale nie vzdy moze auto stat cez den doma. P.S. cisla som trosku zaokruhlil, ale plus minus to sediOdpoveď na príspevok od iamriso:
@rapidek nie, momentálne mám (Plug in) hybridné a… @iamriso bez wallboxu s dynamickym riadienim je to setrenie s fve na dve veci. /ved naco pozastavit alebo znizit nabijanie, ak sa svetelne podmienky alebo spotreba domu zmenila. a tahat zo siete aj ked nemusim. ja som zistil, ze ked chcem setrit, tak na to musim najprv mat :D najprv si uci ciel kam sa chces dostat a potom ak nemas prachy hned, tak to rozdel do modulov a dokupuj veci tak, aby si nemusel instalaciu prerabat.Odpoveď na príspevok od zacik:
@iamriso ohladom nabijania auta - ja osobne to vi… @zacik parada, mam od kamosa 66kw HV baterku za 9000€, cez den sa nabije a vecer zase afto. Dalsi lvlOdpoveď na príspevok od zacik:
@iamriso ak nemas nejake tienenie predovsetkym z … @zacik no veď toto, stromy tam nie sú žiadne, iba susedný dom, ktorý je osadený o cca 30 cm nižšie a celkovo je menších rozmerov (dokonca cca 5 metrov za spálňou mám bazén, čo pozerám teraz včerajší záznam kamier, tak ešte o 18:45 mi tam na časť bazéna svieti slnko (slnko zapadá za susedovu strechu) ... čiže ak je nejaké tienenie na strechu, tak je veľmi malé... áno, mám čiernu pálenú škridlu, čierny rám považujem za samozrejmosť (aj to tak mám nacenené).. to s tou spotrebou auta súhlasím, tento rok som ešte netankoval :D denne jazdím len 16 km (ale čisto len elektrinou) a nabíjam auto 2x do týždňa (max. 3, keď si to dám na športový alebo cupra režim :D ), takže na 100 km počítam 2,5 max 3 nabitia, čo mi vychádza pri tých cca 11KW - 3€ (už len prechod na hybrid mi šetrí cca 6€/100 km, preto som veľmi nepochopil tých, čo majú FVE a kúpia benzínové/naftové auto) ako už FVE veľmi zvažujem, len nájsť niekoho za prijatelnejšiu sumu (nie za 8,5K €) pri 10,4 kWpOdpoveď na príspevok od tom329:
@zacik parada, mam od kamosa 66kw HV baterku za 9… @tom329 dnes taku bateriu poskladas doma za polovicu, max 2/3Odpoveď na príspevok od rapidek:
@iamriso bez wallboxu s dynamickym riadienim je t… @rapidek ja ťa chápem, ale pri tak malej batérií hybridu (11 KW) si myslím, že sa mi wallbox neoplatí.. cena tuším cca 1300€ (samozrejme dá sa nájsť aj lacnejší, ja som pozrel na internete oficiálny pre značku Cupra) .. inštaláciu ja prerábať nebudem, myslím, že nebude treba..už som aj rozmýšľal nad umiestnením v interiéri a plánujem to do garáže nad ten čierny radiátor (na druhej strane tejto steny, mám elektrickú skrinku/rozvodnicu), čiže stačí len prevŕtať stenu :)Odpoveď na príspevok od iamriso:
@rapidek ja ťa chápem, ale pri tak malej batérií … @iamriso treba rozmyslat o nejakom opensource wallboxe za par stovak komplet, nieco co vies zintegrovat s menicom a do homeassistenta ak mas aj to. potom to zacina davat zmysel. nemaj strach ja som tiez zacal s malym autom /18kWh bateria/ ale bol som aspon trochu pripraveny, a taku chybu ako chces urobit ty som neurobil :D ked budes chciet, mozeme najst vhodne riesenie P.S. taky biedny nabijaci kabel ako mas ty som dostal aj ja k svojmu bev s 82kWh bateriou :DOdpoveď na príspevok od rapidek:
@iamriso treba rozmyslat o nejakom opensource wal… @rapidek určite budem rád za každú radu, ale najprv musím urobiť ten najpodstatnejší / prvý krok a to nájsť firmu a realizovať FVE :) ten kábel čo som pozeral, tak to používa celá VW Group :DOdpoveď na príspevok od rapidek:
@marcos33 ci nieje znizovanie nakladov aj to ze k… @rapidek Ci je to dobra investicia? Treba ukazat percenta! Mna ked niekto zavadzal percentami pri predaji tak si okamzite si myslim svoje. Mal som tu 3 firmy na obhliadku FVE a ked sa ich pytam ako dosli k tomu cislu co tam uvadzaju tak z plynulej natrenovanej prezentacie sa zrazu zacali zakoktavat. Nechcem tu byt hejterom FVE. Ale bol by som zvedavy ci by si niekto dal FVE ktora sa splati po 15 , v momente kedy mozu byt panely aj menic pred koncom zivotnosti. Preto sa pytam aka je navratnost a aka je rocna/ mesacna usporena suma. Okrem toho, treba zohladnit aj to ze Virt. bateria je nieco co sa moze zo dna na den zmenit a moze to poslat celu ekonomiku FVE do uplne inych cisiel. Mna co stve, noazaj stve je to ze niekto si kupi FVE za 10 tisic v nadeji kolko usetri a na konci dna zisti ze navratnost je 15 rokov, a nebodaj to este splaca s uverom s urokmi (ktory sa tiez ma pocitat do navratnosti). Lebo firma mu napise pekny excel lenze tomu 95% ludi co si to kupuje ani nerozumie ako sa to pocita. Bohuzial mam zopar ludi v okoli co si dali FVE a ich uspora je taka, ze navratnost 15 rokov vyse. Nuz a peniaze vam nevrati uz nikto. Su aj ine sposoby ako dat zhodnotit peniaze ako FVE. Lebo netreba zabudat, ze to je nieco co sa opotrebovava, ma to obmedzenu zivotnost.Odpoveď na príspevok od marcos33:
@rapidek Ci je to dobra investicia? Treba ukazat … @marcos33 tak ked chces naozaj vytrieskat z fve maximum za min penazi, tak vezmes sitona, 4-5 panelov a mas teplu vodu, co je podstatna polozka vacsiny domacnosti. Ja som fve dal spravit lebo som chcel a taku ako som chcel. Navratnost bola v nedohladne, ale virtualna bateria pre ev zamiesala u mna tak, ze je to zacina byt navratne dokial ten produkt ponukaju. Pomaly treba uvazovat o serioznom ulozisku, lebo mam pocit, ze do dvoch rokov to u nas bude ako v cz alebo polsku. A kto je pripraveny, nebude prekvapeny.Odpoveď na príspevok od joma3333:
Takto vyzerá simulátor Fve ktorú chcem. Ja viem ž… @joma3333 Za tie prachy by som to ani neriesil a rovno to dal.. Elektrina pojde coskoro hore a s tym aj cena vsetkeho.Odpoveď na príspevok od wheel:
@joma3333 Za tie prachy by som to ani neriesil a … @wheel veď už som to odobril. Len ešte skúšame natesnat nejaké panely. Vošlo by na simulacii aj 18-20-22. Ale pri možnosti 20 a 22 by už voda pri daždi isla ponad ríňu.A museli y biť otočené na ležato, takže by som ich musel sem tam omiest od snehu(ak bude).Ale celý den som v práci,tak kto by to v zime urobil Teda 20 a 22 na dve strany (10 a 11) A bolOdpoveď na príspevok od joma3333:
@wheel veď už som to odobril. Len ešte skúšame na… @joma3333 pocet panelov nieje len o tom, kolko sa zmesti, ale aj ako ich budes radit. Zavisi od poctu MPPT vstupov a ich parametrov. Takze aby si nebol prekvapkany.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@joma3333 pocet panelov nieje len o tom, kolko sa… @rapidek viem toľko, že menič má dva vstupy mppt.zapoja to každú stranu na samostatný vstup. Veď ja som písal, že tam chcem dať čo najviac, ale odobriť to všetko a hlavne po technickej stránke musí dodávateľ.Ale ja osobne sa prikláňam k tým 18.Neviem či je,alebo nie je problém zapojiť na jednu stranu neparny počet (9panelov )Odpoveď na príspevok od rapidek:
@tom329 dnes taku bateriu poskladas doma za polov… @rapidek bavime sa o high volt baterii? Ake bms mi odporucas?Odpoveď na príspevok od tom329:
@rapidek bavime sa o high volt baterii? Ake bms m… @tom329 je nejaky brutalny rozdiel medzi LV a HV pri odbere do 10kWh? ja mam LVTéma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.