Odpoveď na príspevok od kejsix:
@tom329 Ty si autista? Pracovný prúd panelov sa b… @kejsix po skrate napatie klesne? :DD zrazu je odpajanie a skrat to iste a ja som autista? Ano mam to plne automatizovane podla ceny na okte. Deye vie nulovy export, ale ako drevorubac si to vyriesil paradne.Odpoveď na príspevok od tom329:
@kejsix po skrate napatie klesne? :DD zrazu je od… @tom329 Cize podla teba pri skrate podla ohmovho zakona neklesa napätie... ok, tymto z mojej strany tuto bezvyznamnú debatku uzatvaram.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@tom329 Cize podla teba pri skrate podla ohmovho … pri tvrdom skrate vyhodí ihned celý obvod a nebude tam žiadne napätieOdpoveď na príspevok od duzu:
pri tvrdom skrate vyhodí ihned celý obvod a nebu… @duzu Nikde nič nevyhodí. Panely sú prúdový zdroj, kde pracovný prúd sa blíži skratovému. Po vytvorení skratu sa v slučke zníži odpor, prúd sa vyrovná na skratový (čiže prakticky nepatrnne vzrastie) no a podľa ohmovho zákona v závislosti od odporu tejto slučky klesá napätie. Ale nikomu to nehovor, ohmov zákon zjavne neplatí všade.Odpoveď na príspevok od duzu:
pri tvrdom skrate vyhodí ihned celý obvod a nebu… @duzu Tu sa bavia o FV paneloch nie o siteovom napati,kde pri skrate mozu tiect kA.Ked má panel prevadzkovy prud 10A,skratovy mava max 13A.Viac jednoducho nie je schopný dať.A to platí o celom stringu.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@duzu Tu sa bavia o FV paneloch nie o siteovom na… @dusan72 Ani to, casto nie je rozdiel ani 1A... Napr. z datasheetu Bluesun shingled PERC panelov:Odpoveď na príspevok od kejsix:
@dusan72 Ani to, casto nie je rozdiel ani 1A... N… @kejsix Ja viem,ale chcel som byť veľkorysý😆Odpoveď na príspevok od joma3333:
Posielam novú teda prerobenu cenovú ponuku. Pozor… @joma3333 ahoj, na základe čoho (resp. prečo) si znížil svoju požiadavku? (z 9KW na 6KW)..Odpoveď na príspevok od iamriso:
no idem si tu pravdepodobne pre poriadny ,,hate" … @iamriso vsetky domnenky spravne vyhodnotene, chod do toho, ked to budes mat v takej cene ako tu zhotovena CP, tak nie je o com. PS ked budes mat FV, tak ti i vzrastie celkova spotreba ;-)Odpoveď na príspevok od iamriso:
no idem si tu pravdepodobne pre poriadny ,,hate" … @iamriso zmysel to má akurát návratnosť bude rôzna ,najskôr prever kde to kúpiš najlacnejšie, najviac energie spotrebuj na priamo, zatiaľ stále nevieme kto bude koľko platiť za energie,zatiaľ máme všetci síce dotované ceny ale platíme to cez rôzne dane všetci , naviac platia i tý najchudobnejší pre najbohatšíchOdpoveď na príspevok od rkorba:
@iamriso vsetky domnenky spravne vyhodnotene, cho… @rkorba a @duzu na FB mi vybieha denne veľa reklamných videí od xy firiem, tak som si zo ,,zvedavosti" dnes nechal vypracovať CP, tak sa tu v nabližšej dobe ,,pochválím" ponukou.. keby nemám ten plynový kotol, ale elektrokotol, tak idem do toho hneď.. v tejto téme som zatiaľ ešte laik, ale logicky, keď už mám raz platiť firme za namontovanie FVE, tak idem do ,,maxmálneho" 10 KW systému (preto som sa tu pýtal, prečo znížil požiadavku na 6KW).. teda aspoň čo najvýkonejší menič, panely sa vedia časom dokúpiť, ale tak už radšej rovno to urobiť pri jednom (jednej montáži) len vidím ,,problém" potom v tom, že sa s FVE musí človek zosúladiť :D míňať čo najviac elektriny (nabíjať auto, prať, variť) pri najväčšom výrobnom peaku.. S tým, keby som mal FVE počítam, že vzrastie spotreba elektriny, napr. nebudem riešiť filtráciu bazéna, (čerpadlo môže ísť aj o niekoľko hodín viac, ako doteraz), dokurovať pri prechodnom období môžem klímou.. atď.. ale ešte mi treba načítať tému ,,Zdielanie elektriny" , že by som pri prebytku posielal rodine (či sa to oplatí skrz výmenu hodín a poplatky za transfer..)Odpoveď na príspevok od iamriso:
@joma3333 ahoj, na základe čoho (resp. prečo) si … @iamriso moja ročná spotreba energie je 8700kw. Pri obhliadke domu mi navrhli ,aj s dôvodu strechy(valbová) že dáme 6kw, po úplnom ročnom vyúčtovaní uvidime či ešte nejaké panely pridáme,ale na záhradný dom.(Strecha 10x4m). vtedy ešte nevedel presne koľko tých panelov vojde Nastali aj menšie nedorozumenia , nakoľko si dali vypracovať okrem mna aj ďalší traja známy. Včera som im zaslal aj presný projekt strechy, tak dnes po telefonickom dohovore presne vyrátajú kolko tých panelov tam vojde. Je šanca že ich bude spolu 16.(8juh- 8 západ) Dam potom vedieť Inak za tie panely Ja solar sa mi zdá tá cena celkom rozumná,Odpoveď na príspevok od rkorba:
@iamriso vsetky domnenky spravne vyhodnotene, cho… @rkorba Súhlas, po montáži FVE sa každá domácnosť rozožerie 😃 Nešetrí sa elektrinou, kupujú sa ďalšie spotrebiče. Preto podľa mňa počítanie "návratnosti" cez spotrebu pred a po je irelevantné, pretože nezohľadňuje zvýšenie životného komfortu posádky.Odpoveď na príspevok od marcos33:
Ta návratnosť je vtip mesiaca? Je súčasťou ponuky… @marcos33 Ja som tú návratnosť, ktorá tam je moc neriešil.Lebo tie ponuky (ktoré ešte mám)neponúkajú okrem ceny a podobných komponentov nič rozdielne V konečnom dôsledku si myslím že tu návratnosť viem ovplyvniť aj ja (rodina).Odpoveď na príspevok od joma3333:
@iamriso moja ročná spotreba energie je 8700kw. P… @joma3333 prosím ťa napíš mi (kľudne do súkromnej správy od koho máš cenovú ponuku), lebo mne pred chvíľkou prišla cenová ponuka... no a neviem sa k tomu veru vyjadriť 😀 ako poslali mi to pekne na xy stranách v PDF, kde sú uvedené všetky položky aj s cenami, ale tá výsledná suma, no neviem..Odpoveď na príspevok od joma3333:
@marcos33 Ja som tú návratnosť, ktorá tam je moc … @joma3333 A,nie je návratnosť priorita c. 1? Lebo mam za to ze FVE ma za úlohu znižovať náklady. A je DOST podstatné vedieť kedy k tomu dôjde. Áno vieš to ovplyvniť na druhu stranu - chceš byť otrok FVE? Mne sa nepáči ze to co tam uvádzajú sú zavádzajúce informácie. Na konci dňa je jedno koľko ma FVE kWp, dôležité je koľko to dokáže ušetriť. A to je podstatnd závislé od toho kedy máš najvyššie spotreby energie. Nechcem byť voči FVE negatívny ale je tu niekto kto sa dostal s navratnostou pod 10 rokov- s inštaláciou na kľúč?Odpoveď na príspevok od marcos33:
@joma3333 A,nie je návratnosť priorita c. 1? Le… @marcos33 máš pravdu,ale myslel som to tak, že či tam napíšu 3roky ,alebo 5 alebo 8,tak čo s tým urobím. Otrokom nie, ale všetko čo sa dá tomu prispôsobiť,Odpoveď na príspevok od iamriso:
@joma3333 prosím ťa napíš mi (kľudne do súkromnej… @iamriso tak ja som toho nazoru, ze ked do toho pojdes, a mas peniaze hned, tak treba osadit maximum panelov co sa da /hlavne pri dnesnych cenach a zimnej vyrobe/. co sa tyka auta, tak mne vyhovuje produkt virtualna bateria pre elektromobil, ale tiez sa mozem jedneho dna zobudit a tento program bude zruseny. Preto treba pocitat aj s bateriovym uloziskom.Odpoveď na príspevok od marcos33:
@joma3333 A,nie je návratnosť priorita c. 1? Le… @marcos33 ci nieje znizovanie nakladov aj to ze kupis vyrobny prostriedok /FVE/ a tieto peniaze si nielenze ochranil od realnej inflacie, ale ti aj prinasa aj realne zhodnotenie, ktore tiez nieje liznute inflaciou?Odpoveď na príspevok od iamriso:
@joma3333 prosím ťa napíš mi (kľudne do súkromnej… mam FVE 14 mesiacov, moj nazor #1 teba dat najviac co vojde/povoli distribucka. Cenovy rozdiel medzi 5kW a 10kW FVE neni dvojnasobny. Menic stoji o par evri viac, panely stoja 80E/ks, ale papierovacka je furt rovnaka. Budete pripraveny na vymenu kondenzacneho kotla za tepelko, elektroauto, atd. Dnes je mozne posielat energiu na ine odberne miesta, co ja osobne vyuzivam (=Greenlogy). Poplatok za zdielanie je 5% z poslanej energie, cize ak poslem rodicom 1MWh, tak mi strhnu z virtualnej baterie 1,05MWh. Rodicia ani nemusia mat EMS elekromer, staci ze su u toho isteho dodavatela. #2 kurim plynom, napriek tomu mam 13kWP/10kW instalaciu na kluc, vyrobim 15MWh rocne, navratnost mam ak predpokladam ze prezeniem vsetko cez virtualnu bateriu (=nulova priama spotreba) cca 7 rokov. Mam instalaciu s 30ks TIGO optimizermi (ktore neboli nevyhnutne) plus full black panely, ktore boli drahsie. Ak by som toto nedal, usetrim cca 2tis a navratnost je minimalne o rok kratsia. Navratnost som pocital s predpokladom ze ceny sa nebudu menit, co je samozrejme ultra-konzervativny vypocet navratnosti, niektore firmy pocitaju s 10% medzirocnym rastom. Vyzera ze adresna energopomoc od 1/1/2026 zdvihne ceny vacsine domacnosti, co mi navratnost len skrati. #3 vo svojom blizkom okoli vidim ze distribucky zamietaju ziadosti o pripojenie FVE, resp povolia s nulovymi prietokmi. To samozrejme ekonomiku a navratnost FVE vyrazne zhorsuje.Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.