Nová
Horúca

Fotovoltaika OFF-GRID, ako reálne sa dá využiť elektrina

Po stavbe TČ prišiel čas na FVE, chcel by som čo najlepšie využitie. Spotreba 10MW, pracujem z domu (dúfam že doživotne), kúrenie TČ - spotreba cca 2 - 2,5MW, ostatné domácnosť. Kompletnú dodávku som videl 20 panelov, cca 10tis euro pre 10kW vrátane batérie 15kW. Tým, že mám 1000l akumulačnú nádrž, 7000l bazén, viem využiť celú výrobu elektriny? Alebo podstatnú časť? Mne vychádza výpočet takto: keby som reálne využil 90%, t.j. 9000kW x 0,14euro (priemerená cena elektro NT+VT), 10000euro deleno 1260euro vyrobená elektrina = 8 rokov? Ale sa mýlim?
Odpovedať
pri FVE dokola tie iste otazky, kazda domacnost je ina, skusim svoju skusenost - FVE od Feb2024, 13kWp panely, JZ Slovensko takmer idealna orientacia (JV + J), 10kW menic hybrid Solax (vysokonapatovy), zatial bez fyzickej baterie. Panely/menic/optimizery som si kupoval sam, montovala mi to firma. Dokopy 8tis po odpocitani dotacie. Ak by som nedal optimizery a full-black panely tak to mam minimalne o tisicku lacnejsie. Za rok vyrobim cca 15MWh, najsilnejsie mesiace v lete viac ako 2MWh mesacne, v zime najslabsie mesiace cca 0,5MWh - gro mojej spotreby je v lete (vyhrievany bazen 50m3), filtracia, klimatizacia. Kurim plynom. Sem tam pocas prechodneho obdobia zakurim klimou. Rocna spotreba cca 7MWh. Z tych 7MWh, priamo zo strechy miniem cca 5MWh, ostatne prezeniem virtualnou bateriou. - nadvyrobu 8MWh zdielam na ine odberne miesta (Greenlogy) - od Oktobra 2025 mam elektricke auto, ocakavam narast spotreby o cca 3MWh a skratenie navratnosti - navratnost pri cenach z roku 2025 je cca 5 rokov. Na energopomoc nemam narok, navratnost sa mi zase o nieco skrati Dam ti nasledovne rady 1. sprav si LV system (odporucam Deye). Baterie su k nemu 3x lacnejsie ako k HV systemu. Dnes baterie netreba, v buducnosti uvidime 2. kym funguje virtualna bateria, fyzicka bateria je ekonomicky nenavratna Ak mas caste vypadky siete tak si ju daj, ale to je o komforte a nie o navratnosti. Ked zrusia dodavatelia elektriny virtualnu bateriu (za 2 roky? za 5 rokov?) tak budu fyzicke baterie niekde uplne inde cenou ako dnes. 3. panely su najlacnejsia cast instalacie. Jeden kus znackoveho panela stoji 70E. Daj na strechu najviac panelov kolko sa vojde, kludne 15kWp. Nikdy som nepocul nikoho povedat "Mam prilis vela panelov na streche". 4. zacni ziadostou o pripojenie do siete, tu vies dat kludne sam. Az ked budes mat schvalenu dodavku do siete zacni riesit instalaciu. Poznam zopar ludi co im ziadost zamietli, resp povolili nulove prietoky do siete a potom je ekonomika FVE uplne inde.
Odpovedať
Mas nejake znalosti z elektra? Ak sa bavime o ostrovnej prevadzke, bateria je zasadna polozka. Pokial si ju dokazes poskladat z lfp clankov (navodov je plny internet), budes na cca 70€/kWh kapacity, co je vyrazny rozdiel oproti hotovym znackovym rieseniam. K tomu dva 5kVA menice paralelne do jednej fazy, napr. victrony multiplus 2 vyjdu okolo 1500€ a to uz je slusna hracka a nestoji to oblicku. Ak uvazujes o rieseni na kluc, vo vacsine suhlasim so @zacik
Odpovedať
Ja mam skladanu 15kwh lfp bateriu a 5,5kwp system. Z baterie po nociach dobijam auto. Inac v lete som takmer na hrane,nabijam auto,ohrievam/chladim bazen,klimatizacie. Od marca do oktobra som off grid,mimo indukcnej varnej dosky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

pri FVE dokola tie iste otazky, kazda domacnost j…
@zacik @kejsix presne toto som chcel počuť, chcem dať celý systém mimo domu na konštrukciu (nepravidelný pozemok mám cca 100x100m), kamarát má Victron Energy Multiplus-II 48V 5000VA a k tomu celý systém, má to vychytané, ale celá sada počítam že bude dražšia ako Deye, nič do siete dávať nechcem, ešte so susedom sme pri slivovici dumali, že bude moja virtuálna batéria (cez leto mu dám elektro, cez zimu stiahnem nazad výmenou za to, že si u mna môže pestovať), alebo kúpim veľkú oceľovú nádrž a budem ju kúriť, kedže robím rozpočtára, tak si kadečo vybartrujem (naposledy som pýtal kamoša na prípojkový kábel ku garáži a doniesol cyky 4x35...). počítam, že za cca 7tis. urobím aj s baterkou a návratnosť bude 6 rokov...aj keby sa celý systém pokazil, stále mi niečo ostatne (napríklad Al konštrukcia..) a nakoniec: potrebujem urobiť výplň plota, lebo so susedmi máme protiľahlé terasy a uvažujem na 30-50metroch dať panely, niečo lacné, orientácia východ až juhovýchod... viem, že je tu kopec rovnakých otázok, ale budem rád, ak by táto diskusia inšpirovala ostatných, keby ste niečo potrebovali z cenárstva (som rozpočtár, kľudne píšte)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kkristian:

Ja mam skladanu 15kwh lfp bateriu a 5,5kwp system…
@kkristian aká je ročná spotreba celej domácnosti (asi mimo auta)?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Mas nejake znalosti z elektra? Ak sa bavime o ost…
@kejsix akurát som volal kamošovi, má deye 😀 s baterkami
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

pri FVE dokola tie iste otazky, kazda domacnost j…
@zacik pozeral som, že icb má odolnosť do 80°C, mám ich nevyužité na záhrade.... dajú sa ľahko zaizolovať a dať špirálu do nich.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od standa1981:

@kejsix akurát som volal kamošovi, má deye 😀 s ba…
@standa1981 Kazde riesenie ma nieco do seba, tiez mam ostrovneho kamosa s deye. K tym multiplusom nepotrebujes inak nic viac, ak tam ma nejake cerbo atd, to su uz len doplnky. MPPT taktiez nemusis mat victron, ja to mam navesane na cinskych easunoch a pohoda. Len to vresti, ked zaberu, lebo oproti victronu su aktivne chladene. Nenam to v dome, je mi to jedno.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Mas nejake znalosti z elektra? Ak sa bavime o ost…
@kejsix Až sa mi slza tisne do oka,keď čítam,že ešte stále žijú ľudia schopní správne používať výrazy kW,kWh,VA. a ich násobky.
Odpovedať

Ja mam skladanu 15kwh lfp bateriu a 5,5kwp system…
@kkristian To,že si tú indukčnú dosku nepripojil na meniče je voči nim mimoriadne humánny počin za ktorý sa ti poďakujú dlhou životnosťou. Lebo regulácia výkonu ind dosky je riadna prasačina. Napr výkon 50% nedosahuje tak,že by odoberala menší prúd,ale tak,že povedzme 10sekúnd ide naplno,10 sekúnd nič.A takto dookola. Menič uuuplne vysmiaty...☹️
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@kkristian To,že si tú indukčnú dosku nepripojil …
@dusan72 abo,presne toto bol ten dovod. Mesacna uspora cca 1-2e za to nestoji. + v mojom pripade je to 2 sekundy ide a 2 sekundy nie. Odber je ustalenejsi az v druhej polovici mozneho vykonu zony.
Odpovedať

@kkristian aká je ročná spotreba celej domácnosti…
@standa1981 za tento rok som zobral z FVE 5,85 MWh,z toho auto 870 kWh. Zo siete som potiahol asi 500 kWh.
Odpovedať

@standa1981 za tento rok som zobral z FVE 5,85 MW…
@kkristian kamoš má napredaj favorita v elektro pohone, tak uvažujem.... ešte som našiel Peugeot 106electric tiež elektro.., ročne urobím cca 5tis.km, mám 4 autá... budem riešiť o rok ďaľšie auto, dcére do školy... aspoň výhovorka 😀 (máme 30 a viac ročné autá okrem suzuki vitara 2015)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@kkristian To,že si tú indukčnú dosku nepripojil …
@dusan72 ďakujem za tip, máme elektrickú dosku nie a nie sa pokaziť (tuším keď ju pustím celú má kolo 7kW), u nás sa varí stále (sme 5 až 7 členná rodina a denné návštevy čo dajú zabrať kanvici a vareniu), ďalej 5KW šrotovník (chováme emu hnedý a oni musia mať šrot)
Odpovedať

@dusan72 ďakujem za tip, máme elektrickú dosku ni…
@standa1981 elektrická je každá akurát každá ohrieva vhodné nádoby ináč, najstaršie -vyrábajú sa tále majú platne a sú vyššie ako ostatná časť, daľšie už majú sklokeramickú platňu,keramika drží teplo nemusí sa stále nahrievať a sklo ju chráni, prvé ju nahrievali špirálamy, následne indukciou, v zime všetko teplo ostáva v miestnosti akurát rôzna časť ide najskôr do hrnca mám už asi 30r. sporák všetko dokopy 7,5 kW využité 3 fázy, jedna na rúru všetko naraz zapnúť nejde, rúra má viac možností a sklokeramická platňa nahrievaná špirálamy, oproti indukcii trvá o niečo dlhšie len pokiaľ zovrie voda, následne stačí oveľa menší výkon na udržanie varu a prečo máš i kanvicu ked ti vodu zohreje rýchlo indukcia?asi praktickejšie.
Odpovedať

@dusan72 ďakujem za tip, máme elektrickú dosku ni…
@standa1981 Emu máš len na parádu alebo ho i konzumujete? najväčší vták ale nelieta, väčšinou je len v ZOO
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od duzu:

@standa1981 Emu máš len na parádu alebo ho i konz…
@duzu Mám ďalší nový poznatok - emu nelieta. ĎAKUJEM !
Odpovedať

Po stavbe TČ prišiel čas na FVE, chcel by som čo …
@standa1981 mam FV uz nejaky ten piatok a kupoval som a skladal vsetko pred prvou energetickou krizou a potom vsetko zdrazelo ... Teraz ked pozeram na to co ponuka trh (sirsi a lepsi sortiment) a co by som za tie peniaze mohol mat je na zaplakanie, ale vsetko funguje a co funguje toho sa nechytat, minimalne kym sa to nevrati :-) A to je ten bod, ze nejde o navratnost ako taku, ale hlavne aby to po tom bode i "zarabalo" cize nejde o to byt na nule ale v pluse ako s kazdou investiciou (sebestacnost je len velke plus). Zozbieraj si CP, daj na strechu (mam i plot vid moj album) co sa zmesti ku tomu nadimenzuj menic s realnou moznostou vypnut pretoky do DS a cim vacsiu kapacitu FB tym sa menej bude trapit=dlhsie vydrzi=vacsia sebestacnost.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@standa1981 Emu máš len na parádu alebo ho i konz…
@duzu dneska pšrosia sviečková 😀, emu je najmenej náročné zviera aké poznám, nemrdí, nechytí ho líška, pasie sa ako ovca, nie je mu zima, nekotkodáka, pozemok stačí napr. 2x30m aj tak chodí len kolo plotu, nejdu naňho čmelíky (má nižšiu teplotu krvi ako sliepky). pri pískaní sa vyhecuje, robí premety, tancuje. dokonca som sem tam behával s nimi v ohrade pre srandu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?