El.rozvadzac v byte/dome podla platnych noriem a legislativy

Rypnem si trocha ak mozem, ale ma aj zaujima odpoved. Videl uz niekto rozvadzac v dome alebo byte urobeny tak ako sa ma s potrebnymi skuskami a papiermi? Kto taky doma ma alebo montoval zakaznikovi? Rozvadzac ako vyrobok musi splnat iste nalezitosti, vyhlasenie o zhode, skusky, oznacenie stitkom atd ... Skrina do ktorej elektrikar na stavbe nahadze pristroje a revizak da nejaku reviziu takymto vyrobkom nie je. Co vlastne revizia rozvadzaca uvadza a dokazuje?
Odpovedať
Profilova fotka
keď si to zaplatíš budeš to tak mať, len nechci dobrú cenu veď ako pri všetkom ;-) poznáme to predsa všetci aj ja by som bral mercedes zo škoda cenníku :)
Odpovedať
@wolodymyr to nie je dobra paralela, skodovka musi splnat rovnake normy predpisy zakony ako mercedes, ci?
Odpovedať
@kriloter neviem, čo chceš počuť..... Samotný prázdny rozvádzač má protokol o kusovej skúške, zapája to odborne spôsobilá osoba a revíziu dáva revízny technik. Štítok ako myslíš na priemyselných rozvádzačoch? Tak to nedá asi nikto. Alebo len ten, kto môže dávať CE. A takých je málo.... Môj predchádzajúci revizák tiež mal otázky, kde je štítok na rozvádzači. Že bez toho nemôže spraviť revíziu. Keď som mu povedal, že mám na takých revizakov, ako je on, ešte 5 mobilných čísel, zrazu spraviť revíziu nebol problém... Rozvádzač je typyzovany /CE/, rovnako výzbroj a výstroj a či je to dobre pozapajane má práve zistiť on... Keby si zbuchas rozvádzač z OSB dosák, tak by bol problém....
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter to spĺňa aj nahádzaná poistková skrinka s revíznou správou otázka ako to v nej vyzerá a akou kvalitou je naplnená tak ako mercedes má cenovku aj istič či prúdový chránič záleží na menovke ;-)
Odpovedať
@megdesign omyl, prazdna skrina nie je rozvadzac a protokol o kusovej skuske podla 61439-3 veru nema. Stitok s nalezitostami podla normy ma mat kazdy rozvadzac, nie len priemyselny. Revizak robi aku reviziu na vyrobku, na ktory vyrobca vydal vyhlasenie o zhode a spravil vsetky skusky a tym je ten vyrobok funkcny, bezpecny atd.?
Odpovedať
@wolodymyr omyl, mercedes aj skodovku skladas zo suciastok/vyrobkov, ktore splnaju konkretne vyrobkove normy, lenze ty ako vyrobca auta to musis zlozit pod a noriem pre auta, spravit vsetky skusky podla noriem pre auta a vyhlasit zhodu. Tym preberas zodpovednost za funkcnost a bezpecnost. Zjednodusena paralela samozrejme ... Na margo revizneho technika ... to ako keby automechanik zo suciastok zlozil mercedes a prijmaci technik sa na nom previezol a napisal lajstro, ze je auto funkcne a bezpecne...
Odpovedať
@wolodymyr tym som chcel napisat, ze nahadzana poistkova skrina, lubovolne kvalitne nahadzana s lubovolnou reviznou spravou to nesplna
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter Nudíš sa? :-p :-p :-p chces pocut pravdu?nezaujima ma ci ma vsetko co je potrebne... dokoncim ,odovzdam, € ku mne :-D a dalej je zodpovedny niekto iny... ale asi som taky nerobil...nieco na tom bude lebo uz som stretol sialeneho revizaka co pytal nejaku skusku...presne si nespominam...co myslis ako to dopadlo? na druhy den som tam poslal mojho revizaka a vsetko ok :-D :-D :-D
Odpovedať
@kriloter revizák robí revíziu na zapojení, jeho funkčnosti a ochrany. Ešte raz. Ak má prázdny rozvádzač protokol o typovej skúške, sú osadené istiace a vypínacie prvky s protokolom o skúške /asi si nikto nebude doma vyrábať istič.... ešte možno poistku.../ a zapojenie je funkčné, bezpečné - na to je revizák - môže zapájať rozvádzač aj dojicka kráv... Žiadny štítok od "kompletatora" rozvádzača netreba. Či aj na zásuvky, vypínače, bleskozvod sa niekde lepia štítky od výrobcu s CE značkou? Či ich zapojenie vyhotovila nejaká firma s certifikátom?
Odpovedať
@megdesign mylis sa viac menej vo vsetkom
Odpovedať
@kriloter sorry. Samozrejme som mal na mysli vyhlásenie o zhode rozvádzačovej skrine. Typová skúška sa robí pri sériovej výrobe. (§ 10 vyhlášky č. 508/2009 Z. z.) 1. Typová skúška sa vykonáva na zariadeniach, kde sa predpokladá sériová výroba desiatich a viacerých kusov rovnakého vyhotovenia a vykonáva sa po posúdení konštrukčnej dokumentácie typu a vydaní odborného stanoviska k dokumentácii typu.
Odpovedať
@kriloter keď myslis..... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign a co takto si to radsej overit a nemylit sa takto verejne? O typovej skuske som myslim nic nepisal.
Odpovedať
@megdesign raz sme robili elektroinstalaciu v jednom znamomautoservise v senici,preberal a kontroloval to po nas inspektorat z nitry.vyrobne stitky museli byt aj na zasuvkovych skriniach,ktore mal kazdy mechanik pri stole!
Odpovedať
@kriloter a o akej skúške si písal? "Rozvadzac ako vyrobok musi splnat iste nalezitosti, vyhlasenie o zhode, SKUSKY, oznacenie stitkom atd ..." @ondro81 zasuvkova skriňa mala v sebe istenie tých zásuviek? Je to sprostosť. Revizák to k vyhotoveniu revízie nepotrebuje a je fajn argument, že ten štítok má byť hliníkový, gravirovany, aby po požiari bol známy "vyrobca" rozvádzača pre dohladanie a ine, podobné neopodstatnené, argumenty. Škoda len, že 99,9% tých štítkov je vytlačených na samolepiaci papier na atramentovej tlačiarni... https://www.google.sk/search?q=stitok...
Odpovedať
@megdesign normy nejake poznas? riadis sa nimi? ze na rozvadzac urceny na obsluhu laikmi existuje norma vies? ked vyrabas rozvadzac riadis sa nou? ci ked o niecom neviem ako sa to robit ma a robim to alo si myslim, ze sa to robit ma robim to dobre?
Odpovedať
@megdesign ano, mala v sebe istenie zasuviek.a ci je to sprostost je otazne,mozno si clovek povie,ze je to byrokraticka blbost,ale : napriklad tam vycitas,aky si schopny tahat z 32A 400V zasuvky velky prud,je sice fajn,ze mas zasuvku 32A, ked hlavny istic na ulici je 25A.Co ak tam chcem zapojit nieco,co viem kolko ma odber a neviem zo stitku,ci mi to konkretna zasuvka utiahne? Dalsia vec, bezne sa 32A zasuvky z vyroby ranziruju drotmi s priemerom 2.5mm, uz som videl aj 1.5mm! Ako to ma revizak posudit,ci to staci? podla mna capnut tam stitok, i ked len obycajny nalepovaci je ozaj to najmenej.Vela firiem ma na nom hned aj reklamu
Odpovedať
@kriloter mám par.23.... takže poznám. Pokiaľ viem, tak laikovi postačuje zábrana polohou, alebo krytom. A rozvádzač, a v našom prípade domovy/bytový tu zábranu má. Tak tu nesplietaj.... @ondro81 áno. V priemyselných rozvadzacoch sú zásuvky napríklad na PLC notebook a je na nej napísané max2A. To aby tam dáky expert nestrelil uhlovu brusku... Revizák musí vedieť posúdiť, či daný prierez vodiča postačuje na amperaz. Od toho je revizák. Áno, štítok je fajn, nieje problém ho na tlačiarni vytlačiť. Ale na takom rozvádzači všetky tieto veci, čo si vymenoval nemáš. Máš tam akurát IP, celkové V/A a číslo rozvádzača. Čiže byrokracia.
Odpovedať
@megdesign Ja nie som revizak, ale pomaham revizakovi s ich pisanim (on to po mne dosledne kontroluje),kedze v buducnosti revizakom byt chcem. Ak mas nejaku halu, dielnu atd, kde mas takych zasuvkovych skrin 20, s roznymi parametrami, v revizii musi byt jasne, o ktorej v danom momente hovoris/pises.Cize okrem IP a In je tam jeden dolezity udaj a tym je vyrobne cislo a samozrejme STN. Inak niekde by som doma nasiel aj to raziace nacinie na hlinikove stitky, priznam sa ale,ze som ho este nikdy nepouzil.Je to mozno zastarale,zdlhave, ale je to stara dobra klasika
Odpovedať
@ondro81 áno. Veď píšem číslo rozvádzača.... V priemysle je ok vedieť podľa čísla rozvádzača, o ktorý sa jedná. Ale v dome/byte, kde sa bavíme o RE, RD a možno o nejakom podružnom v garazi je to na byrokraciu. Inak. Teraz idem opravovať jeden bleskozvod. Závada je na riedko podpery, nakoľko je tam lano a zdvojenia. Tie zdvojenia beriem, ale podpery sú podľa mňa ok.
Odpovedať
@megdesign dobra rada, nehadaj sa, nemas sancu, radsej si nastuduj ...
Odpovedať
@megdesign Lano? Namiesto drotu? Nie je to uz peknych par rokov zakazane?Ide o rekonstrukciu ci opravu? Ved naluskat tam podpery po metri je to najlahsie
Odpovedať
@megdesign @kriloter ako povieš. ;-)
Odpovedať
@ondro81 áno. Robili im rekonštrukciu a dali lano. Revizák nemal problém s lanom, aj keď je pár rokov zakázané, ale paradoxne do závad dal, že sú podpery riedko. :-)
Odpovedať
@kriloter keď sa budeš stretávať a hrať s takýmito rozvádzačmi, tak mi môžeš rozprávať o naštudovaní si. :-) /Mám na mysli ich vek..../
Odpovedať
@megdesign Ak sa jedna o rekonstrukciu, plati norma STN62305.Tam lano nema co hladat.Ak by som mal hodne vypite a chcel v dnesnej dobe robit lanom, premyslam, kde by som ho kupil?
Odpovedať
@ondro81 no vidíš. A oni dali nové lano. ;-) A revizák, inak dosť pedant, to neriešil, ale riešil dačo úplne iné. A my sa tu zamýšľame nad stitkom, že @kriloter ;-)
Odpovedať
@megdesign este inak skusim ... odpovedz prosim na tieto otazky: Mozes ako zivnostnik s par.23 vyrobit rozvadzac do rodinneho domu? Podla akej normy ten rozvadzac vyrobis?
Odpovedať
@megdesign 30 percent bleskozvodov na slovensku robia murari..A nik ma o opaku nepresvedci
Odpovedať
@kriloter áno môžem. https://www.google.sk/url?sa=t&source...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?