Treba beton pod schody ?

Zdravim, idem robit schody v zahrade z hotovych betonovych panelov 100x35x15 cm. Treba pod taketo panely davat aj beton, alebo staci len drobny strk ? Osobne by som dal trochu betonu asi len pod prvy (spodny) panel a potom uz len dorovnaval strkom a pokladal. Jeden ten panel ma 130kg, takze chodenie po nom s nim urcite nepohne. Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo nevidím dôvod na betón ani pod prvým schodom.
Odpovedať
@jarosujo presne tak , nevidim dovod pri tej vahe a rozmeroch davat beton.ked ti to trosku sadne, stale vies pod to dosypat par vedier makadamu.
Odpovedať
Idem robit nieco podobne-cca 6-7 kamennych schodov a davame aj zaklad pod prvy schod 0,5x0,5xsirka schodu 1,2m. + kari rohoz do zakladu a zakrivena po celej dlzke schodista.
Odpovedať
Takto je to original od Premacu zakreslene. Ale v mojom pripade to kvoli celkovej vyske nemozem prekladat tak, ako to je na obrazku. Ja musim kazdy panel posadit voci spodnemu o cca. 5cm dole, cize vyska schodu bude 10cm. Kazdy panel teda bude zachyteny spodnym a cela pripadna snaha o posun dole sa bude prenasat na posledny panel dole. Snad sa to moze aj tak robit.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo vysvetľujete to logicky, celý systém má snahu posunúť sa dopredu, to musí zachytiť "základ" pod prvým schodom, ale prenáša nie tlak, ale šikmú silu od nadložných schodov.
Odpovedať
@jan45 A moze sa to vobec tak robit, ako to planujem ? Cize nadlozny schod nebude polozeny na tom pod nim, ale bude utopeny par cm ? Nakres dole. V takom pripade by asi stacilo beton pod ten posledny a pod ostatne len strk.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo určite, je to dlažba, kladená do rozdielnych výšok, rovnako. len s väčším sklonom sa robia oporné múry
Odpovedať
@jan45 No ked som to ukazal znamemu, ten povedal, ze sa to urcite musi prelozit zvrchu. Ze ked to dam tak, ako som to nakreslil na ten stvorcekovy papier, ze v zime natecie do spary medzi platne voda, zamrzne a bude ich od seba odtlacat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?