Suchý betón pod dlazbu

Profilova fotka
Idem robiť parkovisko pred dom 80m2 len na osobné autá. Parkovisko je vo svahu a podklad je íl. Chcem dávať betónovú plátku, suchý betón 10 cm a kari sieť. Aku frakciu kameniva použiť POD suchý betón a aku hĺbku? Dakujem
Odpovedať
pod 10cm beton s karirohožou na parkovanie osobných áut, stačí aj drenážny štrkopiesok užabobať do roviny cca 7cm. Ale 80m2 je dosť veľká plocha, ked to sadne, môže prasknúť.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

pod 10cm beton s karirohožou na parkovanie osobný…
@zicher rozmýšľam nad 16/32 alebo 0/32 alebo 0/63 o hrúbke 30 cm. Ale.neviem akú frakciu použiť pod betón ktorá by bola lepšia a pevnejšia po užabovani. Treba pod dávať aj geotextiliu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubobalascak:

@zicher rozmýšľam nad 16/32 alebo 0/32 alebo 0/63…
@lubobalascak luxusná hrúbka.. Pokojne 0/32, lepšie vyplní voľné medzery. A ak na ten beton ešte pôjde dlažba, prasklina by nemala vadiť.. Ale daj aj tú platňu jemne do spádu, nech po nej odteká voda. Na na nižšej strane je vhodné vyrobiť zberný žľab a odviesť vodu do rigolu, aby nezatekala pod ten beton zboku do štrkového násypu.
Odpovedať
Geotextilia na spodok by teoreticky nemusela ist, ale je to minimalna polozka a trochu pomoze pri hutneni. Frakciu by som dal 16/32 - teraz pozeram a ja to mam rovnako v projekte - 320mm makadam 16/32, na to rovno betonova dlazba - ale toto sa mi zda trochu blbost lebo to nikto neuzabuje tak presne aby sa dala dat rovno dlazba, takze tam bude urcite este zrovnanie jemnym strkom poslednych par cm...
Odpovedať
Profilova fotka
Aky je rozdiel v 16/32 a 0/32 ako sa tie frakcie budú správať pod betónovou platňou, co by si dával skvor? A akú frakciu na chodník? A co geotextilia pod betón?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od foobar:

Geotextilia na spodok by teoreticky nemusela ist,…
@foobar dlažbu nemôžeš dávať rovno na 16/32 ale potrebuješ ešte 4cm 4/8pod dlazbu
Odpovedať
@lubobalascak predstav si kamienky nalámané na veľkosť od 16 do 32mm, všetko menšie a vačšie bude vytriedené.. No a 0-32 je všetko do 32mm, aj tie úplne drobučké.. Ale ak na tom bude betonová plat§a a až na nej dlažba, tak je to jedno, aká bude frakcia, taká plocha betonu znesie každú frakciu, kedže vrch nemusí byť úplne rovný, stačí len užabovať, aby nesadala.
Odpovedať
Profilova fotka
Co je pevnejšie pomzhutneni 16/32 alebo 0/32 alebo 0/63
Odpovedať
@lubobalascak a hore na beton dáš najmenšiu frakciu na ktorú budeš ukladať zámkovú dlažbu. Tá už musí byť pekne zarovnaná a jemná..
Odpovedať
Profilova fotka

@lubobalascak predstav si kamienky nalámané na ve…
@zicher viem ako vyzerajú tie frakcie a co sa v nich nachádza. Len premýšľam. Ktorá by bola lepšia frakcia
Odpovedať
Profilova fotka

@lubobalascak a hore na beton dáš najmenšiu frak…
@zicher ako sa bude správať voda medzi dlažbou a platnou? Spad parkoviska je k ceste a tam pôjdu aj nájazdove obrubniky. Je potrebne dávať 1cm medzeru na najazdove obrubniky aby voda vedela vytekat? Pridám nacrt
Odpovedať
Profilova fotka
.
Odpovedať

.
@lubobalascak urob, ako to máš nakreslené.. 90°vody pôjde po povrchu dlažby, zbytok podtečie pod dlažbu, preto je dôležité dať aj platnu do spádu. Na najnižšom mieste musí voda niekadiaľ odtekať, lebo v zime ti bude dvíhať zamrznutá voda dlažbu na nízkom konci. Preto je dobré urobiť jej miesto, kadiaľ stečie do štrkového rigolu pod úrovňou spodného násypu, lebo ti bude podtekať pod beton do spodného násypu. Ale pri takej hlbke spodného násypu je to asi jedno, tam už ani nezamrzne. Inak to je sendvič, na ktorom môžeš parkovať tanky, nie osobné autá..
Odpovedať
Profilova fotka
Červený obdĺžnik bude nájazdovych obrubník a ak dám cca 3-4 mm sparu tak voda vytečie skvor. Alebo je to blbosť?
Odpovedať
Profilova fotka

@lubobalascak urob, ako to máš nakreslené.. 90°vo…
@zicher alebo vyriešiť neako ináč odtekánie vody z betónu. Co by si navrhoval.
Odpovedať

@zicher alebo vyriešiť neako ináč odtekánie vody …
@lubobalascak zalial by som do betonu na konci pár drenážnych trubiek a odviedol vodu do rigolu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@lubobalascak zalial by som do betonu na konci pá…
@zicher a co keby som pred koncom pri obrubnikoch navrtal 10tky diery cez betón až do štrku pod betónom.?
Odpovedať

@zicher a co keby som pred koncom pri obrubnikoch…
@lubobalascak aj to je riešenie, ale nie je jednoduchšie napchať tam ešte pred zabetonovaním husacie hadice a potom ich zvrchu do rovna urezať?
Odpovedať

@lubobalascak aj to je riešenie, ale nie je jedno…
@zicher prípadne ich necháš trčať, z boku ich navrtaš na úrovni betonu tak, aby do nich nepadali kamienky ale voda zatekala.. A hore zaštupľuješ.
Odpovedať
Profilova fotka

@zicher prípadne ich necháš trčať, z boku ich nav…
@zicher Aj to je riešenie, aj keď napadá 4/8 d husacich hradiť ak to zrezem zarovno s betónom tak to by nemalo vadiť lebo voda si už cestu najde že?
Odpovedať

@zicher Aj to je riešenie, aj keď napadá 4/8 d hu…
@lubobalascak ja by som to hore prekryl vačším kameňom, čo tam nepadne a nepustí menšie.
Odpovedať
Profilova fotka

@lubobalascak ja by som to hore prekryl vačším ka…
@zicher ďakujem za rady
Odpovedať
Pozri si pre istotu technicky list dlazby. Ja pri 5cm dlazbe a poziadavke na pojazd autami som na betonovu platnu dlazbu podla odporucania vyrobcu ukladal na maltu...
Odpovedať
Ja som betónovú platňu nedával. Po 4 rokoch zatiaľ nič nesadlo. Akurát pri špárovaní som použil šaštín a tej buriny čo mi tam rastie.... Inde kde som použil kremičitý piesok je to podstatne iné čo to vyrastie aj tam ale o 90% menej.
Odpovedať
Profilova fotka
Odspodu : - netkaná geotextília - ak je možnosť, že zospodu môže do konštrukcie tlačiť vodu - ak môže tlačiť zboku tak aj tam, ak nie nie je potrebná ) netkaná geotextília nezvyšuje únosnosť konštrukcie a nezabraňuje sadaniu - tuhá dvojosová PP geomreža oko 40/40 pevnosť 30/30 kN/m - štrkodrva fr. 0/63 200-300mm - štrkodrva fr. 0/32 doplniť do 350mm - jemná štrkodrva podľa požiadaviek výrobcu dlažby - dlažba Pred domom mám cca takúto skladbu už 13 rokov a to je na vysoko plastickom trvale zamokrenom íle. Pri realizácii som sa zabáral do ílu po členky a viac. Teraz po 13 rokoch častého parkovania aj ťažších áut a strojov nerovnosti do 10 mm ( alebo tam boli už predtým ? ).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?