Odpoveď na príspevok od ghost0007:
Dobry den, skusal som hladat ale nenasiel som z… @ghost0007 priznám sa, že sa v tvojom rozsiahlom dotaze nevyznám. Mal som iné dispozičné rozmiestnenie jadra: z 3 strán sú panely. Predná stena bola pôvodne umakartová, momentálne je vymurovaná z 75 Porfix (2x dvere, nie je to labilné). A kolmo na túto stenu je vymurovaná priečka tuším 100vka (rozdeluje WC a kúpelňu). Steny sú poctivo kotvené do panelu. 50-tka priečka je rozhodne málo. A 65 cm široké WC tiež..Odpoveď na príspevok od ghost0007:
Ok , ospravedlnujem sa , skusim zjednodusit , asi… @ghost0007 ak dáš 75, WC bude mať OK šírku? lebo to podľa mňa stačí. Predpokladám, že čiarkovaná stena (a teda kúpelňa a WC) nemá napr. 6 metrov, ale +- 2, či?Odpoveď na príspevok od ghost0007:
Ano hovoris spravne, dakujem pekne , z pohladu ak… @ghost0007 aha, plánuješ Duofix. Ja som zadnú stenu oddelujúcu stúpačku a WC vymuroval na hulváta zo 75 a poistil som ju 2 pásovinami upevnenými na jednej strane do panelu a na druhej do Porfix steny medzi WC a kúpelňou. 100vku máš IMO zbytočnú. Jadrá sa robili v panelákoch malinké - pochybujem, že ty to máš inak. Takže minimálne ja som šetril každý cm (na WC som musel zrezávať z obložkovej zárubne pár cm, aby bola kúpelňa väčšia :). Ten Duofix by mal držať aj na 75-te, bo je upevnený po stranách a teda ho v ťahu drží celá 1,5m stena (či koľko bude mať) z Ytongu a nie len 7,5 cm. Ak to ešte presieťkuješ armovacou sieťkou (aspoň z jednej strany), stena bude pevnejšia.Odpoveď na príspevok od ghost0007:
No jasne, a inak , prisiel som na dalsi problem .… @ghost0007 jasné. Dvere majú výšku 200 (210, ak sú Polské), takže do panelu môžeš uchytiť aspoň 3 vrchné rady - čo nie je málo. Btw. budeš potrebovať U profil kvôli zárubni, bo murovať a kotviť 10 cm YTONG je dosť nepraktické (neviem, aké dvere plánuješ). 60tku si dobre rozmysli, aby si neľutoval. Mám 70tky WC aj kúpelňa. 150 daj len tam, kde máš umyvadlo. K čomu slúži ten pahýl zo 100-150?Odpoveď na príspevok od ghost0007:
Hej rozumiem , jasne to bude presietkovane , teda… @ghost0007 nerozumiem. Spomínaš Rigips - tú čiarkovanú stenu chceš zo sadrokartónu alebo ju chceš vymurovať (Ytong ap). SDK sa dáva medzi stúpačku a WC a stačí len jedna strana, pochopiteľne. Geberit Duofix ukotvíš do bočnej steny (širka sa dá nastavovať). Ten pahýl nepotrebuješ. Čo sa týka toho U profilu - aj keby si ma zabil, nepamätám si ako som to riešil. WC dvere sú na jednej strane pri stene, takže som to musel riešiť. Dvere resp. zárubňa v kuchyni je uchytená o takýto profil - ten tam bol pôvodne.. Preklady mám riešené hrubšou pásovinou.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@ghost0007 nerozumiem. Spomínaš Rigips - tú čiark… @gadefox hej , praveze sa rozhodujem medzi tym ci tuto jednu stenu spravit murovanim alebo suchou cestou ... a teda aktualne si mi spominal v celku uzitocne postrehy z murovania ktore mi tiez dost pomozu pri rozhodovani . Geberit Duofix ukotvíš do bočnej steny (širka sa dá nastavovať). Ten pahýl nepotrebuješ. -> Hej videl som to ak je to flexi tak super ... hej super tak no jedine coho sa bojim je uz len nejaka ta stabilita, a pevnost, ale to si povedal myslim v tej predoslej sprave ze aj 3 rady ked zakotvim vrchne tak to je dost takze to mi pomohlo , kedze ako sam hovoris to tak mas ... este si spomenul praskanie , vravel si ze si to riesil porfixom , ale tam by nemal byt problem ci to je riesene porfixom alebo ytongom co sa tyka praskania , kde ti to praska ? ak som to spravne pochopil ... V spojoch je lepidlo pevnejsie ako tvarnica tam by to malo byt ok ... neviem ci som prehliadol ale kde ti potom vznika problem ak sa mozem spytat , alebo som to zle pochopil ? DikiOdpoveď na príspevok od ghost0007:
@gadefox hej , praveze sa rozhodujem medzi tym ci… @ghost0007 áno, trochu mi to popraskalo, lenže: 1) Sieťkoval som len spoje lepiacou páskou na SDK a tá je na to nevhodná. Armovacia sklokeramická sieťka je pevnejšia. 2) Muroval som z Porfixu a mám pocit, že Ytong je pevnejší, neviem - porovnávam Porfix na byte a Ytong na dome. 3) Neviem, či som to náhodou nevymuroval poctivo až do vrchu. A keďže sa podlaha a strop môže "hýbať" odlišným smerom, môže deformovať celú stenu ako mlynček. Dnes by som urobil dilatáciu a možno som ju aj urobil, sú to už roky, nespomínam si. Našťastie sú všade obkladačky, ktoré držia (klop klop), takže nie je nič vidieť. Priečka zo 75ky nepopraskala vôbec, len stena vo WC (nad obkladačkami). Btw. na dome som presieťkoval Ytong armovacou sieťkou neprasklo nič - to je prakticky nerozbitné ,)Odpoveď na príspevok od ghost0007:
@gadefox , hej pozeral som v obchodoch online na … @ghost0007 čo som pokukoval po majstrovi, ktorý v januári dorábal u nás vybúrané stúpačky vo vchode t.j. aký matroš si nosí ap.. tipujem, že len uchytil Duofix na tie 4 šróby a obmuroval ho 50tkou YTong (stačí SDK, ale ľudia zrejme nechceli kvôli pevnosti) a vrch realizoval klasicky s SDK a 50x50 dvierkami. Nie je to nič kriticky náročné, myslím - na YT je plná prdel návodov. Good luck..Odpoveď na príspevok od ghost0007:
Dobry den, skusal som hladat ale nenasiel som z… @ghost0007 ja by som sa neondial s nejkou murovanou stenu, normálne by som zalícoval sadrokartonom. Ten je hore aj dolu fixovaný do panela a bok s oranžovou stenou sa dá previazať buď hmoždinami, alebo normálne na montážnu penu. Možno ideálne riešenie by bolo preplátovať aj tú stenu so sadrokartonom do roviny, nech to všetko spolu pekne drží. Použiť CW a UW50 a do toho schovať ten kúsok steny.Odpoveď na príspevok od ghost0007:
Dakujem pekne pani , je rozhodnute, bude to hybr… @ghost0007 nechcem ťa odhovárať, ale každý slabší prd budeš cez sadroš počuť. Okrem toho, ako chceš ukotviť ten Duofix? Nenapísal si, či môžeš navŕtať dieru do zadnej steny (či ti nezavadzajú trubky a potrubia v stupačke) a do SDK toho moc neukotvíš. Aký význam má vymurovať 2 steny z Ytongu a jednu stenu z SDK? Ušetríš niečo? Máš obavu, že priečka z Ytongu 75 bude príliš labilná, ale priečka z SDK 50 je podľa teba dostatočne pevná? (de facto kartón s kriedou). Okrem toho, bavíme sa tu o 140 cm priečke s otvorom na dvere a nie 8 metrovej dlhej stene. Rob ako myslíš, ale IMO budeš ľutovať a možno raz búrať.Odpoveď na príspevok od ghost0007:
Dakujem pekne pani , je rozhodnute, bude to hybr… @ghost0007 ak pojdes do Sdk, nezabudni do nej pridat aj izolaciu. Na to vela ludi zabuda pritom to je zakladny element odhlucnenia.Odpoveď na príspevok od ghost0007:
V pohode, hej je mozne ze ta 75 ka ked sa polepi … @ghost0007Zrejme došlo k nepochopeniu technologického postupu Rigips: Do pôvodného muriva sa uchytávajú iba UW/UD profily (podlaha a strop). CW/CD profily sa zasúvajú vertikálne do UW profilov (max. 80 cm) a musia zostať voľné t.j. NESMÚ sa šróbovať do obvodového muriva ani do UW/UD. Sadrokartónové dosky sa uchytávajú len na CW/CD profily a de facto nie sú nikde uchytené v obvodovom murive.ale radsej budem ked bude fixovana viacerymi skrutkami priamo hore, dole a do stran tie CW profily
Odpoveď na príspevok od ghost0007:
V pohode, hej je mozne ze ta 75 ka ked sa polepi … @ghost0007 ja len že momentálne prerábam byt a všade v byte sú vymurované priečky zo siporexu (predchodca ytongu) 75mm od 1975. Odvtedy na všetkých stenách boli zavesené police a police a police (ešte aj stará kuchynská linka sa tam zavesila ako "vstavana skriňa") a všetko čo si len môžeš predstaviť a mimochodom vôbec nie je presieťkovaná. Iba omietka, farba a na tom potom tapety. Tá stena je pevná, drží to čiže na priečku v jadre kde bude obklad by som sa vôbec nebál. Ešte ak ju aj presieťkuješ.Odpoveď na príspevok od ghost0007:
Update k rozhodnutiu : Dnes som mal moznost vid…Ale no.. Pravdepodobne 75 alebo naozaj? Kde je foto? 75 nie je "úzka" tehla, ale legitímna PRIEČKOVKA! Ak bola zakleberovaná armovacou sieťkou, neverím, že pani zbúrala stenu svojim telom. Okrem toto, ak by pani spadla na sadrokartónovú stenu, tak by ju zdemolovala celú a cez SDK by sa prekotúlala kompletne celá. Cez víkend som doloval staré káble z vymurovaného jadra (Porfix) a narobil som sa ako otrok ako to nešlo s kladivom a majzlíkom vysekať. Nakoniec som musel použiť vŕtačku a vyfrézovať drážku - až tak je tá podľa teba úzka PRIEČKOVKA pevná..Pani bolo zle a padla zo stolicky na spod steny, Stena tam praskla.