Digestor v stupacke - netradične 👷‍♂️

Zdravim všetkých na fóre. Prerábame byt a narazili sme na problem. V jadre mame na vzduch 3 rúry. 1. a 2. - su vyzorovo podobne šachty - do jednej z nich bol a vedeny vyvod do bývalej kuchyne (myslim si ze do 1.) 3. a 4. - su akoby jedna rura ktorá je v strede prerušená (vznikajú akoby 2 šachty) 4. K tejto rúre mam pristup a istotne viem ze slúžila na odvetranie wc+kúpeľne. Ventilator bol v bytovke jeden centrálny na streche ktorý slúžil asi ako digestor. A teraz k problemu. Na obrazku som naznačil rúru 7 od digestora z novej kuchyne do sadrokartonoveho stropu vo wc. Keďže digestor nechcem vyústiť do šachty 4 (aby vypary z varenia neprerazali susedovi do wc) mal by som ist s digestorovou rúrou buď do šachty 1 alebo 2. Do 1 by som vedel ist priamo skrz 4,3 alebo do 2 cez flexi potrubie. Mate niekto prosim ponatia ako to spravit? Ktorá je ta správna rúra? Dakujem vopred za podnety a postrehy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od meldyno:

Zdravim všetkých na fóre. Prerábame byt a narazil…
@meldyno ani srnka netuší. Syn má byt na 12p. činžiaku a byt má iba jednu klimatizančú rúru. Tam ide všetko pre všetkých. Digestor, kúpelňa, wécko.. Dal som mu tam ventilátory s spätnými klapkami. Ale ked som ja býval na nižšom činžiaku, tak cez komoru nám išlo sedem rúr. Dolu v pivnicach bolo nasávanie vzduchu a v každom podlaží bola prerušená v komore iná rúra, ktorá potom hore pokračovala bez prerušenia cez horných susedov. Takže každý byt mal svoje vlastné odvetranie kuchyne do komory a potom do rúry.
Odpovedať
Profilova fotka
tá delená rúra ide len cez ďaľšie podlažie a tam končí, v reáli je to jedno potrubie v ktorom sú zaústené byty o podlažie nižšie aby sa zápach nevracal.
Odpovedať
Ku potrubiu vzduchotechniky nemám nič, ale k tým "akoževymeneným" stúpačkám - tá modrá izolácia na odpadovej rúre je tam na dve veci, minimálne na to, aby rúra nedržala dobre v objímke... Čo sa vody týka - namontovali vám do domu časovanú bombu. To, že materiál je PPR by sa ešte dalo prežiť; že je cirkulačné potrubie nesprávne pripojené, aj to sa prežije; že to nie je nijako zaizolované - veď treba poriadne ohriať aj studenú vodu; ale že to nie je nijako uchytené!!! ale iba zavesené na pôvodné držiaky, to je veliký problém. Hmotnosť stúpačiek a vody v nich gravitáciu neoklame a tak to bude všetko pomaly sadať... a sadať... a sadať... až sa to niekde odtrhne a vytopí to všetky byty pod tebou, vrátane tvojho... Ak je to v záruke, tak to treba okamžite reklamovať!!!!!!!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

tá delená rúra ide len cez ďaľšie podlažie a tam …
@jan45 Dakujem za odpoved. Cize myslite to tak ze řtomje na striedačku? napr. 1. poschodie ma odvetravane. rúru 3, 2. poschodie má rúru 4, 3. poschodie rúra 3 Myslite si ze digestor by mohol ist do rúry 2?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od meldyno:

@jan45 Dakujem za odpoved. Cize myslite to tak ze…
@meldyno nemôžem daž serióznu odpoveď, tá je vo výkresoch vzduchotechniky alebo v dymovej skúške.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?