Odpoveď na príspevok od tomas1991:
Ahojte viete mi poradiť čo všetko potrebujem na ú… @tomas1991 "V susedných bytoch si to ľudia upravujú bez žiadných povolení, " až sa raz naruší statika bytového domu, to bude potom poprask.... Je to zásah do nosných stien a na to potrebuješ vyjadrenie statika. Teoreticky, pri rezaní toho spodku by sa nemalo nič stať, ale jedine statik vie povedať, či ten kus panelu je z pohľadu statiky dôležitý. Podľa mňa, ak tam raz je, tak kvôli niečomu ho tam dávali. Možno len kvôli tomu, aby panel pri manupulácii počas stavba sa nezlomil, ...neviem povedať.Odpoveď na príspevok od klarusyk:
ludia to proste vyburaju, daju si novy ram ako na… @klarusyk zateplené ešte nemáme, práve sa ešte len začína a ideme dávať aj nové okná, preto to chceme riešiť...Odpoveď na príspevok od chrobak7:
@tomas1991 "V susedných bytoch si to ľudia upravu… @chrobak7 veď práve o to mi ide, aby sme nič nenarušili a nenastal problém, aj keď každý tvrdí, že netreba povolenie...Odpoveď na príspevok od tomas1991:
@chrobak7 veď práve o to mi ide, aby sme nič nena… @tomas1991 Obvodové steny môžu byť nosné a zásah do nosných stien musí byť odobrený statikom. Aspoň to jeho stanovisko si zaobstarajte, nech ste krytí. https://crystalproperty.sk/blog/buran... https://www.habio.sk/magazin/staticky...Odpoveď na príspevok od tomas1991:
@chrobak7 veď práve o to mi ide, aby sme nič nena… @tomas1991 vsak ani netusis kade vedu armatury v tom paneli. Fakt ich ches prerezat?Odpoveď na príspevok od tomas1991:
Ahojte viete mi poradiť čo všetko potrebujem na ú… @tomas1991 na výmenu okna, respektíve balkónových dverí nepotrebuješ povolenie. Drobná úprava stavebného otvoru smerom k podlahe nemá žiadny negativny vplyv na statiku. Ja som menil bez ohlásenia už 3x.Ak ti tam nebodaj ide elektrika a ty si ju odpíliš, je to tvoj problém.Odpoveď na príspevok od zicher:
@tomas1991 na výmenu okna, respektíve balkónových… @zicher "drobna oprava" v niektorych paneloch znamena vyburanie 20 cm zelezobetonu previazaneho armaturou so zvyskom obvodoveho panelu...Odpoveď na príspevok od zita19:
@zicher "drobna oprava" v niektorych paneloch zna… @zita19 nemyslím si to. Najskôr postavili celý skelet bez balkonových priečok. Potom sa buď domurovávali stavebné otvory z kvádrov, alebo sa vkladali kompaktné izolované steny z izolovaného drevokompozitu.. Vo výnimočných prípadoch mohla byť stena aj z betonu, ale takých činžiakov nie je veľa. U nás v mojom meste je taký iba jediný činžiak. Ale určite nie je zaarmovaná a naliata stena priamo do betonovej podlahy.. No ale ak bude treba vyrúbať nejaký beton a nejaké kusy železa, tak sa tomáš, flexabrúska a búracie kladivo zapotia. ALe statiku to nijako nepoškodí. len sa viac narobí..Odpoveď na príspevok od tomas1991:
Ahojte viete mi poradiť čo všetko potrebujem na ú… @tomas1991 keď som rušil pôvodnú (nenosnú) priečku na byte, radšej som si zohnal statický posudok za pár korún - aj keď som nepotreboval. S katastrofami je to ako s ruletou. Na 99,9999999% sa nič nestane (nevyhráš), lenže občas sú planéty v správnej konštelácii a nastane opak. V prípade výhry je to super, ale v prípade katastrofy nie. Nestojí to za to, myslím..Odpoveď na príspevok od zicher:
@zita19 nemyslím si to. Najskôr postavili celý s… @zicher nie, nie kazdy blok sa tak staval. Su systemy, kde je balkonovy panel sucastou konstrikcie fasady. Nie vsade sa pridavala priecka. V KE na Tahanvciach je takych panelakov viac nez dost. Okrem toho aj takzvany kosicky panelovy system, ktory sa staval hadam od sesdesiatych rokov ma balkonove panely, nie priecky.