coverphoto
Aktívny

okro1

Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom
zaregistroval sa 19. dec 2016
býva v meste Senec
Info o bývaní
Stav   Zariaďujem dom
projekt   Dom
Aktivita
5 príspevkov vo fotoblogoch
211 príspevkov vo fóre
0 inzerátov
coverphoto
Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom

Vyvyseny zahon. Co vsetko je mozne don dat? Aby sme nemuseli davat vela zeminy? Co ste davali?

  • elisss54to by aj mna zaujímalo, presne toto ma od týchto záhonov odrádza....Príde mi to z tohto pohľadu nezmyselné.
    • zoumy sme davali konare, polamane na 50 cm kusky, slamu, na jar ostrihane suche travy, kvety, chemicky neosetrene zbytky dreva, kartonov.... Nie je dobre davat ostrihane konariky z hrozna - tie nam zacali v zemi pucit a vyrastat. vsetko to presypavat zeminou, na spodok moze ist aj horsia kvalita aj hrubsie drevo. Nedavali sme ihlicie, kvoli okysleniu pody. Neviem si vynachvalit vyvysene zahony, praca v nich je ovela lahsia, pre mna prijemnejsia, netreba cistit zaburinene chodniky. Minulu jar sme hlboko rylovali, po dreve na dne zahonov nebolo ani chyru, ani slychu. Kazdu jar , pod cesnak jesen, doplnami vlastnym kompostom. My nemame zahony velmi vysoke prave kvoli mnozstvu zeminy. Takto to rychlo doplnime kompostom alebo zeminou. V mojom fotobloku najdes aj fotky.
      • lifelikeMy sme dávali nefarbené kartony, kadejake konáre, konáriky a potom zelený bordel zo zahrady, čo som celé leto zbierala na kopu. Vyvýšené sme zakladali na jesen. Potom tam išla zemina, čo nám sused doviezol z výkopu. Na to išla poriadna vrstva listovky a potom zasa podrvené kukuričné kôrovie, nejaká slama ....čo dom dal... na na vrch som kupovala zeminu. máme ich tri roky a každý rok som doplnala do každého cca 140l zeminy ..tento rok po 100l ...zatiaľ. sú vysoké cca 70 cm.
        Pekne to vyzerá, ale už teraz viem, že sú dosť vysoké...rýchlo nimi pretečie voda, treba ich častejšie polievať, alebo sme tam minulý rok dali kvapkovú závlahu. A je to aj "semenište" slizniakov ... to sú tie mínusy 🙂
        • zouMy mame vysku do 30 cm, uplne postacuje. Viac slizniakov sme mali mimo vyvysenych zahonov, u nas najviac v salviach. Tiez mame vo vyvysenych zahonoch kvapockovu zavlahu
          • silvester4aj ja mám asi 35-40cm a som spokojná. naspodok konáre, trávne trsy hlavou dole, piliny, kartony, aj popol sme mali, potom zeminu a navrch kupený substrát ten asi 5-10 cm. tento rok budeme už mať svoj kompost, takže dosypem, aj trochu substrátu dokupim. vyššie netreba veľmi by vysychali. slizniakov sme mali viac v záhrade než v záhonoch, ale bola vlhká jar, takže boli vlastne všade. tu odporúčam tie modré guličky.
            • lifelikeHej ...aj ja ľutujem, že som podľahla vízii tých vysokých záhonov .... ale už ich mám a musím s nimi pracovať 🙂 .... ale mám ešte 4 nadstavce na palety a to sú len také mini zvýšené a tam sa všetko pekne urodí a nie je to také náročné na vodu ...ale aj tam sme dali kvapkovú a to všetko na hodiny a vlastne sa už o to viac nestarám ... len občas sa zľaknem, keď sa zrazu spustí kvapková 🙂
              • elisss54@lifelike  presne mne pri pomyslení na záhony vždy prevyšujú minusy pred plusmi. Takže ich zatial nemam.
                • zou@elisss54  vyvysene zahony su super, len nesmu byt prilis vysoke 🙂
                  • elisss54@zou  , ano to mi je jasné. Len nejako mam pocit, že zas potom sa treba navyše starať o materiál záhonov. Aj ked zas plusom je určite, že sa da okolie vysypať kamienkami a to je lepšie na údržbu.
                    • victusSprávne zostrojený vyvýšený záhon ma viac výhod ako nevýhod. Teraz nehovorím o estetike a pohodlnosti. Všetok ten organický materiál, ktorý sa tam dáva, okrem toho, že dlhodobo zabezpečuje živiny, zároveň zadržiava vodu, takže nie je potrebné polievať, len v prípade dlhšieho obdobia bez zrážok. Pri rozpade ten organický materiál vyžaruje teplo, takže oveľa skôr je možné zasiať resp. vysádzať rastlinky ako do klasického záhona. Nevýhodou je, že je potrebné zabezpečiť veľké množstvo organického materiálu a vyzretého kompostu a takto zostrojený vyvýšený záhon funguje cca 5 rokov. Po 5 rokoch je potrebné ho znovu naplniť. Naplniť vyvýšený záhon len čisto zeminou podľa mňa nemá zmysel.
                      • veronika1610https://www.modrastrecha.sk/blog/veronika1610/album/nas-vyvyseny-zahon-ayvpbx/ neľutujem, milujem ho 🙂
                        • okro1
                          AUTOR
                          @veronika1610  Vau, perfektne, dobre to aj vyzera! Klobuk dolu 🙂
                          Cez vikend som sa tomu povenoval, plus sme mali este ostrihane stromky, tak to sme na mensie strihali, uz to mam viac menej nachystane, este to vsetko dat do zahonu, snad sa mi to dnes podari. Aj listie nejake mame, tak aj to podavam, mal som obavu z toho, ze by sme museli davat nejako kopu zeminy, substratu.
                          Ten nas je 45 cm vysoky, hadam to bude dobre.
                          Co vsetko je podla vas lepsie vo vyvysenych pestovat?
                          • veronika1610@okro1  ja tam striedam vsetko, hrach, mrkva, redkvicky, salat, cibulku, kalerab uz mam posadene - pod foliu, za tym pojdu paradajky, uhorky, cukety a zase mrkva, mozno aj hrasok este raz otocim. Drzim palce s vasim zahonom, nedajte sa odradit, je to dobrodruzstvo
                            • silvester4@okro1  najlepšie je to na jahody,mrkvu, peržlen, cibuľku, reďkovky, šalát, papriku, zeler, cukety,hrášok.paradajky nedávam, lebo potom na nich nedočiahnem 🙂 tekvice zaberajú veľa miesta tak tiež ich dávam mimo.a čo sa týka uhoriek tak tie potrebujú veľa vody a tiež ich tam toho roku asi už nedám.