coverphoto
Neaktívny

doddy8

Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom
zaregistroval sa 11. sep 2016
Info o bývaní
Stav   Prestavujem dom
projekt   Dom
Aktivita
3 príspevky vo fotoblogoch
122 príspevkov vo fóre
0 inzerátov
coverphoto
Poslať súkromnú správu
Sledovať
Pridať k priateľom

Ake mate zahradne kompostery? Podla coho vyberat? Co treba brat do uvahy?

  • rain77máme dosť veľký pozemok, takže sme si spravili kompostéry z paliet, najskôr bol jeden, štyri palety, postupom času pribudol vedľa ďalší, až sme nakoniec na spojených šiestich, čiže 17 paliet na výšku, spolu sú zdrôtované a zošroubované, keď vyberáme materiál, tak prednú stranu oddrôtujeme a vyberáme materiál.
    • doddy8
      AUTOR
      @rain77  cize skor odporucas spravit si nejaky svojopomocne doma ako kupovat takyto nejaky?
      • rain77@doddy8  záleží od toho, koľko skompostujete ale samozrejme aj vzhľadovo, rozlohou záhrady, pokiaľ je záhrada menšieho rozmeru, viacmenej okrasná, niečo úžitkové, osobne si neviem predstaviť asi paletový kompostér, nám to nevadí, je na takom mieste, kde nemáme okrasnú ani oddychovú záhradu, ale máme známych a tí nemajú veľkú záhradku a im by tam nesedel paletový kompostér, no podľa mňa je to na zvážení, no s plastovým nemám skúsenosť, s týmto neporadím
        • pavka139Tieto plastove su podla mna drahe a kvalitny kompost treba obcas aj prehodit ,aby tam bol vzduch. Nemam s tymto osobnu skusenost, moj ujo vravel, ze je to o nicom. Zavisi od toho co od kompostera ocakavas- ci hmotu a pridanu kvalitu do zahonov k zelenine alebo to chces iba na zeleny odpad ako trava a listy okolo noveho domu, kde mas prevazne travu na zahrade a cisto z posekanej travy sa kvalitny kompost neda velmi spravit - takze ide o to co od toho chces. My sme mali z paliet zbity ale mali sme v nom opakovane potkany a nakolko sme dovnutra zadzali aj konare a vsetko zo zahrady tak mi chybala moznost efektivne ten material prevracat aby sa rychlejsie rozkladal. Nateraz sme komposter zrusili, kvoli potkanom, ale planujeme svoj a pre nas je hlavne da to pokusit zabezpecit proti potkanom.. zospodu alebo z bokov nejake zelezne pevne siete a rovnako ako pisala rain77 to zbit z paliet. Popripade sused ma obrovsky kruh nopovej folie, ktory za cely rok naplni a potom na jar ho otvori zboku a vytiahne “zahradne zlato”.. za mna je to vsak neesteticke a nerozlozi sa ten material tak ako by som si ja predstavovala, nakolko moja uzitkova zahrada je aj esteticka
          • doddy8
            AUTOR
            @rain77  tak co sa tyka velkosti, to sama pises, ze ste ho upravovali podla toho, kolko bolo treba. vizualnu stranku neriesim v tomto pripade, dolezitejsii je uzitok ako vizual.
            tak este skusim pockat, ci sa ozve niekto, kto ma s niecim takymto skusenost, s tym plastovym. akoze nie je problem ani doma spravit. len mi toto vybehlo ako reklama, tak reku opytam sa.
            • dmaresovtoto nie je kompostér. máme ho viac ako 10 rokov, ale kompost sa v ňom nedá urobiť. Aspoň taká je naša skúsenosť. Môže slúžiť ako prvá pomoc, na odpad zelený u kuchyne, ale kompost musí mať vrstvy, treba ho prehadzovať, čiže minimálne 3 by museli byť vedľa seba. A kompost musí aj dýchať a to v tomto plaste sa nedeje. Používame ho na vytvorenie hrubého materiálu, ktorý na jar zakopeme hlbšie do zeme ako "prísun vitamínov", ale kompost to nie je. Žienky hore hovoria dobre, ten paletový, alebo vyrobený z dreva je fajn, ale musí mať tých ohrádok viac, aby sa to dalo prehadzovať. Môžete si robiť aj iba kopy bez ohrady a tie potom prehadzovať. Záleží aký typ záhrady máte.
              • mirula77My mame plastovy,dostali sme od obce,ale je to katastrofa,ten odpad je uplne mokry,vsetko to tam kysne,prvykrat sme ho vyprazdnovali v jari,mame aj paletovy a z neho je kompost uplne iny,za mna urcite nie.
                • doddy8
                  AUTOR
                  takze toto radsej nie, co som pridal na foto. vdaka za postrehy 😉