5 tipov z celého sveta: Veľkonočné recepty na koláče a dezerty
Objavte poklady a tradície z rôznych kútov sveta s našimi piatimi veľkonočnými receptami na koláče a dezerty. Od lahodnej talianskej colomby, cez aromatické grécke tsoureki, po sladké poľské serniky – tento článok vám ponúka chutné veľkonočné recepty a jedinečnú šancu preniesť kus svetovej Veľkej noci priamo na váš stôl. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a oživte svoje veľkonočné oslavy novými chuťami, ktoré potešia každého sladkého milovníka.
Najlepšie veľkonočné recepty na chutného barančeka
Na Slovensku sa s Veľkou nocou určite spája veľkonočný baranček. Upečte ho podľa našich rád a nielenže bude dobre chutiť, ale bude aj krásne vyzerať. Čo budete potrebovať?
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 5 PL oleja
- 5 PL horúcej vody
- 150 g polohrubej múky
- 1 KL kypriaceho prášku
- 1 zlatý klas
- 1 KL citrónovej kôry
- 10 kvapiek citrónovej arómy
- štipku soli
Cesto pripravíte tak, že vymiešate žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáte olej a horúcu vodu. Vyšľahajte do peny. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, pudingom a citrónovou kôrou. Pridajte do žĺtkovej peny. Do bielkov pridajte citrónovú arómu a štipku soli. Vyšľahajte tuhý sneh, ktorý postupne vmiešajte do cesta.
Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej spodnej časti formy. Priklopte vrchnú časť a pečte v predhriatej rúre asi 40 minút. V elektrickej rúre na 180 stupňov, v teplovzdušnej rúre na 160 stupňov. Po upečení nechajte barančeka vo forme vychladnúť, potom ho vyklopte a ozdobte. Ako očká použite hrozienka, okolo krku uviažte stužku a nakoniec barančeka pocukrujte vanilínovým cukrom.
Veľkonočné recepty na koláče z celého sveta
Tradičné veľkonočné koláče si môžete upiecť aj doma. Čo tak okrem slovenského mazanca vyskúšať aj grécku baklavu, taliansku colombu alebo poľský tvarohový sernik? Zozbierali sme pre vás tie najlepšie a najzaujímavejšie veľkonočné recepty.
Slovenský mazanec
Na Slovensku sa na Veľkú noc tradične pripravuje mazanec. Ide o raňajkové pečivo, ktoré podávame s čerstvým maslom, medom či sladkým džemom. Budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 100 g krupicového cukru
- 1 PL kvásku
- ½ balíčka vanilínového cukru
- štipku soli
- 1 čerstvé droždie
- 250 ml vlažného mlieka
- 150 g masla Hera
- 3 žĺtka
- 50 g mandlí
- 30 g vlašských orechov
- 50 g hrozienok
- 2 PL rumu
- 1 vajce
- štipku hladkej múky
- štipku citrónovej kôry
- štipku muškátového kvetu
- štipku mletého anízu
- práškový cukor
Z droždia, lyžice cukru, vlažného mlieka a 2 lyžíc múky si pripravte kvások.
Do jednej misky dajte hrozienka a zalejte ich rumom. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s cukrom, vanilkou, soľou, nastrúhanou citrónovou kôrou a mletým korením. Do zmesi pridajte kvások, žĺtky, hrozienka namočené v rume, mandle, nakrájané orechy a nakoniec aj rozpustené vlažné maslo Hera. Cesto dôkladne spracujte a nechajte kysnúť 2 hodiny.
Z vykysnutého cesta vytvorte bochníky, presuňte ich na plech s papierom na pečenie a nechajte ich ešte chvíľu vykysnúť. Mazance pomažte vajíčkom, posypte zvyškom mandlí a dajte piecť. Prvých 5 až 10 minút pečte sprudka, potom znížte teplotu na 150 stupňov. Ku koncu pečenia teplotu znížte ešte o 50 stupňov a prikryte mazanec alobalom alebo pomasteným papierom.
Upečený mazanec potrite rozpusteným tukom. Presuňte ho na podložku a nechajte vychladnúť. Pred podávaním ho posypte práškovým cukrom. Výborne chutí natretý medom.
Poľský sernik
Ak máte radi tvarohové koláče, vyskúšajte na Veľkú noc upiecť tradičný poľský koláč. Budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 170 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 80 g masla
- 1 vajce
- 1 vanilínový cukor
Suroviny spracujte do hladkého cesta, zabaľte ho do fólie a dajte na pol hodinu do chladničky. Potom ho rozvaľkajte na dno tortovej formy. Prepichnite vidličkou a dajte predpiecť na 15 minút do rúry pri teplote 170 stupňov. Na chutnú tvarohovú náplň budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 kg mäkkého tvarohu
- 8 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 100 g masla
- 1 vanilínový cukor
- 3 PL zemiakového škrobu
- 100 g hrozienok v rume
Oddeľte žĺtka od bielkov. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a primiešajte 50 gramov cukru. Maslo, cukor a vanilku vyšľahajte do peny. Postupne pridajte žĺtky a tvaroh, ktorý predtým pomeliete na mäsovom mlynčeku. Nakoniec opatrne vmiešajte do zmesi sneh, škrob a hrozienka. Zmes rozotrite na predpečené cesto, potom koláč pečte ešte 60 minút na 180 stupňov.
Fintou pri pečení je, že formu vložíte do hlbšieho pekáča, do ktorého nalejete horúcu vodu a dáte spolu piecť. Sernik nevyťahujte po uplynutí času ihneď z trúby, aby sa vám nezrazil, ale trúbu vypnite, pootvorte a nechajte ešte hodinu chladnúť.
Prečítajte si tiež:
Fotopostup: Veľkonočný veniec zo škrupiniek a vtáčích pierok
Talianska colomba
Tradičnou talianskou veľkonočnou sladkosťou je colomba – koláč v tvare holubice s rozprestretými krídlami. Na jej prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 3 dl mlieka
- 150 g masla
- 1 žĺtko
- 100 g kandizovaného pomaranču
- 4 vajcia
- 120 g cukru
- 25 g droždia
- štipku soli
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravte kvások. Ten zmiešajte s ½ množstva múky a trochou mlieka. Dobre spracujte a nechajte prikryté utierkou na teplom mieste vykysnúť. Keď sa cesto zdvojnásobí, pridajte do neho 4 vajcia, 1 žĺtok, zbytok múky, maslo, cukor, mlieko a kandizovaný pomaranč. Hotové cesto dajte do vymastenej formy a nechajte ešte raz vykysnúť na dvojnásobnú veľkosť. Cesto natrite žĺtkom, posypte mandľami, granulovaným cukrom a pečte na 190 stupňoch 20 minút.
Grécka baklava
Azda najznámejšou veľkonočnou pochúťkou je grécka baklava. Keďže je tento koláč veľmi sladký, odporúčame ho k silnej čiernej káve. Ak si ho chcete pripraviť doma, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 6 plátov lístkového cesta
- 100 g masla
- 150 g vlašských orechov
- 150 g mandlí
- 1 KL mletej škorice
- štipku muškátového oriešku
Vlašské orechy a mandle si posekajte nahrubo a zmiešajte ich so škoricou a muškátovým orieškom. Pripravenú formu na pečenie vymastite tukom. Plát cesta rozložte na plech, potrite ho roztopeným maslom a rovnako to urobte aj s ďalšími dvoma plátmi. Tie potom posypte orechovou zmesou. Ďalšie 3 plátky prekrojte na ½ po šírke a potrite ich maslom. Okraje spodného cesta prekryte cez to vrchné. Povrch koláča rozkrojte na kocky ale tak, aby ste neprerezali spodok cesta. V predhriatej rúre pečte približne 35 minút. Medzitým si v hrnci pripravte sirup. Budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 500 ml vody
- 500 g cukru
- ½ citróna
- ½ celej škorice
Do horúcej vody nasypte cukor, pridajte škoricu a cukor nechajte roztopiť. Ochuťte citrónovou šťavou. Upečený koláč vyberte z rúry a ešte teplý ho polejte pripraveným sirupom. Nechajte vychladnúť a pokrájajte.
Veľkonočné recepty z celého sveta
Veľkonočné recepty sa naprieč svetom značne líšia. V mnohých krajinách je na prvom mieste počas Veľkej noci čokoláda. Vo Veľkej Británii, Belgicku i Francúzsku deti hľadajú v záhrade farebné čokoládové vajíčka. V Poľsku sa pripravuje tzv. požehnaný košík. Vkladajú sa doň nielen kraslice, ale aj chlieb, koláče a tradičné poľské biele klobásy. Na Veľkonočnú nedeľu sa košík požehnáva priamo v kostoloch.
V Írsku sa pečie jahniatko. Tradične tu však konzumujú aj pórovú polievku. Grécko je známe veľkými vidieckymi hostinami. Obľúbeným pokrmom počas Veľkej noci je tu grilovaná jahňacina, vajíčka na rôzne spôsoby, chlieb, šaláty a rôzne druhy koláčov. Tradične pečú guľatý bochník, do ktorého vyrežú kríž a servírujú ho s červenými vajíčkami. V Maďarsku pečú beigli, podobne ako na Vianoce. V Taliansku sú veľkonočnou lahôdkou pečené jahniatko a praclíky. A čo pečiete na Veľkú noc vy?
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Nestíhate jesť zrelé rajčiny? Využite ich inak. Vyskúšajte náš overený a rýchly…