Záložné právo na pozemok

Potrebovala by som radu, ak by niekto vedel. Máme pozemok vo veľkosti cca 1000m2. Sú to dve parcely, jedna 700m2 a druhá 300m2. Sused má pozemok len niečo cez 500m2 a aby dostal stavebné povolenie potrebuje aspoň 800m2. Rozmýšľame nad tým, že by sme mu ten trojárový pozemok "požičali". Musí samozrejme nadobudnúť vlastnícke právo a my potrebujeme mať istotu, že nám to vráti. Rozmýšľame, že hneď sa podpíše aj kúpna zmluva, ktorou sa nám to vráti, keď príde čas, ale aby to náhodou nepredal tretej osobe, tak by sme ešte urobili záložné zmluvy a nechali zapísať predkupné právo. Nemáte náhodou niekto niečo takéto už za sebou? Môže vzniknúť nejaký problém? (Na našom pozemku 700 m2 už dom stojí, takže my stavebko nepotrebujeme.) Díky :)
Odpovedať
neviem ci by som bola ochotna ja toto spravit, ale ked ste sa rozhodli tak co tak darovaciou zmluvou s dozivotnym uzivanim pre vas, a po case vyziadat dar spat ale velmi velmi by som si to rozmyslela ci naozaj do toho ist
Odpovedať
Profilova fotka
nie, 500m2 je dostatočná plocha na stavanie, územným plánom môže byť obmedzená zastavanosť, ale veľkým domom znehodnotí aj Váš pozemok.
Odpovedať
@peta_petruska Nechápem, prečo by musel mať pozemok väčší ako 800 m2, aby dostal stavebné povolenie? To vám povedal ten sused? Poviem ti jeden zážitok zo začiatku 90 rokov, po otvorení hraníc. Z Ba sa chodilo do Rakúska húfne - za nákupmi alebo len tak, pozrieť, ako to tam vyzerá. Keďže Rakúšania mali skúsenosť, že do Viedne chodili aj nespispôsobiví slovenskí spoluobčania za účelom nelegálneho obohatenia (jednoducho kradnúť), tak zaviedli povinnost mať pri ceste do AT nejakú hotovosť (tuším to bolo 500 alebo 1000 ATS na deň). V autobuse, v ktorom som cestoval sedeli dvaja chlapi, nepoznali sa. Jeden z nich požiadal suseda, aby mu požičal nejaké peniaze na preukázanie tejto podmienky, že za hranicami mu ich vráti. Tak sa aj stalo, každý poukazoval, koľko kešu má v bukse a prešli sme hranice. ZA hranicami ten, ktorý požičal si pýtal peniaze späť. Lenže ten druhý peniaze nehodlal vrátiť, tvrdil, že mu nič nedal a peniaze si dobre odložil. Tak sa v autobuse pobili, na čo ich šofér oboch vyhodil. Neviem, ako dopadli vonku, autobus išiel ďalej. Ale dosť možné, že ten, čo požičal, peniaze naspäť nedostal. Aby to aj v tvojom prípade nebolo tak. Nepozdáva sa mi to tvrdenie, že sused potrebuje 800 m2. Jedine, že by ste mali zastavanosť 25% a on chce postaviť dom o ploche 200 m2. Taký by mu na 500 metrovom pozemku nepovolili - prekročil by zastavanosť. Ale potom je hlúposť "požičať" si 300 m2 a vrátiť ich. Nezostane mu dostatočne veľký pozemok okolo domu. Stavať sa dá aj na 500 m2. Na ulici, kde ideme stavať, máme susedov, ktorí kúpili pozemok o veľkosti 300 m2. Jedinou podmienkou obce je, že na pozemkoch menších ako 400 m2 musí byť kompaktná forma zástavby, t.j. susedné domy musia byť opreté jednou stenou k sebe. Spýtaj sa toho podareného suseda, nech ti vysvetlí presne, prečo potrebuje tých 300 m2. Ak ti bude tvrdiť, že podmienkou je mať pozemok 800 m2, tak si to prever na miestnom stavebnom úrade. Ak sa predsa len rozhodneš mu tých 300 m "požičať", tak si za to vypýtaj zálohu, najlepšie vo výške 1,5 násobku hodnoty pozemku, aby si mala istotu, že ti to vráti. Vlastne mu to predáš za napr. 15.000 EUR (ak pozemok má hodnotu 9000 ERU) a po skolaudovaní to zase kúpiš za 15.000 EUR. Pod trhovú cenu nechoď, lebo sa môže stať, že sused ti pozemok späť nepredá a nechá si ho. Nepoznám ho, preto rátam s najhoršími alternatívami. Ak mu dôveruješ, tak to môžete spraviť aj darovacou zmluvou, ale zase by som si vypýtal nejakú zálohu, najmenej vo výške trhovej ceny. Podpisovať dopredu kúpnu zmluvu na spätný predaj nie je najlepší nápad. Suseda môže o pol roka zraziť auto a zmluva bude len zdrap papiera. Pozemok zdedia dediči a nebudeš mať ani peniaze ani pozemok. Už stáročia platí pravidlo, že najlepšia zábezpeka je "CASH". Ak sa mu to nebude pozdávať, dať ti nejakú zábezpeku, tak sa len utvrdíš v tom, že mal nejaké nekalé úmysly a budeš mať istotu, že nemáš do toho ísť.
Odpovedať
@peta_petruska ja by som mu to jedine predala.,čo to je soľ že ti ju vráti?!za tvoju ochotu budeš platiť daň z predaja?zdr.poisťovňu?papierovačky?
Odpovedať
@babulina dar vyžiadať späť?!!!!!akým právom,to by museli ináč dokazovať,že obdarovaný sa k nim zle správal?,bla,bla a potom to s čerstvým LV predá,za mňa nieeeeeeeeee.
Odpovedať
@marta2610 ak tam bude uvedene dozivotne uzivanie velmi tazko preda a ak ano tak narok na pouzivanie maju, ako som uz pisala ja by som vobec neriesila takyto problem suseda pride mi to cele na hlavu
Odpovedať
@thodosy plne súhlasím ! Pod 1,5 násobku zálohy trhovej ceny pozemku ani prd by som nespravil !!! @peta_petruska Vykašli sa na to :) Za dobrotu, na žobrotu. Dnes ta vie okradnúť aj vlastná rodina, určite by som veril na dobré vlastnosti suseda ...
Odpovedať
susedovi možeš požičať 5 vajíčok ,keď mu chýba do koláča :-) :-) :-) Pozemky sa nepožičiavajú, ale kupujú a predávajú. Ale zase je pekné, že ešte sú na svete dobrí ludia. Určite je fajn, mať takýchto susedov
Odpovedať
nikdy by som nad takýmto nepremýšľala....sused môže byť vikuk a budete navždy bez pozemku.....1000x NIE...nepozeráš spráby a nečítaš noviny????
Odpovedať
Fuha, ale ste ma vystrasili. Sused chce stavat 100 m2 dom, zastavanost nie je problem. V UP obce je stanovena vymera min 800 m2, dokonca v nejakom bloku je min 1000.
Odpovedať
@peta_petruska Posuň sem ten dokument, podľa ktorého je minimálna výmera na stavbu 800 m2. Nechce sa mi veriť.
Odpovedať
Nechcem úplne konkretizovať, ale vyťahujem z už vydanéh stavebka pre ilustráciu...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@thodosy
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?