Stavebné šporenie v Prvej stavebnej sporiteľni

ahojte strecháči, možno tu už niekde je takáto diskusia ale nemám čas to tu hľadať a preto sa chcem opýtať či je tu niekto kto sa rozumie zmluvám teda vedel by mi poradiť ohľadne stavebného šporenia v PSS. Založila som si ho 16.6.2010 s cieľovou sumou 6700e a mesačne mi sťahujú 33,50e. Lenže pani ktorej veľmi pekne ďakujem mi vtedy vysvetli la len to čo sa jej hodilo a tým padom sa mi stavebne sporenie neoplatí pretože ročne nevkladám dosť na plnú výšku štátnej premie a tým padom mi druhá pani povedala že sa mi to neoplatí a dostanem po 6 rokoch naviac asi 20e a to čo som si za roky nasporila. Pretože keď mi odčítajú daň a poplatky zostane mi totálne minimum. Preto chcem ešte s niekym poradiť kto je nestranný a sa tomu rozumie čo sa mi oplatí. Mám to zrušiť alebo pokračovať?a aké sú poplatky za zrušenie?ďakujem každému za radu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj!No podľa mňa sa stavebné sporenie oplatí len kvôli tej štátnej prémii. Ja tiež mám, ale nedávam mesačne ale vkladám raz ročne a to presne len takú sumu, aká je potrebná na získanie štátnej prémie a po 6.tich rokoch si to všetko vyberiem a pokračujem znova. Tento rok je potrebná suma niečo cez 570€ aby si dostala 66€ prémiu...čo pri Tvojich splátkach nevychádza, takže sa Ti vlastne tá zmluva vôbec neoplatí. Tak buď ešte k tým pravidelným mesačným splátkam dohoď každý rok nejakých 170€ aleboju asi zruž.
Odpovedať
@jajap viac sa mi vkladať nedá keďže teraz nepracujem a som na RD a platíme uver tak idem nájsť niekde koľko je poplatok za ukončenie zmluvy a asi to zruším.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamina2208 ahoj. ako uz pisala vyssie @jajap, rocne vlozis 402 eur, co nevychadza na plnu statnu premiu 66 eur. Neviem aku premiu presne dostavas - to vidis na kazdorocnom vypise. Je pravda ze rocny poplatok za "spravu uctu" bol dost vysoky, preto tvoje zhodnotenie je velmi nizke. Stavebko sa oplati hlavne pri sume ktora garantuje plnu statnu premiu, nevkladat zbytocne viac. Ak sa nemylim, zmluvu mozes zrusit bez sankcie, avsak vyber penazi musis dokladovat stavebnymi blockami ak nesporis minimalne 6 rokov. na druhej strane - nie si nutena / povinna tam mesacne vkladat ani cent. ;-)
Odpovedať
mne sa zda,ze poplatok za zrusenie je pred uplynutim 6 rokov je 60 eur
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.pss.sk/files/pdf/dolezite_... mas pravdu. je to percento z cielovej sumy podla rokov sporenia @chrvacka
Odpovedať
Profilova fotka
No myslím že škoda prísť o 60€...ak tie peniaze čo mesačne splácaš nejak nechýbajú v rodinnom rozpočte, asi by som to nechala tak. Takých 33 € sa dnes ľahko minie aj za jeden deň (jeden nákup), a takto sa Ti pekne ukladajú a o 6 rokov si vyberieš peknú sumu, ktorú by si inak našetrenú nemala...len škoda prísť o tú štátnu prémiu, kým ešte je, lebo čosi sa tuším chystalo že aj to málo už zrušia. Kedysi stačilo dať 20 000 SK za rok a dostal si 6000Sk prémiu :-) to sa šetrilo ;-)
Odpovedať
Stavebne sporitelne s vynimkou niekolkych akcii je zdieranie, zalozite zmluvu, bum poplatok, chcete vybrat, bum poplatok za predcasne splatenie, vedenie uctu 12 € na rok. Jedina vyhoda je ta statna premia a produkt kde mate garantovanu nizku ur. sadzbu pocas celej doby splacania, tusim je to 2.9%. Inak je to blud cely ten produkt. Na zahodenie nie je skor statny fond rozvoja byvania kde mate na 30r. garantovanych 3.5% avsak tam je strop 38500,- € na hypoteku. Na druhej strane take zhodnotenie ake dosiahnete pri stavebnom sporeni nemate nikde inde - bez rizika.
Odpovedať
ak naozaj nepotrebujete tie peniaze surne, urcite by som pockala tych 6 rokov.
Odpovedať
@mamina2208 na jednej strane píšeš, že ťa oklamala a na druhej hoovoríš, že viac než tú sumu si nemôžeš dovoliť. žeby oxymoron? ale nie to som chcel. ani jedna ani druhá ti celú pravdu nepovedali. pri sporení 33,50 je vklad do sporenia 2862€ a zisk po 6,33 rokoch sporenia 409€, takže nie 20€. táto suma však bude menšia od budúceho roka, keďže štátna prémia sa znížila. poplatky sú 12€/rok.
Odpovedať
@miroslav_makara ano nepovedala mi ani jedna z nich celu pravdu a napr svokra platila to iste čo ja a dostala navyše 19.70 e. Tak som si to cca zratala a mne sa to neplati platit.tento rok este neviem ale po minule roky spm mala poplatok viac ako 12e
Odpovedať
no moj nazor je, ze keby nebolo pss-ky asi by sme nezacali stavat,lebo ja som tiez momentalne na rd a z jedneho platu by nam uver v banke nedali,resp.velmi maly,a tam nam dali 25 tis. eur bez zalozenia nehnutelnosti. tiez som dlhe roky nic nevkladala na ucet ale potom som zase zacala a urobila som zmluvu aj manzelovi a potom nam obidve zmluvy spojili,tiez som to chcela zrusit a dnes som rada ze som tak neurobila,napriek poplatkom co som tam zaplatila...
Odpovedať
@topas103 súhlasím, tiež máme úver bez založ. nehnutelnosti, kupovali sme domček a v ústrety nám vyšla pss.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?