Stavba domu pred manželstvom

Zdravim. Staviam dom, je v stadiu tesne pred dokoncenim, v podstate je tam vsetko (zateplenie, fasada, kurenie, radiatory,voda, elektrika, vypinace, sanita, obklady,....atd) okrem dveri, podlah a kuchynskej linky. S priatelkou sa chystame zobrat. Kedze som vystavbu domu celu financoval, bol by som rad aby bol napisany na mna. Preto sa chcem opytat ci je potrebne skolaudovat dom este pred sobasom a zapisat ho do katastra? Aby nebodaj v pripade rozvodu nenastal problem ze sa budeme delit na polovicu. Viete mi poradit co treba spravit? Vopred dakujem za odpoved.
Odpovedať
skolaudovat pred sobasom
Odpovedať
@malydurko nie, ak je pozemok aj dom písaný na teba, aj po skolaudovaní to tak zostane, je to majetok nadobudnutý pred manželstvom, manželka by tam figurovala iba vtedy ak by si po kolaudácii súčasne so zápisom do katastra podal žiadosť o to aby tam figurovala aj ona. ;-) máme podobný prípad, manžel získal pozemok darovaním a aj keď to bolo už po sobáši, on je výhradným vlastníkom pozemku a teda aj stavby na nej, moje meno nikde nefiguruje, takže po kolaudácii budem riešiť či zapísať aj mňa alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
No tak neviem my sme boli v rovnakej situacii ako ty ale narozdiel od teba to manzel napisal cele na mna pretoze ma miluje a tvrdi ze pri rozvode ho bude dom trapit najmenej.
Odpovedať
@gemini06 aky je rozdiel medzi zenou a burkou? ziadny. ked prichadzaju su mile, s vankom na perach, ich pritosnost je vlhka a ked odidu beru zo sebou vsetko majetky auta, DOMY, zivoty :-D :-D :-D :-D :-D @malydurko len potom musis dat suhlas aby mohla u teba zit a byvat inak nema narok na to
Odpovedať
Profilova fotka
hahah toto je na paradu, este si sa ani neozenil a uz spominas rozvod
Odpovedať
@andrejh0 :-D :-D :-D ja viem
Odpovedať
@gemini06 v tomto nemáš podľa mňa pravdu. Ak pozemok získal manžel darom tak nie je dôležité či pred alebo v priebehu manželstva. Ale dom ak staváte spolu počas manželstva tak je istotne v BSM bez ohľadu koho je pozemok.
Odpovedať
@martuska75 bolo mi to tak vysvetlené, ale teraz tu nejde o mňa ;-)
Odpovedať
@malydurko ak si stavbu financoval sám teda nie je to cez hypotéku ktorú budete spolu splácať tak by som sa na tvojom mieste snažila kolaudovať pred manželstvom, lebo v opačnom prípade by ste bud museli mať zúžené BSM (notárskou) resp. by si musel určite v prípade rozvodu preukazovať, že si dom staval pred manželstvom. Ako ja sa ti nečudujem že si chceš vyriešiť. Ved ak bude medzi vami všetko ok tak môže byť tvoja budúca rada že máte kde bývať a že si sa takto postaral o rodinu. Takže s rečí že sa chceš dopredu poistiť si nič nerob.
Odpovedať
@martuska75 Marti podla mna je uz uplne jedno ci sa zoberu pred alebo po ak je dom v stave ako @malydurko napisal. Ak su vybudovane prvky dlhodobej zivotnosti tak uz sa berie stavba ako vec v pravnom slova zmysle. Takze vlastnikom bude (opravnene) iba on.
Odpovedať
@alzbetae súhlasím , len si myslím že ak skolauduje a podá návrh na vklad do katastra pred manželsvom tak nemusí riešiť a dokazovať v akom stave bol dom.
Odpovedať
@martuska75 hej pravda ... ako trochu by mu to zneprijemnila (docasne) keby sa velmi snazila ale nadej na uspech by nebol
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
najlepsie bude ak sa neozeni :-)
Odpovedať
@fabyno najlepsie bude ak to nechame na neho :-)
Odpovedať
@fabyno ako súhlasím, že to neznie veľmi romanticky, ale poznám chlana, ktorý postavil dom plus komplet prerobil byt a nakoniec skončil bývať u rodičov, lebo manželka si asi po roku našla iného. ;-) Je to smutné ale môže sa to stať.
Odpovedať
priatelia, vysvetlovat dovody preco to chcem mat iba na seba asi chapete. Rozvadzat sa absolutne nechcem, ale nechcel som ani aby mi vykradli novostavbu, nechcel som ani aby mi ukradli medeny privodny kabel, nechcel som aby mi ani poskodili okno a nechcel som ani aby mi firma nedokoncila zazmluvnene veci. :-) Doklady (platby) o tom, ze som to financoval mam, len neviem ci to staci.
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som sa neozenil, zil by som s nou 5 rokov do vtedy by sa urcite vztah vykristalizoval natolko, aby som vedel ci ma zmysel sa s nou ozenit a je mensia pravdepodobnost ze sa rozvedu a aj keby ano, tak po takej dobe urcite bude mat dom skolaudovany a aj vsetko ukoncene
Odpovedať
A čo tak zavkladovať do katastra rozostavanú stavbu?
Odpovedať
@malydurko radšej si to daj zavkladovať pred uzavretím manželstva. podľa mňa konáš veľmi rozumne... drž sa
Odpovedať
Profilova fotka
@malydurko da sa to aj inak.....urob darovaciu zmluvu a ked si najde ineho a bude chcet polku domu, tak ju zrusis z moralnych dovodov, to sa velmi lahko da.... Osobne by som nechcela zit v dome, ktory viem, ze nikdy nebude moj, lebo do toho domu treba este vela investovat a zariadovať a starat sa on cele roky zo spolocnych penazi uz.... a takyto postoj vedie a povedie len k hadkam.. Ver mi, ze viem o com hovorim..... Tiez som rozvedena , aj moj partner a ten sa riadne popalil, ale ak by sa dom nevysporiadal, tak v nom nemienim ziť a investovať do neho, tak ako ho zase ty nemienis prepisať.. Vysledok? tudy cesta nevede.. resp. vede...rovno k rozchodu kvoli vzajomnej nedovere a neistote.....Otazka casu.... To by som si radsej na mieste tvojej priatelky kupila maly byt a byvala v nom, prip. ho prenajimala, lebo u teba ziadnu istotu mat nebude a co ked si raz zmyslis, v 45r ze ju uz nechces ty, a nie ona???????!! ona potom kam pojde? kto jej da hypo a za akych podmienok :-N :-o :-p
Odpovedať
Profilova fotka
no myslim ze katrin to zabila, len sa mi to nechcelo takto rozpisovat
Odpovedať
@katrin21 s tou darovacou zmluvou to neni take jednoduche ako tvrdiš, darovacia zmluva predsa nemôže byť podmienena ničim a už vôbec nie tym že ostanu manželia, a dokazovať rozpor s dobrymi mravmi je fakt na dlhe lakte.. btw rozvod predsa nie je v našom pravnom poriadku proti dobrym mravom.. :-D nechapem prečo by s tym mala mať problem žiť v @malydurko dome, napokon všetok hnuteľny majetok je predsa v BSM a tiež spoločne investicie, ak by došlo k najhoršiemu, dostala by z toho 1/2 (akurat tie investicie treba preukazať odhadom výšku) .. a nič jej nebrani aby si tiež pred svadbou kúpila nejakú nehnuteľnosť a tú neskôr prenajala, keď tak silno potrebuje istotu..
Odpovedať
@zabka88 Absolutny suhlas, s vracanim daru to vobec nie je take jednoduche, priamo v zakone je to napisane takto: "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy." - no a tam by urcite nestacil len rozvod, nehovoriac o tom, ako dlho v tomto state trvaju sudne spory, moze sa to tahat aj roky.. Vobec sa necudujem @malydurko, ze to chce riesit takto a nechat cely dom aj s pozemkom pisany na seba, keby som ja bola v jeho situacii, tiez by som to takto riesila. S priatelkou urcite nie je par tyzdnov, mohla sa podielat na financovani domu, takto ona nemusela nic, pride do hotoveho a polovica domu bude jej? Akoze laska-nelaska, v dnesnej dobe, ked sa pomaly kazdy druhy par rozvadza, treba byt maximalne opatrny, ved v inych krajinach maju na taketo veci predmanzelske zmluvy a nikto to neriesi, berie sa to normalne, u nas bohuzial toto neexistuje, tak sa treba poistit inac.. Ja by som dotiahla vsetky papierovacky ohladne domu pred svadbou, aby nedoslo k ziadnym problemom alebo pochybnostiam.. Btw. nikto nebrani priatelke kupit si tiez pred svadbou byt, ktory bude iba jej a prenajimat ho..Pre pripad potreby..A v buducnosti ho moze nechat detom..
Odpovedať
@malydurko Já bych řekla, že jednáš velmi rozumně. Nejde přece o nějakou prkotinu, ale o dům značné hodnoty. Ty přece nechceš nikoho okrást, ale také nechceš, aby někdo okradl Tebe. Na začátku má každý růžové brýle, ale nikdo neví, co se stane, statistika říká, že se 50 % manželství rozvádí. Podle mě je spravedlivé- co měl každý z partnerů před vznikem manželství je jeho, co si pořídili společně je napůl. Radila bych určitě zajít za právníkem, vše mu vysvětlit a on už ti poradí. Jinak přeji krásné pohodové manželství a ať nikdy nemusíte takovéto problémy řešit. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 ja nehovorim, ze ma byt podmienena darovacia zmluva.. to dobre viem, ze darovat sa da len bez vyhrad... to si ma nepochopila.. Ja hovorim, ze v pripade, ze ten, komu bolo nieco darovane sa moralne zachova zle, tak sa da zrusiť! to je rozdiel a to sa deje! Rozvod nie je proti dobrym mravom, ale nevera ano.... pripadne ine veci... Viem aj o chlapovi, co to urobil.. jeho zena sa zacala tralalákať s kadekym, nevedela co od dobroty, tak pekne krasne dom si dal naspať len na seba... takze tak... nevymyslam si.. SAmozrejme, je to cestou sudu.. ten rozhodne o zruseni darovacej zmluvy A ta kupa nehnutelnosti- to som predsa napisala aj ja.. otazne je, ci si viazat na krk " zbytocnu " hypoteku".. že jo... nie kazdy ma vo vačku melony na kupu bytu len tak.... je to zavazok a riziko... A to dokazovanie podielu , co do toho dala ona pocas manzelstva , to je na dost dlhe lakte.. ako magor odkladať vsetky blocky a pod..... nic moc
Odpovedať
@katrin21 hm, keby to bolo také jednoduché, ako presne píše @ciusinka na to, aby žiadal vrátenie daru, potrebuje preukázať (dôkazné bremeno je na ňom!!!) hrubé porušenie dobrých mravov, aby to nebolo také jednoduché dobré mravy nikdy nie sú zadefinované, takže je na rozhodnutí sudcu či neveru (hlavne neveru s jedným partnerom s ktorým by si prípadne plánovala ďalšiu budúcnosť) bude chápať ako porušenie dobrých mravov a to ešte hrubé alebo nie.. takže ideš do obrovskej neistoty z môjho pohľadu :-) ja viem, že si nevymýšľaš, bohužial alebo bohuvďaka život je taký pestrý že málokedy prinesie dva rovnaké prípady :-) nemusíš preukazovať čo si vrazila do bytu, stačí ti preukázať že v čase manželstva boli urobené také a také úpravy na dome/byte v približnej hodnote xyz a keďže ste v tom čase už boli manželia ráta sa že opravy šli z peňazí v BSM a preto polovicu nákladov si vynaložila ty, bez ohľadu na to či to tak fakt bolo alebo nie.. nechápem tvoju argumentáciu, to že chlapík napíše svoj dom na budúcu ženu nie je záväzok a riziko, ale to že si slečna kúpi nehnuteľnosť na hypotéku je? veď sa to dá chápať ako zaujímavá investícia, kúpiť bytík,prenajmeš ho a z nájmu splácaš hypotéku a možno ti ešte niečo aj ostane .. a hlavne máš pocit že vždy máš kam ísť..
Odpovedať
@katrin21 Máš pravdu v tom, že dar lze za jistých okolností vymáhat zpět. Ale je to zdlouhavé, problematické a nikdy nevíš, jak to dopadne. Určitě je možné po dohodě s právníkem najít lepší řešení nastíněné situace.
Odpovedať
@malydurko no ved urob ako myslíš, ale ja na tvojom mieste by som si to určite riešila pred manželsvom. Bud už zapísaním stavby do katastra alebo minimálne nejakým zanaleckým posudkom aby si mal zdokladovaný stav domu v danom čase. Odkladať kvôli domu svatbu je podľa mňa blbosť. Vraj isté sú len dane a smrť, takže treba mať veci na poriadku. Okrem toho ti nič nebráni časom polovicu nehnuteľnosti na manželku alebo deti prepísať.
Odpovedať
Profilova fotka
@zabka88 pre kazdu stranu je to kazdopadne neprijemne.... a velmi...
Odpovedať
Profilova fotka
Doporucuju zkolaudovat pred svatbou... Nicmene neni to nejstastnejsi situace... Chapu, za jsi vse zaplatil, ale az se vezmete, tak i tva zena bude investovat do domu, do zahrady.... A kdyz se rozvedete, tak ona nebude mit vubec nic a pritom urcite neco do domu zainvestuje.... Tezka situace, ja bych tak zit nechtela....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?