Môže nadobudnúť dedičstvo aj "cudzia osoba" ak dostala plnú moc ?

Ak je v splnomocnení pre dedičské konanie uvedené že splnomocnený je oprávnený na nasledovné úkony: 1. zúčastňoval sa všetkých úkonov, predbežného vyšetrenia a pojednávaní, 2. prijímal doručovanie písomností, podával návrhy, žiadosti, prehlásenia, vyjadrenia a uplatňoval nároky 3. uzavrel dohodu o vyporiadaní dedičstva, na základe ktorej svoj zákonný dedičský podiel a) prijímam b) prenechávam v prospech ........................................................................................................... To prenechanie zákonného podielu v prospech ... sa týka iba ostatných spoludedičov alebo tam môže byť uvedený aj splnomocnený (prípadne iná osoba) ?
Odpovedať
@juraj867 nie dedicsky podiel nemozes "posunut" na osobu ktore nie je ucastnikom dedicskeho konania. Ak niekto sa zucastnuje dedicskeho konania ako splnomocnenec vsetky ukony robi v mene dedica. Prenechavam v prospech je vlastne vzdanie sa svojho dedicskeho podielu v prospech ineho dedica.
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď a je nejaká možnosť, ako zabezpečiť, aby pozemok, ktorý pani zdedí,prešiel na nového majiteľa ? Aby som vysvetlil prečo sa pýtam, pani je jediným dedičom ale je vo vysokom veku v nie dobrom zdraví a ukončenia dedičského konania a následného predaja pozemku sa nemusí dožiť (alebo dožije v tažkom stave).
Odpovedať
vola sa to zavet - resp. notarska zapisnica o zaveti.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je jedinym dedicom dedicske bude trvat tak pol hodinu 🙂 My ked sme dedili, tak sme lwn dosli k notarke… ta spisala to co sme si podelili tak ako sme si to podelili… popodpisovali sme to a dovi do po 🙂
Odpovedať
@zipsuliak samotne konanie u notára áno, ale myslel som čas od podania žiadosti o dodatočné dedičské až kým reálne prebehne a bude zapísaná na katastri (po poslednej skúsenosti 9 mesiacov)
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj867 záleží od množstva majetku atď.. u nás to bolo cca 5 mesiacov..
Odpovedať
u nás momentálne viac ako rok, pozemok môže súčasný vlastník darovať, alebo predať komukoľvek
Odpovedať
@juraj867 a Ty si v akom vzťahu k tej starej pani, čo bude dediť majetok?
Odpovedať
@juraj867 ešte ho nezdedila , nemôže sa zatiaľ nič z jej strany, len zo strany toho po kom bude dediť , ten to môže darovať alebo predať ešte za živa, a stará pani ak niečo zdedí ostáva to jej pokiaľ nezomrie ak sa nerozhodne ináč, nejde ale úplne vydediť ak má nejakých dedičov až po 4 skupinu, až potom to ostáva štátu , tebe pani sľúbila že ti to daruje?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?