Je možné takto vytvoriť zmluvu?

Ahojte, prosím vopred ma neukameňujte ak som v dačom úplný laik a neznalý, práve preto sem píšem, ďakujem. Vec sa má takto: s priateľkou ideme stavať rodinný dom. Zatiaľ (cca do 5 rokov dopredu neplánujem sa ženiť- čakáme dieťa a financie bude treba inde). Ona má pozemok, ktorý už svokor odklepol, že nám ho daruje (darovacia zmluva), čiže na liste vlastníctva budeme spolu 50/50 s priateľkou. No, hypotéku budem brať na seba (cca 60 000, 25 000 mám nasporené, t.j. rozpočet domu je dokopy 85t.). Pozemok má hodnotu 35 000 eur, priateľke chcem dať tú časť podielu domu, koľko má hodnotu pozemok na poly (17,500), proste tak aby mala tých 35000 čo je hodnota pozemku keby sa rozídeme.. Môže mi ona potom brániť v predaji domu, keď vlastní pol pozemku ? Ako sa takéto čosi spisuje pred notárom a celé to funguje a je to vôbec možné ? Som v tom úplný laik a nemám sa s kým poradiť :-( skrátka momentálne kým sa nevezmeme (sme spolu krátko a neviem čo čas prinesie a či budeme spolu vedieť fungovať) chcem aby každy dostal v prípade rozchodu to čo mu patrí.
Odpovedať
Aj keby mala menej ako polovicu tak ti moze branit. Chodte spolu za pravnikom vysvetlite co chcete a on vam poradi, ale o pripravi zmluvy.
Odpovedať
Ano, moze Ti zabranit v predaji. Z tvojej strany je fer ze to prepises na nu, tak aj z jej strany by malo byt v pohode ak podpisete dohodu medzi sebou co v tom pripade ak by ste sa rozisli. Samozrejme taktne jej to vysvetli,nakolko sa jej to moze dotknut. ..no cena pozemku je nizsia,ako cena domu....
Odpovedať
Ja to vidím inak. Ona dáva pozemok v hodnote 35000, ty máš cash 25000. Úver beriete spolu, aj keď ho budeš platiť ty, ale čakáte spolu dieťa, tak je snáď samozrejme, že sa postaras o svoju rodinu. Kým ty budeš zarábať na splátky, ona sa bude starať o vaše dieťa. Uznaj, že to je fér. Na druhej strane, keď už teraz riešiš, že čo ak sa rozidete.. asi bolo rozumnejšie so stavbou počkať.
Odpovedať
Profilova fotka
Hlavne to rieste s pravnikom... ale s tym ze cakate dieta a idete stavat dom .. a nevies ci budete vediet spolu fungovat... si ma dostal... jasne nikto nevie co bude...ale uz ked ti to beha hlavou... urcite by som zvazil stavbu domu
Odpovedať
suhlasim s tym, co napisala adulik23, plus chcem dodat, ze je od teba dost nefer uvazovat stylom, ze dom je kvazi tvoj, lebo ty beries hypo a ty ho splacas.. Akoze zena na MD je pre teba nic..?? Tak to dakujem pekne, utekala by som od teba kade lahsie.. A pozemok by som ja na mieste tvojho svokra darovala vylucne dcere. Prave preto, lebo vy chlapi mate zvlastne uvazovanie ohladom prinosu zeny, vsetko preratavate cez prachy, obzvlast pri rozvode..
Odpovedať
Profilova fotka
@adulik23 explicitne napisal, ze hypoteku berie sam. To, co si ty myslis, ze je samozrejme, rozhodne samozrejme nie je. O dieta sice povinny postarat sa je, ale nie v zmysle, ze kym on zaraba a plati za dom a ona sa zatial stara o dieta, tak jej to zaklada nejaky narok voci tomu domu alebo ze sa na zaklade toho stane vylucne jeho uver ich spolocny. Toto rozhodne nie, takto to nefunguje. Kym budu spolu, bude matku aj dieta zivit (jedlo, hygiena ina bezna spotreba) + bude navyse platit jeho vylucny uver. Ak sa rozidu, bude jej platit alimenty a uver + cast domu, ktoru jej dobrovolne nedaruje, zostane stale jeho. @igor_slama chodte za notarom, on vam vysvetli, ake su vase moznosti a pripadne tam spisete notarsku zapisnicu o tom, akym sposobom sa chcete o vlastnictvo podelit. Nie ste manzelia a preto vase vlastnictvo nehnutelnosti bude podielove. Priatelka ti nemoze branit predat TVOJ PODIEL domu alebo pozemku. Moze vsak odmietnut predat svoj podiel. V takomto pripade si ale povinny pred predajom ponuknut svoj podiel na odkupenie inym spoluvlastnikom (teda priatelke). Ak ona nebude mat zaujem, mozes to predat komu len budes chciet. Otazka je, ci najdes niekoho ochotneho kupit 50% pozemku a cca 80% domu. Ak najdes, tak predat mozes a priatelka s tym nemusi suhlasit (potom bude podielova spoluvastnicka domu a pozemku s nejakou inou osobou).
Odpovedať
keby náhodou?!tak ked to budeš predávať ona má predkupné právo.
Odpovedať
V prvom rade si to ujasnite vy dvaja medzi sebou, pretože zatiaľ prezentujete iba svoj návrh. Predovšetkým, či partnerka bude súhlasiť s tým, že nebude spoluvlastníkom na dome (a úvere) vo vyššom rozsahu, pretože ho zrejme nebude vedieť splácať počas MD a RD, avšak z dôvodu starostlivosti o vaše spoločné dieťa. Vy si položte otázku, či by ste s takým niečim súhlasili, ak by to bolo v opačnom garde (čo je tiež v praxi možné). Je chvályhodné, že si vzťahy chcete usporiadať. Usporiadať ich tak, ako si to predstavuje, v zásade možné je, ale v celom procese je niekoľko úskalí. Hneď jedno bude v tom, že ak budete na začiatku výlučným vlastníkom domu zaťaženého hypotékou, tak na prevod spoluvlastníckeho podielu budete potrebovať súhlas banky. Príslušné zmluvy Vám pripraví právnik, notár by bol omnoho drahší. V prípade rozchodu bude prípadný predaj komplikovaný, ak sa nedohodnete, pretože kupujúci má záujem o nehnuteľnosť v celosti, inak by ju kúpil pod cenu. Navyše by mal problém s hypo, ak by obaja spoluvlastníci nespolupracovali. Inak je lepšie zadať na tomto fóre otázku vo forme diskusie, keďže takto nie je možné pridávať viac odpovedí.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?