Hodnota nehnuteľnosti pri darovacej zmluve

Rodicia mi idu darovat byt darovacou zmluvou. V nej je uvedena hodnota nehnutelnosti, resp. pravnik to nechal prazdne, aby sme si to sami doplnili. Mame tam uviest trhovu hodnotu nehnuteľnosti? Moze byt darovacia zmluva podpisana/overene podpisy na matrike, alebo musi byt vyslovene u notara? Dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
@mokuska2 silne odporucam toto riesit kupnopredajnou zmluvou..nie darovacou... darovacia zmluva sa da napadnut v buducnosti... viem je to v ramci rodiny.. ale stava sa vselico...
Odpovedať
najlepšie riešiť kúpnou zmluvou s trhovou cenou ak byt rodičia vlastnia viac ako 5 rokov, ak vlastnia menej ako 5 rokov tak "kúpiť" od nich za menšiu sumu než za akú ju nadobudli oni a vec vyriešená 8-) pri darovacej je to asi jedno, mohlo by to mať iba následky v podobe znaleckých posudkov alebo pri predaji v budúcnosti alebo takéto blbosti... ale ak to plánujete vlastniť napr. 10 rokov (a nie za 2 predávať) tak je to v podstate jedno... matrika = notár - sú si rovnocenní čo sa overovania podpisov týka @mokuska2
Odpovedať
Profilova fotka
http://magazin.reality.sme.sk/c/73164...
Odpovedať
@mokuska2 Kľudne ti to môžu dať darovacou zmluvou. Pokiaľ sa ten byt nechystáš predať do 5 rokov, tak hodnotu bytu nemusíš vôbec riešiť. V darovacej zmluve nemusí byť uvedená hodnota bytu, tú vetu či odsek môžete kľudne vynechať. Ak to tam chcete doplniť, treba urobiť znalecký posudok (na byt stojí cca 150 EUR). Medzi darovacou a kúpnou zmluvou sú určité rozdiely, ale podstata aj postup je rovnaký. Overenie notárom aj matrikou je rovnocenné. Ak overuješ 1 podpis, je to jedno. Ak máš overiť veľa podpisov, lepšie je to na matrike, tam stojí overenie 1,50 EUR, u notára to je okolo 2,80 EUR. Na matrike trochu ušetríš.
Odpovedať
@richard71 To s tým napadnutím nie je tak jednoduché. Skôr než k tomu niečo napíšem, napíš konkrétne, kto a čo napadol. Lebo aj kúpna zmluva sa dá napadnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@thodosy pri darovacej zmluve moze ten kto daroval ziadat vratenie daru v zakonom stanovenych pripadoch.... pri kupnej zmluve to nie je mozne.. ako by si napadol KZ?
Odpovedať
Dakujem Vam vsetkym! toto darovanie je v podstate len proforma, kvôli istym rodinnym zalezitostiam a v podstate ja robim rodicom sluzbu, ze mi ho daruju, nie naopak, ajked to mozno znie cudne ;) Zmluvu robil pravnik , preto ma tam zaskocila ta hodnota, ale asi to zabudol odtial vymazat pri prerabaní z predchádzajúcej zmluvy;) ten odsek som vymazala, takze ok. Podpisy teda overime na matrike, pred 2 rokmi mi OTP robila problemy, neuznali podpisy z matriky, vraj sa to neda overit v registry a cez notarov to vededia, vtedy ma to velmi zaskocilo, preto sa radsej pytam.
Odpovedať
@richard71 Myslel som, že išlo o toto. Napadnutie zmluvy znamená niečo iné. V podstate to je "ľudový" názov, po právnej stránke ide o to, že niekto môže návrhom na súd namietnuť platnosť zmluvy z určitých dôvodov, napr. že osoba, ktorá zmluvu podpísala, bola v čase podpisu pozbavená na právne úkony. Taká osoba nemôže podpísať ani darovaciu ani kúpnu zmluvu. To, čo ty píšeš, to je právo darcu o vrátenie daru podľa § 630: "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy." Čiže darca si nemôže len tak mirnix-dirnix zmyslieť, že chce vrátiť dar. Teda žiadať môže, ale obdarovaný mu ho nemusí vrátiť. V takom prípade sa musí darca obrátiť na súd, aby ten rozhodol, či boli naplnené podmienky na vrátenie daru alebo nie. Teda či sa obdarovaný naozaj správa tak, že porušuje dobré mravy. Ak sa obdarovaný už pri darovaní tohoto obáva, tak mám veľmi zlú mienku o obdarovanom. To ako keby plánoval, že darcu po darovaní zvysoka os..rie, prípadne že ho dá zatvoriť do ústavu a obáva sa toho, že mu to darca spočíta a bude chcieť dar vrátiť. Teda to, čo hovoríme, nie je napadnutie zmluvy, ale uplatnenie si vrátenia daru kvôli tomu, že obdarovaný sa k darcovi správa veľmi hrubo. Ak je rodina normálna a vzťahy sú dobré, takéhoto niečoho by som sa nobával. Museli ste mať v rodine veľmi naštrbené vzťahy, ak k takému niečomu došlo.
Odpovedať
@thodosy presne mame v zmluve uvedene Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy." Je to asi kvôli pripadom, ked napriklad babka darovala vnukovi a ten ju povedzme tyra ci pod, ved v správach clovek pocuje vselijake pripady...a zial je toho vela.... :(
Odpovedať
@mokuska2 Je to štandardná formulácia v darovacích zmluvách. Aj keby to tam nebolo uvedené, toto právo darcovi prináleží zo zákona. Ale áno, je to kvôli takým prípadom. Nemôže sa stať, že by si darca zmyslel zobrať dar späť len tak, lebo si to rozmyslel. Ak máš s rodičmi dobré vzťahy, nie je sa čoho obávať. Darovacia zmluva je vhodná na účel vašej transakcie.
Odpovedať
@mokuska2 Trhová hodnota nehnuteľnosti sa môže zmieniť. Je dôležitá, ak by došlo k predaju do 5 rokov od prevodu, z dôvodu prípadnej daňovej povinnosti a zdravotného odvodu. Ak ide o zmluvu na viacerých stranách, nechať si ju pri osvedčení podpisu darcov zviazať. Predpokladám, že darovanie nie je napríklad z dôvodu, že súčasní vlastníci majú dlhy.
Odpovedať
Na darovacej zmluve postacuje overeny podpis darcu (darcov) a postacuje overenie na matrike.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@thodosy @mokuska - no presne pre to co si tu popisal je darovacia zmluva nevyhodna resp. napadnutelna v zakonom stanovenom pripade (ten zaver prispevku som nejako nepochopil co si tym chcel povedat)... ano o vrateni daru darcovi musi rozhodnut sud avsak ta moznost tu JE na rozdiel od kupnopredajnej zmluvy.. a spoliehat sa na na to vztahy v rodine su dobre je sice pekne ale nie je to zaruka aj do buducnosti... druha vec je ze pri dedicskom konani v pripade ze je viac dedicov moze dalsi dedic (dedici) namietat ze osoba ktora ziskala dar od darcu vlastne ziskala uz cast dedicstva a teda moze pozadovat toto zohladnit pri dedicskom konani... nechapem preco sa tak branite kupnej zmluve.. robte ako chcete.. technicky je to prakticky jedno, ale pravnu silu a nasledky ma diametralne odlisnu...
Odpovedať
@draik nie, rodicia nemaju dlhy, je tam iny dovod @richard71 nastastie som sama, takze v podstate uz mam aj po dodicskom :) ale ano, mas pravdu, ze aj kupna zmluva by bola ok, len v pripade kupnej zmluvy, by sa zas musel manzel zriect u notara naroku na byt, takze v nasom pripade bolo jednoduchsie cez darovaciu zmluvu, nakolko dar nejde do BSM. Lebo ako sa vravi, jeden nikdy nevie co bude o 10 rokov....
Odpovedať
@richard71 ja zas nechapem preco sa branit darovacej zmluve. Pokial nemas v plane spachat voci darcovi trestny cin nevidim problem pretoze pokial si nastudujes judikaturu najdes tam ze domahat sa vratenia daru je dost "zapeklita" a tazko realizovatelna vec. . Dopredu ti odpoviem - Ano. Zakony poznam a viem ich citat a z darovanim, dedenim a prenajmom nehnutelnosti mam skusenosti.
Odpovedať
@mokuska2 staci osvedcit podpis darcu na matrike. ako hodnotu uved trhovu hodnotu nehnutelnosti, ma to vyznam kvoli potencialnemu predaju ale takisto aj pokial by si to chcela dat do najmu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
mokuska2-špekulanti
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?