Exkluzívna zmluva na predaj nehnuteľnosti

Uvedené som už zadala, ale ako otázku, a potrebujem, ešte viac odpovedí (sorry som tu nováčik) tak ešte raz: Môžem po ukončení exkluzívnej zmluvy (končí 30.10.) predať nehnuteľnosť, aj ak si kupca nájdem sama, bez pričinenia RK s ktorou som exkl. zmluvu podpísala, prípadne cez inú RK s ktorou mám podpísanú neexkluzívnu zmluvu?
Odpovedať
@janka111111 Dobrý den. Platnost té smlouvy je limitována datem 30.10.2013 ? Pak si z barákem můžete dělat co chcete a realitka je mimo hru. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Nikto sa ti kvalifikovane nevyjadri ak neprecita text zmluvy...
Odpovedať
my akurát riešime predaj nehnuteľnosti cez realitku. závisí to od danej realitky, nemáme uzavretú exkluzívnu zmluvu,len klasickú, realitná maklérka mi povedla, že tomto prípade si môžem aj sama hľadať kupcu a ponúkať nehnuteľnosť a zároveň jej stačí zavolať a zmluvu s nami skončí. ale ako som už vyššie napísala závisí to o danej realitky, každá má svoje podmienky, niektoré majú vraj dané nejaké výpovedné lehoty a tak. no musíš vychádzať z danej zmluvy. ale ako mne maklérka povedala, oni takú podmienku nemajú z toho titulu, že nehnuteľnosť patrí predávajúcemu a on ak nechce tak makléra do nehnuteľnosti nepustí, takže tak. a pokiaľ ti končí exkluzívna zmluva oznámila by som im, že už ďalej nechcem s nimi spolupracovať, myslím, že tým dňom by zmluva zanikla a ponúkaš nehnuteľnosť sama. a ešte nesmieš predať tuším my máme 12 mesiacov nehnuteľnosť záujemcovi, ktorého ti priviedol realit.maklér.
Odpovedať
mám z toho strach, lebo som počula že realitky si žiadali províziu aj po ukončení a snažili sa dokázať že na základe ich inzerátov sa predaj uskutočnil. v zmluve je to v tom zmysle, že nárok na províziu majú aj po skončení zmluvy ak k predaju došlo v priamej súvislosti s RK s ktorou som uzavrela exkl. zmluvu. takže chápem to tak, že ak nehnuteľnosť predám záujemcovi, ktorú mi uvedená RK dohodí aj po ukončení zmluvy tak jej patrí provízia, ale ak si ho nájdem ja, tak žiadna provízia nikomu a prípadne iná realitka s ktorou má neexluzívnu zmluvu tak na províziu má nárok tá druhá realitka a tá RK s ukončenou neexkl. zmluvou si províziu nemôže pýtať.
Odpovedať
@shrekula ktorého ti prieviedol ktorý real. maklér?
Odpovedať
ak máš podpísnú zmluvu s realitkou tak samozrejme chodia k tebe na obhliadku záujemcovia a s tými nesmieš uzavrieť zmluvu, pretože v tomto prípade aj po ukončení zmluvy má realitka nárok na nejakú províziu, pretože vlastne oni našli kupcu aj keď sa práve vtedy predaj neuskutočnil.my máme tých 12 mesiacov, ale ako píšem, nesmiem predať len tým, ktorých tu priviedol maklér. ak si sama nájdem kupcu, čo ich do toho. pozerám, že asi prechádzaš od jednej realitky k druhej. ja som exkluzívnu zmluvu nechcela, takže veľmi o tom neviem, ale ak máš dobu určitú tak si myslím,že tým dňom končíš s nimi, ale ak boli nejakí záujemcovia u teba na základe ich odporúčania, tým nehnuteľnosť predať nemôžeš. a neviem ako to je, ak aj z druhej realitky prídu tí istí a oni by to chceli kúpiť.
Odpovedať
a stanovili ti nejakú dobu po ktorú nesmieš predať nehnutľnosť aj po ukončení spolupráce s nimi, prípadným záujemcom, ktorých oni dohodili? lebo ako z toho mi nejak vyplýva, že oni vlastne môžu stále žiadať províziu, vychádzma z tvojej vety -ak k predaju došlo v priamej súvislosti s RK s ktorou som uzavrela exkl. zmluvu, ak nehnuteľnosť predám záujemcovi, ktorú mi uvedená RK dohodí aj po ukončení zmluvy tak jej patrí provízia ............... a po ukončení zmluvy ti nemôžu už nikoho dohadzovať, je to tvoja nehnuteľnosť bez tvojho súhlasu ju nesmú prezentovať a už vôbec niekoho ti vodiť do bytu/domu. to mi povedala aj ta maklérka
Odpovedať
@shrekula doba tam nie len to, že "ak k predaju došlo v priamej súvislosti s RK ". Asi to chápem tak, že RK mi dohodila záujemcu, ktorý nekúpil, ale si to rozmyslel a ozval sa až vtedy ked ja už nemám v platnosti exkl. zmluvu, v tomto prípade si bude RK žiadať províziu. To je dá sa povedať aj logické, ale do kedy... u teba je to 12 mesiacov, ale ja tam nemám nič, tak asi aj ked boli záujemcovia pozerať moju nehnuteľnosť cez RK pred dvomi rokmi tak sa RK ozve, navaľ prachy, no dobré. Ale ak teraz napr. po tom 30. 10 sa mi niekto ozve alebo si ho nájdem sama, napr. cez známeho alebo dám na internet inzerát sama za seba, tak v tom prípade si myslím, nemala by si nárokovať. No mám dojem, že radšej ju nepredám, možno jej aj stúpne cena ktovie? :-D Ďakujem za odpovede. Pekný večer (možno ešte niekto niečo napíše potešujúce :-|)
Odpovedať
no to uvidíš časom. ešte by som sa skúsila opýtať v tej realitke čo tým vlastne myslia ...... priama súvislosť s RK....... sú na to zákony, vedia to len oni ako to je ak nie je stanovený nejaký dátum. nechcela som ťa vystrašiť, ale po podpisovní xy zmlúv sa radšej pýtam na každú blbosť. držím prsty. pekný večer
Odpovedať
@shrekula máš pravdu, už som sa poučila
Odpovedať
Pod tou priamou suvislostou sa mysli to, ze by si aj po skonceni zmluvy predala zaujemcovi, ktoreho ti doviedli na obhliadku oni. V takom pripade by si urcite narokovali na svoju proviziu. Takato formulka sa dava do zmluvy,aby ludia nespekulovali,ked RK by doviedla klienta a on by sa potom poza chrbat dohodol s RK, ze si pockaju na skoncenie zmluvy apod. Ale ak ti uz zmluva skonci a ty si najde zaujemcu sama,alebo cez inu RK /ak ti privedie zaujemcu/ tak predat samozrejme mozes, nie si uz viazana exkl. zmluvou.Ta ti skoncila a je chybou RK, ze ti oni nedokazali nehnutelnost predat. Takze si ani viec nemozu na nieco narokovat.
Odpovedať
@majki555 no nie som si úplne istá, pretože aj po skončení zmluvy sa jej práve môžu ozvať tí záujemci, ktorých dohodila samotná RK a to aj po roku, dvoch......... stáva sa, že nehnuteľnosť sa predáva dlho. a čo v takomto prípade? nám dala maklérka 12 mesiacov počas ktorých aj po ukončení zmluvy nesmiem so záujemcami, ktorých ona dohodila uzavrieť zmluvu.oni si tie nehnuteľnosi sledujú . potom je to už jedno, môžem aj s nimi. a samozrejme iným záujemcom predať nehnuteľnosť môže, po ukončení zmluvy od nej nemôžu nič žiadať. @janka111111 k zmluve sa dávajú všeobecné zmluvné podmienky, ktoré platia pre všetky uzavreté zmluvy. určite ich máš aj ty pri zmluve pripnuté, skús preštudovať aj tieto. tam môžeš mať ten bod ohľadne predaja po ukončení zmluvy. toto ma ešte napadlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@shrekula Ale ja som odpovedala janke111111, ona sa pytala ci moze predat byt sama,ak si najde zaujemcu. V polozenej otazke sa nepise o predaji zaujemcovi, ktoreho doviedla realitka. To je zas samozrejme nieco ine. V mojej odpovedi bolo pisane, ze ak si najde sama zaujemcu /nie takeho, ktoreho jej predtym priviedla RK/ tak moze predat bez problemov. Precitaj si este raz moj predosly prispevok, myslim, ze som ho napisala zrozumitelne :-)
Odpovedať
@majki555 ja som to tiež napísala zrozumiteľne a vychádzam z vlastnej skúsenosti. záujemca sa ozval na základe môjho inzerátu na nete a nakoniec došlo k tomu, že on reagoval na danú nehnuteľnosť aj cez realitku, síce 7 mesiace predtým, ale na veci to nič nemenilo. aj ja som už zmluvu nemala. takže takto, nie je záujemca ako záujemca. neviem či si už niekedy mala podpísanú zmluvu s realitkou, bolo by dobré niečo o nich vedieť.
Odpovedať
Profilova fotka
Máte v podstate všetci pravdu. Nie je ale možné čokoľvek riešiť bez prečítania celej exkluzívnej zmluvy a prípadne aj dodatkov. Videl som už viacero takých zmluv kde boli podmienky tak skryté, že aj právnik s nimi mal problém. Exkluzívne zmluvy sú dobré pre realitku nie pre Vás. Viac si môžete prečítať na realitnaskola.sk/exkluzivna-zmluva-s-realitkou/ Každý kto uvažuje rozumne sa nechce dostať do problémov len preto, že predáva svoju vlastnú nehnuteľnosť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?