Darovanie peňazí

Ahojte potrebujem radu chceme kupit s manzelom dom ale vacsinu penazi zainvestuju do toho moji rodicia, chcem si urobiť zadné dvierka a v prípade rozvodu aby som mala narok na vacsiu sumu z predaja nehnutelnosti ako manzel kedze od mojich rodicov ide vacsia suma. Ako sa to da zazmluvniť medzi mnou a rodičmi mate skusenosti pripadne nejaké rady? Nechcem aby manzel o tom vedel ... človek nikdy nevie ... dakujem za pomoc
Odpovedať
Profilova fotka
Dobre rozmyslas ;) Nech ti rodicia daju peniaze ako dar - darovacou zmluvou. Dar nie je predmetom bezpodieloveho vlastnictva. Inu moznost nemas ak nechces aby o tom manzel nevedel...
Odpovedať
Profilova fotka
@anglicko dar to nevyriesi, lebo ak mate BSM, tak vsetko co ste nadobudli sa deli rovnakym dielom. Dar sice nie, ale ako by ste dokazovali co ste dali vy a co on... Najlepsie by bolo zrusit BSM popr.sa poradit s pravikom ako by sa to dalo vyriesit. Suhlasim vsak s tymto uvazovanim, my mame s mm rozdelene financie z pohladu kto dal kolko a prave preto ja mam vacsi podiel v dome ako on...takze ak predame ja dostanem vacsiu cast. My to vsak mame urobene vedomo a mm s tym vobec nemal problem... ;-)
Odpovedať
to je krasna doba. uz vopred ratame so zadnymi dvierkami a rozvodovm. potom sa nedivme, ked sa to jedneho skoreho dna naozaj stane. to musi byt super manzelstvo, kvalitny uprimny vztah a spolocne planovana buducnost.... sorry, ale toto mi fakt neda, taketo otazky.
Odpovedať
Profilova fotka
@autoholik neviem v com ie problem ak si dvaja usporiadaju financie este pred vstupom do vztahu a niekedy aj pocas neho. Podla mna to nema vplyv na kvalitu vztahu... My sme to s mm spravili, sme manzela pomaly 15 rokov a vsetko klape tak ako ma...a ano ked by sme sa nahodou rozviedli, nemusime viest siahodlhe boje kto, co, kolko... ;-) :-N To mame vyriesene a jasne :-N
Odpovedať
V istom kroku pri kúpe nehnutelnosti sa nevyhnete tomu, že by bolo vhodné priznať farbu. S rodičmi spíšte darovaciu zmluvu, peniaze si nechajte poslať na vlastný účet. Tieto peniaze následne použite na kúpu nehnuteľnosti a z tohto účtu. Samotná nehnuteľnosť síce bude v BSM, keďže darované peniaze nebudú stačiť na úhradu celej kúpnej ceny, ale pri prípadnom vysporiadaní BSM (napr. po rozvode) sa zohľadí čiastka, ktorú ste použili na kúpu nehnuteľnosti z vlastných úspor. @autoholik Časté sú prípady, keď sa manželstvo rozpadne, pričom podobné tzransakcie neboli ošetrené a jedna zo strán tak bola nakoniec výrazne zvýhodnená.
Odpovedať
Profilova fotka
na čo to komplikujete? Pri kúpe sa zapisujú dvaja vlastníci a podiel ako vlastnia nehnuteľnosť. Darovacia zmluva od rodičov s tým nemá čo robiť, je to dôkaz o prevzatí peňazí, ale nie o použití.
Odpovedať
@lenka_21 problem je, ze sa uz vopred pripravujes na nieco co ti zivot rozbije na ruby. u nas zarabam len ja, manzelka je na materskej. peniaze mame spolocne a pripada nam to normalne, nerozdelovat na "moj ucet" a jej ucet. Som nazoru, ze ak by ti ten druhy chcel uskodit v pripade rozvodu a pod. tak si aj tak najde sposob a dobry pravnik vela veci spravi. takze sorry, tomto som nazorovo strasne konzervativny a nesiel by som do daru/vztahu/situacie v ktorej by sa vopred spekulovalo, ako by sa s tym dalo vybabrat. To, ze to dnesny svet povazuje za normalne je smutne, pretoze normalne je pre nich aj kradnutie a obchadzanie zakonov-ale to je ina diskusia.
Odpovedať
@autoholik ach jaj. Koľko som zažil vo svojom okolí zamilovaných vzťahov, slepá láska až za hrob, svadba ako z rozprávky. A po pár rokoch rozvod a nevedia si prísť na meno. Dnes je turbulentná doba a tiež si myslím, že pokiaľ si dvaja určia pravidlá ešte pred svadbou, ich vzťahu to vôbec neublíži. Skôr opačne. Mám pocit, že ľuďom s racionálnym prístupom tie manželstvá vydržia dlhšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@autoholik uhol pohladu a nastavenie... My mame s mm ucty spolocne, ale uspory pred manzelstvom sme mali rozne, takze sme to poriesili, aby to bolo pre obidvoch fer. Ja som investovala vacsiu cast do domu a preto mam vacsi podiel...a teraz si setrim na dochodok a pod.viac ako moj mm, lebo viac aj zarabam ;-) Ked by sme sa nahodou rozvadzali nikomu nic nebude chybat, akurat ja budem mat vyssiu ciastku nasetrenu... :-D Ekonomicke a finance povedomie vacsiny ludi (cest vynimkam) je dost limitujuce...hlavne zien, ktore v najproduktivnom veku vypadnu na 3/6 rokov na MD a potom sa stazuju, ze su na tom horsie ako muzi... =-) =-) =-) Ja tu mam jediny problem a to je, ze to chce dotycna urobit tajne...neviem co je na tom tajne, ze niekto prinesie do vztahu viac... My sme si s mm sadli, normalne pokecali a na vsetkom sa v pohodke dohodli ;-) , poziadali pravnika o pomoc a bolo vybavene...
Odpovedať
@lenka_21 snad tie "zeny v najproduktivnejsom veku, ktore vypadnu na MD" porodia a vychovavaju dieta, ktrore maju s manzelom (aspon myslim, ze tak je to vo vacsine pripadov ;-) ) potom plati BSM a obidavaja manzelia by mali mat rovnaku zivotnu uroven, odhliadanuc od toho, kto kolko zaraba ....
Odpovedať
@lenka_21 "a teraz si setrim na dochodok a pod.viac ako moj mm, lebo viac aj zarabam emoticon Ked by sme sa nahodou rozvadzali nikomu nic nebude chybat, akurat ja budem mat vyssiu ciastku nasetrenu..." - trosku divne, a preco si to co zarobite (to je jedno kto viac) nerozdelite na sporenie rovnym dielom?
Odpovedať
Profilova fotka
predmanželská zmluva nie je výmysel dneška, (žiaľ dnes ju nemáme) ženy nepracovali a veno vkladali rodičia, sú aj iné životné situácie nielen rozvod a v tom prípade rodičia majú nárok na vrátenie vkladu.Tiež ma zaráža spôsob (lenka_21)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lenka_21 Lenka, zle radis! Dary , ani dedicstvo sa do BSM nezapocitavaju !!!! Patria tomu z manzelov, kto ich dostal
Odpovedať
@anglicko Peniaze ti mozu darovat rodicia,hoci aj zmluvou. Ale v pripade rozvodu tazko dokazes, na co boli pouzite, ci naozaj na kupu domu. My sme sa poistili tak, ze v zmluve o kupe nehnutelnosti mame napisane, ze sumu XX € som vlozila ja, z vlastnych prostriedkov. Zbytok sme splacali z hypoteky, ktoru sme brali spolocne,spolocne splacame. Z manzelom sme sa dohodli, ze v pripade rozvodu /dufam, ze to nikdy nebudeme potrebovat/ sa zo spolocneho majetku odrata tato suma len pre mna a ostarne plusy a minusy pojdu na polovicu. Podla mna, najlepsie je to osetrit priamo v zmluve. Ale samozrejme, to sa potajomky neda, mala by si sa s manzelom o tom porozpravat. Ak suhlasi,aby tvoji rodicia prispeli na vase byvanie,mal by suhlasit aj s takouto klauzulou v zmluve. Je to ferove pre obe strany. Nie je v to dnesnej dobe nic vynimocne, ze ten, kto vklada do spolocneho majetku vyrazne viac penazi,chce mat istotu a nejake "zadne vratka".
Odpovedať
@anglicko kupte spolocne s rodicmi dom a ich podiel nech potom daruju len tebe. Bude to napr. tak ze ty budes vylucnou vlastnickou 1/2 a v bsm s manzelom budete mat tu druhu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 to je pravda a to som aj napisala, ze dar sa do BSM nezarata, lenze sa to tazko potom vycisluje ked by prislo k rozvodu... Napr.dom ziskava na svojej hodnote a suma penazi pred xy rokov ma inu hodnotu ako o par rokov neskor, cize by sa tazko vycislovalo ako sa tie peniaze zhodnotili investiciou do domu - podla mna by kocka tymto sposobom stratila ak by prislo k predaju domu kvoli rozvodu... My sme teraz rieslili pozemok (sestra mi ho chcela darovat), lenze pravnik nas upozornil na mozne rizika a tak sme sa opat dohodli, ze budem mat vacsiu cast podielu na dome, kedze prispejem vacsiou ciastkou ako mm... @cililink ano toto by bolo este druhe riesenie...i ked stale je tu riziko toho, ze ide o dar, aj ked od rodicov... @ultrarecall jaaaj no toto je na dlhsie vysvetlovanie ako som to myslela, ale v principe spolocne zarabame viac ako potrebujeme (ak do toho zahrniem vsetky nase vydaje, setrenia, poistky a pod.) ...ta cast ktora nam zostava navyse sa potom nedeli rovnakym dielom, ale vzdy sme s manzelom respektovali to kto z nas zaraba viac (raz to bol on, raz ja) a tieto peniaze sme si potom rozdelili podla tohto kluca (cize ako pises ty nie rovnakym dielom)... Viem, ze je to pre mnoho ludi asi divne, nam nie, nam to prave pride uplne normalne... Obidvaja zarabame viac ako su nase potreby a nepotrebujem jeden druheho dotovat... zatial. Ak by k tomu prislo nebol by to problem, ale zatial sa taka situacia nevyskytla... Tiez mame specificky pripad, lebo muz ma syna z predchadzajuceho manzelstva a ja jeho syna od zaciatku povazujem za nase plnohodnotne dieta. Nikdy sme na neho neplatili vyzivne, vzdy sme platili polovicu vydajov, ktore nam mm ex poslala - lebo to boli realne vydaje co na neho boli vynalozene a je to manzelova povinnost (a aj moja), aby sme sa o neho rovnako postarali. Takze ked sme riesili otazku poctu deti, mojho nevlastneho syna (nerada pouzivam tento nazov) tak sme uz rozmyslali tak, ze jedno dieta uz mame ... A ak by sa napr.moju mm nieco stalo a moje financie to umoznia budem nadalej svojho (aj ked nevlastneho syna) podporovat... A mame aj dalsie "anomalie", ale to sa tazsie vysvetluje ... :-D :-D :-D
Odpovedať
Je potrebné to ošetriť dohodou o zúžení bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ktorá sa spisuje formou notárskej zápisnice.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?