Dá sa zrušiť kúpno - predajná zmluva?

Neviete mi niekto poradit ci sa da zrusit kupno predajna zmluva na pozemok, ked uplynul tyzden od jeho podpisania?vdaka
Odpovedať
@sarazoe Teraz chceš aby sa dala alebo aby sa nedala ??? ;-) Vlastníctvo prechádza na nového majiteľa až prepisom na katastri nie podpisom kúpnej zmluvy. Takže by sa dal podľa mňa jedine stiahnuť návrh na vklad. Ale myslím že ide vždy hlavne o dohodu medzi predávajúcim a kupujúcim. Prebehol už prevod? A platba?
Odpovedať
Nie som právnik ale zmluva je písomnou dohodou minimálne dvoch strán-kupujúcej a predávajúcej. Takže zrušiť sa asi nedá ak neporušuje zákony-a vtom prípade je na to súd,dá sa len dohodnúť,že si zmluvné strany neuplatnia svoje nároky... A ak si ich nebudú plniť jednostranným rozhodnutím,druhá strana si môže vymáhať plnenie na súde. Takže môžete asi len dať protistrane návrh na odstúpenie od zmluvy a tá môže súhlasiť alebo nie,prípadne súhlasiť s uplatnením nejakej sankcie za nedodržanie zmluvy.
Odpovedať
@sarazoe Da sa odstupit od zmluvy, na to ale musi byt splnena bud podmienka priamo uvedene v zakone, resp. dovod, pre ktory mozno odstupit od zmluvy alebo to musi byt uvedene v zmluve ako dovod, pre ktory mozno od zmluvy odstupit..Vo vseobecnosti plati, ze odstupit od zmluvy podla Obcianskeho zakonnika mozno len v pripadoch, ktore definuje zakon alebo ak si to zmluvne strany dohodli v zmluve..
Odpovedať
Dakujem vam za pomoc, ale uz sa s tym neda nic robit... proste teta predala pozemok o ktory sme mali zaujem,ale nedala nam vediet ze ho predava a za uplne za smiesnu sumu ho dala inym. Zial ked uz som jej volala bolo neskoro, od zmluvy sa uz neda odstupit, lebo kupujuci si ho uz nedaju vziat, ved to bola pre nich vyhodna kupa
Odpovedať
@sarazoe ak sa jedna o zrusenie zmluvy zo strany predavajuceho je to ovela jednoduchsie ako zo strany kupujuceho ( lebo ten peniaze dostava, nie prevadza )- v kazdej zmluve je uvedena zmluvna pokuta v pripade, ak nebude jedna zo stran postupovat podla zmluvy, alebo ak predmet kupy resp. predaja nebude prevedeny na kupujuceho do urceneho datumu. ak to zmluva neupravuje, postupuje sa podla obchodneho zakonnika ( pozri si cast o odstupeni od zmluvy ). ak uz bol podany navrh na kataster na zmenu vlastnika, staci, aby majitelka ( teda tata ) podala namietku, resp. ziadost o zrusenie navrhu. predmet kupy tak nebude prevedeny na noveho vlastnika- cim sa porusi clanok zo zmluvy a bude sa musiet zaplatit zmluvna pokuta- ak som ale spravne pochopila, ak je to velmi vyhodna kupa, pravdepodobne to bude pre vas vyhodne aj vtedy, ak spolu s kupnou cenou uhrhadite aj zmluvnu pokutu terajsim kupujucim , o ktorej sa bavime... samozrejme netraba zabudnut na to, ze vsetky penazne a nepanazne plnenia sa musia vratit do stavu ako boli pred podpisom zmluvy- laicky povedane, ak uz teta dostala zaplatene, musi im peniaze vratit- tento krok nech si da opat na zmluvu a notarovi overit... nie som ale pravnik, takze radu vyssie ber naozaj iba ako radu, ak sa ten pozemok oplati, mozno by stalo za to zaplatit si na hodinu pravnika nech vam povie, ci je to naozaj tak... ( z dlhorocnych skusenosti z predaja nehnutelnosti si ale myslim, ze je.. )
Odpovedať
vdaka za pomoc, no neviem ci nam to este k niecomu bude, ale a tak mooooc naozaj dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?