Akú zmluvu, aby bol dom v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov?

Po perepetiach so stavebnym uradom sa vybavilo stavebne povolenie na manzela. Zmluvu, ktoru nam sami odporucili nam neuznali. Dom postavime z predaja mojho majetku na manzelovom pozemku. Aku zmluvu potrebujem aby som sa, keby sa mu nenajboh nieco stalo alebo by sme sa rozviedli, nemusela tahat po sudoch a dom bol aj pred kolaudaciou povazovany za bezpodielove vlastnictvo oboch manzelov - dla uvedenej zmluvy? Dakujem za rady najma ludi, ktori riesili nieco podobneho.
Odpovedať
@slnecnice1 neviem či to funguje na všetkých katastroch rovnako, ale my sme nepotrebovali nič extra :-) Pri zápise stavby do katastra sem predložili aj sobášny list a bolo. Stavebné povolenie a pozemok bol na manžela a dom normálne napísali na oboch.
Odpovedať
@martuska75 vsak tak by to malo aj fungovat. Co by vsak bolo, keby sa manzelovi nieco stalo do kolaudacie, alebo by prislo k rozvodu? V takom pripade by sa uz zrejme nejednalo o BSM. Chcem to riesit zmluvou, ale v prvom rade musi clovek vediet co presne v takej zmluve treba mat opatrene.
Odpovedať
tiež som to riešil s jedným právnikom a povedal, že keď pri kolaudácii budeme manželia, tak dom je oboch. Povedal mi, že zmluvy sú zbytočné, lebo buď sa dohodneme ako ľudia keby niečo, alebo sa nedohodneme a skončíme na súde či budeme mať zmluvu, alebo nie. A to mi radil Pán právnik. Čiže do kolaudácie domu budeme mať svadbu a problém je vyriešený.
Odpovedať
ešte som zabudol podotknúť, že ja budem investorom stavby a žiadam o štátny fond rozvoja bývania, čiže keď by sme aj mali nejakú zmluvu bokom spravenú, tak nikoho tá zmluva nebude zaujímať, nakoľko ja dostanem ŠFRB.
Odpovedať
@slnecnice1 ak by ste si brali hypoúver tak to viete vyriešiť už pri zápise rozostavanej stavby do katastra :-) Ale tú voľakedy zapisovali do katastra len s ťarchou, inak nie. Takže do katastra sa predložia všetky doklady + aj záložné zmluvy a sobášny list a máte dom hned na oboch - škoda že banka je pred vami :-) Rozostavaná stavba sa dala zapísať hne ako ju vedel zamerať geodet t.j. ak máte urobené základy a nejaký meter múrov.
Odpovedať
@martuska75 ano, to uz viem. Mali by ste pracovat na nitrianskom urade, viete viac, ako oni. Ked som toto hovorila v TO, vyvolavali do Nitry a overovali si to. Uradnici... :) Dakujem za informacie.
Odpovedať
@vojtoknot plne suhlasim, ale v pripade dedicskeho konania by dana zmluva vela poriesila. @martuska75 Co sa tyka kolaudacie, dla jednej notarky treba opat nieco spisat este pred podanim papierov na kaster, aby bol dom na nas oboch. Za tuto informaciu si nastastie nic nepytala, ale vraj nam to vybavi, samozrejme za poplatok :)
Odpovedať
@slnecnice1 ;-) rádo sa stalo. S katastrami v NR kraji mám bohaté skúsenosti :-)
Odpovedať
@slnecnice1 viem že sa môžu v tomto prípade robiť nejaké dohody/zmluvy medzi manželmi ak môže byť pochybnosť o tom že dom patrí do BSM. Ak napríklad manželstvo uzatvorili partneri tesne pred kolaudáciou tak by to mohlo byť pri rozvode sporné, resp. potom by to mohol niektorý s partnerov neskôr napadnúť. Tak asi preto. U nas to nebolo treba.
Odpovedať
@slnecnice1 ano, dobreho pravnika a zmluvu, bez nej v pripade, ze sa nieco tvojmu muzovi stane, je jednoduchsie vytasit zmluvu, ako sa tahat po sudoch a dokladat blocky, ze sa stavba financovala z tvojich uspor. Este je alternativa prepisat darom, alebo kupnou zmluvou polovicku pozemku na teba, ale asi by to bolo drahsie, ako ten pravnik.
Odpovedať
@martuska75 keby nemal manzel dieta z rveho manzelstva, nic by som neriesila. Ale ma. A v manzelstve tahame prave siedmy rok :) Hladam na nete aspon nejaku manzelsku dohodu/zmluvu o buducom vysporiadani domu, ale zrejme som prva, co to tu spomenula :) Stavat zaciname na jar, tak hadam do tej doby nieco medzi sebou podpiseme, nech mozem kludne spavat a riesit uz len "majstrov". To bude urcite prijemnejsie :)
Odpovedať
@nanika prepisovat majetok nechceme. Este to by chybalo, aby kazdy daval do BSM co podostaval od rodicov. By nam dali :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slnecnice1 ok, ja som ti len napisala alternativy, nech to mas uplne. Kazdy ma svoje dovody, preco tieto prepisy riesi inak.
Odpovedať
@slnecnice1 pokiaľ ste už teraz manželia tak podľa mňa nie je čo riešiť. tam je to jasné. Podľa mňa netreba nič. Majetok nadobudnutý počas manželstva patrí automaticky do BSM. (Ak sa nepreukáže opak - nadobudnutie darom, dedením ...)
Odpovedať
@martuska75 som rovnakeho nazoru, ale kataster ma neustale presviedca o opaku... Je to zrejme ako s uctom. Je len toho, na koho meno je vedeny - ani tu im slovo "manzelia" nic nehovori.
Odpovedať
Momentálny stav po právnej stránke je taký, že dom patrí do tvojho výlučného vlastníctva, nakoľko bol nadobudnutý - postavený z prostriedkov získaných predajom tvojho výlučného vlastníctva a pozemok je vlastníctvom manžela.Ak by však na stavbu domu boli čo i len z časti použité aj prostriedky z BSM, tak spadá do BSM a potom žiadne zmluvy nie je treba.. Snáď iba, aby ti manžel daroval 1/2 pozemku, aby ste si boli kvit.Dom potom bude v BSM - 1/1 a pozemok v podielovom spoluvlastníctve 1/2.
Odpovedať
@lilian1978 darovať polovicu pozemku aby ste si boli kvit?? no neviem ked jej daruje polovicu pozemku a ešte dáva na stavbu financie z predaja vlastného pozemku či si budú kvit? V takom prípade predsa dáva do stavby viac. To by potom musel investovať do stavby rovnake prostriedky ako ta pani či?
Odpovedať
@oondrejj taketo nieco nastastie neriesime. Sme menzelia a tak to aj berieme. Ako pisala lilian, vsetko je pravne dokazatelne, ale aj napriek tomu sme urobili cestne prehlasenie pre pripad dedicskeho konania.
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska75 - potrebujem radu -- ja som dostala darovacou zmluvou od mamy pozemok - takže je v mojom vlastníctve 1/1,, začali sme na tomto pozemku stavat RD a zobrali si hypo z banky,, Stavebné povolenie bolo vydané len na moje meno - banke sme založili moj pozemok a hypo je na meno manžela ))) Chceme zapísať teraz "rozostavanu stavbu" ale banka požaduje aby meno manžela bolo aj na stavebnom povolení aj na rozostavanej stavbe -- ja som chcela automaticky zapísať manžela na stavbu na katastri spolu so Záložnou zmluvou pre banku + doložit sobášny list+ darovaciu zmluvu na pozemok a stavbu - aby to bolo na obidvoch rovnakým dielom 1/2,, čo urobit ????
Odpovedať
@psotka no to je divna banka, my mame taku istu situaciu - ja som vlastnicka pozemku, ja som zaroven aj stavebnik a hypo bral manzel na rozostavanu stavbu. Ja figurujem ako spoludlznik. Zalozena je rozostavana stavba a pozemok. Ak chces, aby to kataster zapisal na oboch, tak treba o tom spisat zapisnicu - mne povedali, ze nam ju urobia priamo na katastri, musime sa tam dostavit obaja.. Sobasny list ti nevezmu, tiez som to povodne takto chcela.. Pozemok nemusis manzelovi darovat, to od teba nikto nemoze chciet, dar nespada do BSM..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi dakujem za pomoc,, ja potrebujem práve založit tu rozostavanú stavbu a banka požaduje aby manžel bol uvedený aj na Stavebnom povolení aj na geometrickom pláne kde sme tu stavbu zamerali //aj ten je na moje meno kedže som uvedená ako stavebník // -- tak to chcem riešit tou Darovacou zmluvou na 1/2 rozost.stavby aby som nemusela dávať robit další geometrický plán kde bude pozemok na moje meno a stavba na obidvoch -- a platit dalších 250E :-( :-( Pozemok mu neprepíšem - ten si ponechám - ten už má banka založený ))
Odpovedať
@psotka no vykaslala by som sa - opytaj sa v banke, preco to ziadaju, ked stavba je vas oboch, kedze ste ju stavali uz za manzelstva a ty budes spoludlznik.. Nenechaj sa odbyt, toto nemozu od vas chciet, je to hovadina.. Skus ist priamo za sefom hypo centra - ja som po zlej skusenosti s "obycajnym" pracovnikom si pytala rovno sefku a zrazu nebol s nicim problem..
Odpovedať
@psotka Pokial je pozemok tvoj, tak manžela na stavebné povolenie nezapíšu, musela by si mu pozemok naozaj len predať, darovať alebo prenajať, ale podľa mňa je to úplne zbytočné. Rozostavanú stavbu ti zapíšu už na oboch aj ked stavebko je len na teba. Ak stavbu staváte za manželstva tak nie je dôvod aby to neurobili. Hypoúver treba zobrať na oboch - jeden ako spoludlžník. U nas bol hypo na mňa a manžel napriek tomu že on vlastnil pozemok bol spoludlžník takže rovnaká situácia ako u vás a úplne bez problémov. Rozostavanú stavbu normálne kataster zapíše (aspoň by mal ;-) ) na oboch, stačí naozaj predložiť príslušné doklady + ten sobášny list. Žiadnu špeci zmluvu netreba ak staváte ako manželia. Veľmi pochybujem že by ti nejakú zmluvu robil priamo kataster. Zmluva medzi manželmi je namieste ak existujú pochybnosti či to patrí alebo nepatrí do BSM. Ak napríklad sa zoberiete mesiac pred kolaudáciou, alebo staváte z peňazí len jedného a tak. Vtedy sa robí pred zápisom notárska o zúžení BSM alebo dohoda že stavba do BSM patrí aby neskôr neboli pochybnosti (ale vždy dopredu pred zápisom do katastra). Takto to aspoň bolo ak sa medzičasom niečo nezmenilo. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska75 dakujem -- konečne ste mi to potvrdili čo som si myslela -- už len nabehnút do banky aby to pochopili aj oni a nežiadali somariny a zbytočne ťahali zase peniaze z ľudí na všelijaké potvrdenia a zmluvy ))) Nebude problém ak pojdem podať záložné zmluvy pre banku a na geometrickom pláne som napísaná len ja ? /myslím teraz rozostavanej stavby/ - geodet to urobil podla LV a tam som na pozemok len ja ))
Odpovedať
@martuska75 sobasny list ti kataster nevezme, bola som tam minuly tyzden, mala som ho so sebou - maju to vraj zakazane! Aspon teda u nas v BB.. Rozostavanu stavbu, alebo skolaudovany dom ti zapisu len na zaklade zapisnice.. Notarka mi povedala to iste.. A tiez som ostala prekvapena tym, ze tu zapisnicu vedia urobit aj na katastri.. Ale ako vravim, to je u nas v BB. Inde to moze byt inak.. Na to nie su zakony, len smernice, ktore si kazdy urad moze vysvetlit po svojom..
Odpovedať
@akvi určite máš pravdu, že každý katatster si robí ako chce ;-) . Robila som s podobnými vecami a každý kataster je taký malý štát v štáte :-) To čo na jednom prešlo z druhého vrátili. @psotka Ved uvidíš že čo a ako, tak v najhoršom ti prerušia konanie a dajú niečo doložiť. Ved ked bude treba ľahko si behneš nejakej notárke a maš to raz dva. Ale ja osobne by som dopredu neplatila ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska75 takže dnes som absolvovala návštevu na Katastri v TT - pani mi povedala že zapíšu manžela na rozostavanú stavbu na základe Žiadosti o zápis stavby kde sa uvedie že ju staviame spoločne a počas trvania manželstva + doložíme nový geometrický plán kde je zakreslená + sobášny list +stavebné povolenie´== bez poplatku !! Takto sa dostane manželovo meno na LV na stavbu a potom môžeme urobit vklad pre banku na záložné právo ,,, Inak to nejde ak si to banka vyžaduje ,, pravdepodobne až pri kolaudácii by tam zapísali jeho meno ))))
Odpovedať
@psotka to je fajn ak ti to urobia v 2 krokoch, lebo ja som mala zase takú skúsenosť že to boli ochotný urobiť iba rovno spolu so záložnou zmluvou. Tj. Naraz sa dali tie doklady čo hovoríš + rovno návrh na vklad a záložka. Ale ak ti to urobia zvlášť tak bude aj tvoja banka spokojná. Držím palec nech ti to dobre dopadne a stojí čo najmenej ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?