Ako spraviť papiere ked ide prepis zo starej mamy na vnučku kvoli hypoteke ?

Profilova fotka
Starka nám chce darovať alebo predať dom ale iba na papieri kvoli hypoteke. Ako sa to najvaic oplati ? Prepis by bol na mna a manzela , ja som jej vnucka. ona by tam mala dozivotie ..ako to beru banky? vie nam niekto pomoct? ako to spravit ..dakujem
Odpovedať
Nie je možné, aby na dome, ktorý je použitý ako záloh na úver, figurovalo vecné bremeno v podobe práva dožitia.
Odpovedať
Ak tám má byť nejaká ťarcha (napríklad právo dožitia nejakej osoby), takáto hypotéka je pre banku nevýhodná, pretože v prípade, že by ste neplatili, oni by sa aj tak nemohli domáhať predaja domu a získania peňazí, keďže je tam ťarcha dožitia niekoho a myslím, že takúto hypotéku určite banka neschváli.
Odpovedať
Mne v banke radili zrušiť ťarchu na dome (právo dožitia) a vyriešiť to zmluvou/zápisnicou u notára. Ale moc tomu neverím, "keby dačo" tak by bol asi problém dožadovať sa práva na dožitie v "cudzej" nehnuteľnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Bohuzial sme to riesili tiez a nie je to mozne... Bud tam bude hypoteka alebo vecne bremeno - pravo dozitia.. Odporucali nam spisat doopatrovaciu zmluvu, ale este sme to nerealizovali...
Odpovedať
@bambulka261 presne ako pisu predo mnou, s tarchou zabudnite na hypo.. Nam dokonca nechcela banka zalozit nas dom, ktory je v spolocnom dvore, pricom cely dvor a pristup bol v nasom vylucnom vlastnictve.. Som sa omylom prekecla - inak na to nemali ako prist, na mape to nebolo jasne, ze druhy dom ma pristup cez nas.. A koli tomu som musela ist do inej banky.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vam za odpovede;) tak by sa to spravilo ze papier u notára.. A nie ako ťarchu.. A este jedna vec.. Ako je to najlepsie podarovat alebo ako kupit ten dom? Ked aa kupuje tak hypotéku mozme spraviť na kúpu domu ale ak sa daruje iba na rekonštrukciu. A je tam aj velka dan nie? Ak by nám ona predala dom na papieri?
Odpovedať
Profilova fotka
@bambulka261 mne bolo povedané, že najlepšie je, aby sa nešpekulovalo. Nám teta darovala dom. Nič sme neplatili. Teda žiadnu daň. Keby to bola kúpno-predajná zmluva, tak by ste museli prevádzať peniaze z účtu na účet babky a podobne. Teraz sa to nedá urobiť iba na papieri. Nad určitú sumu musí byť prevod uskutočnený elektronicky. Takže si nemôžete len tak napísať, že ste to zaplatili a hotovo. Byť na vašom mieste, tak dám darovaciu zmluvu, zápis u notára o tom akoby vecnom bremene dožitia a vybavím si úver na rekonštrukciu.
Odpovedať
@bambulka261 Aby sa ti dalo relevantne poradiť, treba vedieť viac. Napr. nie je mi jasné, čo máš v pláne financovať tým HU. Kupuješ nejakú inú nehnuteľnosť? Alebo budeš bývať v tom dome, ktorý ti má babka dať? Lebo v príspevku vyššie spomínaš, že chceš úver na rekonštrukciu domu. Akého domu? Toho babkinho? Alebo kupuješ iný dom a ten budeš rekonštruovať? Alebo chceš tento tom len preto, aby si ním mohla ručiť banke za úver, za ktorý si kúpiš iný dom alebo byt? Ak áno, tak netreba prepisovať tento dom na teba. Potom stačí, keď babka založí tento dom banke za úver. A keď kúpiš alebo postavíš inú nehnuteľnosť, tak ťarchu - záložné právo prenesieš na tú tvoju nehnuteľnosť. Ak by ti aj babka dom darovala či predávala, tak to spravte formou darovacej zmluvy a nech je len na tvoje meno. Nikdy nevieš.... Neviem, akú daň spomínaš. Ak dostaneš alebo kúpiš dom, tak jediná daň, ktoré sa k tomu viaže je daň z nehnuteľnosti. Ani babka ani ty neplatíš žiadne iné dane. Daň z darovania bola zrušená už dávno.
Odpovedať
Profilova fotka
chrobák7 ..financovať by sme chceli prerabku toho babkinho domu, chceli by sme hypotéku. Lenze nám bolo povedane, ze je lepsie hypotéku spraviť tak ze sa ten dom kupuhe daju viac penazi ako by sa robila prerabka. My sa do toho absolutne nevyznáme.. A ak mne daruje babka dom, tak ak bude brat manzel hypotéku, mozme to dat ako ťarchu? Ked to bude na mojom mene? Dakujem.
Odpovedať
@bambulka261 V takomto prípade bude najlepšie, ak ten dom budete od babky kupovať. Navrhujem nasledovný postup: 1. osloviť banku, nech vám doporučí znalca, ktorého posudky akceptuje 2. osloviť znalca, nech ohodnotí dom (ten znalecký aj tak budete potrebovať pre schválenie úveru) 3. podľa znaleckej hodnoty si s babkou dohodnete nejakú cenu, ktorá bude v kúpnej zmluve pri zohľadnení výšky úveru. Napr,. hodnota domu podľa znaleckého bude 70.000, úver budete žiadať v takej výške, koľko budeš chcieť vraziť do rekonštrukcie, napr. 50.000; tak v zmluve uvediete ako kúpnu cenu niečo medzi 60 - 70 tisíc. Radšej si požiadaj o vyššiu čiastku, ako máš rozpočet na rekonštrukciu, lebo konečná suma je vždy vyššia, nech máš radšej rezervu. V zmluve si dohodnite platobné podmienky napr. tak, že za dom zaplatíte babke po prepise na kataster. Úver budete čerpať na svoj účet po podpise zmluvy. 4. podajte žiadosť o úver - obaja, ty s manželom. (budete musieť doložiť znalecký, potvrdenie o príjme plus iné veci, ktoré bude banka žiadať). 5. po schválení podpíšte kúpnu zmluvu - 2 pôjdu na kataster, 1 pre vás, 1 pre babku a 1 pre banku 6. dom prepíšte na seba 7. po zápise do katastra požiadajte o čerpanie úveru - banka vám dá podpísať záložné zmluvy 8. záložné zmluvy doručíte na kataster 9. po doručení návrhu vám banka uvoľní úver 10. môžete rekonštruovať a splácať úver. Keďž Doživotné právo zapísať asi nepôjde, banka to nedovolí. Ale veď hádam ste rodina a nemáš v pláne babku z domu vyhodiť. Ak ti chce pomôcť a aj tak vám ten dom chce dať, Keďže ten dom kupujete pre seba, tak môže byť kľudne majiteľom aj manžel. Úver aj tak budete splácať zo spoločných peňazí.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem velmi pekne za kladne a usmernujuce odpovede.. A tie peniaze budeme musiet poslat na jej ucet? Aby to tam bolo? Rovno ako na kúpu domu.. To by ani nevadilo, len aby sa to dalo nejak zrealizovať;) a budeme z toho nieco platit? Alebo ako ste pisali uz nie su tie dane? Myslim babku ze Nam predala ten dom.. Dakujem
Odpovedať
@bambulka261 Peniaze jej nemusíte posielať, pokiaľ si to banka nedá ako podmienku pre poskytnutie HU. Ak by to banka predsa len chcela vydokladovať, že ste za dom zaplatili, tak urobíš prevod na babkin účet a na druhý deň to prevedieš späť. Banke potom len doložíš doklad o prevode - úhrade za dom. Ty nebudeš platiť nič, teda žiadne dane. Predpokladám, že babka je majiteľom domu viac, ako 5 rokov, v tom prípade ani ona nemá žiadnu povinnosť platiť daň z príjmu. Daň z prevodu a darovania už neexistuje na SR.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Uz ten dom vlastní cca 30rokov;) velmi pekne vam dakujem za vasu ochotu;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?