Ako je to v dedičskom konaní ak existuje darovacia zmluva ?

Ahojte Otázka. Existujú rodičia, ktorý majú 2 deti (nazvyme ich súrodenec A a súrodenec B). Rodičia vlastnia dom s pozemkom v odhadovanej hodnote cca 120 tis. Eur. Týto rodičia, počas svojho života v cca v roku 2009 darovali jednému zo súrodencov (súrodenec A) pozemok (ktorý bol v ich výlučnom vlastníctve) darovacou zmluvou. Hodnota pozemku bola v tej dobe cca 50 tis. Eur. Tento fakt je aj riadne zapísaný na LV - titul nadobudnutia pozemku - darovacia zmluva. Druhý súrodenec (súrodenec B), nikdy nič od rodičov nedostal darovacou zmluvou, resp. nedali mu žiadny zásadný hnuteľný alebo nehnuteľný majetok. Ako je to v prípade dedičstva po rodičoch ak tý nespísali žiadny závet ? Je pravdivá informácia, že na dedičskom konaní sa darovacia zmluva automaticky berie v úvahu, čiže v tomto prípade by čisto teoreticky majetok v hodnote 120 tis. Eur bol automaticky "ponížený" o 50 tis. Eur ktoré by pripadli súrodencovi B a následne sa rozdelil 50/50 len zvyšný hodnota 70 tis. Eur ? Tj výsledok bude (samozrejme odhad - jedná sa len o princíp) že súrodenec A vyjde z dedičstva len s majetkom 35 tis. Eur a súrodenec B vyjde z dedičstva s majetkom v hodnote 85 tis. Eur ? Alebo to je hlúposť a na darovaciu zmluvu sa pri dedičskom konaní neprihliada a bez závete sa dedí 50/50 ? Ďakujem za info :)
Odpovedať
Profilova fotka
osobne si myslim (logicky) ze to je hlupost... co je raz darovane je darovane a je to noveho majitela a uz nie stareho a teda majetok po starom je uz len to co zostalo a ten by sa mal delit ale neviem ake su zakony takze toto si len myslim a mozem sa mylit :-) PS: tebe to podarovali a sa bojis ze dostanes teraz menej co :D
Odpovedať
Pri ded.konani moze ktorykolvek ucastnik /ktory sa citi napr.ukrateny/ ziadat, aby notar zapocital aj tzv. neobvykli dar. Notar berie na to ohlad.
Odpovedať
fuha, tak to je krkolomna konstrukcia :) a ako by to potom bolo, ak by surodenec A darovany pozemok predal? Alebo niekomu dalsiemu daroval? Ja som sa zucastnil 2 krat deticskeho konania. A vzdy tam bol len majetok zosnuleho. Ak nieco daroval, tak to predsa nemoze byt predmetom dedicskeho konania. No ale paragrafi su zakrutene a navrch ma ten, kto ma lepsieho pravnika ;)
Odpovedať
Čo je darované, má nového nového majiteľa nemá to nič spoločné s dedením. Takže nemôžeš brať 120 tis. že vlastnia rodičia, ale len suma bez darovaného pozemku( kedze ten im uz nepatrí). A tá sa delí na polovicu. Ano, je pravda, jeden ostane 35 tis. + pozemok a druhý len 35 tis.
Odpovedať
@y2k netýka sa to mňa, naštastie, naozaj ešte netúžim dediť :) Tak jedná sa o to, že to je takto u známeho. Má sestru, staršiu, ktorá takto dostala pozemok od rodičov v lukratívnej oblasti. Rodičia sú spravodlivý a chceli spisovať závet, no sestra ich odhovorila, vraj je to zbytočné a dedičské konanie to berie automaticky do úvahy. Rozprával mi o tom chalan na káve a nebol si celkom istý, či je to v poriadku ... So sestrou majú perfektný vzťah, doslova nadštandardný tak bol presvedčený, že to asi bude pravda. No ako to tu čítam, tak to asi košér úplne nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0: ako vravim, loooogis :-D ked mi cosi darujes uz je to moje a ne tvoje, ked umres tvoje dve deti budu delit len to co mas v case smrti....hadam by bolo od veci keby umres a potom pridu za mnou ze ved mi to lubk0 daroval :-D ano ja viem, troska od veci priklad ale na to darovanie dobry :-D PS: no a kedze este nic nededis a nebudes bez roboty, hybaj mi nakreslit tu kuchynu, uz by mi ta cena ozaj bodla nech viem komu dat zarobit :-D
Odpovedať
@lubk0 Ak poručiteľ nespísal závet, dedia zákonní dedičia a súd (notár) na darovanie prihliada zo zákona, a to takým spôsobom, že dedičovi sa do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal. Do dedičského podielu sa však nezapočítavajú bežné dary, ale iba také, ktoré nemožno považovať za obvyklé. Darovanie nehnuteľnosti, t. j. pozemku v značnej hodnote možno považovať za dar, ktorý presahuje rámec bežného darovania.
Odpovedať
@ivetz ďakujem !!! Je aj nejaký zákon ktorý o tom hovorí ? @y2k Vidíš, a nemal si pravdu :D Podľa mňa by bol ten tvoj príklad správny v prípade, že by rodičia darovali niečo mimo rodiny, resp. niekomu, kto sa nebude bez závetu nachádzať v dedičskom konaní. Potom OK ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0: ano, tak som to myslel aj ja, preto som napisal ze ne moc dobry priklad... ale...pokial ten zakon neuvidim, neuverim...zda sa mi to nonsens....ale samozrejme to sa mi uz vela veci tak zdalo :-D
Odpovedať
@lubk0 este dodatok k mojmu predoslemu prispevku : sice starsi clanok,ale mas tam vsetko vysvetlene http://mojdom.zoznam.sk/cl/10121/9797... alebo : Dar mení dedičstvo (príklad zápočtu daru) Ak poručiteľ počas svojho života dal niektorému z dedičov dar a nejde o obvyklé darovanie, pri dedení zo zákona sa takémuto dedičovi do jeho dedičského podielu tento dar započíta. V prípade, že ide o potomkov detí poručiteľa, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. viac : http://ekonomika.sme.sk/c/6467346/dar...
Odpovedať
Super. Ďakujem Vám. Takže je to pravda :) Už som sa bál ďalšieho pokazeného sestersko bratského vzťahu pre peniaze ...
Odpovedať
Pojednáva o tom Obč. zákonník v § 484: Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený. Na začiatku dedičského konania však treba takéto dary uviesť, notár nemá prehľad, čo kto kedy v rodine daroval. Treba to tiež riadne podložiť, najlepšie darovacími zmluvami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubk0 obciansky zakonnik
Odpovedať
Bohuzial, nedavno som mala dedicske po mame. Za zivota mi darovala vikendovu chalupu. Moji surodenci tento dar nespomenuli, takze ziadny zapocet sa nekonal.
Odpovedať
@lubk0 u nas to bolo s dedicskym konanim (2x) tak, ze notarka v podstate len napisala to, co sme jej povedali, ako sme sa dohodli, ... ak ma tvoj znamy nadstandardny vztah so sestrou, tiez by sa mali rozumne dohodnut ;-)
Odpovedať
@budova1 to ze to surodenci nespravili, je ich vec :) Takto hlavne bude človek vedieť, že sa má ozvať. @wrzteq hej, pravdepodobne to tak bude. Ale vies, ze nidky nevies ... Rodina z otcovej strany je rozhadana kvoli majetku po smrti mojich starych rodicov. Rodina mojej polovičky je rovnako rozvadena kvoli majetku z dedičstva a takto môžem menovať. Keď príde na lámanie chleba a vidíš, že ty dostaneš len 35 tis. Eur a súrodenec dostane až 85 tis. Eur, tak sa môže povaha a aj nadštandardné vzťahy veľmi rýchlo zmeniť ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?