Zateplenie Ytongu - čo odporúčate?

Profilova fotka
CAute idem stavat z Ytongu 250 alebo 300 klasicky ziadna lambda nic. chcem sa spytat ze co odporucate na zateplenie pomer cena kvalita. Rozmyslam nad polystyrenom alebo mulitporom. poprosim o rady bez nejakych prehnanych emocii ale skor na baze skusenosti s jednym alebo druhym. najlepsie ak by ste vedeli aj obhajit svoj nazor vecnym argumentov. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj ja teraz začínam ťahať múry PORFIX 25cm a zateplovať budem jednoznačne polystyrénom 20cm možno 25cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@filipmaria mas bungalov ?? ja som totalny lajk co sa tyka stavania a uz mam hlavu ako melon z toho vsetko a sa v tom stracam :D ale tak uz aspon viem ze idem stavat z ytongu :D dalej ide ilozacia kde sa neviem rozhodnut. nechcem zbytocne vyhadzovat peniaze kde nemusim lebo viem ze by som ich vedel vyuzit lepsie v incyh veciach ale zas nechcem za kazdu cenu najlacnejsie riesenie na ukor kvality. co sa tyka vnutornych a nenosnych prieciek tak davas ten isty material ako obvodove nosne steny len iba hrubka ??
Odpovedať
Profilova fotka
@matusmino to ti musí navrhnúť projektant aby si splnil podmienku A1. Ale vo všeobecnosti čo najtenšie steny (podľa možnosti) a racej hrubšiu izoláciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 ved to viem ale tak na stastie mam takeho projektanta ktory nechce silou mocou pretlacit svoj nazor ale nech sa ma rozhodnut ze co by som chcel a podla toho to prisposobi co sa tyka hrubky.. material je uplne na mne vyber preto sa pytam.
Odpovedať
Profilova fotka
@matusmino Obvodové murivo bude od toho istého výrobcu. priečky mám navrhnuté z 10cm ale budem dávať 12,5cm priečky. Bungáč mám projektovaný z tehly ale na svojpomocnú výstavbu je lepší porobetón. Murovať budeš ty? Alebo firma/partia?
Odpovedať
Profilova fotka
@matusmino v mojom prípade sú obvodové Porfix 25 a priečky 12,5 zateplenie bude 20 v podlahe, 25 steny, 45 strop, trojskla Poschodový dom. A nedoporucuje sa kombinovať rôzne materiály. Ale nieje to podmienka. Ja som použil inakšie preklady a v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
@filipmaria mne bude robit vsetko firma. Ja by som vedel max budu pre psa :D preto chcem amt aspon aky taky prehlad ze co a ako aby ked sa ma nieco spytaju tak aby som vedel ze o com je rec :D priecky budes mat tiez porobeton?? z vnutra budes davat aku fasadu ??
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 vsetko zateplenie vsade bude polystyren ?? ja silno uvazujem o vate... budes mat aj rekuperaciu ???
Odpovedať
Profilova fotka
@matusmino podlaha a steny polystyrénom, strop vatov. Rekuperácie áno Podlahové kúrenie s elektrokotlom, krb a asi aj klimatizáciu
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 tak dost sa to podoba nasmu akurat ze mi ideme do bungalovu :) my tiez rekuperaciu,krb,podlahove kurenie a tepelne cerpadlo vzduch -voda. nad klimou este uvazujeme kedze chcem rekuperacia doakze aj dost ochladit dom ale zas budeme mat dost vela velkych okien( 2800x2600 tri take okna(3sklo) a neviem ci to zvladne rekuperaciu ochladit v lete aj ked budeme mat pravdepodobone vonkajsie zaluzie.
Odpovedať
Profilova fotka
@matusmino tak pokiaľ budeš mať vonkajšie žalúzie toho prehrievanie sa nemusíš báť. Inak klimov sa dá aj kúriť v prechodnom období. Ak budete dávať TC tak chladí môžete aj ním
Odpovedať
@logo22 tiez silno uvazujem o tejto kombinacii, teda 25cm obvodovy porobeton a na to 20 - 25cm polystyren...planujes aj centralny vysavac? nebojis sa, ze na podobne instalacie do steny je 25ka obvodova malo?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@matusmino Asi dva dni do zadu to bola diskusia a niekto tam porovnal zateplenie multiporom a polystyrénom vyšlo z toho že polystyrén mal lepšie vlastnosti a bol lacnejší pri zvolenej skladbe o 14 eur na m2, čo sa týka vaty môžeš dosiahnuť podobné parametre ako polystyrén ale bude to drahšie.
Odpovedať
Profilova fotka
cele roky vsetci suhlasia s tym ze vodna para prechadza cez stenu z interieru do exterieru a preto je potrebne aby difuzny odpor konštrukcií smerom z interieru do exterieru klesal. Učí sa to na strednej stavebnej, na vysokej stavebnej, na archytekture, na matfyze... Potom príde pomerne vela firiem s pomerne lacným spôsobom tepelného zaizolovania stavby (polystyren) a zrazu táto fyzykálna vlastnosť obvodovej steny nieje dôležitá a všetko to môže byť naopak. Tak ja neviem. Ako to je možné? A vôbec, je tento trend celosvetový, alebo len na Slovensku? Ja neviem, niekedy keď ide velká skupina jedným smerom, ostatným je blbé ísť inam aj keď sa im to nezdá ako správny smer.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway ani nie.....Veď do steny zasekas len 2-3 cm. Tak ti ostane stále minimálne 20 cm. CV chcem....Ale zatiaľ len predpripravu. Vysávač tahas v podlahe, vodu tiež. Elektrika je v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
@augustin_ugroczy a co by si odporucil ty ???
Odpovedať
Profilova fotka
@matusmino a co takyto ,,nezmysel'' 250mm P2-400 biely porfix , 150mm polystyren, 50mm multipor, thermo omietka.
Odpovedať
@augustin_ugroczy Absolutny suhlas,ja som preto prisposobil materialy celej steny kvoli difuznemu odporu nasledovne: ytong lambda 375,multipor 100 lepeny original lepidlom s nizkym difuznym odporom,toto lepidlo je zaroven urcene aj na zatiahnutie zateplenia pred finalnou fasadou (sakra,zostalo mi 6 vriec a neviem,co s nimi ]-( ) a silikonova fasada.Uplna spokojnost,ziadne plesne,rosenie okien a podobne veci v interieri,zateploval som sam so svokrom,s multiporom sa pracuje fantasticky,ziadny bordel,ziadne kotvy,tmely,nic,co by v zime spravilo tepelny most,kedy v zime fasada vyzera ako pri chorobe s kiahnami a este jedna vyhoda,stena je uplne pevna,cize nehrozi,aby clovek len tak spravil dieru do steny a samozrejme,nehrozia ziadne hlodavce a ina haved v zatepleni!!
Odpovedať
@matusmino ja porfix 30 cm na to grafit 24 cm. Do stropu aktuálne davam 60 cm Knauf 0,039 a do podlahy pôjde 20 EPS.
Odpovedať
@augustin_ugroczy stačí sa len zamyslieť aký význam má táto "shopnosť" konštrukcií v moderných vzduchotesných domoch kde 99% distribúcie vzduchu a vlhkosti zabezpečuje vzduchotechnika. Kedysi bolo veľmi nevhodné zastaviť difundujúcu vlhkosť v konštrukci, lebo rosný bod bol skoro na povrchu interierovej časti steny. Premŕzanie stien bolo skôr pravidlom ako výnimkou. Dnes je rosný bod ďaleko v izolácii, povrchové teploty stien sú skoro na 20°C a jediné čo môže trpieť je izolácia, ktorá pri ročnej bilancii pary vyjde tak, že by nutnosť znižujúceho sa difúzneho odporu konštrukcie nestála za významne znepokojovanie sa.
Odpovedať
Profilova fotka
Vata, multipor, drevovlakno, montovana fasada s textilnou izolaciou, styrcon... To vsetko ma vhodny difuzny odpor
Odpovedať
Profilova fotka
@matusmino Z hľadiska akumulácie materiálu steny (t.j. stabilita vnútornej klímy bez výrazných výkyvov deň-noc) by som riešil hutnejší materiál pre výstavbu múrov = betón, resp. tehla. Najlepšie je voliť minimálnu možnú hrúbku nosnej steny (určí statik) 25 - 30cm, a vonkajšiu tepelnoizolačnú vrstvu z polystyrénu EPS70F - aspoň 20-25cm. Multipor má síce lepšie tepelnotech. vlastnosti, ale je nepomerne drahší (zbytočne). Difúziu ani nie je potrebné riešiť keď máš rekuperáciu. Ďalšou výhodou tehiel (brúsené) je, že je ľahká montáž do lepidla (resp. peny), ako aj to, že pod omietky nemusíš naťahovať sieťku s lepidlom (ako u ytongu).
Odpovedať
Profilova fotka
@laco17 tak idem do ytongu ( hrubka co najmensia) a zateplenie polystyren( hruba cca 30zalezi od hruby ytongu koli statike). z vnutornej strany velmi silno uvazujem o sdk omietky kedze sa mi to paci aj instalacia je jednoduchsia a cena je dost riazniva oproti klasickej fasade. do tehly sa mi velmi nechce.neviem preco ale ma to nelaka aj ked nezatracujem jej vyhody. skor mi islo o tu izolaciu ale tam uz som sa pravedpodobne rozhodol pre polystyren kedze rosny bod bude v nom co je dost daleko od interieru a aj od ytongu. aspon ked som to vsetko dobre porozumel. zateplenie strecy pojde vata cca 40cm. ( bude rovna strecha) mas pocit ze je to celkom dobre vymyslene co sa tyka cena kvalita a vykon ? je toho strasne vela na co treba davat pozor ale uz sa v tom zacinam trosku orientovat( aspon si myslim :D ) urcite chceme dat aj kamenny obklad( alebo imitacia kamena) ale neviem ci to ma ist rovno na ytong alebo aj pod to amme dat sdk fasadu a na to kamen????
Odpovedať
@augustin_ugroczy nuz, v zahranici je dost.pouzivane uz desatrocia drevodom s hlinikovou foliou v sandwichovej konstrukcii .. co myslis, kolko ta prepusti von ci dnu? Alebo silikatove omietky, co myslis, kolko vlhkosti prepustia von ci dnu?
Odpovedať
Profilova fotka
Drevodom mava z interierovej strany parotesnu foliu, takze ide o difuzne uzavretu konstrukciu a moze tam ist potom lubovolny izolant a nemusi byt vobec priepustny.
Odpovedať
@martin153 dosť drahý nezmysel. @kajo1 je síce pekné ako si obhájiť použitie drahšieho materiálu, ale bohužiaľ vymyslel si si dôvody pretože: plesne,rosenie okien a podobne veci v interieri nezávisia od difúzneho odporu izolačnej vrstvy aj napr. s EPS sa pracuje fantasticky,ziadny bordel,ziadne kotvy,tmely,nic,co by v zime spravilo tepelny most, pretože na rodinný dom pri ňom nie je nutné používať kotvy ak je podklad rovný zime fasada vyzera ako pri chorobe s kiahnami len vtedy ak je nesprávne zhotovená a este jedna vyhoda,stena je uplne pevna,cize nehrozi,aby clovek len tak spravil dieru do steny čo sa ti tak ľahko nepodarí ani pri EPS a dá sa to posunúť na ešte vyšší level použitím pancierovej sieťky (a stále to bude lacnejšie riešenie ako multipor nehrozia ziadne hlodavce a ina haved v zatepleni tak isto ako pri všetkých momentálne na trhu používaných izolantoch. Argumenty s hlodavcami a stavbami sú postavené na vode. Na to aby sa ti hlodavec pustil do omietky by si v nej musel buď nechať dieru, alebo pod izolantom umiestniť nejakú potravu. Žiaden hlodavec ti nezačne bezdôvodne ohrýzať kameň. Pofasáde ti vylezie a cez strechu sa ti skôr schová v dome na povale. toto nepíšem aby som ťa zhodil alebo nebodaj urazil, ale aby niekto kto sa rozhoduje pri výbere materiálu nezvažoval mylné argumenty. Je ale samozrejmé, že ten kto požaduje od fasády menší difúzny odpor, a vyššiu vnútornú pevnosť a hmotnosť bude musieť tento materiál aj napriek jeho vyššej cene zobrať v úvahu aj napriek tomu že tieto parametre nie sú zvyčajne dôležité pri návrhu izolantu a fasády.
Odpovedať
Profilova fotka
@laco17 @augustin_ugroczy @martin153 Nakoniec po konzultacii so stavebnou firou soms a rozhodol pre Termalicu T600 20cm na to Kingspan 12cm a vata 8cm.. usetrim nejakych 10cm hrubky steny. strop pond vat 50cm a dole bude biela vana a 40cmm polystyren. tepelne straty domu su vypocitane bliziace sa k nule... samozrejme ze rekuperacia a Tc v jednom NILAN compact.
Odpovedať
@matusmino jasne, vypravaj tomu co seno zere. Sa nehnevaj na mna, ale uz aj pasivny standart je tazko dosiahnulny pri bungalove... A k tomu Nilan compact, asi mas peniaze na rozhadzovanie :-D Ty mas Tepelný odpor konstrukce R = 9.56 m2K/W Ja mam Tepelný odpor konstrukce R = 11.29 m2K/W Samozrejme to nie je presne na stotiny ale pasiv to nebude isto, takze ten compact =-) (to len k tej bliziace sa nule...)
Odpovedať
Profilova fotka
@matusmino Niekto šetrí peniaze, niekto radšej 10 cm ...
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 dolezite je aby si bol ty spokojny s tym co mas :) ja budem s tym co ja budem mat :) kazdy si robi podla svojho.... na jednej strane tu hladam rady a info ale na druhej strane tu je vela ludi co si mysli ze iba ten ich nazor je najlepsie a jediny spravny a vsetko ostatne je najvacsia hlupost a clovek co chce mat nieco inak je k...t v lepsom pripade... bohuzial to je take slovenske... ale kebyze sa ma riadit iba tym co sa dozviem tu tak v zivote nepostavim ani budu pre psa... to len tak na margo vas(nas) slovakov ze vobec neviem komunikovat... este obzvlast na internete kde je clovek anonymny(vid tvoje meno a chybajuca fotka)...keby tu kazdy mal mat skutocne meno a fotku tak ta konverzacia by urcite vyzera inak aj na tom nete :) ale Slovaci su uz taky ze nedopraju nikdy nikomu nic a bozechran aby mal niekto nieco lepsie ako ty...to je uz drzost najvacsieho zrna :D Ale to nemyslim teak konkretne..to len tak vo vseobecnosti co si vsimam za posledny mesiac co som aktivny ucastnik MS :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?