Zateplenie stropu pivnice

Dobry den, chcem zateplit strop pivnice. Je to stary dom, celo-podpivniceny, zatepleny 10cm polystyren, nad nevykurovanou pivnicou su obytne priestory, strop je zelezobeton. V celom dome su pomerne studene podlahy v zime. Kedze vyska stropov pivnici je cca 200cm, uvazujem dat na strop 8-10 cm. Na to by som asi lepil tie poylstyrenove ozdobne stvorce, aby som to zbytocne nezatazoval stierkou. Otazka znie: bude rozdiel ci dam 8 alebo 10cm na strop ? A hlavne, aky typ zvolit ? podlahovy alebo ten sivy alebo aky ? ktory bude mat pri danej hrubke naj tepelny odpor ? Ake mate skusenosti so zateplenim stropu pivnice ? Je to citelny rozdiel v teplote podlahy ? Dakujem.
Odpovedať
Dobrý deň. Sivý EPS izoluje lepšie asi o 1/4, ale je drahší. Záleží, za akú cenu ho zoženiete. Ak bude drahší o 1/4 a menej, tak dajte šedý. Aj od toho, akú máte cenu tepla = čím sa kúri. Ak elektrinou, tak sa oplatí dať dokonca Kooltherm.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od herbie0102:

Dobry den, chcem zateplit strop pivnice. Je to …
@herbie0102 ... a áno, povrchová teplota podlahy sa potom citeľne zvýši. Nalepením izolácie zospodu výrazne spomalíte tok, únik tepla konštrukciou. Ešte jeden tip: použite tzv. teplé podlahové krytiny. Čiže nie dlažbu, ale drevo, korok, koberec, potom lamino. Je to preto, že hoci majú všetky rovnakú teplotu, dotykovo ich vnímame ako teplé a studené kvôli ich tepelnej vodivosti. Dlažba dobre vedie teplo a pri dotyku ho z človeka odoberá rýchlo, preto máme pocit chladu. Drevo a korok vedú teplo horšie, preto ho z nás "nevycicajú" a vnímame ich ako teplé od nášho vlastného tepla.
Odpovedať
fasádny stačí, nebude nijako zaťažovaný
Odpovedať
@blacksr ďakujem za odpoveď, podlahu mám lamino a pod ňu som dával takú hrubšiu izoláciu, taká harmonika tvrdá, 4mm, aj s parozabranou na nej.. také ako 2v1, takže asi skúsim dať ten sivý. Ten má aj lepšiu lambdu oproti bielemu ?
Odpovedať

@blacksr ďakujem za odpoveď, podlahu mám lamino a…
@herbie0102 sivý má nižšiu = lepšiu lambdu, preto viac izoluje (asi o 1/4)
Odpovedať
Ak môžem-pripnem sa : Musí sa to ešte kotviť ?...aby sa to neodlepilo,ak by nato išla sieťka a lepidlo? Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ondrej144:

Ak môžem-pripnem sa : Musí sa to ešte kotviť ?...…
@ondrej144 ja budem urcite radsej aj kotvit, a to nejdem ani davat omietku na to.
Odpovedať

@ondrej144 ja budem urcite radsej aj kotvit, a to…
@herbie0102 nic nemusis kotvit, napenetruj strop kup si na lepenie vhodnu pur penu a za pouzitia stavitelnych stojok to nalep.
Odpovedať
Ale este jedna otazka ma napada, ked budem mat zateplene, ako upevnim/zavesim svietidlo na strop ?
Odpovedať

Ale este jedna otazka ma napada, ked budem mat za…
@herbie0102 nerezovy háčik spustite
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@herbie0102 nerezovy háčik spustite
@blacksr budem tam mat len taku lahku plastovu led stropnicu, tak to by slo pripevnit aj nejakymi hmozdinami do polystyrenu teoreticky nie ?
Odpovedať
aha
Odpovedať

@blacksr budem tam mat len taku lahku plastovu le…
@herbie0102 normalne supnes hmozdinku cez polystyren do betonu a pouzijes dlhsi srob, nerob z toho raketovu vedu, nezateplujes raketoplan :-)
Odpovedať
Nestačilo by -(mohlo sa )? -natrieť polystyrén vhodnou farbou..tým by odpadla sieťka a lepidlo...bolo by to ľahšie spraviť. Či musí ísť lep. a sieťka? ďakujem
Odpovedať

@blacksr budem tam mat len taku lahku plastovu le…
@herbie0102 Kotví sa do pevnej hmoty, skrz EPS.
Odpovedať
Ahojte, som akurat vo faze, ze by som chcel taktiez zateplit stropy pivnic. Vysku v nich mam 2,2 m, zelezobeton. Zvazujem pouzit mineralne lamely, ktore maju uz upravenu pohladovu stranu, ktore nie je potrebne kotvit, staci natriet penetrakom a nalepit. Chcel by som vsak od niekoho skusenost ak to uz aplikoval, pripadne od akeho vyrobcu. Pozeral som vyrobcov Knauf a Isover, ale rad si necham poradit, nemam cenovy prehlad, co je lepsie pouzit. Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Tak táto diskusia je pre mňa aktuálne ako ušitá na mieru, 🙂 ďakujem za ňu. Na starom dome kde chodíme na víkendy máme klímu, už mesiac temperujeme. Tiež je dom podpivničený a vždy sme pivnice využívali na odkladanie potravím keď sme tam nemali chladničku. Ako sa tam temperuje je tam normálne z vrchu z obytnej časti cítim teplo že prejde dole, čiže to budem musieť zatepliť aj ja aby nešli úniky. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Poradiš mi keď nafotím stropy u mňa v pivnici? Sú tak členito spravené. A čo keď mam po strope v pinici tahane odpady a vodu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@blacksr Poradiš mi keď nafotím stropy u mňa v pi…
@matko291 Na všetko existuje riešenie. Len proces je vždy inak náročný. 😉
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@matko291 Na všetko existuje riešenie. Len proces…
@blacksr aha ved preto sa pýtam lebo ja to tak nechápem, ako to ide tebe
Odpovedať
@matko291 ja som videl u znameho taketo riesenie ako v tomto clanku a preto ma to zaujalo, ale mozno je lepsie riesenie, ktore vyjde cenovo vyhodnejsie s lepsimi vlastnostami, preto by som si rad nechal poradit https://urobsisam.zoznam.sk/dom/zatep...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?