Zateplenie staršieho domu - zatepliť aj základy?

Ahojte, plánujem zatepliť zhruba 30-ročný dom, steny sú tehlové o hrúbke 250-370 mm. Prečítal som rôzne témy tu na fóre o zatepľovaní základov, viem že tieto by sa mali zatepliť aj takto dodatočne na starších domoch, no osobne mám trochu obavu obkopať základy. Jedná sa o menší dom postavený vo svahu, ktorý má dve podlažia a obytné podkrovie, spodné podlažie je do polovice zapustené do svahu. Momentálne je stavba suchá, bez problémov. Okolo domu je na zemi vybetónovaný pás, zrejme na ochranu pred vtekaním dažďovej vody cez pôdu medzi pôdu a základy? Ten by sa musel vybúrať. Obávam sa ale, že ak to dám vybúrať a odhalím základy, už rovno môžem aj oddrenážovať. Bojím sa, že mi týmto zásahom začne dom vlhnúť. Je teda nutné zatepliť aj základy (kvôli vzniku silných tepelných mostov, atď.) aj napriek tomuto riziku? Ďakujem za rady!
Odpovedať
Profilova fotka
Al je prízemie v zemi vykurované, zateplit, ak nie sama pôsobí ako izolácia
Odpovedať
@jan45 To spodné podlažie ktoré je do polovice zapustené v zemi je vykurované. Nachádza sa tam spáľňa (samozrejme na strane od svahu), kúpeľňa, kuchyňa a technická miestnosť. Vykurovanie v celom dome je klasické, radiátormi. Takže, hovoríte, že ísť v tomto prípade do rizika, vybúrať ten betón okolo múrov, odhaliť základy a zatepliť?
Odpovedať
@ivkosky ja by som najprv skontroloval tú časť v zemi termokamerou, ako sa to tvári a či sú tam tepelné mosty, ktoré sa dajú prerušiť
Odpovedať
@jakino Hm, ok, to mi ani nenapadlo, ďakujem. Skúsim sa opýtať stavbárov čo majú prísť na obhliadku, či také niečo vôbec majú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?