Zateplenie domu zo škvarobetonu

ahojte prosim poradte mi. uvažujeme zateplit dom postavený cca v roku 1966 zo škvarobetonu. obavam sa možnej vlhkosti v dome kedže už aj okna su plastové a pri vačších mrazoch nam vlhkost robi problem
Odpovedať
Profilova fotka
Treba najprv odstranit zdroj vlhkosti lebo zateplenie to len zhorsi ked polystyrenom uzavries stavbu.
Odpovedať
praveže to videl aj odbornik meral vlhkost a teplotu na stenach a v miestnosti. výsledok jeho skumania dom ma tenke obvodove mury a bolo by dobre zateplit , chcem vediet ake maju ludia skusenosti s tymto skor než investujem niekolko tisic €
Odpovedať
Veď ak v dome bývate alebo plánujete bývať, tak sa nie je o čom baviť a peniaze na zateplenie fasády sú jednou z najlepších investícií v rámci rekonštrukcie. A ako sa v tvojom dome prejavujú problémy s vlhkosťou? Zateplením tvojho domu sa nič nezhorší čo sa týka vlhkosti, práve naopak...minimálne stenám, resp. obvodovému murivu len pomôžeš, aby sa v ňom nezrážala para. Samozrejme predpokladom je dostatočná hrúbka zateplenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Aka je optimalna hrubka zateplenia pri skavarobetone hrubka steny cca 40-50cm?
Odpovedať
@renatkah1 zateplili som dom zo skvarobetonu 15cm eps ,zvnútra som dal ale tepelnoizolacne omietky..zatiaľ vpohode ,ale len temperujem na 10st....bolo tam vlhko predtým ,ale možno tým že ho neobyvali..a poťahom som to dolu pod strop pivnice..
Odpovedať
Profilova fotka
@renatkah1 odborník na čo? keby bol dnu suchý vzduch, nebola by kondenzácia, na to okná vplyv nemajú. ani steny. Vlhkosť sa odstraňuje vetraním, zvýšením teploty, , znížením odparu. Izolácia zvýši vnútornú povrchovú teplotu múrov, a presunie kondenzáciu do muriva. Treba spočítať prestupy aby povrchová teplota na vonkajšej strane muriva bola nad teplotou kondenzácie pri danom tlaku . Pod 15 cm PS to nebude.
Odpovedať
@tomasvrabel Škvarobetónové tvárnice z tohto obdobia (polovica 60-tych rokov) na stavbu domov mali prevažne hrúbku 30 cm, s omietkami (vnútornými a vonkajšími) mohli mať steny do 40 cm. Ako písal @jan45 treba to spočítať (ak chceš mať istotu), aby po zateplení rosný bod nebol v murive. V mojom prípade bol obvodový múr z polovice zo škvarobetónových a čiastočne zo starých pórobetónových tvárnic hrubých 30 cm a vo výpočtoch som mal ako minimum 12 cm bieleho EPS 70F, aby to bolo bez kondenzácie. Ale na hraničnú hrúbku by som sa nespoliehal, skôr treba dať maximálnu hrúbku izolácie (resp. kvalitný izolant) ako dovoľujú podmienky rekonštrukcie a peňaženka. Ak dáš na tieto múry 15 a viac cm izolácie s počítaním kondenzácie sa nemusíš zaoberať.
Odpovedať
Keď sme dávali Geberit majstri sa obávali aby v nádržke nezamrzla voda 😊 tak si viete predstaviť hrúbku obvodového muriva😊 Chápem správne že ak dám maximálnu hrúbku polystyrénu nemusím sa obávať vlhkosti? Také máte skúsenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@renatkah1 už to bolo všetko povedané ale .... dá sa predpokladať že ak použijete napr. sivý EPS hrúbky 10cm alebo viac bude všetko v poriadku - hrúbku by však mal pre istotu niekto spočítať lebo nikto nevie kde bývate a aká je tam klíma aké máte okná a ako sú osadené atď...(priveľká hrúbka EPS totiž bude mať negatívny dopad na množstvo svetla, ktoré prejde oknami) ...pokiaľ primerane zateplíte a budete primerane VETRAŤ nebudete mať problémy s kondenzáciou (alebo ako vy píšete -vlhkosťou). Vhodné je pre orientáciu zakúpiť vlhkomer a naučiť sa vetrať v intervaloch podľa vnútornej vlhkosti (prípadne aj podľa kvality vnútorného vzduchu - obsah CO2)).
Odpovedať
@renatkah1 Nechapes podstatu, ake mas problemy s vlhkostou si nanapisala. Ak ti plesniveju rohy atd. je to preto ze su chladne steny, lebo nei je izolacia, lebo su mosty. Zateplenei tomu pomoze kazde, najelspei take ako pise napr jan45 nech ej v izolacii, cize hrubka aspon tak 15 od oka. Daj to spocitat alebo ak sa ti neche daj zo 15cm mozno budu okna utopene ale co uz. My mame rovnaky dom, tiez skvarobetonove tvarnice ci ake su to, mame tam 5 cm polystyrenu, v podstate nic neplesnivie. A este pred zateplenim, ak nemas 3 sklo pouvazuj nad tym aspon tak kde je najvacsi problem ze vymenis okno pripadne zisti ci sa neda aspon sklo
Odpovedať
@renatkah1 Pre vlhkost potrebujete zobrat do uvahy 3 podmienky : teplota vzduchu , teplota povrchu a vlhkost vzduchu . Dajme tomu ze budete kurit na 22 stupnov , Pri vnutornej vlhkosti 60% bude rosny bod pri teplote cca 14 stupnov . Pri zatepleni 20 cm EPS (0.036 W.m-1.K-1) by mala byt teplota povrchu nieco okolo 18,2 stupna . Pri zatepleni 15 cm EPS (0.036 W.m-1.K-1) by mala byt teplota povrchu nieco okolo 17,1 stupna . V oboch pripadoch by ste mohli mat povrchovu teplotu nad rosny bod pri kureni na 22 a vlhkosti na 60% . Pri nizsej vlhkosti napr 50% sa rosny bod posunie este nizsie a to na cca 11 stupnov. Ale vsetko je to na teoretickej urovni , realita moze byt trochu ina ak budete mat v obvodovom murive tepelne mosty , zle odvetrane miestnosti (rohy miestnosti , stena za nabytkom atd)
Odpovedať
@renatkah1 Ked sa bojíš plesni a si na rovine tak dom podrež a zatepli nehorlavým mineralom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ďakujem za vaše cenné rady uvidíme čo z toho vzíde určite si dám urobiť najskôr tieto výpočty a projekt na zateplenie
Odpovedať
@renatkah1 ja len kratky dodatok :-) Zabudol som napisat ze tie teploty povrchu ako som spominal v mojom predchadzajucom komentary boli pre vypoctovu vonkajsiu teplotu -13 stupnov
Odpovedať
@renatkah1 Dobrý deň. Po mojich skúsenostiach s odborníkmi z rôznych smerov, pri prerábke dvoch domov, by som hľadal človeka so zdravím sedliackym rozumom, praxou, čo sa vyzná aj v nových trendoch. Ktorý sa vyzná v prvom rade do problematiky vlhkosti domu. Zatepľoval by som až po objasnení, alebo teda ak by bolo nutné, následnom vyriešení vlhkosti. Objasnením myslím, že by mi vysvetlil , čo môžem v takom dome od neriešenej vlhkosti čakať, a aký druh zateplenia a kde, podľa miery vlhkosti zvoliť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?