Váš názor na zateplenie

Riešime dilemu či postaviť domček z tehál heluz family 38 + zateplenie minerálnou vlnou alebo z tehál heluz family 44 bez zateplenia. Aký máte názor?
Odpovedať
@panni1971 Odbornici na TZB z tejto stranky ti napisu jednoznacne zateplit... :-D Ja az taky odbornik nie som, ale viem aka je odpoved...:-D
Odpovedať
mur cim tensi ktory sa da zo statickeho hladiska, tym lepsie... a navrch cim hrubsia izolacia tym lepsie
Odpovedať
Profilova fotka
na zateplene tehly je viac nazorov, ak sa rozhodnes ich nezateplit, z hladiska izolacie tehloblokov to az tak nevadi, ten tepelny odpor je tam dost slusny. Je tam ale iny problem - ak budete robit napr. z Heluz 44 bez zateplenia, ako vyriesite tepelne mosty? Preklady, vence, vyplne medzi tehlami, balkony, ...? Ak to budete robit sami, tak si to ustrazite a budete to robit precizne a date tam dostatocnu izolaciu. Ak vam to bude robit firma alebo murari, tak na 90% sa na to vykaslu a v lepsom pripade tam daju 5 cm XPS, co ako osetrenie tepelneho mostu urcite nestaci. Aspon tak to vidim na vsetkych stavbach na okoli. Takze z tohto dovodu odporucam zateplit. A nie Heluz 38 (projektanti ho radi navrhuju, dobre sa im s tym planuje, najma rohy a stavebne detaily a pocita spotreba tehal), ale radsej este tensiu tehlu (ak to staticky je OK) a vacsiu izolaciu.
Odpovedať
Pozor na polystyren lebo v Nemecku s tymto materialom skoncili
Odpovedať
@panni1971 Uplne zle polozena otazka.. Stavas dom kvoli tehlam? Myslis, ze tie tehly, na ktore sa budes pozerat len kym urobis omietku, su nejako podstatne? Ak si prachacka, stavas bez hypo, ceny energii ta nezaujimaju, tak necitaj dalej... Co tak sa odrazit od mesacnych platieb za teplo? Chces platit 30€ alebo 100€? Ako 100€ a viac, dalej necitaj ;-) Cize ako dosiahnes tych 30€ (to je len priklad). Aky potrebujes tepelny odpor steny, stropu, okien, podlahy.. Mas plyn? Osobnu preferenciu k drevu? Alebo k Hi-Tec - ako tepelne cerpadla? Alebo si solar-eko-maniacka? Zistis, ze potrebuje k tym trojsklam aj 40cm vaty na strope, 20cm EPS v podlahe aj poriadnu obvodovu konstrukciu, povedzme s R=5. Ano, existuju tehly, aj ytongy, co daju 5 bez zateplenia. Ale ktory m2 obvodoveho plasta bude lacnejsi? Tenka tehla+EPS, alebo hruba tehla? ;-) Takze takto sa planuju tepelne straty, plati pre vsetkych ostatnych. Najprv si treba dobre otazku polozit.
Odpovedať
@jaro431 To, ze s polystyrenom v Nemecku skoncili som uz pocul, ale este som nikdy nevidel nejaky odborny clanok, alebo material na tuto temu. Je to len fama, alebo odkial to pochadza? Ci len Feri, co robil murara v Nemecku, dosiel do krcmy a toto vyhlasil pred prvym pivom? :)
Odpovedať
@panni1971 Dobrý den. To není žádné dilema. To je naprostá blbost. Dilema je, jestli postavit dobrý barák a spokojeně a lacině v něm žit celý život, nebo postavit hybrid, který sice bude vypadat jako barák, ale jaksi nebudou peníze na provoz. Je úplně jedno, z čeho. Ale není jedno jak, není jedno, jaké se dosáhne U ve všech konstrukcích. Ani se nedivím, že EU chce, aby se stavěly pouze pasivní baráky. Pořád většina lidí netuší, kam vyhazovat peníze. :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
@jaro431 jaro, které Německo máš na mysli ? to vedle nás to není. je ještě nějaké jiné ? :-p
Odpovedať
@ladajaskva aj ku mne sa uz dostala informacia ze v nemecku z fasad strhavaju polystyren, ale doverne podlozit to neviem. Mam to od znameho co sa venuje zateplovaniu, jeho dodavatelom je Caparol co je nemecky koncern, tak mozno na tom nieco bude.
Odpovedať
@engineerr Aj u nas sa bude strhavat. A to z jedneho spolocneho dovodu - slaba hrubka izolacie. Pred 10 rokmi, ked zacal boom, davali 5cm ;-) Rosny bod? Neznamy pojem. Vlhnutie murov, premrzanie styku EPS s murivom atd.. Ak nestrhnu, odpadne aj sama :-D Okrem toho, dnes staci na panelak 10cm, ale ked uz stacit nebude, lahsie bude strhnut a dat viac, ako dorabat hrubku nadlepovanim...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?