Tepelné čerpadlo a tepelné straty objektu

Ahojte, chcel by som sa spýtať na Váš názor, resp skúsenosti. Dokončujeme novostavbu (juh Slovenska), na ktorú sme mali vypočítané tepelné straty na úrovni cca 7,4kW (4,7 prestupom tepla + 2,7 straty vetraním). Vykurujeme iba podlahovkou cca 185m2, plus je v dome aj dvojgaráž, kde ale podlahovku nemám. Podľa týchto strát mi firma navrhla a zrealizovala TČ IVT EQ C6 - zem-voda, výkon teda 6kW tepelných, plus má čerpadlo elektrokotol s kaskádovým spínaním 3-6-9kW keby dačo. Vraj to na tie tepelné straty stačí, pretože tie som mal počítané pri vonkajšej teplote -11°C a to už je zriedkavé. Tie tepelné straty sme dali počítať na začiatku s tým, že stavba bude z ytongu 30cm, plus na fasáde bude nobasil 15cm a na streche bude fúkaná celulóza s hrúbkou 40cm. Moja otázka je, či si myslíte, že to čerpadlo bude veľmi namáhané a nebude stačiť pri bežnej prevádzke bez toho aby sa zapínal elektrokotol? Nakoniec sme dali na strechu pre istotu o 7cm viac tej celulózy, čiže 47 cm a rozmýšľam, či nedať aj väčšiu hrúbku o pár cm na tú fasádu, aby sa tie straty ešte stlačili nadol a teda som sa viac priblížil tomu výkonu čerpadla. Keďže sa už čerpadlo meniť nebude, tak si prípadne pomôcť takto...alebo je to už zbytočné riešiť. Vďaka za každú odpoveď k téme
Odpovedať
@jesojeso zalezi ci su straty pocitane dobre, na steny si daj kludne +5 lutovat nebudes. Nieco podobne mam rozlohou aj izolaciami a mam 8kw tc ale vzduch voda. Je silnejsie ako treba, takze 6kw zem voda Ti bude stacit s prehladom.
Odpovedať
@jozefsv straty sú určite vypočítané v poriadku, nie sú od architekta, ktorý robil projekt a dokumentáciu, ten ich dal evidentne z brucha,a keď som to videl, tak som to dal napočitať k dvom rôznym iným stavbárom a bol som pri Tom výpočte a vyšlo to rovnako, takže verím, že to bude správna hodnota na tie okrajové podmienky, ktoré boli zadané. A myslíš, že keby som už nešpekuloval a nechal na tej fasáde 15cm izoláciu, tak sa nič extra nestane?
Odpovedať
@jesojeso na fasadu daj 20 to je na dnesnu dobu minimum. TC to v poho zvladne, teda ak to zvladne tvoja elektricka pripojka, lebo ked tepelko zoberie trebars 2kw a ku tomu si zopne vsetky spiraly po 3kw tak musi byt 3 fazove. Dobre to mas, uzivaj 8-)
Odpovedať
@rkorba vďaka za názor, a áno čerpadlo mi ide na 3fazove pripojenie, 32A istič vonku na pripojke v skrinke, samotné čerpadlo má svoj podruzny rozvádzač a tam 25A istic, takže toto by malo byť ok. Akurát zatiaľ nefungujem na HDO, teda stačí to aktivovať a zapnúť v rozvádzači, ale teda neviem či sa to oplatí, nemám to zatiaľ naštudované. Máte nejaké skúsenosti s tým?
Odpovedať
@jesojeso na aky prd platite za 32A istic. Uplne staci 25A Na 6kw TC ??? A spirala ide tiez na 3x3 Kw
Odpovedať
@jesojeso to HDO už si mal mať dávno zapnuté....
Odpovedať
...tak IVT EQ c6 zem/voda mam uz rok.Za ten kal.rok sme boli na Sk 10dní,tak neviem posudiť ani len úspornosť!!!! T.straty nam vyratal projektant na 6kW/-13°. Pán (...z Malaciek,však však?!?! 😉 )ktory nam to odprezentoval,si myslim ,že sa s týmto modelom strelil do černého!!! Dom mame 2 podlažý,30Ytong+180dalmatin(...pod 180mm ani neskušajte ísť,už len ak máte v pláne aj vonk.žalúzie.) Osobne si myslim,že aj u vás to pofrčína 1*,a hlavne to HDOčím skôr ,,sprovozniť"!!!
Odpovedať
@virnik27 boze take dristy... 17,25kW ale vsetko ostatne v dome zhasni... pustis mycku pracku a uz sa bojis pustit kavovar... nechcel by som takto zit ale tak kazdeho vec..
Odpovedať
@virnik27 plus dd5 sa oplati uz pri 6MWh rocne v NT, tych 10 mas asi od starej matere
Odpovedať
@virnik27 ten 32A istič som dal iba preto, že to bolo požadované v zmluve pre inštaláciu TČ, takže som sa riadil tým, aby náhodou nebolo možné napadnúť nejako nedodržané podmienky...predtým som mal 25A, ale pri inštalácii mi technik povedal, že 25A by stačilo, že to musia v zmluve opraviť, tak to časom dám prerobiť nazad asi...A čo sa týka tých strát že sú biedne, no celková plocha domu je väčšia, zastavaná plocha ak odrátam terasu je 260m2 plus je pod domom 84m2 pivnica, tých 185m2 je plocha, pod ktorou mám podlahovku natiahnutú...dvojgaráž nekúrim a v pivnici mám len prípravu na radiátory keby náhodou, ale zatial to nie je...takže tých 7,4kW je na tento celý objekt aby to bolo korektné...a áno, okná sú tam veľké, máme to dosť presklenené...čo sa týka izolácie, tak tú fasádu sa ešte rozhodujem, ale myslím, že na streche tých 47cm fúkanej izolácie nie je málo... @radusko01 áno presne pán z malaciek 🙂 ...vonkajšie žalúzie budú tiež, takže treba ideálne min 18mm, tak to teda asi budem musieť zmeniť...resp predať nobasil, lebo som ho kúpil ešte minulé leto po známosti za dobrú cenu a teda kúpiť hrubšiu izoláciu. A to HDO si musím teda ešte overiť. @gkrivanek písal som o tom 32A tu vyššie, že to bola zmluvná požiadavka, takže ak to bude možné budem to dávať nazad na 25A.
Odpovedať
@kejsix ty máš 8kw myčku a 8kw práčku ?? Na 25A funguje väčšina domov vrátane mňa. TČ (6,5kw) + práčka sušička pc sklokeramika skoro nonstop a ani raz nepadol istič :-| nestraš zbytočne tam kde netreba ...
Odpovedať
@peter_83 Ale jasne ze na 6kW cerpadlo to staci... Nestrasim, ale vykon ktory pretlacim cez hlavny istic rozhodne nemozem alokovat len na kurenie s malou rezervou na zvysne spotrebice. To som chcel povedat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix já ti nevím karle, fungoval som aj zo zapnutými špirálami na TČ. ono súdobosť je sviňa a dokáže velké veci. V každom prípade je to určite dosť na klasický RD. Mám v BA rodinný dom (cca 500m2) s 2 TČ - cca10kw jedno a nedopatrením zostal v hodinách istič 25A, majiteľ sa nasťahoval a fungoval na tom 3 mesiace. Raz mu ho zhodilo na sviatky ale to šlapal fakt naplno :-D :-D
Odpovedať
@peter_83 Keby bolo v BA -28°C viac dni po sebe ako tu tusim v 2017-18, inak by pistal. Takto Ti to celkom verim :-) Ja mam skusenosti aj opacne, ale hadat sa tu nebudem, je to mimo temy. Zadavatelovi v jeho pripade samorejme 25A staci.
Odpovedať
@virnik27 tak snáď nie sú tak podstatne m2 stavby ako tepelne straty objektu. No uvidím veru časom ako to pôjde. V dome je aj akumulačny krb keby dačo, tak v prípade väčších mrazov sa vie aj ten využiť na vykurenie priestoru.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?