Tepelné čerpadlá a predajcovia/presviedčanie a správne rozhodnutie.

Zdravím vás, keďže som žena a riešim všetko sama čo sa týka domu Firmy predajcovia TC (mam pocit že ma vidia ako zlatú banu) Oslovila som rôzne firmy Jedna firma mi ponúkla MITSUBISHI ECODAN všetko sa mi celkom pozdávlo, priaznivá cena, seriózny prístup atď. Ďalšia firma ma "vysmial" že ecdan je blbosť a presviedčala ma na najdrahšie čerpadlo co ponúkali vissman. A tvrdili mi že ľudia majú s ecodn problém (len sa o tom nikde nikde nehovorí) ale že si to zle čerpadlá.... Dlasia firma zas že vissman je blbosť a daikin je najlepší... Akú máte osobnú Skúsenosť s ECODAN? Ďakujem
Odpovedať
@pinacolada19 Jediny viessmann Vam nezlozi system bez akumulacky alebo pridavnej taktovacej nadrzi a najma z toho dovodu je cena systemu vzdy vyssia! Preco? Lebo s aku pracuje kompresor v najidealnejsich podmienkach, malo startov,dlhe chody,bezproblemovy defrost atd. Co ponukaju? 10 rocnu zaruku na system,ale musi to byt podla nich. Je na Vas ci si doplatite a mate zarucenu bezproblemovu prevadzku alebo usetrite a vynechate pol kotolne od inej znacky co maju 70startov kompresora denne. Ani ecodan ani daikin nieje blbost ak sa do systemu zaradi pre dany dom to co ma. Najlepsiu regulaciu na vykurovanie z nich ma aj tak viessmann ,nakolko je to originalna vykurovacia regulacia prevzata z plynovych kotlov Samozrejme ze ani tie by nemali keby to ponukali s prvkami ako opisovana znacna , len bohuzial potom by cena bola na rovnakej urovni. Keby som bol na Vasom mieste tak si vypytam fakty,nech vyrataju cca spotrebu ,denne starty nakolko tento faktor ovplyvnuje zivotnost kompresora najviac. Prajem stastny vyber.
Odpovedať
Ďakujem za radu
Odpovedať
@virnik27 ako si moze svetovy lider vo vykurovani dodavat crep TC ? Povedz mi jeden dovod oproti konkurencii co ho zaraduje k crepu!
Odpovedať
@gkrivanek a @virnik27 Vaša debata na tému TČ má veľmi zaujíma, hlavne preto, lebo máte na to kladný, ale rôzny názor. Ja sa chystám tento rok stavať a TČ bude hlavný zdroj. Čítal som tu na MS pár článkov na tú tému, aj s Vašimi príspevkami a vždy boli veľmi konštruktívne a poučné. Tu to bude aj aktuálne. Čo by ste vo všeobecnosti odporučili Vy? Na čo si dávať pri TČ pozor, čo by malo obsahovať a ako mu uľahčiť a predĺžiť životnosť ( ak sa to dá) Poprípade či je vhodné napojiť k nemu aj fotovoltaiku, atď.
Odpovedať
@tomasuli je toho vela, ja sa najprv vzdy pytam investora na poziadavky, co od systemu ocakava, zonovka,chladenie, atd atd. Podla toho sa navrhne kotolna. Regulacia znacky TC ktorej sa venujem umoznuje ovladanie fotovoltaliky, solaru,bazenu,krbu,chladenia,kurenia rekuperacie, proste vsetko v jednom a podla poziadavky sa to spravne vysklada.
Odpovedať
@gkrivanek hore @pinacolada19 píše o Ecodane. Mitsubishi ale pri tom nie je v TČ žiaden nováčik. A už len od polohy, kde sa nachádza dom, sa potom vyberá konkrétne TČ. Jasné, že keď je pri BA, tak sa kladú iné nároky ako keď je dom v PP. Preto som písal, že čakám konštruktívnu debatu, ale @virnik27 sa zatiaľ nepripojil.
Odpovedať
@tomasuli tak v poprade by som riesil zem voda a nie vzduch voda uz len kvoly ucinnosti. Kvalitne TC vzduch voda ti tiez vykuri len mensou ucinnostou. A co sa tyka znacky z tych kvalitnych su nato vsetky s ucinnostou rovnako. Tie co maju priame vstrekovanie chladiva ti dokazu davat na vystup 60C ale pre podlahovku zbytocne. Treba urcit lokalitu,TS domu a potom sa da polemizovat
Odpovedať
@gkrivanek a @virnik27 Keďže som len teraz kúpil pozemok, projektu sa venujú akurát profesisti, čiže čakám aké budú TS domu a aj ostatné info. Orientácia domu je ideálna, lebo je na juh, slnko mi bude svietiť od východu po západ a neuviedol som, že v LE. TČ zem/voda neprichádza do úvahy pre malý pozemok. Aj keď som videl realizáciu zem/voda obmotaneho okolo obvodu domu, čo by aj šlo, len neviem či to bolo aj reálne. Keďže stavebko bude vydané v r. 2021, tak to musí byť A0, čiže straty do 5,5kw. Kvôli tej orientácii som rozmýšľal nad tou fotovoltaikou. A čo sa týka teplôt, tak už to nie sú tie mrazy, čo niekedy bývali. -20 je možno 5 dní v zime, inak okolo -5, čo nie je už veľa.
Odpovedať
@tomasuli na zem voda sa vykasli, s takou orientaciou ries hlavne tienenie a nie len kurenie.
Odpovedať
@virnik27 nic sa netaji, vitocal 200S copeland scroll kompresori. Vsetko sa sklada vo fabrike v DE. Vlastna regulacia Ci mam provizie??!! Nie nie som predajca ale instalater a servisny technik a myslim ze skusenosti od takeho cloveka su relevantnejsie ko od bars akeho predajcu,ale ak pochybujete nevadi ja z Vas nezijem.
Odpovedať
@jozefsv tienenie v ako slova zmysle? To je už na projektantovi. Bol som s ním na tom pozemku a spolu sme si určovali, ktorý pozemok bude vhodný. A terasa bude orientovaná na juh, vstup na ňu z obývačky, ciže najväčšia presklenná plocha bude čiastočne prekrytá terasou. Ale vyberať správnu firmu, ktorá mi spraví komplet VODU, to je podľa mňa väčší problém, to isté platí o zateplení a strechách. Čiže to sú podľa mňa dôležité časti. A samozrejme dobré okná.
Odpovedať
@tomasuli v dome s malymi stratami a orientaciou na juh je dolezite mat vsetky okna poriesene,ich tienenie. Pretoze tam v lete neprezijes,prehreje sa to rychlo. Aby si zbytocne nemusel davat peniaze zase na prilisne chladenie. Voda je oproti spravnemu projektu brnkacka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@virnik27 ja som len chcel napísať, akú normu musí splniť, nevravím, že takú má. Nemal som ešte papiere v ruke, lebo ešte to riešia profesisti. ja som len vyriešil s projektantom rozloženie, ktoré mi vyhovuje a ostatok je v jeho rukách. Ale aj to som napísal zle, lebo je to tá trieda energetickej hospodárnosti ≤ 54kWh/(m2 . a) Viem, že zastavaná plocha bude cca 150m2 a tú orientáciu. kedže sú sviatky, tak sme to teraz už neriešili, budeme sa tomu venovať v novom roku, ale ja si získavam informácie o TČ. Akú značku a prečo. Lebo žijeme na Slovensku, kde aktuálne sú aj majstri, ktorí bohužial včera robili čašníka a po 7hod. školení sú to majstri na kúrenie. A to tak nefunguje.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasuli Plyn tam nebude?
Odpovedať
@tomasuli ja som to riesil tento rok, tak ti mozem dat par postrehov... - ak si technicky zdatny, tak TC bude urcite dobra volba, ale pocitaj s tym, ze sa bude treba hrat s nastavaniami a cele vyladenie systemu potrva dlshi cas... (pokial ludia cakaju, ze technik im to zapoji a nemusia uz nic riesit....tak tym by som neodporucil TC). - ak uz investovat do TC, tak by som ho vyuzil co najviac, teda okrem kurenia aj ohrev TUV a chladenie v lete (ja napr. budem experimentovat s chladenim do podlahy, ale dal som si spravit predpripravu aj na klimu) - to tienenie zrejme myslel @jozefsv v lete, teda mat zaluzie, zatienis a dom sa zbytocne neprehrieva ked napr. si cely den v praci... - urcite si zvaz do akej znacky pojdes, lebo napr. pri skandinavskych znackach moze byt navratnost investcie pocas zivotnosti TC otazna... - velmi dolezita vec, daj si presne vypocitat tepelne straty a podla toho vol vykon TC (ak mas napr. velmi nizke tep.straty tak sa nemusi ani TC vyplatit) - uz pri relaizacii podlahoveho kurenia konzultuj s firmou ktora ti bude riesit TC, mozno ti napr. odporucia vacsi primer podlahovych trubiek Najhorsiu skusenost co mam, je prave s firmami co predavaju TC, najst firmu co sa tomu fakt rozumie a dobre ti poradi a dobre zrealizuje je celkom problem... Mam pocit, ze v dnesnej dobe sa TC snazi predavat kazda kurenarska firma (niektore ti budu chciet pomaly vybudovat kotolnu za 20tis.,daju ti tam X nadrzi a zapracu pol garaze). Kopa znich zaspala dobu a budu ti chciet spravit realizaciu ako pri starsich on/off tepelnych cerpadlach.... ale dnes uz vacsina modernych TC pouziva invertorovo riadene kompresory. . A potom je zas druhy extrem, ze kazda klimatizerska firma sa snazi uz predavat aj TC, ale pritom predajcovia velakrat vedia prd o tepelnych cerpadlach a vies si potom predstavit ako dopadne taky navrh a realizacia...Velakrat si ten clovek mysli, ze je to len "chladnicka", ktora sa postavi do technickej miestosti... ale samozrejme treba tam mat dobre kurenarske prepojenie a zopar veci okolo. Treba najst nejaky rozmumny kompromis, vybrat firmu podla referencii a poctu namontovanych TC a podla odporucani zakaznikov. . Ja som mal asi mal asi 12 roznych cenovych ponuk a narvhov a navrhli mi TC od 4kW po 12kW a cenovo od 7tis. po vyse 20tis. 🙂 tak potom si vyber(?), clovek musi dost studovat... velakrat som mal pocit ze o TC viem viac, ako clovek ktory mi ho ide predavat...
Odpovedať
@bookeeper bude, nechcem. ak by som chcel plyn, tak začnem stavať až o 2 roky, lebo plynová pripojka sa bude stavať až niekedy v 2Q 2021 a to už mám platňu a možno aj múry. V plyne veľmi efektivitu nevidim.
Odpovedať
@palo231 presne preto všetko študujem už teraz, lebo si chcem vybrať firmu, ktorá mi vyrieši vodu/kúrenie nakomplet. @jozefsv som pochopil podobne a preto pri výbere okien mám aj požiadavku ohľadom tienenia, ale radšej vonkajšieho, vnútorné žalúzie nemusím.
Odpovedať
@virnik27 zaujato ked to par rokov robim a viem ze to funguje a najma ako to funguje, Nic zleho natom nevidim. Bars by tu bol este niekto kto sa venuje daikinom ci mitsubishi a pekne by sme si vedeli veci vyrozpravat, ale naco by sa tu rozculovali nad hejtami to je pravda, aj mna to tu prestava bavit,naco dokazovat .
Odpovedať
@tomasuli vnutorne by ti nepomohli
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?