Stačí 10 cm pod zakladovu dosku a 7 cm do podlahy?

Profilova fotka
poprosim radu. Dnes nam architekt poslal prierez domu a skoro ma šlak trafil. Budeme mať plavajucu zakladovu dosku.na ich stranke maju pisanych 15 cm styroduru z boku 12cm. On nam dal do projektu len 10cm a z boku neviem presne 8-10,potom 30 cm beton. na zateplenie, vodnu podlahovku,poter,laminat- dokopy 15cm- čiže tam ostane miesto asi na 7cm zateplenia ak dobre rátam. Okna budu v zateplení.strecha zateplena 40 cm mineralnej vlny. steny 20cm šedy eps,15cm beton,5cm eps. Rekuperacia. Kuriť budeme tč vzduch,voda.(aj ked sme tep.čerpadlo nechceli)ale ak nastanu taketo zimy ako tento rok určite už zapne špirala. Dom bude orientovaný na juh,juhozápad,.sever len kupelka a technicka male okienko. Budeme stavať na juhu slov.okres nove zamky. Čo myslite mame mu zavolať nech to zmení aspoň na tych 15 cm pod doskou ako mali na stranke? A do podlahy nam stači tych par cm zateplenia ak bude zo spodu pod zakladmi 15 cm styrodur. Alebo nechať tych 10 pod doskou a zatepliť viac podlahu? Projektant nam minule povedal ,že to určite nebude pasiv,ale vraj on v tom nie je odbornik a musi to dať niekomu prepočitať. Do spravy viem poslať prierez domu.
Odpovedať
1
2
@eis4 ak to nebude pasiv, tak netreba vobec ziadny styrodur pod dosku. Klasicke zaklady, zateplit sokel 10 cm XPS a podlahu 10 cm EPS
Odpovedať
Skladba základovej dosky je takpovediac zvláštna. Nech to radšej postavia na makadam a potom kompletné zateplenie na dosku. ale minimálne 20 cm. Pri ich návrhu vzniká výrazný tepelný most z boku základovej dosky Pokiaľ som správne pochopil popis tak 10 cm z boku potom betón a potom cca 7 cm podlaha. Môj názor - veľmi zle!! Čo za stavebný materiál - eps tvárnice???(hádam podľa skladby steny)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 @vrajoz nebudeme mať zakladove pasy, pochpili ste to zle a ja som to asi zle napisala. :-) Urobi sa vanička zo styroduru,tam sa vyleje vodostavebny beton. Hned pridam fotky aby sme sa pochpili.lebo to neviem profesionalne vysvetliť.
Odpovedať
@eis4 pochopil som to dobre, len nerozumiem tomu, co sa tym chce dosiahnut, ak sa stavia iba NED dom. Bolo to tvoje zelanie? Taketo zaklady su extremne drahe a nachylne na chyby. V pasive ok, v NED zbytocne a drahe.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ideme stavať s firmou ktora robi len taketo zaklady,museli by sme ich dať urobiť niekomu inemu a to nechceme. Chcem aby to robila jedna firma ,ak sa niečo pokazi nemožu sa vyhovarať jeden na druheho.pošlem do ip prierez,neda mi sem pdf format
Odpovedať
On v tom nie je odborník !!?? :-). Dievča zlaté !!!! Ak ťa skoro šľak trafil už teraz pri "reze domu" vymeň okamžite projektanta, ktorý v tom nie je odborník a nájdite si niekoho kto odborník je !! Skladba je ozaj divná a ak je z toho už teraz on jeleň, tak čo z toho budeš pri realizácii ty? Lebo toto sú len obrázky a papier za pár drobných .... ten navyše znesie všetko. Premýšľaj a šetri sa! Príde proces stavebného povoľovania s úradníkmi a to je iná káva..... no a pri tomto prístupe ani nedožiješ času, keď ti začne na stavbe za desaťtisíce mesačne divočiť partia "odborníkov" nad projektom, ktorému už teraz nerozumie ani jeho autor.
Odpovedať
@eis4 ...pekné, až na to, že takéto základy majú svoje opodstatnenie vo Fínsku, Nórsku, Švédsku, .... ale na južnom Slovensku? Ale veď dá sa aj to, len aby bola tá fy ozaj dobrá, lebo pamätaj, dobre sa stavia len na kvalitných základoch.
Odpovedať
Tak ako je výkres v reze, to z pohľadu tepelných mostov vyzerá v poriadku = rovnaká povrchová teplota vo vnútri. Možno pod doskou v tomto prípade trochu predimenzované. Je tu ale iný problém. Podlahovka bude vo veľkej miere nabíjať základový betón. Podlahové kúrenie bude mať veľkú tepelnú zotrvačnosť a keď zasvieti slnko bude príjemne príjemne teplúčko :-) :-) . Mám podobný systém s betónovými stenami(durisol) celá stena ale má 50 cm. Energetický certifikát A0. Tepelná zotrvačnosť vysoká ale s podstatne lepšou akumuláciou tepla do stien keď zasvieti slnko.
Odpovedať
@vrajoz podlahovka nebude nabijat beton, lebo je pod nou 7 cm EPS
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 nie je odbornik na pasivne domy.to si myslim ,že nie je velmi vela projektantov na slovensku ,hlavne ti staršì.podla mna z 20 tich ti jeden bude vedieť navrhnuť pasiv,a da si to aj poriadne zaplatiť. Bohužial mali sme si vybrať lepšie. :-( už je neskoro meniť projektanta už mi len poradte ako to vylepšiť.inak na tej skladbe nie je nič divne ,len slovensko je vo všetkom spomalene. 8-( To čo v zahraniči je normalka ,tu bohužial je stale divne .chcela som lešteny beton v obyvačke,neda sa,chcela som kuch dvierka zasuvatelne medzi 2'skrinky,tiež sa neda ,resp.dalo by sa ale cela linka nebude stať tolko čo by stal na slovensku ten mechanizmus. Väčšinou sem nepišem ,lebo ludia tu na všetko odpovedaju len ako sa neda a ako to je zle a osočuju,namiesto toho aby poradili ako to urobiť aby to bolo lepšie. Projektanta už nevymenim,bohužial nas nahlia aj ine veci,na to už nie je čas. Ale to je jedno. Ďakujem
Odpovedať
@eis4 mozno ne slovensko spomalene ale o co je to lepsie ako klasika? Lacnejsie nie, jedniduchsie nie, uspornejsie nie, tak co? Skonzultuj to s tou firmou co vam to ma robit sak ked robia len takto tak hadam bam budu bediet poradit. Lesteny beton ok klidne ked na to mas sprab si pekny dizajmovu dom le. Ked ti taz daco tazsie padneb na zem pruser.. tak isto cisty beton do onytneho priestoru ok na fotke, v casopise ale byvat tam a chodit po tom .... imadzic nadradeny praktickosti ucelnosti..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vrajoz ale toto nie je naš rez my tam pod doskou mame len 10cm
Odpovedať
@eis4 Nič z toho, čo si tu vymenovala nie je nereálne, ale procesy, právomoci a zodpovednosti musia byť od začiatku nastavené úplne inak. Nadradený projektantovi, stavbárom a aj stolárovi musí byť dizajnér, dom musí byť navrhnutý do posledného detailu a ak niekto povie, že sa niečo nedá nemá pri jeho realizácii miesto. Vrátane projektanta. A samozrejme tí, čo to vedia nepracujú za hubičku a ťažko sa s nimi zjednáva cena, v tom máš pravdu.
Odpovedať
Profilova fotka
@eis4 nevymeníte projektanta ale ani by ste nemali dostať SP. Je to zmes bludov a projektant , čo uzná, že tomu nerozumie, by to nemal robiť. A Slovensko nie ste Vy, a teda nie je ani spomalené, mám 72 a rozumiem tomu dostatočne.Vybrali ste si slabého projektanta a navrhol Vám predražený systém. S týmto systémom som robil a nie je zlý, ale parametre a cenové relácie ho nestavajú pred iné.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell neboj už som to vzdala nebude beton, nejde o dizajnovy dom.každy chce mať v dome to čo sa mu pači,preto dam laminat s dekorom beton. @pripad001 samozrejme všetko sa da ,len bohužial,nie som ochotna za to zaplatiť taku cenu len preto,že je to u nas neobvyklé.ved nechcem zlatom a diamantmi vyskladanu podlahu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ale ja nehovorim,že je to lepšie ako ine materiali.keby sme stavali svojpomocne idem do ytongu ale u nas svojpomoc nie je možná z viacerych dovodov.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a samozrejme som nechcela nikoho uraziť ,ale uznajte,že pasiv vam hocikto nenaprojektuje.
Odpovedať
@eis4 10 cm je málo trvaj na aspoň 15 cm. Otázka. Prečo plávajúca doska. Tiež som o tom uvažoval na začiatku stavby, ale po prepočítaní ceny som od toho upustil. Základy s doskou, kanalizáciou a uzemnení do základov ma pri rozmere 10,5 x 18 m vyšli na 8500 €. Tvoja realizácia sa dá v pohode urobiť aj na klasike, ale je to na Tvojom rozhodnutí.
Odpovedať
@eis4 nerozumiem.... keby idete svojpomocne, idete do Ytongu a firme to date spravit z EPS tvarnic? Preco to nedate firme spravit z toho Ytongu? Inak..... podla mna je 17 cm na pasiv v podlahe malo.... Ja sa do pasivu pravdepodobne nedostanem - som na hrane NED a pasiv, a to pojde do podlahy 20 cm... Do stopu mne ide 60 cm vlny, vam 40. Na steny 24 cm grafitovy EPS, rekuperacia, zemny register,.... Samozrejme, ja to mam postavene na pasoch /izolovanych 60 cm do hlbky EPS hrubkou 10 cm, sokel 12cm XPS..../, vy chcete na doske. Aj ja pochybujem, ze sa dostanete do pasivu, ale drzim palce :)
Odpovedať
@eis4 Ja som zakladal na XPS. Odporucam ho tam dat co najviac. Ja som siel na 280mm zospodu, 350mm zvisle. K tomu som medzi beton a XPS dal Fatrafol ako hydroizolaciu. Takto mam klud a dobry zaklad pre buduci aktivny dom :-) PS: pasiv ti naprojektuje hocikto. kto sa tomu aspon trochu vyzna. moj dom je na 90% moj navrh a moje napady, rozmiestnenie, ...
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja no konečne niečo k teme :-) Dom sme si vymysleli sami on to už dal len na papier a pozmenil maličkosti aby to bolo podla normy a samozrejme hrubku izolacii,tiež vymyslel on.nuž a on asi pasivu nerozumie vobec.len škoda ,že nam to nepovedal hned na začiatku. Dom nas vyjde na kluč cca 90000eur.+- podla toho ake obklady a podlahy vyberieme. cca 110m² užitkovej. Myslim ,že to nie je taka hrozna cena a rozmyšlame ,že malovku,podlahy si spravime sami.aspoň niečo ušetrime.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja a zateplovali ste ešte aj zvnutra podlahu ,alebo už nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajoz cena celeho domu nas vyjde cca 90000. Zatial nemame presny rozpočet,neviem kolko bude zvlášť doska.
Odpovedať
@eis4 mate niekde projekt na ukazku? ta skladba podlahy podla neho je uplna hlupost. ja uz na betonovu platnu dam len nivelak a podlahu. ziaden poter, ziaden polystyren, nic. setri to cas a peniaze a hlavne to nepotrebujem. kabelaz taham v tehlach - VPC, maju predvrtahe kanaliky. hrubku steny mam 175mm a na to dam este 350mm, mozno 370mm sedeho polystyrenu zvislo. cena sa pocas stavby navysi, ratajte + 20% urcite
Odpovedať
@eis4 90000,-€ a všetko cez firmu? Dobre, že si napísala to +-, lebo v tomto prípade to bude pekné +.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja budeme mať podlahove kurenie. Tak hovorite,že mame pridať pod platnu a v zvnutra už nemusime? Pošlem do ip @durko64 ma nam dať podrobnu kalkulaciu,teraz dava všetko naceňovať.potom sa už zariadim e podla toho ale nechceme presiahnuť 100000€
Odpovedať
@eis4 ja budem mat stropne kurenie + chladenie, lebo ked uz mam tepelne cerpadlo, bolo by skoda ho nevyuzit aj v lete na chladenie ;-) co najviac pod platnu. treba si dom predstavit ako kocku. ked ju chceme odizolovat, budeme do nej davat izolaciu, alebo okolo?
Odpovedať
@eis4 Tiez mam "plavajucu dosku". Sluste natlacit viac XPS pod dosku, aspon tych 15cm. Ja mam 15cm XPS pod doskou a 10cm podlahoveho EPS pod poterom.
Odpovedať
Profilova fotka
@deto_oesya ďakujem presne taketo rady k veci som očakavala. :-) @bozsky_kaja Ste mi zlepšili deň obidvaja .nie je to take hrozne ako to vyzeralo. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?